icon

Ako pomôcť rodine?

luciaholincova
26. máj 2014

Viem ze je tu toho uz vela, ale mam otazku na ktoru by som rada vedela nazor od nestranných ludi.
Nebudem presne pisat kdo a co , ale mam v rodine zenu, ktora ma 6 deti. Jej manzel pracuje v ustave pre postihnute deti ako skladnik, ona ako opatrovatelka. Su veriaci, chodia do kostola aj s detmi. Najstarsi syn ma 22, po rozchode s partnerkou preziva tazke obdobie. Dalsi syn ma 20, prerusil studium na vysokej a zacal pracovat. Najstarsia dcera ma 18, priatela s ktorym planuje momentalne buducnost a aj jej studium je neiste a chce zacat pracovat. Ostatne dcerky maju 16,12 a 7. Viem , nie su najmensie, ale problem je v tom, ze zena bola Slovenka a vydala sa za Cecha a kedze mal rodinu v Cechach a od rodiny "vyhodne" kupili nizky , stary kamenný dom a kedze deti prichadzali jedno po druhom, nebol cas na stavbu nového, alebo extremne prerabky a nastahovali sa. Ale co cert nechcel, dom je odspodu neizolovany, vsade je citit a vidiet plesen na stenách. Dokonca aj oblecenie v skriniach pachne. Matrace na posteliach deti boli uz koli plesniam menene a stav domu sa kazdym rokom zhorsuje. Manzelia maju obaja uz nad 40-ku a tak im pozicku banka neda aj koli nízkemu prijmu. Obaja poctivo pracuju a pomahaju tam kde to najviac treba, aj ked sami ziju v otrasných podmienkach! Boli sme u nich na navsteve po 7 rokoch, ale bolo mi do placu z toho ze deti vyrastaju v takom prostredi, stale su chory, penazi nemaju, oblecenie dostavaju od druhych a platy oboch vijdu na platenie zakladnych veci ako su potraviny, voda, plyn a pod. Na prerabanie nie su financie a obaja rodicia su nie len v rokoch kedy im dochadzaju sily, ale aj po psychickej stranke maju dost. Vsetka rodina v Cechach sa ich strani a rezignuje. Nikto im neni ochotny podat pomocnu ruku a tak sa mamicky a buduce mamicky pytam:
Strasne im chcem pomoct a je mi do placu z ich podmienok byvania. Kludne si vezmem k sebe deti aj na 2-3 mesiace ak by chceli nejako zlepsit svoje podmienky, aby mohli prerabat, alebo asi najlepsie zburat ten hnusny splesniveny barak a postavit novy. ☹ Ako im pomoct? Nasli by sa tu nejake dobre duse ktore by boli ochotne prispiet financne alebo aspon poslat oblecenie pre deti ktore maju?? Prosim Vas zeny, kludne Vam poslem cislo uctu a poslite korunky. ☹ Rodinka chodi kazdy rok na cele letne prázdniny na Slovensko k rodine a deti su u starych rodicov, kym rodicia chodia do prace v Cechach. O to viac ma to hneva, pretoze su mi velmi blizky a mam rada vsetky ich deti. Maju sa navzájom radi a pomahaju si.
Poslem ochotnym prispiet cislo uctu a ak by ste mali to srdce poslat aj 1 euro, stale lepsie ako nic a peniaze predam rodine cez pradniny kedy pridu zas k starym rodicom. Alebo adresu kde posielajte oblecenie. Dakujem aj za ochotu , aj za odpovede a rady.
PS: Len napisem ze nasa pivnica kde byvame s manzelom je v lepsom stave ako ich dom kde vyrastaju ich deti. ☹

Strana
z4
luciaholincova
autor
27. máj 2014

@mirkamirko0809 Na to co si tu pisala som uz odpovedal, tak ta poprosim najprv docitat celu diskusiu, ale OK. Kdo nechce neuveri aj keby som fotky poslala mi kazdy neveriaci napise ze su napr. stiahnute z netu, takze ku kazdemu domov to nebudem chodit dokazovat. Niektore zeny uz vedia, tym som poslal blizsie info a adresu rodiny. Dakujem za tvoj oneskoreny a zbytocny koment.

mirkamirko0809
27. máj 2014

@luciaholincova pozri bol to moj nazor a kazdy nema tolko casu ako ty aj ked neviem mas male deti.

