Ako poriešiť deti v čase pôrodu, keď manžel nebude doma?
Ahojte mamičky možno sa tu nájde nejaká z vás ktorá riešila niečo podobné tak snáď poradíte.
Mám dve deti 8 ročného syna a 5 ročnú dcéru.
Manžel pracuje mimo SR a ja som doma (tehotná) . Otázka z mojej strany je : ako poriešiť deti a nemocnicu (môj pôrod) v prípade že tu manžel nebude . Podľa všetkého to tak aj vychádza že budem nato sama . Moja mama je 400km ďaleko (pracuje + moja sestra ešte chodí do školy takže nemôže vynechávať) a z manželovej strany mi nemá kto deti postrážiť. Neviem ako ďalej postupovať,mám nato zhruba mesiac aj pol ale tak radšej to poriešiť skôr ako neskoro. Deti k mame tiež nemôžem zaniesť lebo syn chodí do školy a dosť veľa by vynechal a aj tak by tam nemal kto s nimi byť .
A co ti navrhuje manzel?
Neuraz sa, ale spravi decko a oddrbe sa niekde mimo krajiny. Ved tie deti, ta rodina ho teraz potrebuje. Mal by si to v zivote upratat, ci su pre neho prioritou vysoke zarobky alebo vlastna rodina a deti.
@kukulienkalenka cele cele zle..vsak o tom ze pride babatko na svet viete uz cca 7 mesiacov...manzel uz mal mat odlozene nieco bokom alebo mat zalozny plan ako to urobit, pomoct ti a podobne a nie to vsetko hodit na teba aby si si odrodila a potom sa este aj starala o 3 deti 😑 co v pripade ze by ti hrozil predcasny porod a musela by si lezat v nemocnici...co s detmi? Najlepsie vsetko hodit na zenu 🙈
@kukulienkalenka píšeš, že "on je SZČO takže nemá nárok takmer na nič". Ak je živnostník, tak má nárok na všetko, na čo sa rozhodne, keďže je sám sebe pánom a nemá zamestnávateľa. Akože ostanete bez peňazí ak dostane 2 týždne doma? To načo potom chodí na 3 mesiace do zahraničia, preč od rodiny, nevidí vyrastať deti, 3 mesiace bez ženy, načo toto všetko, keď budete bez peňazí ak ostane doma 2 týždne keď sa mu má narodiť tretie dieťa? To nemá význam pracovať takto, ak nemáte peniaze na to, aby bol 2 týždne doma, keď sa mu ide narodiť tretie dieťa.
@zmrzlinka2021 vysoké zárobky nemá, lebo píše, že ak ostane doma, tak ostanú bez peňazí. Čiže aj je preč od rodiny a ani prachy poriadne nezarobí. Úplne celé zle.
To akože nemáte nijakého kamaráta, kamarátku v mieste bydliska? Teraz si predstav, že namiesto hladkého pôrodu a 3 dní v nemocnici tam ostaneš mesiac úplne neplánovane. Deti budú samé doma? Veď uvažuj. Muž, mama, suseda od naproti? Niekto sa určite nájde, rieš čím skôr.
@kukulienkalenka
Ja som introvert, ale ani ja si neviem predstaviť nemať absolútne žiadnu kamarátku, či aspoň dobrú známu, ktorá by bola ochotná dozrieť na deti a to žijem v zahraničí bez príbuzenstva… Deti tiež nemajú kamarátov? Nenájde sa žiadna rodina, čo ich zoberie na pár dní k sebe?
Je vám ľúto “vyhodiť” peniaze za letenky? Píšeš, že nejde sám a preto sa nemôže vrátiť sám. Som myslela, že na nejakom aute, ale nechápem, prečo človek nemôže sám sadnúť na lietadlo. Keď sa ti nedajbože niečo stane, tak deti dajú do náhradnej starostlivosti, kým manželovi skončí turnus? Celé divné….
Máš 3 možnosti - odísť na tú dobu k rodine, nájsť si nejakú spoľahlivú osobu na opatrovanie detí alebo “obetujete” peniaze a pán manžel dôjde postarať sa o vlastne deti
@melanta absolutne nechapem, preco si zeny tak komplikuju zivot
@kukulienkalenka tak sekciu nemate, ale doktor ti musel dat datum kedy sa ccs dietatko narodi, a v tom obdobi uz mal byt manzel doma. Vsak sekcia sa planuje cca v datume porodu ci? S odchylkami zopar dni. Pokial je vsetko v poriadku A nie mesiacov. Manzel sa ako k tomu vyjadril?
@zmrzlinka2021 súhlasím, tiež tomu nechápem. Lebo toto je primárne chyba ženy. Že si robí deti do rodiny, ktorej vlastne muž nie je súčasťou a kde muž chodí na 3 mesiace preč, ale nezarobí toľko, aby mohol byť doma a postarať sa o rodinu, ak žena nemôže.
Uz teraz zacni hladat opatrovatelku, aby si jej mohla verit a deti ju poznali,ked na to pride ze musis byt v nemocnici.
