icon

Ako pomôcť mužovi v strese a úzkostiach?

8. apr 2025

Ahojte. Prosím Vás o radu. Môj muž je dlhodobo pod velkym stresom z prace, začal mať zdravotne problémy, vysoký tlak atď.. nedávno začal už mať aj úzkosti, zle v noci spi a proste je v depresiach. Ma toho veľa na pleciach a už nevládze. Veľa pracuje a peniaze ako prídu tak odídu. Ide o to, že je teraz veľmi depresívny, vidieť na NOK, že je zničený a začal riešiť svoje zdravie a to mu tiež úsmev nepridá keď budu chodiť zle výsledky..ja veľa vydržím, naozaj podporim, vypočujem..rôznym ľuďom v mojom živote som robila "psychologicku", bola pri nich v ťažkých životných situáciách a pomáhala mentálne ako som len vedela a co mi sili stačili, vždy to dopadlo dobre a moc mi bolo vďačný. No ale tu pri mojom mužovi mam obrovský strach, že ja to proste nedam...ze mu nedokážem byt taka podpora ako cudzím ľuďom.. aj ja mam svoje problémy a predsa sme rodina žijeme spolu a ten tlak je aj na mňa obrovský, ja mam v poslednom čase co robiť sama so sebou aby som všetko zvládla psychicky. Co mam robiť? Co by ste robili na mojom mieste? Ako by ste svojmu mužovi pomohli? Dakujem

Strana
z2
eeffka
8. apr 2025

Ziadna praca mi nestoji za zdravotne problemy. Sadnut, poratat peniaze a najst novu pracu, resp nejaky cas na zotavenie.

marca12
8. apr 2025

Najdi si psychologa a vykecaj sa unho. On ti da nadhlad a ukaze smer. Nauci ta ako fungovat s chorym clovekom. Psychicky chory clovek nevnima rady,on skor potrebuje mat pocit,ze niekto je pri nom. Tahaj ho von na prechadzky,objimaj ho. Pobyt na cerstvom vzduchu a rychla chodza pomaha.

tundra
8. apr 2025

Treba ubrat plyn,ako sa hovori...radu nemam,ty
predsa nemôzes vyriesit jeho problemy v praci,pisem,ako muz,ktory svojimi potencionalnymi
problemamy nezatuzuje rodinu,max.sa o nich porozpravame...

aandrea9
8. apr 2025

Rôznym ľuďom si pomohla a kde sú teraz tí ľudia, aby pomohli oni tebe?

simca06022011
8. apr 2025

ja to skusim strucne: na tvojom mieste odporucim muzovi zmenu prace, nic za taketo stavy nestoji a duplom pokazene zdravie. Podporila by som ho, samozrejme, ale aktivnym pristupom. Relax mimo prace, odreagovanie sa aktivne. A fakt, dotlacit ho jednak k zmene pristupu k praci ale aj k tomu, aby si hladal inu.
Nerobila by som z neho hned psychicky choreho a ani by som sa nerucala. Vysoky tlak moze mat z kadecoho, a nie je to dnes ziadna rarita u muzov. Treba mu odreagovat sa, sportovat.
Cize ty sa staraj o pohodu doma, a jeho pracu, nech si riesi on, v praci... domov nech si ju netaha. A tiez sa musis pozbierat, proste nie vsetky starosti celeho okolia musia byt na tvojich pleciach. vypni aj ty.

autor
8. apr 2025

@tundra dakujem. No len on nechodí do prace od do..mame firmu, služby..tiež sa podielam na tom, len nemám kvalifikáciu ako on aby som mohla prebrať časť jeho práce. Čiže sa ma to aj úplne dotýka. Som unavená z toho nonstop sa baviť o robote. Vieš to sa nedá nebavit ssa tom, pretože spolu celý deň pracujeme a teda on chodieva ak za klientami. Keď ešte pracoval normálne niekde tak to bolo jednoduchšie zvládnuť jeho stresujúce obdobie v robote lebo prišiel domov a proste som robila všetko pre to aby vypol, aby doma bola pohoda..

