icon

Ako pomôcť preťaženej mame v náročnej rodinnej situácii?

1. mar 2025

Ahojte, strašne ma trapi situácia mojej maminy.. byva doma s mojim otcom ktorý je alkoholik takze všetko 0 bodov… ďalej sestra s frajerom a synom… ide o to že doma nikto nič nerobí a všetko je na mamine… vlastne ona jej aj syna vychováva, upratuje, vari a všetko okolo domu… nikto jej s ničím nepomôže je to na dlhší pribeh ktorý nechcem rozpisovať.. sestra by na 100% potrebovala psychológa/psychiatra… mamina im všetkým navarí, uprace, operie, vyžehli no proste všetko… vari skoro vždy špeciálne aj pre nu niečo naviac keďže veľa veci nelubi.. ona je strašne nevďačná ale neskutočne… oni si s frajerom objednajú hocikedy pizzu a maminy sa ani neopýtajú či neobjednajú aj jej niečo, ona by si to zaplatila len ide o ten princíp… mne to je neskutočne ľúto že je taká … a neviem ako by som jej mohla aspoň je spríjemniť trosku ten život… stále len čakám na to kým ten maly vyrastie a snad bude všetko inak

deti95060810
1. mar 2025

mamu zober z toho pekla k sebe... nech tamtí doma robia čo len chcú...

nika11103
1. mar 2025

Presne odpovedala za mňa
@deti95060810 . Keď je to takto a mamina je taký dobrý človek , nemôžeš ju zobrať k sebe ? Až mi to prišlo ľúto keď si predstavím jak sa tam laduju pizzou a mamy sa ani nespýtajú , samozrejme , všetko je zle ako sa k nej správajú

autor
1. mar 2025

@deti95060810 nedá sa kvôli malému, oňho by sa nemal kto starat 😭 pravdepodobne by ich zozrala spina a jedli by len pizze, parky a iné hovadiny

autor
1. mar 2025

Oni akože majú vzťah že rozprávajú sa normálne mamina sa s tým naučila žiť… len ju veľa krát prepne a je zduta na mamu z ničoho nič aj niekoľko dni sa s ňou ledva rozpráva… proste nevďačná a neváži si čo pre nich robí a teda vôbec si to asi ani neuvedomuje

autor
1. mar 2025

Hovorím keby neni maleho tak by som to inak riešila

autor
1. mar 2025

Najlepšie riešenie je podľa mna nejak dostať sestru k psychologovi/psychiatrovi nech sa uvedomí…. Len neviem ako

kulumulu123
1. mar 2025

Tvoja mama nie je povinná nikomu vychovávať deti svoje vychovala a dcérka sa o synacik bude musieť postarať sama... Alebo čakáte kým ju vyvezu nohami napred a potom aj tak nebude mať kto okolo všetkých skákať.... Mamu zober k sebe s3gra nech sa začne starať o vlastné dieťa...

ruxandra
1. mar 2025

Takže sestru chceš dostať k psychológovi, ale to, že tvoja mama potom aj tak zostane žiť s alkoholikom ta netrápi? Ženy ti tu dobre radia, zober odtiaľ mamu ku sebe a sestra sa bude musieť naučiť sama sa postarať.
K psychológovi ju nedostaneš, keď ona nebude chcieť, môžeš sa aj na hlavu postaviť.. pomôž aspoň mame na začiatok, ostatné sa vyrieši časom

0kristina0
1. mar 2025

Nijako jej nepomozes, mama musi zacat od seba a chciet nieco zmenit. Ty to nezmenis lebo chces.

autor
1. mar 2025

Nemám na to sa na maleho vykašľať… on za to nemôže, ja ho milujem ako vlastného syna… a nechať sestru žiť v maminom dome, a mami zobrať ku mne do 2 izbovej bytu kde bývam s mužom a malým bábätkom… ledva sa tu sami pomestime … a otec síce je alkoholik ale nieje agresívny ani nič take

liv1
1. mar 2025

Mama sa musi prestat starat o dceru a jej frajera a jej tym nie ublizi, ale pomoze. Je blbost aby mama chodila k tebe z domu do 2izboveho bytu. Mamu mozno potesi ked jej navaris a prides navstivit, alebo vezmes na vylet. Nech ona uz pre nikoho mevari. Rozpravaj sa a nou o tom otvorene.

autor
1. mar 2025

Ach je to ťažké lebo upratovať sa doma predsa musí… a keď to nespraví nikto iný zostava to na nu… je toho strašne veľa … ale máš pravdu cez vikend zobrať na vylet niekam a tak asi..

martul
1. mar 2025

Psychológa nepotrebuje tvoja sestra ale mama. Aby jej konečne otvoril oči a ona si vedela spraviť doma poriadky. Ty jej nemáš ako pomôcť, mama sa musí spamätať.

vroni
1. mar 2025

Sestra má aj nejakú diagnózu alebo len tuleniu chorobu? A prečo ju mama drží v dome aj s frajerom?

