icon

Ako postupovať pri riešení dedičstva a rodinných sporov?

Dnes o 09:34

Keď zomrel dedko mama s bratom dedili ale to ešte babka žila, mala tak zaužívané, že rozdelená všetko načo sa urodilo máme aj bratovi, aj čo sa zarezalo. Mňa by bolo dieťa ani nenapadlo či je to spravodlivé že babke chodíme pomáhat sadiť, kopať zbierať úrodu iba my. Bolo to takto asi 15r. Potom babka ochorela, mala demenciu, mama ju opatrovala osem rokov. Kto má skúsenosti vie o čom píšem. Nejde len o pokles príjmov našej rodiny ale aj to že sme už kvôli babke nikam nechodili ani na návštevy, výlety, dovolenky ale ani k postupune prestali chodiť návštevy.
Keď zomrela babka mala dediť a jej brat, lenže kvôli jeho chorobe sa odkladali, a potom zomrel aj mamin brat, po ňom maju dediť žena a deti a za dva roky sa nič neudialo. A ani vlastne nevieme prečo.
A prečo to píšem? Otec je alkoholik a mama ho nechala a nasťahovala sa do rodičovského domu, chcela aj odkúpiť podiel ale bez dedičského sa nevie pohnúť. Proste sme sa kvôli nim zasekli. Čo je však zaražajúce vdova po ujovi sa pravidelne objaví a chce ich čast z úrody, bez práce ako v minulosti a neakceptuje ani fakt že z niečoho sa môže urodiť menej. Chodím mame pomáhať ale ani my dve toľko nevládzeme. Mama je po infarkte na polovičnom ID. Nemôže si dovoliť iné bývanie. Ja som jej už povedala svoje a potom sa odišla a aj tak pokračuje.po starom.

lukbe
•
Dnes o 09:36

Co si nasadila, to nech si zbiera. Nechapem takych ľudí.

januska12323
•
Dnes o 09:38

Nepochopila som veľmi čo komu teraz patrí ale dedičské konanie sa rieši u notára. Zisti komu bolo pridelené a potom ho kontaktuj. Úrodu nemusíš dávať nikomu.

patrike
•
Dnes o 09:46

Dedi sa bud podla zakona alebo podla zavetu. Kto komu okopaval zemiaky na to vplyv nema. Na stav dedickeho konania sa informuj u notara (ak si dedic).

tanyan
•
Dnes o 09:47

Choď s mamou na okresný súd podľa trvalého pobytu poručiteľa a zistite, kto má pridelené dedičské konanie po dedovi, po babke a po ujovi (maminom bratovi). Potom kontaktujte toho notára a zisti v akom stave sú dedičské konania po jednotlivých zosnulých. Ak to išlo z neuzatvoreného do ďalšieho, tak treba opatrne a možno by bolo vhodné spolupracovať aj s nejakým právnikom.

anonym_843ec4
•
Dnes o 09:56

@anonym_autor keď neposadíte, ani vdova po ujovi si nemá čo zobrať. Ostatné si riešte s notárom.

biba_18
•
Dnes o 10:00

úroda ale nie je jej - takže pani nech zabudne, že niečo dostane. má nárok na svoj podiel z domu a pozemkov - ale nie z úrody...
to čo je za debilina, normálne mi to dvihlo tlak ...

osky
•
Dnes o 10:07
@anonym_843ec4

@anonym_autor keď neposadíte, ani vdova po ujovi si nemá čo zobrať. Ostatné si riešte s notárom.

@anonym_843ec4

Aj mna to napadlo,ale predsa koli vdove neprestanu pestovat vlastnu-lepsiu zeleninu...
Vdovu by som raz dva vyprasila s tym,ze ked chce,moze si prist zasadit a pestovat....to by bol jediny moj ustupok.

Urcite by som jej nedavala zo svojej urody nedobrovolne.
Aj semena,hnojiva...nieco stoja.
A o zahradu sa treba aj starat,nie len prist si nabrat ako do obchodu....

My byvame v dome po muzovych rodicoch-moj muz ho zdedil.
Prerobili sme ho a posadili nove stromky.
A muzovi bratia tiez mali take pohnutky--ked marhula zarodila a jeden to videl,hned volal druhemu aby si prisiel obrat.
A mna postavili pred hotovu vec.
VYSVETLILA som im to len raz☝️

Ja nie som ich mama ani babka,rodicovsky dom neznamena,ze budu chodit kedykolvek a kdekolvek po dome ci zahrade....

Marhule dostali kazdy za misku,aj lekvar dam...ale ked ja chcem.
A nie,ze ja budem pestovat pre nich...to kde sme???