autor
8. apr 2025

@eeffka nieje možné nájsť inú prácu, pisem vyššie.. peniaze mam poratane odpredu dozadu, my sme naozaj skromní, kupujeme len nevyhnutné.. ale to vypnutie by sme potrebovali, neboli sme na dovolenke niekoľko rokov..lenže nieje z čoho lebo všetko zhltne firma a povinné výdavky.

autor
8. apr 2025

@marca12 dakujem, nenapadlo ma ze ja by som mohla vyhľadať pomoc ako to zvládnuť.. považujem nad tým, aspoň online psychológ.. prechádzky a pobyt v prírode mame celkom dosť, mame psa ktorému sa on venuje ale v poslednom obdobi menej a menej..snažím sa ho aj objímať a mojkat len to je niekedy tiež ťažké keď ja mam aj svoje problemy s ktorými sa pasujem a niekedy tiez nevládzem alebo mam nervy.. cele večery trávime každý oddelene, lebo on nemá záujem, chce byť sám so svojimi problémami a depresiou. Povedal mi to

autor
8. apr 2025

@aandrea9 dobrá otázka.. väčšina ľudí už z môjho života prirodzene odišla..neviem si predstaviť toto s niekym riešiť a sťažovať sa..predsa tu je to anonymné..

autor
8. apr 2025

@simca06022011 dakujem za podporu. Vyššie pisem o tej práci.. no občas potrebujem vypnúť aj ja, obaja v depresii nemôžeme byť, mame dieťa, ktoré nás tiež potrebuje. Ja sa veľmi snažím, aj meditujem, dám si vanu, snažím sa robiť veci, ktoré ma tešia alebo kedysi tešili len je to ťažko niekedy aj mne. A ked mam pms mam pocit ze sa udusim a všetko na mňa spadne..

hiro
8. apr 2025

Na čo mu je taká jeho firma kde veľa pracuje za bagateľ? Čo má z nej? Nech kašle na to a zamestná sa kde zarobí viac než stresu alebo si spraví si novú firmu kde bude mať kľud.
Predá čo sa dá, pošle do konkurzu a hotovo.

simca06022011
8. apr 2025

tak treba vam zmenit pracu, obom. nevidim dovod preco by to nebolo mozne. Alebo ty si najdi svoju pracu a jeho nechaj nech si robi svoju sam. Ver ci nie, pisem to z vlastnej skusenosti, tieto spolocne "podnikania" doma, nie raz zlikvidovali rodinu a cim dlhsie to trva, tym viac je v tom clovek zamotany a tazko sa odchadza... proste ty nemas co pre neho viac urobit, nemas dovod ty mu neustale vyrabat pohodicku. On ak nezvlada podnikanie, musi sa zamestnat, ak nezvlada celu tu profesiu a je to stresujuce pre neho az takymto sposobom, tak ma asi uplne zle vybratu profesiu.
Vidis ze ledva vychazdate a to "podnikate". Takze si to treba lepsie prehodnotit. Ty sa nervujes... on sa nervuje. Otazne je ci, ked ty sa zacnes rucat, on bude s tym ok, alebo ta z toho bude tahat.. velmi o tom pochybujem. Pre svoj klud si uvedom, ze ty nie si jeho mamula, ty si jeho partnerka,a nie len ty ho mas podporovat a brat ohlad aby on mal pohodicku, ty nemas co ho mojkat a tutkat ked on sam si robi zle a inak si neda poradit/pomoct. A je mu proste u r**i ze ty mas stresy a obavy o neho. Tak zacni na seba mysliet sama a tak aj jednat. Primerane "prisne" samozrejme.
Teraz je celkovo zle obdobie pre podnikatelov, aj ked nemusi byt financne, tak uz len tym prostredim, spravami, zmenami...
A ja by som sa zamyslela ako travi tie casy sam so svojou depresiou, aby to nebolo sam s mobilikom a tak.. Vztah nie je len o tom, davat mu.. nech je spokojnucky, vystiskany, nech ma deita obriadene, atd.. ale aj ty mas nieco z neho dostat.

