icon

Ako prekonať pocity nudy a útlačania?

29. dec 2024

Chcem sa poradiť. Tento môj stav trvá približne už mesiac… všetko, čo mi robilo radosť, ma prestalo baviť. Nebaví ma nič. Nič ma neteší, mám pocit, že iba akosi čakám, aj keď sama neviem na čo. Fyzicky nezvládnem, som unavená, chce sa mi iba spať, odstrihla som sa od ľudí, najlepšie mi je samej. Často cítim v sebe akýsi tlak, bolesť brucha, z toho, že nič nestíham, a všetko čo urobím nie je dosť dobre. Keď sa ma seba pozriem do zrkadla, tak vidím niečo veľmi škaredé utrápené. Mám pocit, že všetko to, ako sa cítim je vidno na mojej tvári a hlavne, že cudzí ľudia to mne vidia. Napr na ulici.prejde okolo mňa cudzí človek pozrie sa na mňa a ja mám pocit, že ma súdi. Dnes som zažila úplne iracionálnu situáciu. Šla som do výťahu, šli aj susedia (párik). Výťah je malý a keďže ja bývam až na 7 poschodí a oni na 3, tak som sa dala na koniec výťahu. Žena z páriku sa mi otočila chrbtom. Mňa ovládali nepríjemne pocity, úplne hlúpe. Mala som pocit, že im prekážkam, že som nazvyš a dokonca akoby som bola odpad. Cítila som sa, akoby som spravila niečo zle. Neskôr mi došlo, že je choré aby som sa takto cítila kvôli takejto hlúposti. Nemôžem spávať, veľa veci ma trápi. Strašne ma to mrzí kvôli synovi, ktorý ma
Potrebuje mať takú, akú si zaslúži, ale ja by som iba spala…. Čo mám urobiť any toto prestalo?

tamarka2628
29. dec 2024

Tvoj stav naznačuje depresiu alebo vyhorenie. Skús vyhľadať odborníka, napríklad psychológa, a zdieľaj svoje pocity s niekým blízkym. Dopraj si oddych a začni s maličkými vecami, ktoré ti môžu priniesť radosť. Buď k sebe láskavá a uvedom si, že nikto nie je dokonalý. Ak ťa to ovplyvňuje vo vzťahu so synom, neváhaj požiadať o pomoc – priznať si problém je prvý krok k zlepšeniu zdravotného stavu

zobaka
29. dec 2024

potrebujes lekara a zrejme uz aj lieky na nakopnutie, v pondelok zajdi k dr.

autor
29. dec 2024

@zobaka myslíš, že je to už zle? Občas mám také myšlienky, že či nie som iba lenivá… podobne som sa cítila tesne pred ukončením manželstva. Myslela som si, že to je ním. Mám však rôzne flashbacky a mám rovnaké pocity pri novom partnerovi. Začínam mať pocit, že ja som tu ta vadná …

zobaka
29. dec 2024

neviem, ale u mna sa depresia tak prejavuje, ze lezim a nevladzem sa ist ani napit, alebo najest, ze poobede sa donutim, aby som nezomrela, zrejme si len v zaciatkoch, ale ked citis, ze to nie je ok, vyhladaj pomoc, mne ked zabrali lieky uplne som si povedala, ze kks da sa aj citit radost, chut niekam ist...

to ostatne je uz znizenym sebavedomym tym, ze sa citis zle, tak sa to prenasa aj do myslienok na okolie

mandarinka555
29. dec 2024

Dnes ma každý druhý človek depresiu...čím to asi bude? A ty sa spamätaj a začni fungovať...Nič iné nevidím, len neviem...nevládzem...nie som schopná!!!! Ale aj tak nakoniec vstanú a idú!!!! Tak načo furt nariekať????

taktotedanie
29. dec 2024

Navstivit psychiatra

terezkaarthuramax
29. dec 2024

Ahoj. Velmi ta chapem lebo ja mam tiez taketo pocity. Beriem lieky a navstevujem psychiatra. Poradil mi chodit na prechadzky ..snazim sa prinutit nieco urobit, tvorim a ked zacnem uz to ide ako po masle.a ty maš prr koho žiť. Pre svojho synčeka, ktory ta potrebuje..drzim ti palce.

