Ako pomôcť mužovi v strese a úzkostiach?
Ahojte. Prosím Vás o radu. Môj muž je dlhodobo pod velkym stresom z prace, začal mať zdravotne problémy, vysoký tlak atď.. nedávno začal už mať aj úzkosti, zle v noci spi a proste je v depresiach. Ma toho veľa na pleciach a už nevládze. Veľa pracuje a peniaze ako prídu tak odídu. Ide o to, že je teraz veľmi depresívny, vidieť na NOK, že je zničený a začal riešiť svoje zdravie a to mu tiež úsmev nepridá keď budu chodiť zle výsledky..ja veľa vydržím, naozaj podporim, vypočujem..rôznym ľuďom v mojom živote som robila "psychologicku", bola pri nich v ťažkých životných situáciách a pomáhala mentálne ako som len vedela a co mi sili stačili, vždy to dopadlo dobre a moc mi bolo vďačný. No ale tu pri mojom mužovi mam obrovský strach, že ja to proste nedam...ze mu nedokážem byt taka podpora ako cudzím ľuďom.. aj ja mam svoje problémy a predsa sme rodina žijeme spolu a ten tlak je aj na mňa obrovský, ja mam v poslednom čase co robiť sama so sebou aby som všetko zvládla psychicky. Co mam robiť? Co by ste robili na mojom mieste? Ako by ste svojmu mužovi pomohli? Dakujem
Autorka, tvoj muž si musí v prvom rade chcieť dat pomôcť sám. Myslím, ze teraz reálnu pomoc nechce ak trávite večery oddelene lebo on to tak chce. Ako tak čítam meditujes, prechádzky...akú takú psychohygienu máš. A predsa je to málo. Teraz sa daj v prvom rade dokopy ty🙏 a poviem úplne vážne, že skus psychiatra. Už aj teba chytajú úzkosti z toho, či to zvládneš a ak budevten stav dlhodoby, bude to mat vplyv aj na fyzicke zdravie. Nastaví ti liečbu, nevidím na tom nič zlé a možno pomozu aj psychoterapie ako doplnok. Veľa šťastia 🍀
Firma , ktorá vám nezarobí ani na dovolenku je o ničom, žijete z ruky do úst...ak by pracoval pre niekoho v takom odbore ako teraz podniká nemal by na pleciach toľko starostí...mohol by vypnúť..
Ahoj. Môžem Ti povedať z vlastnej skusenosti. Kazdy clovek chodi do prace koli peniazom,nie pre dobry pocit. Ak je praca zla,alebo malo zaplatena tak clovek zmeni pracu. Vy ste sa stali otrokmi vlastnej ,bohuzial neuspesnej firmy. Je tazke si to priznat a ziskat nejaky nadhlad. Je to skoro ako s alkoholizmom. Nepriznas si to pokial Ti fakt niekto neotvori oci,alebo si neznicis zivot. Mate svoju firmu,venujete jej roky,stoji vas cas,peniaze a hlavne ako pises zdravie a zdravy rozum. Zarabate malo,musite sa uskromnit......k comu je to dobre? Ja som sa na firmu vykaslal,lebo to bolo to iste....vyplaty ludom,najmy,zakaznici ....vecne dookola plavanie v zumpe...akurat si , toho unavena a smrdis. Teraz pracujem sice sam na seba,ale ako subdodavka. Niekto to obeha,vybavi ja urobim.....o piatej kazdy den buchnem dverami a nemyslim na pracu az do rana. Neskutocne to pomohlo aj co sa rodiny tyka. Prirovnal by som to asi k tomu,ze Ta tazi svedomie a zrazu sa niekomu zveris.......... Drzim vam palce,nech sa dobre rozhodnete
V čom presne podnikáte ak to nie je tajomstvo? Nemôže sa manžel zamestnať v rovnakom povolani a mat všetky výhody zamestnanca a zároveň aj voľný čas na seba a rodinu?

A nepremyslala si nad zmenou prace ty ? Ked nechce pracu zmenit muz - mozes pracu zmenit ty. Takto si tak trosku v zavisolom vztahu a tazi ta to, taha ta to dolu spolu s muzom. Ak by si on dal prestavku, akoby nemas co robit? Mozes robit inde, mozno aj za lepsie peniazky ako vo firme, ked hovoris, ze firma vzdy vsetko zhltne spat, tak az taky zmysel to nema.
Mozno az prilis rozumiem, mame to podobne, doslova aj s tym, ze mame firmu, muz viac jedna s klientami, ja vykonavam rozne prace pre firmu z domu, mam aj kus vlastnej agendy, kde si ale zase sama zhanam zakaznikov a vypracovavam veci. V podstate od Covidu vkuse bojujeme so zakazkami, strasne su firmy opatrne investovat, strasne tazko sa ziskavaju novi zakaznici na to, co my robime...
Aj povahovo sme mozno podobni, moj muz mava workoholicke fazy a tiez je tak trochu psychosomatizujuci - hned sa mu stres prejavuje v tele, aj zvyseny tlak mal, uzkosti, vie to odburavat jedine sportom, ale zase extremne, ako inak...
A ja som si uz viac raz uvedomila, ze ano, na zaciatku bolo vedome rozhodnutie takto to mat, bolo vyhodne byt doma, kvoli dcere, no teraz sme vo faze ze je to coraz tazsie a tazsie. Dcera to uz nepotrebuje, je pubiska, uz pomaly ani na dovcu s nami nikam nechce. No ale pri hladani prace dnes uz je pre mna obrovsky problem vek - ja sa blizim k 50 a to je nemozne, ako ma ignoruju, ako ani nedostanem na zivotopis odpoved... Mozno som az prekvalifikovana skusenostami. Ja so pracovala predtym 15 rokov v IT... Je spusta ludi v mojom okoli s rovnakou skusenostou, kvoli veku ich nikde nechcu, drzia sa potom aj prace ktora ich nebavi...
Kolko mas rokov - nepremeskaj cas zamestnat sa niekde, najst niekde pracu, moze ti priniest stabilitu, aj vasej rodine, kym muz nenaberie druhy dych. V tej vasej firme, ak sa hodne z nadhladu na to pozries - tak nieco nefunguje spravne, ked ste takito vytazeni, ale v podstate stale v ohrozeni. Umoznuje vam zivorit, ale nie zit.