Ako povedať deťom o rozvode manželstva?
Ahojte... Ako povedať deťom o rozvode? Už nevládzem viac byť v manželstve.... Žijem už piaty rok v režime prežitia a som na konci síl... Chcem byť sama.... Deti s ním majú dobrý vzťah, no naše manželstvo je jedna katastrofa.... On vie, že zrejme bude rozvod... No netuším aká bude jeho reakcia, ak poviem že definitívne končím a myslím to naozaj vážne... Nebojím sa samoty, vôbec, aj tak je drvivá väčšina veci v domácnosti ma mne aj všetko okolo detí .... Riešim si sama auto, opravy, dolievanie tekutín atď.... A spíme oddelene uz 7 mesiacov... Je to psycho.... Nedokážem s ním u fungovať ako manželka so všetkým čo ku tomu patrí.... Ničoho sa nebojím len reakcie deti.... Poraďte.... Ďakujem
Tak podľa toho, aké staré sú deti ... vieš deti si berú od rodičov vzorce správania, ktoré potom v dospelosti vo väčšine prípadov opakujú, pretože také správanie považujú za normálne, lebo mama a oco tak fungovali ... ak sa hádate, nedajbože bijete, ak sa k Tebe správa ako k handre, nadáva Ti, tie deti to vidia ... a ozaj zdravšie prostredie pre ne bude, keď to ukončíš.
a vek detí? a ony to ako vnímajú medzi vami? nádate sa, alebo vôbec spolu nekomunikujete? nechdíte spolu na výlety a tak…
@biba_18 6 a 9 rokov... No vidia občas hádku, ale minimálne... riešime, keď spia.... Ale nevidia lubiacich sa rodičov, netušia čo to je, len spolubyvajucich , ktorí riesia organiznacne veci...Ale keď boli mladší tak sme sa veľa veľa hádali aj pred nimi, aj ma videli plakať.... No nepamätajú si to veľmi.. mladší určite nie... Ja som sa úplne emočne odpojila a snažím sa hádky viest ako normálnu diskusiu, ale neskutočne ma to vyčerpáva vždy je to to iste.... na výlety chodíme, ale všetko len kvôli detom.... Ja som na výletoch mimo, neuzivam si to, neviem sa pri ňom už uvoľniť.... Proste sa prispôsobujem situácii....ak idem s deťmi sama, som v pohode.... Nikto netuší čo sa u nás deje a v akom stave je manželstvo... Žijem s ,,funkcou depresiou".... Navonok všetko ok ale vnútri sa rozpadavam....manzelovi už vôbec nedoverujem a fyzicka príťažlivosť je úplne preč....
Tak podľa toho, aké staré sú deti ... vieš deti si berú od rodičov vzorce správania, ktoré potom v dospelosti vo väčšine prípadov opakujú, pretože také správanie považujú za normálne, lebo mama a oco tak fungovali ... ak sa hádate, nedajbože bijete, ak sa k Tebe správa ako k handre, nadáva Ti, tie deti to vidia ... a ozaj zdravšie prostredie pre ne bude, keď to ukončíš.
@dzulli1980 do budúcna majú dobrý vzor vztah rodič - dieťa.... Ale vzťah mama-otec.... Nič moc.... Žiaľ manžel mi veľa ublížil keď boli deti mladšie, čo si oni nepamätajú a teraz keď vnímajú tak vidia unavenu mamu, ktora spi vedľa... Dlho som dávala šance, ale žiaľ manžel zavolal hasičov, keď zhorel dom.... Som už na druhej strane rieky....