Ale podla mna oproti tomu, ze by manzel ostal doma, moc neusetrite. Ja osobne by som neakceptovala taky screnar, ze by muz nebol doma. Aj za cenu toho, ze by si musel hladat novu pracu.
Ako druha alternativa, poprosit mamu nech si vezme volno na tu dobu co potrebujes.
Popytaj sa u deti v skole, v skole, ci niekto nerobi opatrovanie. Co mamy kamaratov, kamaratiek?
Ale to tie neriesi situaciu, co ked budes musiet ostat v nemocke dlhsie? To predsa nejde, aby otec nebol vobec pritomny...
Ine to je, ked obec neexistuje, ale to vies aspon dopredu a mas cas to fohidnut.
Takto, mesiac pred, uz je dost kratka doba na to vybudovat s niekym vztah, ze by sa mu dalo zverit dieta do opatrry na tyzden.
Tak termín plánovanej sekcie býva cca týždeň až 2 pred TP. Takže muž nech si to zariadi, aby bol od 10.5. doma aspoň na 3 týždne, lepšie na 4 (aby ti vedel pomôcť aj po pôrode). Peniaze ste na to mali mať dávno odložené (letenky, výpadok príjmu na ten mesiac). Mamu vzdialenú 400 km by som zaťažovala len ak by nastalo niečo nepredvídané, napr. hospitalizácia, alebo sa pôrod spustí skôr. To sa žiaľ môže stať hocikedy.
@kukulienkalenka a nad tym si nerozmyslala, ked si sa vrhla do plodenia dietata?
@kukulienkalenka Mama by si asi mohla čerpať aj OČR kvôli potrebe starostlivosti o maloleté nezaopatrené deti do 10 rokov počas tvojho pobytu v nemocnici (ušetrí dovolenku). Vystavuje to pôrodnica pri nástupe a potom to pri prepustení z nemocnice ukončia. Väčšinou to robia pre otcov, ktorí sa musia starať o staršie deti, kým je mama v nemocnici...
@kukulienkalenka môžem sa spýtať kde manžel pracuje? Často sa dajú zohnať aj iné formy dopravy - vlak, auto, a lietadlo na prestupy je vždy lacnejsie ako priamy let...
@kukulienkalenka S manzelom je to komplikovane,tak by som to riesila s mamou. Rodis sekciou,takze budes vediet termin. Mama by si vzala dovolenku a prisla by k vam. Den,dva pred planovanou sekciou a kym sa nevratis s porodnice,bola by s detmi a medzitym moze prist aj manzel. Ma narok na dovolenku,tak nech si to zariadi.
@kukulienkalenka znami, susedia? nehovor, ze ked sa ti narodi dieta, ze tvoja mama nebude chciet prist tych 400km. sestra nemoze na tyzden vynechat skolu, ked sa da dnes riesit vsetko online?
ale vsetko je mozne, nemate niekde v okoli materske centrum? u nas napriklad viem ze funguju tie rodinne skupiny, maminky si medzi sebou strazia deti navzajom, potom opatrovatelske centra, ktore vedia postrazit deti, alebo zavolat do opatrovatelskej sluzby ci vedia ponuknut takuto sluzbu.
Na ocr moze ist aj muz, staci ze bude doma. A ak nevychadzate a ste bez penazi, tak na co je mu takato zivnost? Neexistuje aby mi chlap podnikatel vypadol z prace a ostane bez penazi, rezervy financnej. Zlomena noha, seknuty chrbat... no sadnite a dohodnite sa co a ako... pripadne naozaj, zhanat niekoho externeho, uz teraz. Opatrovatelka, pomocnicka, proste niekto kto pride deti odnesie, donesie, nakupi, pomoze na potrebny cas. Mozno niekto nezamestnany, alebo szco.
@marca12 manzel je szco, nema narok na dovolenku
Muz nemoze, nama nemoze, muzova rodina nemoze...tak zacni hladat opatrovatelku....lebo co urobus ak sa nuevo stane a ty istanes zo dna na drn v nemocnici?
bodaj by slo vsetko podla planov. Ale co ak z hodiny na hodinu pojdes do nemocky skor? Zvysne deti co? ach poprosu susedu/ kolegyne alebo dake platene opatrovatelky, ze keby cosi ci vedia ihned prist a dohliadnut na deti, kym by dofrcala tvoja mama
no ja budem rodit v lete, sestra pride na 2,5 tyzdna k nam aby mal byt kto s detmi, v ramci letnej dovolenky… a snad som sa trafila ze vtedy cca porodim
Fu, no ja neviem... Autorka ty tu tak utrápene riešiš 4 dni kedy budeš mimo, budeš mať ešte aj plánovanú sekciu. Viac by ťa mal trápiť plán B, kto sa postará o deti, keď sa niečo stane a ty budeš dlhšie mimo. Na tvoj pôrod si zavolaj mamu, môže si vziať dovolenku, alebo aj očr potom. Neviem koľko rokov má tvoja sestra, či je ešte maloletá, ale zo školy môže na pár dní vynechať. Začni sa viac zoznamovať so susedmi, nadväzuj kamarátstva, lebo s 3 deťmi budeš potrebovať občas pomôcť. Ďalšia možnosť je opatrovateľka. Keď ti niektoré dieťa skončí v nemocnici tak čo? Potrebuješ plán B, potrebuješ okolo seba ľudí, kamarátov a rodinu.