terezkaarthuramax
29. dec 2024

@mandarinka555 ak ma clovek depresiu nema sa karhat. Treba ho len vypocut. Taketo reci ho davaju este viac dole. Tiez som niekedy nieco vycitala a karhala psychicky choreho cloveka a len som mu pritazila. A aj mne nebolo najlepsie ked ma v depresii niekto karhal.

ivangeline
29. dec 2024

Mozno hlupe ale chod cez to. Sovol ai prezit negativne emocie. Rozpravaj o nich. Hanbi sa. Chod za ludmi aj napriek tomu. Casom sa to podda. Garantujem ti.

3009
29. dec 2024

Depresia. Smer psychiater.

januska12323
29. dec 2024

Problém máš v hlave a treba to riešiť.

amazonka13
29. dec 2024

🍏 Akonáhle príde zima a dni bez slnka, aj radosť a pohoda v našej duši sa začne strácať. Slnko povzbudzuje naše hormóny šťastia – endorfíny – uvoľňujú sa do mozgu a spôsobujú dobrú náladu a pocity šťastia. Keď niet slnka, musíme sa povzbudzovať sami. Endorfíny si „vyrobíš“ aktivitou – každodenné prechádzky rýchlou chôdzou v prírode ( aj keď nevládzeš vstať, donúť sa), pomáha cvičenie, spievaj si, pusť si filmy ktoré máš rada, ..komédie..., ak to pôjde skús sa nevyhýbať ľuďom. Energiu ktorá ti chýba, si môžeš dať aj na tanier – urob si niečo fajne, zdravé, dostaneš do tela vitamíny, minerály, stopové prvky, dodržuj pitný režim. Kúp si v lekárni Magnézium – má význam pre správne fungovanie nervového systému, ovplyvňuje činnosť srdca, nedostatok horčíka spôsobuje únavu celého tela, poruchu srdcového rytmu, kŕče v svaloch. Mimochodom, bolo by vhodné urobiť rozbor krvi, možno za tvoje pocity môže deficit niektorých vitamínov, minerálov, stopových prvkov. Ver mi, takto mizerne sa cítime počas roka viacerí, ide len o to rozoznať, či už potrebuješ pomoc. Píšeš, že to trvá krátko – mesiac. Vždy je lepšie v začiatkoch veriť najskôr v svoje sily, brániť sa aktivitou, ako sa spoliehať pasívne na tabletky, lekárov. Ako tu už niekto múdro píše – ak si tieto zlé pocity prežiješ, vyskúšaš, nabudúce už budeš vedieť ako sa voči ním brániť.
Možno sa pocit depky v tvojom vnútri nahromadil vďaka problémom, ktoré riešiš. Ak sa naučíš uvoľniť pocit tlaku v sebe, otvoriť ventil cez aktivity o ktorých píšem, možno zistíš, že sa vieš liečiť aj sama.
Asi si mladá žena, ktorá sa hľadá v živote, skoro všetci sme prechádzali týmto vývojom. Myšlienky - nie som dosť dobrá, pekná, múdra, šikovná, šťastná, všetci ma súdia, ľudia sa v mojej prítomnosti necítia v pohode – sú obťažujúce, ... kým si nepovieš – NO A ČO, som aká som, robím čo môžem, kašlem na to čo si o mne kto myslí, starajte sa o seba. Mimochodom – ak stojí oproti tebe človek, keď vstúpi do tvojej osobnej zóny(blízko k tebe), tým väčšie napätie cítiš, takže preto sa zrejme suseda vo výťahu otočila chrbtom... Niekedy stačí príjemný pozdrav, úsmev a pretlak v tebe aj ľuďoch okolo sa uvoľní. Ver mi, určite si normálna, máš len problém so sebahodnotením – neveríš, že si dosť dobrá... Vyhľadaj si knihy o osobnom, osobnostnom rozvoji, naučíš sa porozumieť svojim pocitom, dvihneš si sebavedomie.
Nehanbi sa vyhľadať pomoc lekára – psychológa, psychiatra, ale to má ešte čas. Skús najskôr zabojovať vlastnými silami. Skús si niečo na nete prečítať o depresii, pocitoch smútku, úzkosti. Ak porozumieš svojmu problému, telu, psychike, budeš ho vedieť aj sama riešiť. Tvoj syn za tvoju snahu určite stojí. Verím, že si dobrou mamou, dobrým človekom. Všetci máme právo na občasnú slabosť ... Silu a odpovede ktoré hľadáš nájdeš v sebe. Držím prsty. 🌞

