icon

Ako poskytovať starostlivosť pre osôb s demenciou?

terry658
23. jan 2025

Dobrý deň,
chcem Vás poprosiť o radu ako postupovať. Svorka má vaskulárnu demenciu a atrofujúcim mozgom. Postupne čoraz viac zabúda. Nevie si už navariť. Dať si lieky. Zabúda jesť. Býva dezorientovaná v čase aj priestore.
Niekedy má svetlé chvíle a vyzerá normálne a o 5 minút ju vypne a neviem kde a čo je.
Prať už nevie. Sústrediť sa na nejakú činnosť tiež veľmi nie.
Doktor povedal, že by sme si mohli na ňu vybaviť buď opatrovné alebo zavolať nejakú pani na stráženie.
No pozerala som staršie diskusie a vraj ak nemá problém s chodením, s WC alebo sprchou a vie sa najesť (no neviem či sa ráta do toho, že na jedlo zabudne aj keď ho má pred nosom) tak opatrovateľský príspevok nedostaneme.
Ako sa teda postarať o takéhoto človeka?
Jedlo jej donesieme ale často ho dá psovi a povie že jedla i keď nič nejedla.
Potrebuje dozor no domov nepripadá v úvahu. To by ju zabilo,lebo nie je blbá len zabúda. Popravde ona je naozaj inteligentná a vzdelaná. Nedá sa oklamať.

Strana
z2
melanta
23. jan 2025

Z toho čo píšeš, keby to bola moja mama, chcela by som, aby mala 24 hodinovú opateru. Ak zabudne jesť, hoci má tanier pred sebou, môťe zabudnúť, že má pustenú vodu, plyn, zabudne na zapálenú sviečku - je toho veľa, na čo môže zabudnúť a čo môže následne spôsobiť tragédiu a ohroziť aj ju na živote.
Vieš, píšeš, že bola inteligentná a vzdelaná. Ale ak má demenciu, tak je úplne nepodstatné, čo bolo voľakedy. Ak je mimo týchto výpadkov pri rozume, vtedy je s ňou potrebné hovoriť o tom, čo urobiť. Aby sa nestalo nešťastie.

anavixy
23. jan 2025

V prvom rade to treba vyskusat a nenechat sa odradit diskusiami. Do uvahy este prichadza sukromne si platit opatrovateľku. Vy, ak by vam schvalili opatrovatelske (co je fakt almuzna, ak sa nic nezmenilo), ste schopni a ochotni sa o nu realne 24/7 starat? Pretoze ona mozno teraz “len zabuda” ale o niekolko mesiacov velmi pravdepodobne zacne byt nebezpecna sama pre seba (co do istej miery je uz teraz, hoci si to mozno nepripusta-te). Demencia je velmi tazke ochorenie, pre choru osobu aj pre rodinu a pokial pri nej niekto z rodiny nebude moct byt nonstop, tak inak, nez pobytom v penzione to neskonci. Samozrejme na to mate este cas, len aby ste boli pripraveni…

rikarika
23. jan 2025

@terry658 demencia sa bude len a len zhoršovať. Začnite už dnes hľadať a vybavovať zariadenie. Celý proces je časovo dlhý a administratívne náročný, nič nevybavite z večera do rána. Kým príde do štádia, že sa sama na záchod nedostaví, aby ste mali riešenie pripravené. Držím palce.

alickapusinka
23. jan 2025

Skús podať nie že nemáš žiadnu šancu za to že si podaš na opatrovateľske nič nedáš ani nič nemôžeš stratiť.Všetký správy od lekára a potom ísť k jej lekárke obvodnej a ona tiež tam napíše niečo.A podať

terry658
autor
23. jan 2025

@melanta
@anavixy ja som momentálne na rodičáku. Bývame hneď vedľa nej. Niekoľkokrát za deň som tam aby som ju skontrolovala,priniesla jedlo. Večer tiež chodím aby som jej dala lieky.
Niekedy sa s ňou dá rozumne porozprávať. No tá choroba ovplyvňuje aj úsudok. Ona občas spraví také capiny, že sa až mozog zastavuje.
Momentálne pracujem na skrátený úväzok a v práci mi ponukli plný úväzok tak premýšľam, čo bude lepšie.
Netuším koľko je teraz opatrovateľské a či vôbec nejaké priznajú,lebo má dôchodok 800 eur. No zároveň neviem ako by sme my vyžili bez prijímu.
Preto si pýtam radu ako to riešiť lebo za posledné týždne sa to riadne zhoršilo.