Napriek tomu,vztahy mame dobre.
Aj ked,niekedy to este skusaju....organizovat nieco v NASOM dome 😅😆

anonym_843ec4
•
Dnes o 10:15
@osky

@anonym_843ec4

Aj mna to napadlo,ale predsa koli vdove neprestanu pestovat vlastnu-lepsiu zeleninu...
Vdovu by som raz dva vyprasila s tym,ze ked chce,moze si prist zasadit a pestovat....to by bol jediny moj ustupok.

Urcite by som jej nedavala zo svojej urody nedobrovolne.
Aj semena,hnojiva...nieco stoja.
A o zahradu sa treba aj starat,nie len prist si nabrat ako do obchodu....

My byvame v dome po muzovych rodicoch-moj muz ho zdedil.
Prerobili sme ho a posadili nove stromky.
A muzovi bratia tiez mali take pohnutky--ked marhula zarodila a jeden to videl,hned volal druhemu aby si prisiel obrat.
A mna postavili pred hotovu vec.
VYSVETLILA som im to len raz☝️

Ja nie som ich mama ani babka,rodicovsky dom neznamena,ze budu chodit kedykolvek a kdekolvek po dome ci zahrade....

Marhule dostali kazdy za misku,aj lekvar dam...ale ked ja chcem.
A nie,ze ja budem pestovat pre nich...to kde sme???

Napriek tomu,vztahy mame dobre.
Aj ked,niekedy to este skusaju....organizovat nieco v NASOM dome 😅😆

@osky autorka nechcelo sa mi vypisovať litánie, ale tak teda doplním: chodí mame po infarkte pomáhať, aby nejaká tetka došla pýtať? Nech si posadia o čo sa dokážu postarať a čo dokážu zjesť a spracovať a tetka nemusí vedieť. Stačí povedať, zjedli sme, spotrebovali sme, poprípade predali sme, nemáme nič navyše. Nemyslela som to, že nemajú posadiť úplne nič, keď sú zvyknuté pestovať, ale nič navyše, aby lopotila autorka aj s invalidnou matkou kvôli niekomu inému, čo si príde zobrať. No by som sa pozrela ako cudzia tetka príde pýtať, to ešte existujú takého hyeny? to sa človeku rozum zastavuje.

anonym_c8bd0b
•
Dnes o 10:26

mama nech si doroesi dedicske a vysporiada dom. na yrodu nemaju narok no maju narok sa sami nastahovat alebo jej tam niekoho dat tak ako aj mozu pozadovat najom od nej ak ho obyva sama, no zaroven su povinny zapajat sa do udrzby....tym nechcem povedat ze to tak bude ja len pisem co nastat moze ak situaciu v rodine budete hrotit. zaklad je mat to vysporiadane

muchotrafka298
•
Dnes o 10:40

V prvom rade sa dedicske konanie riesi u prideleneho notara, moze to trvat aj niekolko mesiacov/rokov. Vsetci pravoplatni dedici dostanu rozhodnutie o dedicstve, aj co je ich podiel, ak nejaky je, kolko zdedili penazi a pod. Na dedicske konanie su prizvani vsetci dedici, nielen niekto. Takze ak ste dedici, tak na dedicske konanie ste prizvani boli, ak ste neboli, tak nie ste dedici. Jednoduche. Zakladom je mat vsetky veci na papieri,vysporiadene, az potom mozes chciet od niekoho nieco odkupit napr. dom, pozemok a pod.

biba_18
•
Dnes o 10:41
@anonym_c8bd0b

mama nech si doroesi dedicske a vysporiada dom. na yrodu nemaju narok no maju narok sa sami nastahovat alebo jej tam niekoho dat tak ako aj mozu pozadovat najom od nej ak ho obyva sama, no zaroven su povinny zapajat sa do udrzby....tym nechcem povedat ze to tak bude ja len pisem co nastat moze ak situaciu v rodine budete hrotit. zaklad je mat to vysporiadane

@anonym_c8bd0b ona sa tam nasťahovať po dohode môže - niekoho iného tam nasťahovať bez súhlasu autorkinej mamy nemôže. predpokladám že autorkina mama je tam na základe dohody - buď s bratom, alebo jej dedičmi (inak by tam tiež nemala byť...)

anonym_6bae2e
•
Dnes o 12:17

Niekde sa to zaseklo. pozri do katastra kto vlastní časť. Zabehnite aj s mamou za notárom - niekto to už riešiť musel a nech vás informuje kde to viazne.