sovica
1. mar 2025

Autorka, a ty si sa rozprávala o tom všetkom s mamou a zvlášť aj osamote so sestrou? Vysvetlila si mame, že musí sestru zapojiť do domácich prác a vytýčiť hranice, čo môže a čo je už cez čiaru a vysvetliť jej, že sa musí sama starať o vlastné dieťa? Čo sestrin frajer, priloží ruku k dielu, či sa tiež len necháva v cudzom dome obsluhovať? Tomu by som tiež dobre "naložila". Sestre treba vysvetliť, že o vlastné dieťa sa musí starať sama s priateľom - je to ich dieťa. Tak isto, že keď im mama poskytla ubytovanie (lebo úprimne, keby chcela, tak ich môže z domu vyhodiť a nech sa mladí starajú), je ich povinnosťou zapojiť sa do domácich prác, čo najviac odbremeniť mamu a začať byť zodpovední a spoliehať sa na seba. Nie, že sa celá domácnosť spolieha len na to, že mama za nich všetko spraví. Normálne ma to rozčúlilo😈
Koľko má sestra a jej frajer rokov, koľko jej malé dieťa? Je ešte na materskej alebo pracuje? Jej frajer pracuje? Prečo ostali bývať u tvojich rodičov? Prispievajú niečo na domácnosť? Či mamina chodí do práce, všetko financuje a potom ešte doma mukluje?

zoja1234
2. mar 2025

@autorka koľko rokov mate všetci? Mama nepracuje? Sestra nepracuje?

enmery
2. mar 2025

Vieš čo, tvoja mama je už ťažko v role spoluzávislosti a obete. Je úplne nepodstatné, že otec alkoholik nie je agresívny. Sestra to videla, že matka si nechá tým pádom aj takpovediac "nasrať" na hlavu a preto si to dovoľuje. A z toho chlapca vychovajú to isté, pretože denno denne vidí, ako Tvoja mama robí slúžka. Takže to úplne postráda logiku, že kvôli tomu malému. Sestru na psychiatriu nedostaneš. To musí dobrovoľne alebo priamo ohrozovať seba, iných alebo spáchať trestný čin, kedy by jej liečbu navrhol súd. Takže keď matku nemôžeš vziať k sebe, zmier sa s tým, že takto dožije s alkáčom a úžasnou dcérou a vnuk sa tak raz bude správať k ženám. Kruté, ale to je realita.🤷‍♀️

yanni
2. mar 2025

Nezodpovedala si otázku: koľko majú všetci rokov a čo všetci robia/nerobia.

0silvia0
2. mar 2025

Tvoja pretazena mama sa dobrovolne dala do role obete a sluzticky. Keby mala gule, davno si urobi v dome poriadky s chlapom aj dcerou.
Pride z prace domov a beha okolo lenivych riti? A ona musi, lebo doma predsa treba upratovat? Nie nemusi, moze prist z prace, prezliect sa, nechat tam zlatu rodinku v bordeliku, zobrat vnuka a mozu ist k tebe na navstevu. Ved ostatni neumru hladom, objednaju si pizzu, tatko si da pivo a svet sa toci dalej.

ivangeline
2. mar 2025

To radšej mamu zober k psychiatrovi, nech s auvedomi. ;D

liv1
2. mar 2025

@martul jj suhlasim s tebou, k psychologovi treba mamu zobrat v prvom rade

svetlonos
2. mar 2025

Sestra prečo potrebuje psychiatra, koľko ma jej syn rokov? Mate tam hniloba kretenov plný dom a mama je rada v úlohe obete, inak by už minimálne som sestrou a priatelom vyrazila dvere. Ešte si moue požiadať vnuka do svojej starostlivosti - potom uvidíte, aká je stra zrazu schona!
Kopnúť do rity, vyhodiť z domu aj s milencom! Deti ribit to vie a zabezpečiť rodinu nie, haloo??
A s tatkom zirvod, predať dom, to už nie je o láske ale o zotrvačnosti.
Pokial sa rodic akebo dieta chova dlhodobo ako kreten, netreba sa zobrať a trpiet ho lebo rodina!
To dieta ako babka by som riešila som sociálnou, pokial je sestra ozaj chora.
Takto sa kade aratka stara už roky o svoje vnúčatá. Pravne uz ich vlastná matka nema na ne nárok...
Tvoja mama ma buchnut do stola pestou a urobiť poriadky. Vezmi ju k psychologovi.

karolinakr
2. mar 2025

zobrala by som ju odtiaľ žiadala vyplatenie polky bytu alebo to zabezpečila a hentych poslala kade ľahšie, nezajem..mama nech byva čiastočne u teba, ide na cestu okolo sveta alebo si vybuduje novy život od zakladov podla seba..veľa ľudi na to nemá guráž, bojí sa, ostáva v otrockých vzťahoch alebo si myslí, že už som starý a nemôžem..práve preto, že žijeme len raz možme úplne všetko alebo nech si najde pracu v Rakúsku a adios! rodinka, zamava im z rychlika a nech tam aj zhniju v špine, Ťapákovci..to je absolútny nonsenc, aby robila otroka mužovi alkoholikovi lenivej dcere, jej manželovi a vnukovi
načo, prečo? vdaky sa aj tak nedočka, už teraz vidíš, že su sebeckí ani na jedlo sa jej nespýtajú
sú dospelí, ona nie je za ich poriadok zodpovedna, chlap nech ide na protialkholické..tvoja mama ma tiež nejaky syndro, že to trpí..i tak si ju nikto za to vážiť nebude a na rukách nosiť..ona sa sama musí vzbúriť a sama postaviť na vlastné nohy, jej povinnosť skončila vo veku 18 rokov a nehovoriac, že aj dcere robi medvediu službu, lebo ta bude ako matka totalne neschopna a zlý príklad pre deti...

