icon

Ako predať pozemok bez narušenia vzťahov?

6. feb 2025

Ahojte, opisem situaciu - davnejsie som zdedila stavebny pozemok, chcem ho teraz predat, potrebujeme s manzelom kupit vacsi byt, nakolko k nam ide pribudnut novy clen rodiny.
Problemom je stryko, ktory ma postaveny dom na vedlajsom pozemku a prihradil si aj tento moj zdedeny pozemok, ktory uziva (sadi tam zeleninu a pod.) Ako som ho informovala, ze to chcem predat, zacal robit problemy, ze s predajom nesuhlasi, ze ak to predam cudzim ludom, ze ho znicim a vela inych citovych vydierani. Ponukol mi zan peniaze (asi tretinu ceny, na ktoru to znalec ohodnotil), ze viac nema.
Co by ste robili na mojom mieste? My vacsi byt nutne potrebujeme a takto mam pozemok, z ktoreho nemam nic. Stavat tam nechceme, je to v susednom meste, my mame pracu a zivot v druhom meste. So strykom som sa videla naposledy pred 5 rokmi, nestretavame sa ani nic.

h2
7. feb 2025

@negymama Žiadnu firmu jej ani netreba. Vystrihne pletivo medzi dvoma stĺpmi, dá tam toto, reťaz a visiaci zámok. Vybavené.

negymama
7. feb 2025

@h2 i tak sa da

alienkami
7. feb 2025

Neviem čo s tým plotom (skús sa poradiť s právnikom alebo na stavebnom/katastrálnom úrade), ale pozemok by som dala vytýčiť geodetom (možno by aj on vedel poradiť čo s tým plotom) aby si presne vedela čo je tvoje - keďže teraz je to spojené s vedľajším pozemkom.

skumavka
7. feb 2025

Bola som v podobnej situácii, ibaže s domom. Strýko vlastnil 2/3 domu, ja 1/3. Chcel odo mňa tu moju tretinu kupit a samozrejme za štvrtinovu cenu než bol znal odhad. Nesúhlasila som, prirodzene. Zabudla som dopísať ze 10 rokov predtým strýko v dome býval, lebo mal odtiaľ bližšie do prace, nikdy ma o tom ani len neupovedomil, nájomné mi nikdy neplatil (ani som ho neziadala) Dnes vidím, že keďže vlastnil dve tretiny, nadobudol akosi pocit ze je to všetko jeho. Ked strýko zomrel, jeho syn to skúšal rovnakým štýlom. Neustupila som. Nechce sa mi to cele rozpisovať, pointa je ta,ze ma to stalo veľa energie, nervov a času. Ale, stále žasnem nad tým, ako bohorovne sa niektorí ľudia správajú a skúšajú co to da. Vzťahy neboli nijaké ani predtým a nie sú ani teraz a samozrejme bola by som hlúpa keby v rámci "zachovania dobrých vztahov" predám svoju čiastku za stvrtinovu cenu.

livka_
7. feb 2025

@skumavka tak ale tiez, co z toho mas ze to drzis, predpokladam ze atmosfera z ich strany je na bode mrazu a do toho domu nechodis a neuzivas tym padom ani svoju 1/3. Na tejto situacii sa daju skandaliky z ich strany aj z tvojej robit na mesacnej baze, lebo uzivanim sa dom zveladuje.. ale vznikaju aj vydaje, ktore si treba delit..ako sa rozhodujete ked treba klast plavacku, ked sa kupuje bateria lebo kvapka atd.? Mozte proti sebe ist a nesuhlasit.. Nemily stav, tiez to poznam...ach 😵

skumavka
7. feb 2025

@livka_ my už to mame poriesene, našťastie, dom sme predali a peniaze si rozdelili. Reagovala som preto, ze mi to autorkina situácia veľmi pripomenula. Môj strýko pôvodne dom predať nechcel, jeho ideálny scenár bol, že ho cely získa odo mňa takmer za nič. Dom celý sa napokon predal za 120 000 eur, čiže môj podiel tvoril 40 000, pričom strýko moju tretinu chcel odo mňa odkúpiť za necelých 10 000. A používal rovnakú vetu ako tu autorkin: Viem ti dať maximálne toľko a toľko... a tiež tomu predchádzalo to, ze ho bez opýtania obsadil a obýval 10 rokov.

oliolijanka
8. feb 2025

@natalka13 Pises: "ty si Matka Tereza a rozdala si vsetok svoj majetok, ze?"

Si ukazkou skazenosti o ktorej pisem. Vy uz vsetko preratavate iba v majetkoch.
Vari mala matka tereza majetky? Ona rozdala vsetok svoj majetok? Co vobec ma matka tereza spolocne s majetkami? Preco spominas matku terezu v teme o rodinnom pozemku? O pozemku, o ktory sa 25 rokov majitelia nestarali?
Nebudem matkou terezou, ked rozdam peniaze, ale az ked obetujem svoj cas, svoj zivot v prospech chorych, slabych, opustenych.

