Ako postupovať pri problémoch so závislosťou a schizofréniou?
Ahojte, mám v rodine osobu, s ktorou si už dlhšiu dobu nevieme rady. Má do 30 rokov, trpí paranoidnou schizofreniou, 2x bola hospitalizovaná na psychiatrii, berie drogy, po novom hrá online kasíno, nejakým zázrakom chodí do práce, z ktorej ju môžu každú chvíľu samozrejme vyhodiť a má pôžičku 25,000€ na svoje meno… pýta peniaze od rodiny lebo nemá na jedlo, na cigy sa vždy samozrejme nájde.
Nevieme, čo ďalej. Prosím, nepomôže ak napíšete kašlať na ňu, s rodinou sa to proste nedá… prichádza do úvahy zbavenie svojprávnosti? Môže byť osoba zavretá trvalo do ústavu aj proti svojej vôli? Keď je na liekoch, je to vždy “dobrá” osoba, ale to je vždy len kým nevysadí.
Ďakujem za akúkoľvek radu
Zbaviť svojpravnosti sa už teraz neda len obmedziť na právne úkony.To by išiel k psychiatričke a veľa krát súd neda len na psychiatrov.Ak chodí do práce tak to nepovie súd že zbavime ho pôsobilosti na pravne úkony.A je to aj na dlho kamarátka chcela tak brata a mala aj od psychiatrov a aj tak mu neschvalili aj tak takže nie vždy schvália.A čkalala myslím 3 alebo 4 roky a aj tak nič s toho.
Keď vladze chodiť do práce, zďaleka nie je na tom tak zle, ako píšeš. Nemôžete robiť nič. Len dohovarať a prosiť.
Zbavenie svojpravnosti bude skoro nemozne v tomto pripade. Bohuzial, s touto Dg ste odkazani defacto na kolotoc - hospitalizacia ked je zle, potom bude chvilu dobre, potom zas vysadi lieky po urcitej dobe a stav sa zas zhorsi = hospitalizacia.
Bohuzial viem o com hovorim, riesime to uz roky v blizkej rodine na muzovej strane. Robili, skusali, vybavovali sme vsetkom neurobis realne nic. Je to velky kriz.
@koniarova ano, ono je to tak ze po berie lieky, chodi do prace za pás, je super, potom vysadi, prezenie to (napr. drogy), hospitalizacia, ide na PN, potom ju prepustia, je na liekoch takze moze pracovat a takto stale dokolecka :( preto sa bojim ze ju coskoro vyhodia, lebo uz sa to stalo 2x
@colsami to je strasne. kde sa hlada ta hranica medzi tym ked si clovek povie a uz dost a medzi tym ze proste nenechas tu osobu dostat sa na uplne dno lebo nie si zly clovek…:( ale berie ti to kazdodennu energiu ale mas aj vlastnu rodinu, deti, vlastne problemy…
ja som kedysi citala v notabene o rozhovore so zenami v nejakom zariadeni, niektore z nich hovorili ze tam musia byt uz natrvalo, hoci proti svojej voli… bolo to smutne ale znelo to akoby to bolo pre ich dobro… to su uz asi extremne pripady ked clovek je neschopny pracovat, platit ucty, starat sa sam o seba, varit si, atd.,ze?
to zatial nie je nas pripad, ale bojim sa ze raz sa tam dostaneme lebo psychicke poruchy + drogy = recept na katastrofu
V jednej nemocnici je zavrety nejaky chlap uz dlhodobo. Vraj je tam zamrežovzný a škrieka.. tak asi je mozne byt v nejakom.zariadeni proti svojej voli. Viac o nom neviem ci je autista akebo ma velke bolesti. Je mi ho aj celkom luto...
Tebe drzim palce aby si dokazala ten problem vyriesit.

@katrinka233 už sa nedá zbaviť spôsobilosti, len obmedziť na niektoré právne úkony
Pokial chodí do prace a zvláda to, tak je na tom viac než dobre. To vserko ostatne je už žiaľ v jej réžii a vy s tým neurobíte nič.
Ak si napr sestra, tak rodičia by ju mali vydedit.