icon

Ako pomôcť obéznemu manželovi schudnúť?

18. jan 2024

Dobrý deň
Neviem si už dať rady alebo ale argumenty použiť na manžela. Keď sme sa spoznali ja som vážila cca 55kg, nosila som xs oblečenie , po pôrode mám už dlhodobo váhu okolo 60/63 na výšku 165cm nosím Mko oblečenie
Manžel mal vtedy S , bol chudý. Ale za posledne mesiace pribral už na 95kg pri výške 175cm je fakt tučný.
Už som mu to aj povedala, sám vidí že sa nevojde do väčšiny oblečenia čo má, musel si teraz kúpiť nové väčšie.
Uvedomuje si to ale vždy to hodí na srandu.
A to už raz bol tiež tak tučný v mladosti ale krásne schudol mal motiváciu to že žiadne dievča ho nechcelo tučného. Ale teraz už nemá motiváciu už má ženu
Neviem ako ho prinútiť aby to riešil aby zmenil spôsob stravovania.
Športovať ako beh veľmi nemôže kvôli nohe
Už som mu aj na interné našla BMI kalkulačky kde mu všade vychádza pri jeho veku/ výške/váhe obezita 🤷🏻‍♀️
Nepomáha ani to , smeje sa že to je blbosť tie kalkulačky
Obávam sa aký dopad to môže mať na jeho orgány na jeho celkové zdravie.
Ja neviem ako mu to vysvetliť inak alebo čo urobiť.
ide s chlapcami večer von a vidím výpis účtu že boli v Mc Donalde sa najesť alebo KFC :(
Za ďalšie veď toto ma ani nepritahuje veľké brucho prsia... To už vôbec nie je príťažlive, navyše pri sexe kvôli tomu nevladze ...

Strana
z5
tamta
22. jan 2024

@chillibubble tak pri výške 172cm nemôže byť problém váha 75kg ale to, ze necvici a ze je to mlandravy tuk...

chillibubble
22. jan 2024

@lenkahvh tak moj ma o 20 kil menej ako jej pri cca tej istej vyske. a zacala som si to brucho vsimat len nedavno. ale od jari sa chystam zapojit ho aj do fyzickej aktivity. teraz v zime nechodime nikam, lebo ja neznasam zimu a zimne sporty, ale od jari to bude ine. cvicenim a pohybom mu idem prikladom, tak uvidim ci sa chyti alebo nie...

chillibubble
22. jan 2024

@tamta problem je to ukladanie na bruchu... ale maval uz aj 65 kil, ale samozrejme ked bol mlady.

chillibubble
22. jan 2024

@lenkahvh a na beziaci pas uz setrim, resp. som sa s nim bavila, ze aj veslovaci pristroj je fajn. to je na cele telo a ma to aj jeho kamarat, tak uvidime. este na stravu ho musim presvedcit, lebo hoci zacal obmedzovat vyprazane a napriklad pizzu, aj tak neveceria uplne zdravo(moje jedla na veceru jest nechce). ale jemu by mozno stacilo pridat pohyb.

barborachors
22. jan 2024

Zrusit TV. Naozaj. A kupit psa. Nech je nútený aspon chodit, ked uz cvicit ee.

kika193
22. jan 2024

@autor manzel bude mat poruchu prijmu potravy, je to velmi siroke spektrum, pod ktore nepatria len zname ochorenia ako anorexia a bulimia, ale aj tzv nezdravy vztah k jedlu. Jedlo ako potesenie, odmena, upokojenie... Ak nezaberie dohovaranie, apelovanie na zdravotny stav (erektýna dysfunkcia, infarkt, porazka! klby v pecku), zrejme bude potrebovat pomoc.
Vseobecny lekar - psychoterapeut - dietologicka ambulancia a dopytovat sa na analogy gp1, ktore maju anorexigenne ucinky (tj navodzuju nechutenstvo a pacient signifikantne znizi kaloricky prijem = ziadne salko z dlhej chvile)
Velka skoda, ze cvicenie boli

kika193
22. jan 2024

@autor
oprava:
- glp1 analogy ako napr ozempic
- erektilna dysfunkcia

fido69
22. jan 2024

Riešil som rovnaký problém. Mám 50 rokov, výšku 174cm a dosiahol som váhu 99kg. Nedokázal som si zaviazať šnúrky od topánok bez toho, aby som sa pritom nekrútil ako had, lebo kvôli veľkému bruchu som sa nedokázal zohnúť... schudol som 15kg za 3 mesiace úplne pohodovo a bez stresu. Základ úspechu je chcieť schudnúť (motivácia) a hlavne strava. Treba si uvedomiť, že pribrať môžeš len to čo zješ! Vety typu "ja priberiem aj zo vzduchu" sú len bezzubé ospravedlnenia našej pažravosti. Skúste si jeden deň poctivo zapisovať čo zjete. Hlavne večer pri telke... a budete sami zo seba v šoku.