Ak je pre teba nepredstavitelnou myslienkou to, ze ja zdielam svoj majetok s mojou rodinou a este menej predstavitelna je pre teba myslienka, ze ja zdielam svoj majetok aj s cudzimi, nehovori to nic o mne. Hovori to iba o tvojej chudobe.

tetapetra
8. feb 2025

@oliolijanka máš pravdu použiť matku terezu ako príklad bol veľmi zlý nápad. Ona bola veľmi,veľmi zlá žena. Ako sa ukázalo

natalka13
8. feb 2025

@oliolijanka obetovat svoj cas je nieco ine ako svoju strechu nad hlavou.
Co ty vies o tom co ja robim so svojim casom a v konecnom dosledku aj s peniazmi - kde a komu casom silami a peniazmi pomaham?

oliolijanka
8. feb 2025

@tetapetra Si citala v plus sedem lzi?

tetapetra
8. feb 2025

@oliolijanka 🤣 skoro

oliolijanka
8. feb 2025

@natalka13 A co ty vies o mne? Ved to ty si spochybnila to, ze zijem podla pravidiel, ktore hlasam😀
Ja nespochybnujem tvoju obetu inym, napisala som, ze ak je pre teba nepredstavitelne, ze niekto by mohol dat pozemok svojej rodine namiesto toho, aby sa obohatil, hovori viac o tebe, ako o mne.

Prepac, ale nemas kapacitu na to, aby si porozumela pisanej informacii, uz na teba nebudem minat cas.

ukgirls
8. feb 2025

V prvom rade si to riadne oznac vlastnym oplotenim a znalcom... az potom ries predaj... kedze je uz teraz aky je ani by som neuvazovala nad nepredajom... predaj to a utni kontakt ..

kaca222
8. feb 2025

Strýko si môže zobrať hypotéku a založiť svoj dom. Tuto možnosť by som mu navrhla, ak by odmietol, pozemok by som predala

opica_skorica
8. feb 2025

Autorka
Pýtaš sa, čo by ste urobili?
Keby sme mali super vzťahy, ponúkla by som mu pozemok za 45000 (t.j. 60000-25%), pri obyčajných vzťahoch za 54000 (t.j. 60000-10%), pri žiadnych alebo toxických vzťahoch 60000 (bez zľavy ako cudziemu).
To by som spravila ja.

iwwetka
8. feb 2025

@oliolijanka ficovolicka jak vysita, este sa k tomu aj sama priznala

ajsha123
8. feb 2025

Chápem to tak, že ten pozemok patril autorkinmu otcovi a predtým jeho rodičom. čiže bratia zdedili veľký pozemok, ktorý sa delil na polovicu. Býval tam len strýko a postupne využíval a stále viac sa rozťahoval aj na bratov pozemok.... Chyba bola, že mu to brat (autorkin otec dovolil)... Aj si tam urobil záhradu, vypestoval stromy, urobil nejaké záhony, hriadky, tak verím tomu, že má k pozemku vzťah, predtým to patrilo rodičom. A ak je pravý záhradkár, tak mu verím, že sa mu nechce toho vzdať... ALE - nemal si zakladať záhradu na cudzom pozemku, určite vedel, že ten druhý podiel patrí bratovi (už len z toho dedukujem, co autorka písala,ze mama s tým nesúhlasila...). Má strýko deti? Nemohli by to deti odkúpiť pre otca? Však časom by to celé zdedili... A nedelil by sa strykov pozemok...

mandarinka555
8. feb 2025

Neznášam citové vydieranie! Slaboduchí jedinci sa na nič iné nezmôžu...Strýka nerieš a zameraj sa na svoju rodinu, ktorá tie peniaze potrebuje. A že on si "okopkáva" paradajky na tvojom pozemku už roky, tak to je čo? Ak chce pestovať zeleninku, nech si pozemok kúpi . Tieto vychcané živly fakt nemusím👎

mandarinka555
8. feb 2025

@kikushaa Ale on to urobil neoprávnene, takže ten jeho "akože plot" mu je na dve veci🙈

mandarinka555
8. feb 2025

@oliolijanka Nie zlatinko, matka Tereza nemala majetky, ale bola spriahnutá s cirkvou a manipulovala ľudí okolo seba! Pomohlo by ti o nej pár článkov, hlavne sprenevera, kde odje*ala milióny, ktoré išli na jej charitatívne projekty, ale ktoré sa doteraz nenašli a jej Nobelova cena za mier?? Výsmech!!!

andreatytler
9. feb 2025

V prirode to plati tak ze starsia generacia vacsinou pomaha tej mladsj (rodicia, detom) a tak by som cakala ze ten stryko ponukne neteri este viac ako je znalecky posudok. Toto je od neho dost chrapunske. Zadarmo vyuzivat tvoj pozemok a este ti aj robit problemy. Ak sa on k tomu stavia takto, kaslal by som na udrziavanie dobrych vztahov rodine.

moonlight1210
9. feb 2025

Ludia su evolucne nauceni vazit a chranit si iba to, do coho vlozia svoju vlastnu energiu. To je to, cim meraju/citia hodnotu.