axve
29. dec 2024

Nedostatok serotoninu

sashka22
29. dec 2024

Máš niekoho, kto Ti s Tvojimi povinnosťami dokáže pomôcť? Prežívam presne toto, trva to už ale cez rok, mala som aj termín na psychoterapiu ale na poslednú chvíľu to nevyšlo, počúvam preto podcasty, snažím sa pochopiť co sa prečo udialo, kúpila som si knihu ako taký základ, čo by na tej psychoterapii so mnou riešil terapeut ale teda najväčšiu pomoc a také odľahnutie na duši cítim, až keď mi prišiel do života partner, ktorý prebral úlohy v domácnosti, aj keď nechápem, že dobrovoľne sa dal do tohto vzťahu, keď bolo hneď jasné, že nie som celkom ôk. Predtým som mala kamoša, ktorý má nenechal depkovat doma, stále sa ma snažil vytiahnuť aj keď len na kavu na benzinku, byť na vzduchu a tiež mi pomohol riešiť jedny z najdôležitejších povinností, ktoré ma inak ťahali dolu a nedokázala som tomu čeliť sama. Prišla som za krátky čas o veeeeela peňazí, do toho rozvod s manželom,ktorý mi cele roky nebol absolútne oporou len mi pridával a ešte mi ochrnul otec po porážke a mala som ho doma. Do toho starostlivosť o deti...cele zle, neustála som to psychicky, I keď som doteraz bez liekov, už je to trochu lepšie ale keby mam niekoho hneď na začiatku co by ma vzal za ruku a povedal,pod ideme k Dr, o deti sa neboj,sú zariadené, šla by som a dobrovoľne by som na tom začiatku prijala aj medikaciu. Takto sa to asi len zbytočne naťahuje ale už vidím 'svetlo na konci tunela', začínam byť schopná si riešiť aj dôležitejšie veci sama. Držím Ti palce! Po tom co som na 5 mesiacov ulahla do postele a nebola schopná ničoho, ma asi po 5 dňoch prekonávania a pozerania upratovacich videi donútilo veľmi pomaličky si začať usporiadavat domácnosť. Co deň, to suflik vyhadzanych veci, zbavovania sa zbytočnosti, robím to doteraz. Ak máš kamošku, povedz jej otvorene, že potrebuješ spoločnosť keď aj nasilu. Ak máš čierne myšlienky, tiež o tom niekomu povedz, mne pomohlo sa zveriť ani nie tak blízkej kamoške ale porozprávala sa o tom so mnou, dobre mi to padlo mat pocit, že niekomu na mne záleží. Veeelmi Ti držím palce! My ženy sme silné a Ty tej boj so sebou určite vyhráš!

sashka22
29. dec 2024

A skus ešte otužovanie, to mi.tiez veľmi pomáhalo cez zimu, hodiť sa do studeného jazera na chvíľočku a užiť si tie pocity. Máš na to ideálny čas, využi to.

autor
29. dec 2024

@amazonka13 ďakujem ti za úžasnú odpoved ❤️ nie som veľký zástanca medikamentov. Čo sa pýta terapii, v mieste kde žijem je odborníkov žalostne malo. Po rozvode som ale u jedného bola. Jednak veľmi dlhá čakacia doba, keď už som sa k nemu dostala, stalo to za prd, potom opäť mesiac čakania… bojím sa zveriť blízkym. Raz som to spravila, ešte pri exmanželovi a nakoniec to použil proti mne, že sa mám ísť dať liečiť. Teraz mám v sebe preto blok..

amazonka13
29. dec 2024

Ak uznáš za vodné, napíš mi na internú poštu, ak chceš dať zo seba von niečo, čo tu nemôžeš zavesiť, rada pomôžem ak to pôjde.