luciaholincova
autor
27. máj 2014

@mirkamirko0809 🙂)) No co ti na to poviem, som sikovna. Stiham odpisovat, hrat sa s detmi, varit , upratovat . . . a zapnuty pocitac pri tych vsetkych pracach nikomu neprekaza. A to nechci vediet ake este ine aktivity stiham.
A pokial mi to pisanie pomoze ziskat nejake rady ako pomoct tej rodine s detmi, tak preco nenapisat?

mirkamirko0809
27. máj 2014

@luciaholincova ok pis dalej.

mimla
27. máj 2014

@luciaholincova

Existujú spôsoby, ako sa odizoluje vlhký dom. Je to síce manuálne náročnejšie, ale nemusí to stáť veľa peňazí. Tu je pár nápadov, stačí zadať do yhľadávača:

https://www.google.sk/search?q=ako+izolovať+dom...

Ak chýbajú peniaze aj na minimálnu rekonštrukciu, treba sa skúsiť pohrabať v rôznych eurofondoch:

http://eurofondy.webnode.sk/aktualne-vyzvy/news...

Osobne som skôr za to, že ak sa čo i len trošku dá zvýšiť vzdelanie, treba to skúsiť a nie hneď hnať potomkov do práce. Aj popri VŠ sa dá pracovať. Len treba nájsť ten správny typ práce. Ja som popri VŠ robila veľa vecí, upratovala, som, nahadzovala som dáta do databáz, umývala som výklady, učila som deti angličtinu, cudzincov slovenčinu, strážila som deti, pomáhala som v obchode, upratovala po maľovkách, robila som čašníčku... netreba premýšľať, treba jednoducho brať prácu tak, ako prichádza. Základná myšlienka je, aby rodičia nemuseli na štúdium svojich detí prispievať ani cent. Niektorí šikovnejší (ale to nebol môj prípad) dokonca posielali rodičom zo zarobených peňazí.

Ďalšia vec je, že ak je aj manželský pár veriaci, stále existuje, okrem abstinencie, možnosť, ako mať počet svojich potomkov pod kontrolou. Cirkev nemá rada hormonálnu antikoncepciu, ani kondómy, ani potraty, ani telieska. Nenamieta však nič proti obyčajnému sledovaniu ovulačného cyklu. Niečo sa mi marí, že počas predmanželskej prípravy sa predstavuje Billingsova metóda (a nie je to žiadna novinka), ako prostriedok, ktorý má pomôcť žene spoznať, kedy by mala a kedy by nemala otehotnieť. Žiadna metóda nie je stopercentná, ale 6 krát by určite nezlyhala. Z toho vyplýva, že tvoji známi sa rozhodli mať 6 detí dobrovoľne. Ak má pani okolo 40, ešte stále tam dvaja súrodenci pribudnúť môžu.

Ďalšia vec je, že toto skutočne nie je portál, kde by si sa dočkala reálnej pomoci pre svojich známych. Tu sú ženy, ktoré sú na materskej, často samé musia riešiť rébusy s vlastnými financiami a ku koncu mesiaca stvárajú psie kusy v kuchyni, aby za pár šupov pripravili plnohodnotné jedlo. Sem chodia ženy, ktoré kupujú oblečenie a hračky z druhej ruky. Nevieme ti pomôcť.

mamutka
27. máj 2014

oni ziju nedaloko Prahy? to je vtip, ze tie deti si nevedia najst pracu a popri nej postupne vystudovat? to ti tu napr.zeny od Nitry, ci Vranova, ktorych muzi zarobia 400-500 eur v podnikoch japoncov ci korejcov maju pisat, ze tie decka sa maju unuvat do Prahy a najst si pracu? neexistuje, aby si mlady clovek v Prahe pracu nenasiel. Iba ak je to lenivec, ktory caka ze mu niekto pomoze. Alebo potom chuda nesamostatne, ktoremu rodicia nevstepili absolutne nic podstatne, len omielali, ze staci nam, ze sa mame radi, jezisko sa postara...
je mi tych deti luto. Prilezotosti na slusny zivot maju na dosah, ale dostali nulovy zaklad a ked sa nespamataju ci nedostanu vychovnu lekciu o praci napr.od teba, este zle dopadnu. Ini musia daleko od rodiny cestovat, Boze moj, henti rodicia nepotrebuju pomoc, ale nakopat do prdele, co tym deckam vstepili...