januska12323
23. jan 2025

Podať žiadosť o opatrovateľské, prinajhoršom zamietnu ale aspoň budete vedieť na čom ste. Dovtedy vyriešiť dozor kým ste v práci z vlastných zdrojov. A začať vybavovať domov, bohužiaľ chorý človek si veľmi vyberať nemôže.

terry658
autor
23. jan 2025

@rikarika neviem si predstaviť ju dať do zariadenia. Ona by tam umrela.
Neznáša návštevy a nerada chodí na návštevy. Pobyt v cudzom prostredí by bol pre ňu príliš stresujúci. Asi by skončila nadopovaná liekmi.
Priala by som si pre ňu krajší koniec života. Aby ho prežívala plnohodnotejšie.

majkabambulik
23. jan 2025

@terry658 plne ta chapeme, no inak ako s ubytovanim opatrovatelky v jej byte to nepojde. No a potrebujes 2 opatrovatelky, aby sa prestriedali. Tak ako vidis ze jej choroba postupuje tak budes prekvapena ze jej zacala inkontinencia, ze uz bude plienkovana a pojde jej aj stolica az zalahne uplne a budes riesit antidekubitne matrace, ide to salamovou metodou a uz teraz porieste sprchovaci kut bezbarierovy byt bude na voziku, je to individualne ale miera dozitia je tak cca 5 rokov - niekto spadne a zomrie, lebo tam je uz narusena postupne aj stabilita, bude sa hadat a rozculovat kto tam dal do cesty ten stolik co je tam uz 20 rokov a hlavne sa ty nahadaj! napis si niekde ze hadas sa s chorobou, nie maminou. No to je tazke aj pre opatrovatellky. Dobru prirucku v pdf formate maju v alzhaimer centre Bratislava - pozri ich web stranku. Odporucam ti ist do prace, inak to psychicky nedas, maminu velmi lubis a budes plakat ze ti odchadza uz pred ocami pomaly, postupne...

melanta
23. jan 2025

@terry658 podať žiadosť skús. Veď v najhoršom zamietnu. Ale vyskúšaj. My sme mali takto babku, je to náročné, nakoniec išla do domova, lebo stav sa tak zhoršil, že nestačilo tam chodiť denne, musela mať vyslovene nonstop kontrolu a mama bola vtedy pracujúca. A poviem ti, že dobre jej tam bolo, vždy keď sme prišli, bola veselá. Pretože ona došla s demenciou do takého štádia, že to bol úplne iný človek. Ono to strašne znie, nikto toto nechcem pre blízkeho. Ale niekedy sa ten človek dostane do štádia, že zariadenie je najlepšia voľba. Teda dobre vybraté zariadenie, kde sa naozaj starajú. Ale kým je ešte takto, tak skús ten opatrovateľský. Ale nezavrhla by som obzerať sa po zariadeniach, ktoré sú dobré, ak raz príde k tomu, že nebude iná možnosť.

cocolino234
23. jan 2025

@terry658 ja pracujem v takomto zdravotníckom zariadení pre seniorov. 🙂 Máme klientov v konečnom štádiu rôznych typov demencie ale taktiež v tých začínajúcich, ktorí sa o seba vedia ako tak postarať ale potrebujú dozor napr. pri sprchovaní, pretože zabúdajú či si umyli chrbát. A samozrejme denná/nočná starostlivosť či jedli, či si vymenili nohavičky, užitie liekov a podobne.

V prvom rade si treba uvedomiť, že lepšie to už nebude. Keď sa dostane do vyššieho veku, tak príde čas, kedy už nebude rozprávať, chodiť a bude ju treba kŕmiť, umývať a prebaľovať. V strednom štádiu demencie prichádza agresia, ktorá môže trvať roky. Takíto pacienti sú nepokojní, napádajú okolie a aj seba počas nutných úkonov.