anonym_9e9c00
•
Dnes o 13:17

Pani švagrinej treba umožniť si úrodu vypestovať.S mamou obrabajte polovicu záhrady a tú druhú môže p.svagrina,ked chce mať úrodu.To, že bola roky inak zvyknutá,to jej treba vysvetliť,ze babka nežijú,aby chovali a pestovali a tvoja mamka je rada, že si niečo málo na svojej polovici záhrady dopestuje, keďže má zdravotné problémy

lubkavargova1
•
Dnes o 13:28

Treba sa informovat u notara: ale prax je vacsinou, ze ked sa dedicia nevedia dohodnut tak to notar "zaladuje" a stoji to roky a roky a rokuce...takze evidentne tam sa to zaseklo.

autor
•
Dnes o 13:30
@patrike

Dedi sa bud podla zakona alebo podla zavetu. Kto komu okopaval zemiaky na to vplyv nema. Na stav dedickeho konania sa informuj u notara (ak si dedic).

@patrike nie som dedič , hádam je to zrejmé

anonym_c8bd0b
•
Dnes o 13:44
@biba_18

@anonym_c8bd0b ona sa tam nasťahovať po dohode môže - niekoho iného tam nasťahovať bez súhlasu autorkinej mamy nemôže. predpokladám že autorkina mama je tam na základe dohody - buď s bratom, alebo jej dedičmi (inak by tam tiež nemala byť...)

@biba_18 ano moze, riesili sme

autor
•
Dnes o 13:45
@muchotrafka298

V prvom rade sa dedicske konanie riesi u prideleneho notara, moze to trvat aj niekolko mesiacov/rokov. Vsetci pravoplatni dedici dostanu rozhodnutie o dedicstve, aj co je ich podiel, ak nejaky je, kolko zdedili penazi a pod. Na dedicske konanie su prizvani vsetci dedici, nielen niekto. Takze ak ste dedici, tak na dedicske konanie ste prizvani boli, ak ste neboli, tak nie ste dedici. Jednoduche. Zakladom je mat vsetky veci na papieri,vysporiadene, az potom mozes chciet od niekoho nieco odkupit napr. dom, pozemok a pod.

@muchotrafka298 áno práve kvôli tomu že to môže trvať tak dlho sa nevieme dostať z 1na 2. Proste najprv jedno a potom druhé dedičské.
Inak by sa už riešil predaj. Mala situácii nechcela hroziť kvôli tomu.aby si cenu nerozmýšľali, aby nerobili prieky ale ako sem niekto písal nedajbože nepýtali nájomné.
Lebo by vymysleli nereálne vysoké nájomné, na storočný dom z nepálenych tehál na dedine a vysokým výskytom spoluobčanov.

No len už v posledných mesiacoch je problém všetko, prečo nechováme králikov, kačky a husi.. prečo nedostala broskyne... teraz sa jej mali orechy.

autor
•
Dnes o 13:50
@anonym_c8bd0b

@anonym_c8bd0b tak asi chápete že prečo ju nemôžem poslať tam odkiaľ vyšla,...

anonym_b44b4f
•
Dnes o 14:09

Ty si to napisala ako hotentot.. nie je mi jasne, ci ta vdova po muzovi ma nejake vlasttnicke / uzivacie pravo k pozemkom, alebo nie. Treba pozriet kataster. Ak ma, tak ma pravo aj na urodu z neho, ale to neznamena, ze jej ju musite oberat, nech si pride naoberat sama.

anonym_9e9c00
•
Dnes o 14:20
@anonym_autor

@anonym_c8bd0b tak asi chápete že prečo ju nemôžem poslať tam odkiaľ vyšla,...

@anonym_autor Je problém povedať, že nemá kto chovať a pestovať? Veď vy jej nebudete brániť,aby na pozemku hospodárila...

muchotrafka298
•
Dnes o 14:27
@anonym_autor

@muchotrafka298 áno práve kvôli tomu že to môže trvať tak dlho sa nevieme dostať z 1na 2. Proste najprv jedno a potom druhé dedičské.
Inak by sa už riešil predaj. Mala situácii nechcela hroziť kvôli tomu.aby si cenu nerozmýšľali, aby nerobili prieky ale ako sem niekto písal nedajbože nepýtali nájomné.
Lebo by vymysleli nereálne vysoké nájomné, na storočný dom z nepálenych tehál na dedine a vysokým výskytom spoluobčanov.

No len už v posledných mesiacoch je problém všetko, prečo nechováme králikov, kačky a husi.. prečo nedostala broskyne... teraz sa jej mali orechy.