koniarova
8. apr 2025

A on ma záujem o tvoju pomoc a podporu?

saraxyz
8. apr 2025

Ty by si mala teraz myslieť na seba. Lebo o chvíľu padnes aj ty a nebude vám pomoci obom.

marianarem
8. apr 2025

Chodte za terapeutom aj spolu. Moj muz so mnou parkrat bol, ked som mala jedno velmi zle obdobie a mal uz z toho aj on dost.
Mne pomahalo od neho to, ze si o mne nic zle nemyslel, nic nevycital a bol opora pri vsetkych krokoch, co som podnikala, aby som sa z toho dostala. So vsetkym pomohol, zapojil sa, ked bolo treba. A este co mi velmi pomohlo, bolo, ze mi veril, ze mam na to sa z toho dostat. Naozaj nemal o mne pochybnosti a to ma dost povzbudilo. Ja som teda vtedy skoncila az v Pezinku na lieceni, ale vyhrabala som sa z toho. Boli tam inak aj pripady ako tvoj manzel, prepracovani, vyhoreni. Polepsilo sa nakoniec aj im.

autor
8. apr 2025

@koniarova myslím, ze áno, on vie, ze sam to nedá a vie aj to, že som dosť ľuďom pomohla, myslím, že ma vo mne oporu no napriek tomu z neho všetko musím páčiť, pretože ma nechce zaťažovať aby som sa aj ja trápila. Ale ja sa na veci pozerám realistický, nieletam na oblaciku a on to vie. Keby na neho netlacim, tak nezačne riešiť tie zdravotné problémy. Ale vďaka bohu som ho do toho dokopala. My sme si už prešli rôznymi zlými vecami, ktoré nás mohli dat dole alebo sa nám mohlo kľudne rozpadnut manzelstvo, ale dali sme to. Ja verím, že aj teraz to dáme, ale prvý krát mam strach, že mi nebudú stačiť sily..

koniarova
8. apr 2025

@marianarem veľmi pekné čítanie na večer. ❤️❤️❤️ Takto má vyzerať vzťah. Držím palce, nech ti je už len dobre. A gratulujem k výberu správneho chlapa.

koniarova
8. apr 2025

Prečo to chceš riešiť ty? Zober ho k psychiatrovi, psychológovi.

ace123
8. apr 2025

Nepomohlo by keby si si nasla platenu pracu nezavislu od jeho firmy? Predsa by ste mali 2 zdroje prijmu cize mozno by mu to trochu ubralo zo stresu. A fakt ci ma vlastne zmysel podnikat ked tolko maka a nic z toho nemate, ani dovolenku. Zamestnanie je v tomto lepsie lebo mas pracovny cas, preplatenu dovolenku, paragraf od doktora atd

nikpa
8. apr 2025

Prečítaj si po sebe ešte raz správu, co som ti sem skopírovala nižšie a zamysli sa. Ale naozaj sa zamysli co by si poradila inemu, keby toto čítaš.

,, nieje možné nájsť inú prácu, pisem vyššie.. peniaze mam poratane odpredu dozadu, my sme naozaj skromní, kupujeme len nevyhnutné.. ale to vypnutie by sme potrebovali, neboli sme na dovolenke niekoľko rokov..lenže nieje z čoho lebo všetko zhltne firma a povinné výdavky,,

Žijete skromne, nič si nedoprajete, dovolenku si dovoliť nemôžete, tvoj muž má zničené zdravie. Ale držíte sa tej firmy zubami nechtami. Prepáč ale za to ako na tom ste, si môžete sami.

deti95060810
8. apr 2025

tak jasné že byť oporou je fajn, ale myslím že tvojmu mužovi pomôže už len psychiater s liekmi... a nemyslím to vôbec ako urážku.

autor
8. apr 2025

@marianarem naozaj krásne, že ste to spolu takto zvladli🙏❤️😊 uzasne. Ste dvaja silný ľudia. Tu podporu ako píšeš, že ti dával manžel, tak presne takto sa to snažím aj ja robiť. Aj som mu povedala, ze ja verím, že to opäť zvládneme ako všetko doteraz, že sa dá zdravotné do poriadku a aj s firmou sa to utrasie, že niečo vymyslime a neskôr bude zase dobre.