Odporučila by som Vám jemne a denne spracovávať Vašu svokru s vecou zdravotníckeho zariadenia, kde bude mať nonstop prístup k opatrovateľke a aj sestričke, pretože raz tú pomoc potrebovať budete. Samozrejme chápem, že ju do zariadenia nechcete umiestniť, pozerám sa na to každý deň, príbuzní z toho nie sú nadšení, nerobia to s radosťou ale vedia, že o nich bude postarané a môžu žiť svoj život. Máme aj klientov, ktorí svoje umiestnenie iniciovali, pretože nechceli trápiť svoje deti a vedeli, že ich stav sa bude zhoršovať.

Z dôchodku uhradíte zariadenie. Ale určite si podajte žiadosť aj o to opatrovateľské s tým, že zdravotný stav sa rapídne zhoršuje. Len si premyslite čo bude najlepšie nie len pre Vašu svokru ale aj pre Vás. Budete sa s ňou trápiť 5 rokov a nakoniec už to môže byť nezvládnuteľné ako pre Vás, tak aj pre ňu a príchod do zariadenie jej práve vtedy môže veľmi ublížiť.

Zariadenie znie desivo ale klienti, ktorým sa na začiatku nepáčilo po čase zmenili názor a sú veľmi vďační, že sa o nich staráme. Mnoho klientov napríklad preferuje, aby im osobnú hygienu vykonávala najbližšia rodina, iní si to zas nevedia predstaviť a preferujú zamestnancov zariadenia.

Treba sa pripaviť na to, že s touto diagnózou je samozrejmosťou strata kognitívnych funkcií, úplná inkontinencia a nemožnosť chodiť. Práca s pacientom je fyzicky a psychicky náročná.

Zariadenie sa zameriava aj na aktivity pre klientov, majú možnosť terapií. Doma mozog lenivie a demencia má rýchlejší dopad. Ale keď má človek život a do toho opatruje svojho príbuzného, je tá starostlivosť náročnejšia. My sa nonstop venujeme klientom a je to naša jediná náplň, zatiaľ čo príbuzní chodia navštevovať a to najhoršie nemajú pred očami, musíte myslieť aj na Vás. Vaša svokra je na sklonku života ale vy pôjdete ďalej.

Želám Vám nech najdete to najlepšie riešenie pre obe strany. Ja osobne viem, že príbuzní, ktorí opatrovali svojich rodičov idú do života poznačení, pozerať sa na zomierajucého príbuzného je ťažké. Často ľudia hľadajú dôvod a vysvetlenie ich správania. Klamanie, agresia, výčitky, vymyslené situácie to všetko je súčasťou. Prajem veľa veľa síl.

rikarika
23. jan 2025

@terry658 ja ta chápem, ale na demenciu sa umiera, to je fakt. S demenciou bude žiť možno 3, možno 5, možno 7 rokov ale budú to príšerné roky. Zažila som to, viem čo píšem. A časom dostane sa do štádia, že nebude vedieť ani kto je ani kde je ani kto ste vy.....žiaľ taká je demencia.

majamat
23. jan 2025

neviem, ale posudok musi robit psychiater a ten ti snad vie taketo veci potvrdit. uzivanie leikov a strava, ci hygiena su dost dolezite.

eliska13
23. jan 2025

@terry658 podľa mňa asi ty si

eliska13
23. jan 2025

Ešte neuvedomujes aké to je vážne.Jedneho dňa môže odísť z domu.Treba ísť ku všetkým lekárom pre správy a požiadať o opatrovateľské, alebo hľadať umiestnenie.Pripadne opatrovateľku z mesiaca na mesiac to môže byť horšie.Kolko má rokov?

terry658
autor
23. jan 2025

@eliska13 ma 76 rokov.

