Ako predať pozemok bez narušenia vzťahov?
Ahojte, opisem situaciu - davnejsie som zdedila stavebny pozemok, chcem ho teraz predat, potrebujeme s manzelom kupit vacsi byt, nakolko k nam ide pribudnut novy clen rodiny.
Problemom je stryko, ktory ma postaveny dom na vedlajsom pozemku a prihradil si aj tento moj zdedeny pozemok, ktory uziva (sadi tam zeleninu a pod.) Ako som ho informovala, ze to chcem predat, zacal robit problemy, ze s predajom nesuhlasi, ze ak to predam cudzim ludom, ze ho znicim a vela inych citovych vydierani. Ponukol mi zan peniaze (asi tretinu ceny, na ktoru to znalec ohodnotil), ze viac nema.
Co by ste robili na mojom mieste? My vacsi byt nutne potrebujeme a takto mam pozemok, z ktoreho nemam nic. Stavat tam nechceme, je to v susednom meste, my mame pracu a zivot v druhom meste. So strykom som sa videla naposledy pred 5 rokmi, nestretavame sa ani nic.
Predala by som to a hotovo, čo ťa po ňom je to tvoj pozemok, hlavne sa nedaj vydierať, ak má na celú sumu nech si kúpi ak nemá dovidenia
Dala by som mu možnosť kúpiť ten pozemok za cenu, za akú ho chcete predať. Ak nemá toľko a nemôže si zobrať úver, tak bohužiaľ. Je jeho problém, že využíva cudzí majetok. Rozhodne ho to nezničí. Ľudí ničia choroby, keď majú choré detičky, keď im zhorí domov. Nie keď budú musieť prestať využívať cudzí majetok. Vôbec by som ho neriešila. Snáď tvoja rodina je pre teba viac ako to, aby si on mohol niečo pestovať na pozemku, ktorý mu nepatrí.
Navyše, so strýkom si sa nevidela 5 rokov. Tak aké vzťahy? Nech je rád, že si ho nechala využívať pozemok bez toho, aby si od neho žiadala nájom.
predat a nezaujimaj sa. je to tvoje, je. toboz ked ta vydiera, by som nevysla v ustrety. smutne, no je to tak.
Tiez by som predala, ved je to tvoj majetok. Snad sa nenechas vydierať tym, ze si strýko nema kde sadit. Ci sa budes s rodinou tlacit v malom byte a stryko spokojný, ze ma pozemok pre seba?
Jednoznačne ako hovorí zuzu iba za trhovú cenu predávať. To je vydieranie uplne. Keď chcete byť voči strýkovi teda sucitna tak by som mu povedala ze budete veľmi opatrené vyberať predávajúcich.
Pošli mu list so sumou ktorú chceš za pozemok aby mal prednostné právo odkúpenia, že čakáš do určitého dátumu na vyjadrenie ináč dáš inzerát na predaj.
Strykovi by som ponukla predaj, ak nema peniaze a nemoze zobrat pozicku, tak by som to predala cudzim ludom. A dodala by som, ze moze byt rad, ze uzival moj pozemok bez toho, aby mi platil najom....ty mas svoju rodinu a nie stryka...
A ake vztahy znicis?Predaj tomu kto ti ponukne tolko kolko ty chces
nam tak sused, sice kamaratsky ale ziadna rodina ponukol na odkupenie vedlajsi pozemok, za trhovu cenu. boli sme radi, ze vobec prvym ponukol nam a zaplatili sme, nech nemame nalepeneho dalsieho vlastnika, pozemky boli tesne uzke vedla seba.
to iste pri rodine, ako dala by sa dat nejaka mensia zlava do 10 percent, z trh. ceny,
ako ustretovy krok rodidne, ale ak by nesuhlasil , tak potom predat cez realitku.
Posli mu mail (nech to mas cierne na bielom) s konkretnou ponukou, znaleckym, a vyjadrenim ze budes rada ak vyuzije predkupne pravo, ak nie, bohuzial z financnych dovodov ho musis predat. Keby sa nahodou v buducnosti branil, mas dokaz, ze mal ponuku a fer ponuku, ktoru nevyuzil.