Skús sa najskôr poradiť s nejakým psychológom, že ako to predostrieť deťom. Podľa mňa ti najlepšie poradí. Sú aj online terapie, ak nemáš čas a priestor ísť za niekym. A na hedepy máš cez Dôveru aj nejakú zľavu (2x15€). Zvládneš to, držím palce ❤️
@biba_18 6 a 9 rokov... No vidia občas hádku, ale minimálne... riešime, keď spia.... Ale nevidia lubiacich sa rodičov, netušia čo to je, len spolubyvajucich , ktorí riesia organiznacne veci...Ale keď boli mladší tak sme sa veľa veľa hádali aj pred nimi, aj ma videli plakať.... No nepamätajú si to veľmi.. mladší určite nie... Ja som sa úplne emočne odpojila a snažím sa hádky viest ako normálnu diskusiu, ale neskutočne ma to vyčerpáva vždy je to to iste.... na výlety chodíme, ale všetko len kvôli detom.... Ja som na výletoch mimo, neuzivam si to, neviem sa pri ňom už uvoľniť.... Proste sa prispôsobujem situácii....ak idem s deťmi sama, som v pohode.... Nikto netuší čo sa u nás deje a v akom stave je manželstvo... Žijem s ,,funkcou depresiou".... Navonok všetko ok ale vnútri sa rozpadavam....manzelovi už vôbec nedoverujem a fyzicka príťažlivosť je úplne preč....
@anonym_autor. Vysvetliť detom ze budete stále rodičmi......a ste tu pre nich aj ked nebudete spolu bývať.......az do smrti sme rodičmi...ci rozvedení, nerozvedeni......atd
Povedzte im, že už nie ste spolu šťastní ako predtým, tak ste sa takto rozhodli. A, že ich obaja veľmi ľúbite a že sa budete o ne starať aj keď už budete bývať oddelene . Že to nieje ich vina, a vždy tu budete pre nich.Nehovorte im o vás nič zlé.
Robíš dobre, že sa chceš rozviezsť keď váš vzťah nefunguje .Len by si deťom dala vzor, že chlad a nezáujem o druhého vo vzťahu je ok.Raz by boli možno také isté a vyčítala by si si to .Žiť v nefunkčnom vzťahu je peklo , človeka to zvnútra zničí, psychicky upadne a deti ťa potrebujú Život je veľmi krátky a radšej sama ako osamelá vo vzťahu .Každá žena chce byť milovaná, cítiť túžbu svojho muža , intimitu, dotyky.Rodičia ostanete ale ako partneri ste už na konci .Máš šancu na pekný život a aj keď ostaneš sama, vždy lepšie ako ostať len gazdinou a spotrebičom v domácnosti .Držím ti palce .
@anonym_autor Este si to velmi dobre rozmysli,ozaj kvoli detom.,az ti trosku podrastu,teraz ich caka puberta, tak to pre nich bude o to horsie,.Ved ked len spolu nefungujete, spanie oddelene, nebije ta,nezuri, nechodi opity, nema frajerky,, tak sa snaz nejak prepiect,...dokonca aj kvoli tomu, ze obaja sa spolu venujete detom a oni v podstate ani o nicom netusia.Pocitaj s tym ,ze deti zacnu byt v stresoch,mozno horsie znamky, Toto len ze ta uz manzel nebavi, nemas k nemu vztah ,nevidim na rozvod,. Keby som ja takto rozmyslala, tak by som sa rozvadzala kazdy mesiac, aj 5x..A deti samotne by boli rady, keby som sa s nim rozviedla.,lebo to bol ozaj mamickin grazel Dobre ,ze som to neurobila , svokra umrela, sestra tiez, deti uz vsetky vystudovane, vsetky maju svoje byvanie a teraz je klídek
@anonym_autor Este si to velmi dobre rozmysli,ozaj kvoli detom.,az ti trosku podrastu,teraz ich caka puberta, tak to pre nich bude o to horsie,.Ved ked len spolu nefungujete, spanie oddelene, nebije ta,nezuri, nechodi opity, nema frajerky,, tak sa snaz nejak prepiect,...dokonca aj kvoli tomu, ze obaja sa spolu venujete detom a oni v podstate ani o nicom netusia.Pocitaj s tym ,ze deti zacnu byt v stresoch,mozno horsie znamky, Toto len ze ta uz manzel nebavi, nemas k nemu vztah ,nevidim na rozvod,. Keby som ja takto rozmyslala, tak by som sa rozvadzala kazdy mesiac, aj 5x..A deti samotne by boli rady, keby som sa s nim rozviedla.,lebo to bol ozaj mamickin grazel Dobre ,ze som to neurobila , svokra umrela, sestra tiez, deti uz vsetky vystudovane, vsetky maju svoje byvanie a teraz je klídek
@vorkola len táto tema nie je o tvojom priznaní ze mas otrasný vzťah ktorý dlhé roky akceptujes 🙂
@vorkola tak on chce intimitu.... Ja nemôžem ... Nedokážem mať styk nasilu bez príťažlivosti... Nemám chuť ho ani objať.... Veľa mi ublížil, nadával mi na moju rodinu, vyhrážal sa, atď.... zial naučila som sa pri ňom jedno pravidlo... Všetko čo povieš a spravíš bude použité proti tebe.... 9 rokov som doma lebo deti majú zdravotné problémy, a myslím že či nie aj kvôli nášmu chorému manželstvu....