lavender94
2. mar 2025

Záber mamu na dovolenku aspoň na dva týždne nech si tam robia čo chcu. To dieťa to tých par dni prežije a ona aj tak nie je zodpovedná za tých ľudí. Dokym bude mať mama pocit, že je zodpovedná za všetkých a za všetko tak sa to nezmení. Keby sa im vykašľala na všetko, tak by vedeli aj sami porobiť. Ale načo by to robili, keď mamička je taká dobrá až je hlupa. Popravde mi jej vlastne ani nie je ľúto, lebo to v akej je situacii si za to môže sama a kym si sama neuvedomí, že dokym ona neprestane skákať okolo všetkých, oni sa neuvedomia. Lenže ona si zobrala na plecia váhu celého sveta a teraz ma všetci ľutuje ako to mám ja ťažké a nikto mi nepomôže.

ahhola
2. mar 2025

Asi by pomohlo najst jej pracu v CR, aj ked len na par tyzdnov, neviem aku ma profesiu, ale su aj vodicky elektricieciek v jej veku, nieco by sa uz naslo v jej obore. Ta hnila koza by sa mozno uvedomila a zacala si varit a prat a platit ucty, podla mna sa nechavaju aj vydrziavat. Mama musi zavriet 🖤a penazenku, inak sa samoznici. Uz tatko je zaprah a lenivy parazit na krku..

som_realistka
2. mar 2025

Tu musíš začať od maminy. Ona sa dostala do tej role "dobrovoľne-nedobrovoľne" najprv sa starala o otca alkoholika, pravdepodobne z dôvodu "v dobrom aj v zlom" a nikdy neprotestovala, a sestra skúsila čo to vydá a má pohodlný život. Obrazne povedané, treba najskôr zobudiť mamu. Vezmi ju na víkend, rozprávaj sa s ňou, ak sa dá vezmi ju na pár týždňov k sebe. Neboj sa nikto tam nezomrie od hladu, a ani malý. Mama ani Ty nemôžete preberať zodpovednosť za iných. Moja mama mala kamarátku, muž sebec, flákal sa kade tade, žene dal pár korún, a všetko musela platiť ona, syn, lenivá voš, darmo jej všetky kamarátky dohovárali, ona ich nemôže nechať bez navareného ani opratého a vyžehleného , ani syna vyhodiť, lebo čo by chudáčik robil. Doslova sa utrápila. Teraz ten trulo chodí na hrob a verejne trúchli za najlepšou manželkou. Ak nechceš pre mamu takýto koniec, treba aby si to uvedomila sama a zmenila sa a potom jej pomôcť zmeniť osatné, aj za cenu buchnutia do stola a tvrdého postupu voči otcovi a sestre.

autor
2. mar 2025

Ďakujem všetkým za názory, len by som doplnila ešte že mamina zo seba chudatko nerobí ani nič o tom nehovorí pomaly, už je zvyknutá… len ja viem ako to je preto ma to trapi

karolinakr
2. mar 2025

možno aj v rodine tvojej maminy niečo zlyhalo, mohla mat podmienenu lasku alebo skutkami dokazuje niečo, lebo vnutorne zdravy človek toto robiť nebude, ano pomôcť, byt mily, ale sa nechať využivať hrubo celou rodinou, to už je ine,, a sestra musi dospieť, čim skôr, tým lepšie..mama si mysli, že im takto pomaha, praveže im škodi, lebo nikdy nepreberu zodpovednosť za svoje skutky... sestra s mužom - aky davaju príklad vnukovi ozaj - ked bude velky, bude v ženach vidieť služku ako enmnery spomenula čiže tato opičia laska nikomu nepomôže nijak,,čo sa alkoholizmu tyka ten je pomerne rozšireny, k tomu sa nevyjadrujem,, ale tuto otročinu ja nechapem, poznam pani, čo si natoči budik rano na dôchodku aby dospelemu synovi pripravila raňajky a perie mu trenky v rukach, presne toto robi, že vari jeho rodine, lebo inak by bol vnuk hladny ale to je kontraproduktivne..
tu som za tvrdu lasku - vystahovať mladych, nech aj umru v špine, alebo sa naučia, ked vam je dieťaťa ľúto, brať ho tak často ako sa da, nejakou okľukou, aby bol vlk syty aj ovca cela
nikdy by som na takuto hru nepristupila, nikdy podla mňa, ženy čo toto robia,, maju posunute hranice a mala by mama ist na terapiu, kde jej otvoria oči a pomôžu si vytyčovať hranice..neni to normalne, ja som najprv tu pani ľutovala, čo poznam, teraz si myslim, že neni celkom ok