Peniaze su len ina forma vyjadrenia investovanej energie.
(Niektori ludia to dokazu pochopit, ked si predstvia, ze si ten pozemok trebars manualne odpracuju.)

Dalej sme v ramci spolunazivacich vztahov nauceni na ocakavania. Ocakavame, ze ak nieco dame “pod cenu”, protistrana si to bude vazit, ze sme ich tak obdarovali. Teda vyzdvihli.

To ale nema dlhe trvanie, lebo - vid zaciatok.

My potrebujeme investovat energiu a cas, aby sme vnimali hodnotu toho, co nadobudneme.

Pytala by som teda plnu cenu. Predanim za plnu hodnotu urobis emocionalnu sluzbu sebe i protistrane. Moralizovanie okolo toho nema vyznam.

@oliolijanka
Prekvapuje ma, ze tvoj prvy prispevok do tejto diskusie nebola otazka na autorku, aky je cenovy rozdiel v cene pozemku a toho, co ponuka stryko. Ze ty jej to dorovnas.
Tak nejak by som to podla toho, co o sebe pises, cakala.

natalka13
9. feb 2025

@oliolijanka ok berem, radsej budes zit v zlych podmienkach a prostriedky na lepsie podmienky darujes, aby niekto iny kto ma doststocne velky dom, mohol zarobit viac.
Ja kedze tiez mam dostatocne velky dom, by som tie prostriedky radsej dala utulku a inym zariadeniam. Kazdy mame pravo urobit so svojim.majetkom co chceme.

trnavacka
9. feb 2025

Podobná situácia bola u nás na vedľajšej ulici. Dvaja bratia zdedili veľký pozemok s domom. Starší zostal v dome, dal to celé oplotiť. Mladší byva 200 km odtiaľto.

Starší na celom pozemku sadil 20-30 rokov, ale vždy hovoril, že na bratovom.
Mladší brat zomrel, dve deti po nom dedili.
Prišli, povedali že teraz pozemok potrebuju. Doplnili plot medzi nimi, urobili časť plota na otváranie s reťazou, do roka ho predali.
Starší brat šomral, robil novým majiteľom trosku zle, nový mladi si to nenechali a bolo výbavene. Stojí tam nový dom. A starší brat je už ticho.

renesance80
9. feb 2025

treba sa pozerat na to ze je tvoj a s tvojim majetkom si mozes robit co chces, nikto iny ta neuzivi ani seky za teba nevyplati i ti nic zadarmo neda , teda ani ten vacsi byt ktory potrebujes,

euka210
9. feb 2025

Nenicis ziadne vztahy, lebo neudrziavas s nim vztah.
Zvykol si na uzivanie tvojej casti a to mu proste vadi, ze uz ten pozemok nebude moct vyuzivat.
Ked tam nechcete stavat, tak ho predajte za trhovu cenu...ak chce, kupi on, ak nie, predate cudzim.
Manzel a deti maju prefnost pred strykom.

ramzesa
9. feb 2025

Nedočítala som celú diskusiu, ale udivuje ma, že strýko nechápe, že potrebujete niekde bývať. On má kde bývať, preňho to nie je existenčné. A dobre vie, že ten pozemok nie je jeho a časom sa veci môžu zmeniť. Pokojne môže (to len ako príklad) nabehnúť aj exekútor a pozemok zobrať a nikto sa ho nebude pýtať. Tiež poznám podobné prípady, som zvedavá, ako skončia v budúcnosti. A to pozeranie sa iba na svoje záujmy. On si užíva svoje dedičstvo po rodičoch, druhý brat má na to rovnaké právo. A keď sa rozhodol, že pozemok daruje dcére, aby si mohla kúpiť väčšie bývanie, tak má na to plné právo a jeho brat to má akceptovať. Mal dosť času za tie roky premýšľať dopredu, že by to odkúpil.

lenka_da
10. feb 2025

autorka, obávam sa, že máš problém, ktorý budeš musieť riešiť s advokátom. A máš vychcaného strýka, ktorý sa rozhodol získať pozemok vydržaním...

tilly
11. feb 2025

@lenka_da toto na vydržanie nie je. Strýko jasne vie, to nie je jeho. Tu nie je splnená podmienka dobromyselnosti. Strýko dobre vedel, že je na cudzom.

h2
11. feb 2025

@lenka_da Takto sa nedá získať pozemok vydržaním.