Moje pravidlá, ktoré dodržiavam:
1.) žiadne priemyselné sladkosti (cukríky, čokolády, keksy)
2.) počas dňa pravidelne piť napríklad nesladený čaj, ale žiadne sladené nápoje
3.) 75% vegetariánska strava (varím si sám), treba variť a jesť zeleninu a experimentovať s koreniami. Chutných receptov je plný internet. Pozrite napríklad recepty od Pico Raucha. Neskôr si vytvoríte vlastnú hiparádu receptov.
4.) striedme raňajky (chlieb, zelenina, cícerová nátierka, syr, vianočka, maslo, džem)
5.) normálny obed (cca 300g jedla), po obede sladký koláčik alebo puding
6.) teraz to najdôležitejšie NIČ NEJESŤ po 17:00. Ak si už fakt brutálne hladný, tak jabĺčko (kľudne aj tri), mandarínky alebo iné ovocie.
7.) každý deň akýkoľvek pohyb (peši do práce, do obchodu, do schodov...)

Moje chudnutie bohužiaľ prinieslo aj vedľajšie účinky, ktoré vás môžu prekvapiť. Výrazne sa zvýšil môj sexuálny apetít. Takže pred motiváciou manžela pozor, aby ste sa nedostali niekam kam vlastne nechcete. Držím palec.

mima1988m
22. jan 2024

Skus ho namotivovat. Napr. ze jeho postava ta trapy koli zdraviu, dietatu.. lebo si chcela aby ho viedol k sportom a siel prikladom.
Obcas zaspominat ako, ked si ho spoznala bol vtedy naozaj sexy, ze ti to chyba atd. V malych davkach par krat do tyzdna. Ak mu na tebe zalezi pomoze to.
Ked nie, tak pritvrdit, ze tebe to vadi a nemal by ta brat ako samozrejmost.

@98 Ma v poriadku stitnu zlazu?

98
22. jan 2024

@mima1988m hej :/, len to gastro a to je liečený a zhodli sa 2 gastro a obvoďáčka... v marci ide zas, tak sa uvidí čo...

salije
22. jan 2024

@doris11 napadlo ma to iste, nie len poukazovat vycitat ale skusit navrhnut robit veci spolocne. To by mohlo zabrat. A taktiez doma varit lahsiu stravu a mohlo by to ist.

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
salije
22. jan 2024

Ja mam 158cm a 63kg citim sa totalne na chuja a vyzeram jak cunik a napriek tomu nemam zaujem nic stym urobit, ak mi niekto povie narazku na vahu som schopna sa urazit ale nic stym spravit. Je to cele o nastaveni, pre mna by bola motivacia v rodine ale tu to nehrozi.

subartic
22. jan 2024

Môj syn má 175 cm a váhu 90 kg a vyzerá skvelo , mohutne ako chlap . Len tých 90 kg je svalová hmota ktorú buduje pravidelným cvičením . Ja mám 160 cma 52 kg ale taktiež behám a dodržujem prerušovaný pôst. Pred 2-3 rokmi som mala +25 a teda necítila som sa dobre.

beronsche
22. jan 2024

Hlavny problem, pri posudzovani toho, ci clovek potrebuje alebo nepotrebuje schudnut je ten, ze sa pozera na kg a prip..este bmi... aj tu v diskusii to vidno.

Dolezity ukazovatel je pritom % tuku v tele. Pupkaty, prsnaty chlap ciste teoreticky moze mat kg ako tak ok, ale aj tak bude mat privela tuku, najma visceralneho a to nie je ok..
Inak, toto je zial typicky obraz chlapa 40+ .. pupok.

lindavista
Odpoveď bola odstránená
autor
26. sep 2024

@beronsche on ma ale 36 :D a BMi ma podla stranok :
Váš BMI: 30,04 Stredná nadváha (Obezita 1. stupňa)

Vaša ideálna váha: 67 kg

dalsia : BMI
31

Vysoká nadváha

a to mozem hodiť do hocktorej kalkulačky všade mu vyjde, ak by bol viac taký postavou mohutnejší, robustnejší, tak možno ta váhy by bola v tom prípade v pohode, no on nepatrí medzi tých mužov, je skôr útlejší typ chlapa.

Strana
z5