icon

Ako pomôcť švagrovi alkoholikovi k úspešnej liečbe?

25. dec 2024

Dobry vecer, radsej anonymne. Zacnem hned problemom- muzov brat pije. Trva to cca 5-6 rokov, bolo obdobie, ze rok nepil, potom zasa pauza na polroka, no a teraz je to tu opat.
Je lieceny ambulantne, na psych. stretnutia a odbery chodi,ale uz sme ho prekukli, ze vie ako to obabrat a vypit si. Pije sam doma.
Je to mlady clovek, rodina, 8 rocny syn, no manzelstvo nie idylicke, comu nie malo prispieva jeho “hladinkarstvo”. Ked moze 2-3 piva si da, pripadne aj nieco tvrdsie k tomu. V spolocnosti nepije, ale aj tak to vsetci vieme. Odpoved jeho najblizsej rodiny je, ze o tom vedia, ale on sa s nimi o tom nechce rozpravat. Moj drahy muz je iba tichy pozorovatel a mna z toho ide rozhodit. Ved to je jeho brat?!
Slubil ze sa mu ozve a poda pomocnu ruku, pripadne mu budeme vyplnat program. Proste neviem co s nim a trapi ma to kvoli nemu a kvoli synovcovi, ktory by nieco taketo zazivat nemal. O jeho manzelke pomlcim, to je tiez na riadnu diagnozu, ale ona problem nema. Takze syn huckany proti vlastnemu otcovi.
Ja som sa muzovi vyjadrila, ze jeho brat zije smutny a nestastny zivot a dal mi za pravdu. Brat vie, ze ma problem, ale aj tak hlada cesticky ako si vypit. Je to len krocik od cirkusu u nich, co bolo neraz. A teraz otazka- ako mu pomoct? Som si vedoma prvotneho odmietnutia, ale vnucovat sa nechcem.

Strana
z2
soldi
26. dec 2024

Tabletku aku? Antabus?

soldi
26. dec 2024

@ysseba robia sa aj z krvi, ale take tie rychle kontroly su len z mocu. To je vysledok hned. Na krv sa caka

autor
26. dec 2024

@soldi predpokladám. Neviem presný názov, ale neviem, či je aj ina, po ktorej keby pil, tak mu je zle ako koňovi 🙈 z toho súdime, že si ju nedá, keď potom pije. On síce nepije nejaké množstva, ani pod obraz bozi, ale pije.

macatt
26. dec 2024

Kôli komu chodí do centra? Načo je dobré takéto divadlo?
Neurobíte s tým nič pokiaľ on nechce, bude piť ešte viac, lebo je frustrovaný, že všetkých klame..
Skôr ho niečím zamestnať, ako robiť z neho malého chlapca, ktorého ešte aj švagriná ide poučovať..
Narovinu mu povedzte nech nehrá divadlo a nech tam nechodí, keď to tak neciti..

autor
26. dec 2024

@macatt divadlo? Poučovať? Čítali ste inú diskusiu?! Snáď nikto vo vašom okoli nebude potrebovať vašu pomoc, pripadne len úprimný záujem.
Týmto sa lúčim, viac odpovedať v téme nebudem. Ďakujem za zmysluplne komentáre. A pre ostatných, nikdy nehovor nikdy, lebo nikto z nás nevie čo ho čaká.

macatt
26. dec 2024

Ja práve skúseností mám niekoľko a náruč pomôcť otvorenú…dokonca sa liečil na Prednej hore a okrem toho, že prišiel vyškolený ako prvotriedny klamár to bola len strata času..
Áno, normálne mu povedzte, že mu kašlete na jeho divadlo..
Veď načo tam chodí, keď pije a podvádza?
Koli sebe tam zrejme nechodí, je len tlačený a nútený klamať..
Treba si čo som pisala prečítať bez zbytočných emócií..