mariahpd
27. máj 2014

Na 4 stranach prispevkov som nenasla ani jeden, ktory by podporil tvoj napad, takze ak nie si s prepacenim hlupa, tak si uz urcite pochopila, ze sa mylis a najviac rodine pomozes, ak im nebudes zhanat milodary, ale
Prehovoris im do duse. 8 zdravych ludi ked sa schyti, tak svojpomocne urobi odvodnovaciu drenaz a protiplesnovy nater na steny ako nic, ale to by museli pracovat a nebyt lenivi, nehnevaj sa, tvoje vyjadrenie, ze nemali cas rekonstruovat dom, lebo volny cas travili plodenim dalsich a dalsich deti si hadam nemyslela vazne! Obycajni slovenski Tapakovci- uz pred100 rokmi takychto vydusila Timrava- to bola spisovatelka, a veru otvorene a priamo to pomenovala, ze takito ludia si za NEkvalitu svojho zivota mozu sami pre svoju lenivost, lahostajnost, spiatocnictvo. A ak im banka nechce dat hypo, tak asi vie preco a urcite to nesuvisi s vekom nad 40 rokov. Ja mam 2 prace, tak si mozu najst po 2 prace aj oni. Preco to neurobia? Lebo lahsie je vyvalit sa na lavicku na dvore. Ale pracoviti ludia NIKDY neskoncia v spine a plesni, lebo to so skromnostou alebo aj chudobou nema nic spolocne, aj skromny pribytok moze byt cisty a netvar sa, ze sme v stredoveku a este nikto nevymyslel, ako odizolovat dom. Nedala by som im ani 10 centov, lebo si to nezasluzia za to, aky nezodpovedny zivot vedu!

krissy1
29. máj 2014

@mariahpd suhlasim :--) na prerobenie,zutulnenie svojho byvania netreba tisice,ale hlavne volu a prekonanie vlastnej lenivosti,lebo ja osobne poznam aj rodiny,kde su vsetci bez prace(nie vlastnou vinou),ale doma maju cisto,krasne a utulne. A tiez nemali na rozhadzovanie,uver im nik nedal,ale jeden mesiac kupili nater atd. ....
Vies: kde je vola,tam je cesta.....

little_miracle
29. máj 2014

@luciaholincova ten pribeh je velmi smutny, ale treba si otvorit oci - kazdy z nas ma nejake problemy a musi si ich riesit sam. Oni zapasia s problemom ktory by sami vedeli ovplyvnit - tak ako tu uz bolo popisane. Poviem ti jedno........som 19 rokov vydata a velmi tuzime po dietatku. Zial obaja s manzelom mame kadejake diagnozy......vyskusali sme uz vsetko co sa da (umele oplodnenie, 4x potrat...) a stale nic. Vydavala som sa mladucka, partnerov som nestriedala - moj manzel tak isto. Na snahu o babatko sme vyhodili tisice eur (uz sme mohli mat slusne cisto nove auto). Doslova si odtrhame od huby len aby sme to mohli vsetko financovat ☹ A tento stav sme si nijak sami nezapricinili (manzel onkologicka diagnoza a ja nejake vrodene problemy) Tak sa pytam: koho treba vlastne lutovat????????? Lebo podla tohto by som aj ja mala ist vyplakavat do modreho z neba a organizovat financne zbierky na umele oplodnenie 😖
Je od teba slachetne ze mas snahu a volu pomahat druhym, ale niekedy asi treba zvazit kedy a kde take temy "vytahovat". Na MK chodi XY takych bezradnych zien ako som ja a som presvedcena o tom, ze kazda jedna by reagovala podobne.
Neber si prosim tento prispevok v zlom - nebol to moj zamer........mne ide len o to, aby si spolocnost otvorila oci a zacala rozlisovat medzi zapricinenym a nezapricinenym problemom resp. stavom.
A kedze ta rodina netusi ako sa im snazis pomoct - nebolo by od veci "hodit" s nimi rec. Mozno o taku pomoc nestoja - mozno len potrebuju nasmerovat pomocou dobrych rad...

jalucija
29. máj 2014

@luciaholincova tvrdis, ze su veriaci. Nemohli by sa obratit so ziadostou o pomoc v ich miestnej fare alebo poziadat starostu o nejake docasne ubytko? A ty chces mat deti na par mesiacov a ako budu chodit do skoly do CR?
takto zobrat peniaze je uplne zbytocne. Keby si aj ziskala zo 100eur, to im je uplne uplne na nic ked je cela ich buda na zburanie.