@vorkola Ty musis mat velmi nizke naroky na muzov.Nevies prečo si ochorela?Zo psychiky.
Tvoj muz ta podvadzal, nezili ste spolu, potom si ho vzala naspat.Hadam autorka nieje tak zufala.To nepises, co si vsetko o vasom chorom vztahu v inych temach popisala. Hroza, vy ste roky spolubyvajuci v mrtvom vztahu.Ty si si taky zivot vybrala , tak nerad autorke aby si aj ona znicila zivot.
@vorkola tak on chce intimitu.... Ja nemôžem ... Nedokážem mať styk nasilu bez príťažlivosti... Nemám chuť ho ani objať.... Veľa mi ublížil, nadával mi na moju rodinu, vyhrážal sa, atď.... zial naučila som sa pri ňom jedno pravidlo... Všetko čo povieš a spravíš bude použité proti tebe.... 9 rokov som doma lebo deti majú zdravotné problémy, a myslím že či nie aj kvôli nášmu chorému manželstvu....
@anonym_autor Tie nase deti boli v to case cca vo veku ako mas ty.Skoro denno denne isla z neho agresivita,,a ani v postate nemal pricinu byt zly,,Az potom som zistila,, kazdy tyzden pod paru, 2x volala zachytku,druhykrat si ju ani necakal.a utekal mamicke.Velmi casto nas opustal napr. na pol roka ,potom ho nebolo 2 roky, a poslednych bol u mamicky 16 rokov.,Velmi dlho mu trvalo, pokym sa spamätal,,odpustila, teraz si sem tam 2- 3 dc vina, akoze kvoli zdraviu.Trpi na onko prostatu
@anonym_autor
v prvom rade - deti nie su blbe a ver, ze to vaše divadlo vnímajú veľmi.
v druhom rade - deti si dokážu pamätať aj veci, ktoré sa stali ked mali rok ci dva - moj pripad!
Rodicia len hlavami krútili, ked som im rozprávala o minulosti...
Aj naši su rozvedeni- vrelo odporúčam! Lepsie zit tadsej s rozvedených rodicmi v harmónii ako v takom dusne ale "ako rodina".
Neboj, deti zvladnu viac ako si myslíš.
Čím skôr od seba
@anonym_autor Tie nase deti boli v to case cca vo veku ako mas ty.Skoro denno denne isla z neho agresivita,,a ani v postate nemal pricinu byt zly,,Az potom som zistila,, kazdy tyzden pod paru, 2x volala zachytku,druhykrat si ju ani necakal.a utekal mamicke.Velmi casto nas opustal napr. na pol roka ,potom ho nebolo 2 roky, a poslednych bol u mamicky 16 rokov.,Velmi dlho mu trvalo, pokym sa spamätal,,odpustila, teraz si sem tam 2- 3 dc vina, akoze kvoli zdraviu.Trpi na onko prostatu
@anonym_autor priklonia sa na jednu stranu, ktorá to bude je otázne.Poradnu nechcete vyskúšať?
@vorkola Ty musis mat velmi nizke naroky na muzov.Nevies prečo si ochorela?Zo psychiky.
Tvoj muz ta podvadzal, nezili ste spolu, potom si ho vzala naspat.Hadam autorka nieje tak zufala.To nepises, co si vsetko o vasom chorom vztahu v inych temach popisala. Hroza, vy ste roky spolubyvajuci v mrtvom vztahu.Ty si si taky zivot vybrala , tak nerad autorke aby si aj ona znicila zivot.