@anonym_autor toto si mala napisat ako prve, prepac, ale pises ako hotentot ten prispevok co si sem dala. Ano, ona ma pravo na pozemok, na cast z domu. Ale to nie je tak, ze by si ohradila dajme tomu 100 metrov stvorcovych a povedala, ze toto je moje. To tak nefunguje, lebo ty mas pomernu cast z kazdeho metra stvorcoveho. A ano, ostatni mozu od toho, co byva v dome pytat najomne, ale nemozu ho nutit, aby obhospodaroval cely pozemok a oni si odtial brali urodu. Uroda nie je, dovidenia. AK chce, moze tam ist hospodarit ona. Lebo ked nema kto sadit, polievat, tak aku urodu by chcela? Aha tak asi ako v minulosti, ze si proste brala bez ohladu na to, ci pomahala a kolko.

biba_18
•
Dnes o 15:15
@anonym_c8bd0b

@anonym_c8bd0b tiež sme riešili… ako vlastník som nesúhlasila a nikto sa tam nenasťahoval…

cacianka
•
Dnes o 18:57

Šak babka zomrela tento rok, má aj jej nevesta resp. vnúčatá nárok na kus úrody, ak to sadila babka.
Ale ak ty a mama, a nadreli ste sa tam, tak za takúto papuľu by som jej nedala nič. Možno časť úrody zo stromov, lebo tie sú tam dlho, ale to čo som sama kupovala semená, priesady , hnojivá, drela a polievala, tak by som tetke nedala nič. Bežné sa podelíme s prebytkami, nemám problém darovať, ale ak ide o hamižnú osobu, ktorá ani prstom nepohla k mojej úrode , tak dostane trt makový

autor
•
Dnes o 19:16
@cacianka

Šak babka zomrela tento rok, má aj jej nevesta resp. vnúčatá nárok na kus úrody, ak to sadila babka.
Ale ak ty a mama, a nadreli ste sa tam, tak za takúto papuľu by som jej nedala nič. Možno časť úrody zo stromov, lebo tie sú tam dlho, ale to čo som sama kupovala semená, priesady , hnojivá, drela a polievala, tak by som tetke nedala nič. Bežné sa podelíme s prebytkami, nemám problém darovať, ale ak ide o hamižnú osobu, ktorá ani prstom nepohla k mojej úrode , tak dostane trt makový

@cacianka prosím ako si na toto prišla?
Kam to chodíš na tieto životné mudrosti?

V máji boli dva roky že zomrela babka, predtým bola viac ako osem rokov ťazko chorá posledné tri roky ležiaca, imobilná a plienkovaná..Mala demenciu . Nikoho nespoznavala, .sama sa nedokazala.najest ani napiť.

Čo podľa teba tak chorá žena sadila?

natalka13
•
Dnes o 19:37

Naco ste odkladali dedicske konanie?
Ved chodte k notarovi a ziadajte nech prebehne dedicske. Cakate az mamu iny vyhodia z domu?

anonym_1dc259
•
Dnes o 20:09
@anonym_autor

@cacianka prosím ako si na toto prišla?
Kam to chodíš na tieto životné mudrosti?

V máji boli dva roky že zomrela babka, predtým bola viac ako osem rokov ťazko chorá posledné tri roky ležiaca, imobilná a plienkovaná..Mala demenciu . Nikoho nespoznavala, .sama sa nedokazala.najest ani napiť.

Čo podľa teba tak chorá žena sadila?

@anonym_autor Ty budeš z tých jednoduchšíš, že?

autor
•
Dnes o 20:25
@natalka13

Naco ste odkladali dedicske konanie?
Ved chodte k notarovi a ziadajte nech prebehne dedicske. Cakate az mamu iny vyhodia z domu?

@natalka13 my sme neodkladali žiadne dedičské konanie ako si k tomu došla? Mamin brat vážne ochorel a zomrel pred tým ako by to celé riadne dokoncilo...a už nemohol predať mame svoj podiel z hoc boli vopred dohodnutí aj na cene.
Po ňom dedia jeho žena a deti z prvého a druhého manželsrva a tí sa nevedia dohodnúť na rozdelení majetku. Jasne tu nad tebou písali že to môže trvať roky.
Kým sa to oficiálne neuzavrie mama nemože od nikoho ten podiel kúpiť.
Prečo by vyhodiliu z domu ktorý jej patrí? I keď čiastočne?

autor
•
Dnes o 20:25
@anonym_1dc259

@anonym_autor Ty budeš z tých jednoduchšíš, že?

@anonym_1dc259 tebe tiež nejde matematika a budeš rýpať