macatt
26. dec 2024

Aj ja som mala problém s alkoholom a mohli sa všetci aj na hlavu postaviť, kým som si ja neuvedomila, že to už nezvládam..
Pomôcť mu treba inak, zistiť príčinu a zamestnať ho, nájsť mu iný koníček a snažiť sa vyriešiť čo ho trápi..
Zobrať mu to ,,jediné,, čo ho baví, keď nemá náhradu sa nepodarí..
Musí si to riešiť a uvedomiť sám a to zatiaľ nevyzerá, že chce..

timejka80
26. dec 2024

Okrem ambulantnej liečby by mal mať terapie u psychológa, ktorý sa venuje závislosti a ako ostatní spomínali, to on sám musi chciet

mima172
26. dec 2024

@macatt Ak sa nenahneváš, tak si dovolím otázku, keďže máš osobnú skúsenosť. Čo robiť v prípade, že daný človek je skalopevne presvedčený, že on problém nemá, my len zvelicujeme a my všetci sme proste blbí? Realita je taká, že nezveličujeme ani trošku. Doslova len sledujeme celý ten proces samodeštrukcie.

macatt
26. dec 2024

@mima172 bohužiaľ dá sa len poukázať na to ako sa zmenil, ako to ovplyvňuje blízkych, ktorý tým trpia, že sa zahráva so svojím zdravím, že sa nedá na neho spoľahnúť, že ten démon ho má v hrsti a mal by s ním bojovať..
Do duše prehovoriť, poukázať čo sa deje a že sa zbytočne pretvaruje, lebo to aj tak vidno..
Mne stačilo pár fografii a videí na ktorých som sa nespoznávala..

macatt
26. dec 2024

@mima172 taký človek na seba kašle a je mu to jedno, koli sebe nič meniť nebude..
Dať mu vedieť, že ho potrebujete, že koli ,,vám,, by to mal zmeniť.. lebo týmto spôsobom sa môže stať čokoľvek a môže byť neskoro..
Mne práve rodina a známy hovorili, že vidia, že mám problém a že veria, že si to čo najskôr vyriešim..
Nikto sa ma nikam nesnažil dostať, vedeli, že by sa to nepodarilo..

macatt
26. dec 2024

@mima172 ja som ale vedela, že ten problém mám a nemalo zmysel klamať.. len som sa musela rozhodnúť kedy.. zvládla som to sama, nebolo to vôbec také ťažké.. je to dávno, bola som mladá a sprostá a videla som v tom slobodu..

mima172
26. dec 2024

@macatt Veľmi pekne ďakujem za úprimnú odpoveď. Tu je, žiaľ, problém ten, že osoba, ktorej sa to týka, si veru neuznáva problém ani trošku. Nechcem písať úplné detaily, keďže svet je malý, no neraz sa takmer zadusila zvratkami, neraz sa dokaličila v opitosti, prišla o prácu kvôli chlastu atď a aj tak "je všetko v poriadku". Strašne to bolí, sledovať takto niekoho, na kom mi záleží.

macatt
27. dec 2024

@mima172 Hm, to už ten človek nevníma realitu a je to jediné čo ho zaujíma.. dá sa odraziť aj s takého dna, ale väčšinou už keď sa dostane do nemocnice, poznám aj také 2 prípady, ale zasa tie osoby chceli..
Pokiaľ nepochopí vážnosť situácie je to ťažko☹️
Mne stačili smutné tváre mojich blízkych, aby som pochopila..

soldi
27. dec 2024

Autorka, ano, po tej tabletke sa neda pit hned. Ale z mojej skusenosti 7-10 dni po tabletke moj blizky uz bol schopny pit mensie mnozstva. Aj za cenu toho, ze mu bolo zle

derdia
27. dec 2024

Niekedy treba človeka padnúť až na samé dno... Pokial neprevezme zodpovednosť a zena to od neho nežiada bude pokračovať takto ďalej... Na týchto treba bud alebo... Inak si krasne bude užívať zodpovednosť všetkých ostatných... Len svoju nechá niekde pokiaľ ju nebude potrebovať na prežitie...jedna super veta na instagram letí ze nesnaž sa viac ako ten co sa ma snažiť...

Strana
z2