koniarova
8. apr 2025

Ale rozdiel je v tom, že
@marianarem to riešila s odborníkmi. Ty to chceš riešiť s mužom sama.

autor
8. apr 2025

@nikpa pises tak ako to je..ja si to uvedomujem a aj on, bavili sme sa o tom už veľa krát.. lenže donedávna bolo všetko relativne fajn.. lenže nám odišiel jeden kšeft, nenašli sme zatiaľ náhradu, plus ta politika a všetky tie obavy k tomu len pridali..

simca06022011
8. apr 2025

A firmu mate ako dlho? Ja by som tam vôbec nešla cestou "verím ze sa utrasie" ale cestou nic sa nestane, ak to nepôjde a zruší sa.

viera27
8. apr 2025

Tiez sa cudujem, naco svoj zivot venujete firme, ked vam to staci tak na prezitie. No, ak sa nieco po.erie, tak to budes mat tazke. Presla som si tym minuly rok. Manzelovi opora a revala som kamoske na ramene, ked sa to uz nedalo uniest. Psychicky zrutena najskor kazdy den, potom obden, potom raz za tyzden. Lepsilo sa to. Ale za rok som zostarla o 5 minimalne, psychicky aj fyzicky. Po roku som povedala stacilo, nejdeme sa lutovat, ideme sa prisposobit. Kolko ludi je na tom neskutocne horsie a nejako to davaju. A uz som fakt nedavala neustale depresivne reci, tak som tresla po stole. Ale najskor ho treba fakt dlho lutovat a pomahat, potrebuje to kazdy v tazkych chvilach. Teraz som zacala znova cvicit, nech si udrzim energiu. Manzel tiez zvolnil v praci na polovicu, postavil firmu pred hotovu vec a islo to. Snazime sa dostat zivot naspat pod kontrolu. A co sa tyka teba, ty places a este ani nevies vysledky. Dolezite je, ze tvoj muz je zjavne vyhoreny. A to mu vsetko trva 3x tolko. Z coho je este nervoznejsi, depresivnejsi a viac vyhoreny. Porieste tu pracu, lebo fakt nebude dobre. Tam nie je ine riesenie

marianarem
8. apr 2025

@koniarova ❤️

tundra
8. apr 2025

Ak mas moznost,vypocuj si nazor niekoho nezainteresovaneho na vasu aktualnu situaciu.
To co si napisala,ze dako to zvladneme aj teraz,hovori clovek,ktory straca pôdu pod nohami.
Pred par rokmi, v mojej blizkosti, jeden clovek,chcel zachranit firmu,nepodarilo sa,nasledne manzelstvo,tiez sa nepodarilo,vyplatil byvalu,zobral si uver a nedokazal ho splacat,dom predal,vyplatil hypo a je bez domu a bez prace,prisiel uplne o vsetko...Keby zacal skôr riesit veci,vôbec nemusel takto skoncit.
Kazda situacia ma riesenie,len potrebuje cas.Ked si pod tlakom,nevies robit spravne rozhodnutia.
Velmi drzim palce,aby ste to zvladli🍀

maminkadeticiek
8. apr 2025

Ozaj by ma.zaujimalo naco je komu firma ked mu berie zdravie a nezarobintam slusne peniaze?Ukoncit a najst inu robotu.Ked dostane infarkt potom som zvedava co budes robit.

colsami
9. apr 2025

Naco vam je firma v ktorej pracuju obaja zivitelia rodiny, obaja zarabaju a predsa rodina nema peniaze a nakupuje skromne len to co je nevyhnutne?
Na dalsi mesiac by som sa na take podnikanie vyprdla, obaja by sme hladali inu robotu. Keby to aspon ponukalo nejake benefity vo forme volneho casu, s rodinou, atd, ale je ta tu teda nevidim nijake plus, preco toto udrziavat na ukor rodiny zdravia casu a penazi.

Strana
z2