Ako pomôcť rodine v krízovej situácii?
Ahojte, mám kamošku, veľmi jej chcem pomôcť, ale naozaj neviem ako. V prvom rade jej manžel prišiel pred rokom a pol prišiel o prácu po 20r. Tým, že už mal 50r, mal veľký problém s hľadaním práce. Všade kde posielal CV (kvalifikované pozície jeho zamerania) ho ani nepozvali na pohovor, dokonca mu ani neodpovedali. Pochodil personálne agentúry, burzy práce, zamestnávateľov. Nakoniec sa pred mesiacom zamestnal vo výrobe, lebo už mu nič iné neostávalo. Po týždni ho však prepustili, lebo to tempo, 12h, bremená nezvládal, pravdepodobne nebude môcť robiť vo výrobe, s bremenami. K tomu majú chorú dcéru - ochorela pred 3 mesiacmi, zistili vážne ochorenie a nastúpila na liečbu. Liečba je ťažká a dcéra ju zvláda dosť zle, ale snaží sa. Do toho, aby toho nebolo málo, teraz mojej kamoške zistili tiež ochorenie a všetko vysvetľuje to, ako sa cítila posledné mesiace, ako zbitý pes a nevládala žiť... Jediná, kto doma aktuálne pracuje je teda ona, z jej príjmu sa ťahá všetko, majú ešte nejaké úspory a žili aj s nadštandardného odstupného manžela. Každý deň si siaha na dno svojich síl. Ani neviem ako jej pomôcť. Aj keby sa chcela rozísť s mužom, kvôli tomu, že nemá prácu, potrebuje ho, aby jej bol oporou, pomohol s lekármi, vyšetreniami, odviezol ich apd. On zase doma pomôže, uprace, umyje riad, navarí, nakúpi. Finančne jej nechcem pomôcť, to by vôbec nezobrala. Prácu som mu hľadala aj ja, len sa to neporadilo. Vždy som si myslela, že kto chce, prácu si nájde. Ale vidím, že nie je všetko tak...
@anonym_autor myslim jeho rodicov, manzelkinych rodicov. Aspon by bol uzitocny
@anonym_1e59be nie, obaja majú už iba veľmi funkčné mamy. Bez nároku na OP,
@anonym_autor Nuž to nebolo moc múdre rozhodnutie pred tými 20 rokmi... Mohol tam mať kopec peňazí vzhľadom na vek, čas a dobré zamestnanie. Jasne, nie je to žiadne terno ale stále lepšie ako výnosy na sporiacich účtoch. Ako poistenie pre prípad núdze fajn.
@hiro Co sa tyka 3.piliera, ten sa neoplati, pokial si to ma clovek platit sam, bez prispevku zamestnavatela. To uz radsej investovat. A teda nie kazdy zamestnavatel je ochotny prispievat zamestnancom na 3.pilier. U nas v praci napr. 3.pilier nemame.
Nenaťahujme sa tu o tom, čo by on mohol a nemohol. Jednoducho je to ten typ, čo s nm nepohnete. Už to trvá rok a pol. Moja otázka bola, ako jej mám pomôcť a čo by ste robii na jej mieste. A vychádzajme z toho, že máte muža, ktorí nepôjde robiť hocičo. Odišli by ste od neho? v 50tke? S chorou dcérou a vy chorá? Alebo by ste ho poslali k mame - čo nemusí chcieť odísť - a ostanete sama, aj finančne aj po každej stránke?
@anonym_autor A on len tak odide ? Dom/byt je koho ?
@anonym_autor A on len tak odide ? Dom/byt je koho ?
@anonym_7aaa92 to ja neviem, či len tak odíde. Koho je ten byt som písala v komentároch.
@anonym_7aaa92 to ja neviem, či len tak odíde. Koho je ten byt som písala v komentároch.
@anonym_autor Tak lebo pises, ze "alebo ho ma poslat naspat k matke"...vies, ja lene ci vobec by siel, ved nie je male decko ktore odvedies za ruku k rodicom, a ci by matka chcela ho naspat doma, to je tiez otazka. Proste obaja su svojpravni dospelí tak sa musia dohodnut, alebo potom naozaj rozviest a nech to urcuje sud kto kam, komu co kolko ako kedy.
@anonym_autor Tak lebo pises, ze "alebo ho ma poslat naspat k matke"...vies, ja lene ci vobec by siel, ved nie je male decko ktore odvedies za ruku k rodicom, a ci by matka chcela ho naspat doma, to je tiez otazka. Proste obaja su svojpravni dospelí tak sa musia dohodnut, alebo potom naozaj rozviest a nech to urcuje sud kto kam, komu co kolko ako kedy.
@silvike on je u mamičky každý deň, dve - tri hodiny. S mamičkou chodí na záhradu, s mamičkou chodí na nákupy, u mamičky sedí ... mamička ho podporuje v tom, že snáď nebude robiť prácu pod jeho úroveň v jeho veku, nebude robiť vo výrobe, určite nie na zmeny. Ani nie v americkej firme, ani vo fašistickej nemeckej firme, ani s ukrajincami. Tak nech ho teda živí mamička, nech sa ku nej nasťahuje a žijú spolu. Keď vlastnú ženu a dcéru nevie podporiť v čase, keď ho najviac potrebujú. Ja sa ani nečudujem, keby moja kamoška zinfarktovala. Jednoducho jej telo to už nedáva a ochorela. Toto nie je život...
@silvike on je u mamičky každý deň, dve - tri hodiny. S mamičkou chodí na záhradu, s mamičkou chodí na nákupy, u mamičky sedí ... mamička ho podporuje v tom, že snáď nebude robiť prácu pod jeho úroveň v jeho veku, nebude robiť vo výrobe, určite nie na zmeny. Ani nie v americkej firme, ani vo fašistickej nemeckej firme, ani s ukrajincami. Tak nech ho teda živí mamička, nech sa ku nej nasťahuje a žijú spolu. Keď vlastnú ženu a dcéru nevie podporiť v čase, keď ho najviac potrebujú. Ja sa ani nečudujem, keby moja kamoška zinfarktovala. Jednoducho jej telo to už nedáva a ochorela. Toto nie je život...
@anonym_autor Cize je to mamanek, ktory od nej pobeta rozum a dk prace sa mu vlastne ani nechce. No ale co mu ta zena povie, chod, odstahuj sa k mame ? A on pojde ? No neviem. Jemu to zrejme takto vyhovuje.
@anonym_0f8a21 bol na vedúcej pozícii roky a jednoducho nepôjde robiť hocičo. Preto hovorím, že vrátiť ho mame a nech ho živí ona. Toto sa nedá zvládnuť... ja jej pomôžem s lekármi.
@anonym_autor Bol na vedúcej pozícii, to znamená, že mal asi pekný plat. Čo urobil s peniazmi, že nemajú žiadnu rezervu? To fakt žili z ruky do huby celý život?
Potom nech predajú byt a nech idú bývať do podnájmu. Alebo nech si kúpia menší, lacnejší byt v menšej obci a zo zvyšku peňazí nech si financujú život.

@anonym_1e59be nie, dieťaťu ešte nežiadali o ID, keďže nemá odpracovaný rok, iba 4 mesiace a doplatiť chýbajúce obdobie nemajú z čoho. Dcéra sa po preliečení a zastabilizovaní stavu chce vrátiť do práce, aktuálne je PN.
@anonym_autor myslim jeho rodicov, manzelkinych rodicov. Aspon by bol uzitocny