Pises, ze budes mat planovanu sekciu, dohodni sa s doktorom na nejaky stvrtok, piatok. S mamou, ze ci je ochotna si zobrat na ten cas dovolenku. Takto vynecha max. 3 dni.
Mna by skor trapilo co sa stane s detmi, ak ma neplanovame hospitalizuju. Potrebujes nejaku kamaratku/susedu, ktora sa postara o deti kym dofrci niekto z rodiny.
@kukulienkalenka kurnik však máš manžela. Tak nech sa postará a hotovo. Čo chceš riešiť, koho. A keď bude doma, tak ste bez peňazí? Tak potom načo je v zahraničí, keď nemáte na takéto situácie vyhradenú finančnú rezervu. To môže aj doma robiť a byť pri deťoch. No môj by ma takto doma samú s 3 deťmi nenechal a ešte tehotnú pred pôrodom. Však by od strachu nemohol spávať, keby mi nemal kto pomôcť.
@kukulienkalenka ale ty nemas inu moznost iba mamu alebo manzela. To nie je, ze ti postrazi niekto dieta hodku, deň, ale dve deti na niekolko dni (nevies kolko, novorodenec moze mat zltacku a sup si v nemocke 10 dni), plus budes potrebovat pomoc po sekcii. Najjednoduchsie je, aby mama prisla k vám na cas porodu (deti mozu chodit do skoly a skolky) ev. sa prestriedat so sestrou (nevieme, aka je stara). A po porode muz. Alebo naopak s tym, ze mama si zoberie po porode OCR na teba. Nie je to lahka situacia, ale hold sama ju nevyriesis, pomoct musia najblizsi.
@kukulienkalenka to kam letí, že letenka stojí 800€? Do Austrálie? Ja neviem, mne to príde cele divné, že by muž nebol so ženou pri pôrode a po pôrode a je niekde na turnuse na druhom konci sveta a zarába peniaze, ktoré asi ani nemáte, keďže by bolo pre vás likvidačné keby jeden turnus vynechá. Podľa mňa v tvojej situácii by bolo najlepšie, keby si mama vezme dovolenku, príde za vami a bude tam aspoň nejakých 10 dní kým sa dáš dokopy. Lepšie ako ísť rodiť niekam 400 km daleko.
@kacernakokse to som sa tiež pytala. naposledy som kupovala letenku do USA a stala 550€ , tak predpokladám ze autorkin manžel pracuje mimo Európu....ináč je to len výhovorka...ale pockajme...nech nekrivdime...
@kacernakokse tiež mi príde cena za letenky riadne prestrelena, veď keď bude vedieť termín sekcie tak nech muž čím skôr bookne letenky, a nemusí letieť prvou triedou. Ja by som sa veru v takejto situácii a s takýmto prístupom na 3 dieťa ukecat nenechala ani keby neviem čo bolo. Môj muž tiež robí v zahraničí a teraz leteli z Nórska a kúpili si letenky 2 dní pred odletom a za 18 eur. Urobili to len aby boli skôr doma pri rodinách o deň skôr ako mali už zablokované letenky firmou v ktorej pracujú. Odporúčam riešiť s mužom a hľadať kamarátku alebo opatrovateľku, ktorá ti bude pomáhať riešiť krízové situácie. Pri 3 deťoch neexistuje aby si niekoho takého nemala. Keď by si musela s jedným do nemocnice tak 2 dáš kam? Veď stačí nejaká viróza a môžeš mať riadny problém.
@kacernakokse a prečo by si mama mala brať dovolenku a míňať dovolenku na jej pôrod? toto nepochopím. Však on nech sa stará, keď vie urobiť tretie dieťa. Načo majú toľko detí, keď potrebujú k tomu niekoľko ľudí na pomoc. Ja byť autorka ja to neriešim ani sa ho nepýtam. Postavím ho pred hotovú vec, prídeš a hotovo. A nie, že druhí ľudia si namiesto neho budú brať dovolenku. To už čo je

Véd nech sa snaží to vyriešiť aj tvoj muž.. Ci on to nechal na teba?
Ako si to on predstavuje, že jemu sa nedá, takže nepríde.. Ty nejako odrodis a tie dni po pôrode? Ak mu na tebe, deťoch záleží.. Tak príde, obetuje peniaze za letenku.. Pobudne tu koľko budeš potrebovať a môže ísť naspäť.
Co je ešte iné dôležitejšie, aby sa vrátil.. Ako pomôcť vlastnej žene a deťom?