@anonym_561cda Nemala som az take nizke naroky na muzov,,len som ho v podstate nejak v mladosti nepriehliadla, co je zač hoci sme boli rok zasnubení,,bola som naozaj hlupa,lebo mne z jeho dediny aj odkazovali, ze aby som sa zanho nevydavala,ze je to zly clovek. ,ja som si myslela ,ze ked mal zleho otca, tiez odisiel od nich, nestaral sa o rodinu, ze on taky nebude. kedze ja pochadzam z usporiadanej rodiny ved reku to vidi,,ako pekne ako rodina zijeme,a ked teda este aj studujuci ,kupil obrucky zasnuby rok pred svatbou svatba az po promociach ,,no reku dobre zatial vyslo. A bum.moj taky isty., takmer ako jeho otec.Skoro ma trafil slak.Jablko daleko od stromu nepadlo
@anonym_561cda A mas pravdu,,v tych forach som toho hodne popisala..cistu pravdu..Ale ja som veriaca ,tak je to aj o tom,,Inak by som sa s nim ,keby neodchadzal musela asi rozviest,aj kvoli detom,aj kvoli rodicom, lebo vtedy sme byvali u rodicov,a nechcela som aby jeho agresiu trpeli rodicia a aj deti.,takze tie jeho odchody nam len prospeli,peniaze davat musel, a v tych poslednych rokoch aj vyzivne na mna.No ale pises ,ze ma podvadzal, ako to vies, vsak on denno denne nasaval.,ani so mnou nemohol spat.
@anonym_561cda A mas pravdu,,v tych forach som toho hodne popisala..cistu pravdu..Ale ja som veriaca ,tak je to aj o tom,,Inak by som sa s nim ,keby neodchadzal musela asi rozviest,aj kvoli detom,aj kvoli rodicom, lebo vtedy sme byvali u rodicov,a nechcela som aby jeho agresiu trpeli rodicia a aj deti.,takze tie jeho odchody nam len prospeli,peniaze davat musel, a v tych poslednych rokoch aj vyzivne na mna.No ale pises ,ze ma podvadzal, ako to vies, vsak on denno denne nasaval.,ani so mnou nemohol spat.
@vorkola
Sama si to v diskusiach pisala, ze ta podvadzal a je narcista, nehraj to tu alebo mas vypite?Skaredo o nom v temach pises a ani sa ti necudujem.Hadam ziadna by nebola tak naivna, vsak bol viac bez rodiny ako s nou, ze ti bol roky ked odchadzal verny.Sama tomu neveris.Normalna zena by ho pri prvom odchode kopla do guli a ty ho vezmes naspat.Ochorela si z neho.A nerad druhym ostat zit v nestasti ked uz si si ty znicila zivot.
@anonym_autor skús sa poradiť s psychológom,že ako na deti.
@vorkola lenze to, ze si veriaca, neznamena, ze mas trpiet v manzelstve, kde Ti muz ublizuje. Toto sa fakt divim, odkial toto zeny maju. Ze v dobrom aj v zlom ma znamenat, ze mas strpiet akekolvek spravanie manzela k Tebe! Muz ma milovat svoju zenu, ako Jezis miloval a miluje Cirkev, svoju nevestu a teda, aby aj zivot za nu polozil!
@anonym_autor zostať s mužom, to ťa nečaká nič dobré, ale aj byť sama s deťmi chorými bez príjmu nie je dobré. Ta depresia bude tiež, z toho že si si sama na účty, domácnosť, choré deti, všetko organizovať, žena sama nemôže udržať úroveň o ktorú sa majú starať dvaja. Priprav sa na ťažké obdobie. Deťom povedz, že otec sa ku tebe nesprava dobre a že bez neho ti bude a aj im lepšie. Že naďalej budú otca navštevovať, že ich má otec rád rovnako ako ich máš rada aj ty. Že sa vlastne pre nich nič nemení, len raz budú s otcom a raz s mamou nie všetci spolu.
A čo bývanie a financie trufas si?Poradila by som sa s psychológom ako to povedať detom
A čo bývanie a financie trufas si?Poradila by som sa s psychológom ako to povedať detom
@anonym_2ea58b zatiaľ by som šla k rodičom a potom nájom. Som naučená šetriť a nekupovať hlúposti. A za ten pokoj mi stoji pokračovať v tom.