Inak smola.
5 rokov sa nevidíte a bojíš sa zničených vzťahov? Normálne, urob mu ponuku na kúpu pozemku, ak odmietne, daj pozemok na predaj komukoľvek. Nedaj sa citovo vydierať.
Tá to sú fakt super vzťahy. Prepáč ale čo riešiš? 5 rokov ste sa nevideli. Ponukni mu pozemok za sumu akú žiadate alebo ho predaj inému.
Co by robil v pripade ak by ste isli stavat? Pozemok by musel tak ci tak uvolnit a nemal by nic. Ja by som ho predala.
@colsami chapem, ludia su vselijaky, a podaktori by pre podu aj ublizit chceli.
my sme tak mali konflikt, ze sme chceli do prenajmu kus pola na par rokov , random sme hladali v katastri, kto ma vo vlastnictve policko co sme si vyhliadli. zavolali sme, dohodli sa na prenajme. A normalne muza niekolko x slovne napadol, pomaly aj fyzicky /vyhrazal sa/ chlapik, ktremu kedysi to pole patrilo, ale predal ho pre potrebu penazi. ze my sme na "jeho" poli, jeho otec to obrabal bla bla...pritom mu to uz davno nepatrilo.
kokso, ako by sme my boli na vine, ze prechlastal peniaze a predal kvoli tomu pozemok.
Strýko užíva tvoj pozemok bezplatne, predpokladám. Tak jasné, že je maximálne spokojný. Má k dispozícii pozemok, ktorý ho nestál vôbec nič. Časom človek k takémuto majetku nadobudne pocit, že je to vlastne "jeho" a ide robiť problémy, ak by mal o to prísť. Ale on na ten pozemok nemá absolútne žiadne právo. Dosť si mu vyšla v ústrety, keď si mu ho ponúkla za cenu zo znaleckého posudku (trhová býva spravidla vyššia). Takže má možnosť to riadne kúpiť, alebo nech je taký dobrý a vyprace svoje záležitosti z tvojho pozemku. V rámci zachovania dobrých vzťahov. 😉
veď Ty to ideš predávať, pretože potrebuješ peniaze, keď na to nemá a využíval Tvoj pozemok môže byť rád, že si to doteraz prešla mlčaním a nežiadala od neho peniaze
ja by som sa ani tak nebala toho, ze sa nejake vztahy v rodine narusia... skor toho, ze ak si to nejak rozumne nevysvetlite, moze robit problemy natolko, ze sa to tazko bude predavat, pretoze nikto nechce zleho suseda... ale poradit ako najst spolocnu rec? to bohuzial neviem, nepoznam ho, mozno zahrat na city?
@liaka nema prednostne pravo, nie je spoluvlastnik
Zalezi od toho o aky pozemok ide, ci je to velka suma, ze vam pomoze pri kupe bytu, alebo je to par eur bez ktorych by ste sa zaobisli.
@rozculena @martul nehovorim, ze je to pripad autorky, ale su aj taki ludia, ze ahaaaa ideme kupovat byt, tak to mozeme vyuzit ako dovod na predaj pozemku, ktory vobec nemusime predavat, ale budu peniaze na vyse, len tak, alebo rozne ine dovody, ktore nemusia viest k predaju. Ak autorka peniaze potrebuje a nie je ina cesta, tak ano predat.
Nech si susedostryko pozicia a vyplati ti cenu, za ktoru by si predala cudziemu.
Alebo si ho nechaj, ked nieco nevide, das mobilny dom, byvas.
Nech sa posnazi manza... 🤔
Pýtala by som toľko, koľko potrebujem.Ved ty ho môžeš predať aj za vyššiu sumu ako bol ohodnotený.Ak nemá blbé, ale taký je život.Niekedy ti čo majú najviac špekulujú, že nemajú, aby hrali na city
ty platiš dane a strýko užíva tvoj pozemok...🙄

Povedala by som cenu akú dal znalec. Môže si vziat úver a vyplatiť ak pozemok veľmi chce
Ak nie, predala by som