kofa77
23. jan 2025

opatrovatelsku sluzbu poskytuje aj samosprava, tam vy doplacate. pani bude chodit na tolko hodin, kolko sa dohodnete, cim viac, tym viac doplacate, samozrejme, s tym, ze ukony bude robit tiez take, ake si dohodnete-podat ranajky, obed, aj navarit moze, osprchovat a pod...
na 24 hodin ale chodit nebudu, na to existuju nejake sukromne sluzby, ale tam sa nedoplatite.
kym to budete takto latat, da sa to, opatrovatelka pride napr. od 7.00 do 15.00. potom prides ty, das lieky, skontrolujes, ulozis do postele.
opatrovtelky sa ale nepretrhnu, urobia minimum a tukaju do mobilu pocas dna.
casom s ato bude zhorsovat a pocitajte s DSS

pinkgirl
23. jan 2025

@terry658 v tomto stave jedine zariadenie. Potrebuje dohľad 24h, dohľad v zmysle osobnej hygieny - aby sa nezabudla umývať, prezliekať, dohľad zdravotný - aby užívala pravidelne lieky a dohľad aj nad výživou - nech má pravidelný príjem potravy. Táto choroba nemá nič spoločné s jej vzdelaním ,indeligenciou, vedomosťami. Mozog proste prestal fungovať ako má.

kofa77
23. jan 2025

a neporovnavaj takeho cloveka s jeho mladsou verziou, te je uuplne ina osobnost uz, bez ohladu na to, kolko ma titulov

kofa77
23. jan 2025

inak s tymi diagnozami opatrovatelsy prispoevok dostanete podla mna, len musi mat rozne spravy-psychiatria, neurologia, mozno urologia- ak je inkontinentna...
ale mate niekoho, kto by sa o nu staral s tym opatrovatelskym? ci ty?

mila23
23. jan 2025

ako pise
@kofa77 opatrovatelky od samospravy chodia na par hodin a vacsina robi iba minimum a zvysok pozeraju do mobilu - skusenost mojej sesternice. A sukromna 24-hodinova opatrovatelka stoji v BA cca 100eur na den - pricom tiez ma 2 hodiny volno a este na sprchovanie potrebuje dalsiu osobu na pomoc.
Navyse presne casom bude treba antidekubitne matrace. Ludia s demenciou zacnu byt agresivni. Ani v noci nemozu byt sami, necakaj kludne noci ze sa vyspis.

terry658
autor
23. jan 2025

@kofa77 jedine ja. Manžel aj švagriná pracujú.

kofa77
23. jan 2025

@terry658 opatrovateslky teraz isiel hore, okolo 600 eur, neviem presne, mozno kecam, zistite si..
urcite dajte ziadost, ale ako pisem, majte vsetky spravy, hlavne tu psychiatriu a neurologiu.
a hlavne- ak pridu na pohovor, musite ustreihnut, ako svokra odpoveda-oni totiz hovoria, ako vsteko zvaldaju, ako sa si sami uvaria, umyju sa, na nakup idu... chcu vyzerat samostatne, ale realita je uplne ina, akurat ze ked to tak pekne opisu, tak vies co vam priznaju- nula nula prd.

terry658
autor
23. jan 2025

@kofa77 veď to, že podľa nej sa nič nedeje a ona je úplne samostatná. No pravda je už inde.

kofa77
23. jan 2025

ale pocitaj s tym, ze to bude narocne..
neda mi, ale preco sa vzdy automaticky ocakava, ze to bude zena, ktora sa obetuje?
najdes si potom pracu?
lebo to bude len horsie... viem, co pisem

kofa77
23. jan 2025

ak mate za sebou vysetrenie? aktualne?

terry658
autor
23. jan 2025

@kofa77 neurológa, psychiater bude o týždeň. U jedného sme boli ale on sám potrebuje očividne psychiatra. Potom som si ho googlila a nebolo na neho ani jednej dobrej recenzie,tak som ju objednala k súkromnému.

terry658
autor
23. jan 2025

@kofa77 neočakáva sa to odo mňa. Ale premýšlam nad tým. Svokra je fajn žena a chcela by som pre ňu to najlepšie. Len ešte neviem či to najlepšie by som mohla byť aj ja.

kofa77
23. jan 2025

medzitym mozes ist, resp. vytlacit tlacio zo stranky upsvr..
https://www.upsvr.gov.sk/obcan-so-zdravotnym-po...

kofa77
23. jan 2025

@terry658 tak potom fajn.
ale bude to tazke, im sa meni osobnost, stavaju sa agresivnymi, naladovymi, obvinuju z kradeze...
drzim palce, no.

kofa77
23. jan 2025

@terry658 este sa popytaj vseobecneho mudr, kde svokra chodi, on tm tiez neioc vypisuje , sa mi mari, mozno ti aj daco poradi

Strana
z2