jalucija
29. máj 2014

@mariahpd perfisne si to napisala.
@luciaholincova preco nezorganizujete nejaku rodinnu brigadu a nezamakate?

luciaholincova
autor
29. máj 2014

@mariahpd
@jalucija
Dakujem za nazory a uz aspon ked nie inak, tak davame dohromady aspon nejake odizolovanie domu. :-/ Este riesime kam presunut nabytok pri prerabke, co s vecami a pod. Najhorsie vznikaju problemy ze ak za predpokladu ze je nabytok aj zo zadnych stien plesnivy, kdo si ho necha na chvilu v dome alebo v byte. ☹ Asi nikto. Problemy sa kopia aj pri prerobeny strechy.
Ale aby sa vedelo, stale sa budem snazit im dajako pomoct, keby neboli nadseny - ako tu niektore spominaju, ze im to "vyhovuje", ale deti v takom prostredi vyrastat nemozu. ☹
Postahujem nejake info aj ohladne skodlivosti plesni na ludsky organizmus aby vedeli presne o co ide. Mozno je to aj ich nevedomost v tomto smere.
Ale kazdopadne som si aspon dodala odvahy od Vas vsetkych na prehovorenie im do duse a zisteni presnych informacii o brigade na prerabku.

mamulka211
1. jún 2014

@luciaholincova : ak nemaju na studium, nech hom prerusia a idu pracovat. Dcera mojej znamej to tiez spravila, aby rodina mohla dalej zit. Nech si syn, ak chce studovat ide zarobit do zahranicia a potom studuje, alebo nech studuje popri zamestnani. aj ja ostanem doma, nebudem robit v zahranici a poslem sem cislo uctu. Odisla som od 1,5 rocneho dietata, aby sme neskoncili na ulici.Tak nech sa kazdy snazi, je ich plny dom schopnych, zdravych ludi, nech pracuju a pomozu si.

6969eva
10. jún 2014

Myslím, že existuje aj sociálny úrad a každý úradník spočíta, či sú alebo nie sú v hmotnej núdzi Aj študovať sa dá so študentskou pôžičkou. Chápem, že ti ich je ľúto, ale naozaj sú to dospelí ľudia a mali by vedieť sa o seba postarať. Mimochodom ja mám VŠ a celý život pracujem a môj príjem je polovičný ako ich, t. j., že každý z nich zarába asi toľko ako ja.Pritom sme dokázali postaviť dom. Tiež mám 3 deti a všetky študujú a som rozvedená. Ich otec sa samozrejme o nás dobre stará, ale ja aj tak idem nadoraz. V živote som nebola na dovolenke, ale mám všetko pre pomerne pohodlný život. Dá sa to, len sa o to treba pričiniť.

cica869
19. jún 2014

ako nic v zlom ale nad byvanim trebalo mysliet skor ako spravit 6deti a ked nechu antikoncepciu tak nech radsej nesexuju....taketo spravanie nemusim...najprv narobit deti a potm zistia ze nemaju ako vyzit a ziadaju kadekoho aby im pomohol....a starsie deti fakt mozu pomoct a ist pracovat vystudovat sa da aj neskor.....

mokuska
20. jún 2014

Ked citam tieto nazory nechce sa mi ani verit ,ze 8 ludi neurobi nic s domom,ja som sama s jednym panom prerabala cely trojizbovy byt,okrem okien,vsetko od podlahy az po malovanie sme robili spolu,aj kupelnu a zachod a tak 8 ludi by nemalo mat problem nieco uzitocvne urobit,je len otazne ci vobec o tuto pomoc stoja alebo im vyhovuje dany stav,poznam podobnu nab.zalozenu rodinu,ktora ma 5 deti,osobne ich poiznam,aj sme im posielali pre deti veci,ktore by asi potrebovali aj nove aj stare,hoci tiez nezijeme v luxuse z jedneho platu ale naozaj pomahat tolkym ludom je nemyslitelne,hlavne ked du tam uz skoro dospele deti,predat dom a ist do niecohjo mensieho je jedine riesenie.drzim palce

daduska2009
23. aug 2014

@maura no ty urcite to y si bola asi posledna co by dala niekomu nieco len tak 😀 😀 😀

maura
23. aug 2014

@daduska2009 nie nachodou ti?ti si pitala v ip aby nikto nič nevedel že si pitala 😀 ale sa ti neviplatilo 😀

Strana
z4