@anonym_autor prežila som niečo podobné ako ty prezivaš teraz, ja som vydržala 4 roky, pokým som dala žiadosť o rozvod, deti boli menšie ako tvoje teraz, ale ten pocit úľavy ktorý prišiel, to sa slovami opísať nedá.
Nezostávaj tam, kde to nefunguje, bude to ťažké, ale určite ti bude lepšie samej s deťmi, ako sa trápiť v nefunkčnom manželstve
@anonym_autor najprv preberte rozvod vy dvaja medzi sebou. Až keď to budete mat vy vykomunikovane/vykričane/odplakane/vyobviňovane tak až potom to povedzte deťom. Nechoď s "bubnom na zajace". Treba to deťom fakt povedať až keď vy budete mat tie najsurovejšie emócie medzi sebou spracované. A deti musíte obaja uistiť že ich lubite a rozvadzate sa "v dobrom" primerane ich veku. Keď budete aj Vy emocne nestabilní ,tak zatiahnete do tej víchrice aj deti. Máš to ako v lietadle : najprv záchrannú masku sebe až potom dieťaťu. Držím Ti palce. To zvládneš. Už prvý krok si spravila a tým je uvedomenie.
Ak by ste si stále neboli istá vo vašich ťažkostiach, ako reagovať môžete skúsiť aj online poradňu, ak by ste potrebovali. Síce je to platené avšak cena je prijateľná. Union poisťovňa dáva aj zľavu. Aktuálne som úplne novou členkou mojra online psychologickej poradne, predtým som viedla aj poradňu psychológie tu na modrom koníku a v oblasti psychológie pracujem už viac ako 10 rokov. Termíny sú dostupné aj vo večerných hodinách. Nezabúdajte, že aj náročná cesta k cieľu môže byť jednoduchšia, keď ju môžete s niekým zdieľať, kto vás nebude súdiť, či situáciu zľahčovať. Pridávam linky:
https://mojra.sk/psychologicka-poradna/psycholo...
Ak by ste si stále neboli istá vo vašich ťažkostiach, ako reagovať môžete skúsiť aj online poradňu, ak by ste potrebovali. Síce je to platené avšak cena je prijateľná. Union poisťovňa dáva aj zľavu. Aktuálne som úplne novou členkou mojra online psychologickej poradne, predtým som viedla aj poradňu psychológie tu na modrom koníku a v oblasti psychológie pracujem už viac ako 10 rokov. Termíny sú dostupné aj vo večerných hodinách. Nezabúdajte, že aj náročná cesta k cieľu môže byť jednoduchšia, keď ju môžete s niekým zdieľať, kto vás nebude súdiť, či situáciu zľahčovať. Pridávam linky:
https://mojra.sk/psychologicka-poradna/psycholo...
@kkatkka07 ďakujem veľmi pekne.
Neviete mi poradiť.... ku žiadosti je potrebné potvrdenie o pobyte manželov, keď pôjdem žiadať na úrad v našej obci, tak sa budú pýtať na čo to potrebujem? Veľmi nerada by som vravela načo to potrebujem.... Stačí keď poviem že na úradné záležitosti? Alebo? Ďakujem
@kkatkka07 ďakujem veľmi pekne.
Neviete mi poradiť.... ku žiadosti je potrebné potvrdenie o pobyte manželov, keď pôjdem žiadať na úrad v našej obci, tak sa budú pýtať na čo to potrebujem? Veľmi nerada by som vravela načo to potrebujem.... Stačí keď poviem že na úradné záležitosti? Alebo? Ďakujem
@anonym_autor v potvrdení býva len znenie potvrdzujúce, že manželia bývajú na akej adrese či spoločnej atď. nemali by sa zaujímať o nejaký dôvod. Potvrdenie o pobyte je úradný výpis z evidencie obyvateľov – ten vám musia vydať na požiadanie.

a vek detí? a ony to ako vnímajú medzi vami? nádate sa, alebo vôbec spolu nekomunikujete? nechdíte spolu na výlety a tak…