Ako prekonať príšerný strach o blízkych?
Ahojte... neviem ako to co najstručnejšie vysvetliť... ale mam príšerný strach o svoje deti a o manžela...normálne mam pocit, že priam chorobný strach... niekedy si večer pred spaním aj poplačem keď deti zaspia.. pri takych tých zlých myšlienkach... niekedy ma obomkne taky strach, že sa im niečo stane, že ochoreju, alebo im niekto ublíži ,unesie, najhoršie sú tie...ze už nebudú....ufff až sa mi to cele zle píše...ale už si neviem dat rady... to isté manžel... často cestuje dlhé trate... chodí do zahraničia do prace... a deň pred cestou mam nesmierne zaludocne kŕče až hnačky...co mi už len ta predstava robí zle... keď cestuje totálna katastrofa. Trpnem po celý čas.... a aj keď sme spolu stále sa bojím, či sa mu niečo nestane.. ci bude v poriadku atď...viem, že je normálne báť sa o blízkych... ale tak u mňa to je v poslednej dobe fakt strašne intenzívne... hlavne co sa manžela týka.... ( o deti mam samozrejme obavu stále, ale možno práve tým, že som stále s nimi tak viem, že na nich dávam pozor) u manžela je to horšie tým,že je často preč... popravde sme na ňom závislý ( odkázany) ja som na materskej s dvoma malými deťmi a fakt si neviem ani predstaviť žeby sa mu niečo stalo🙈
Ako to riešite vy? Tieto strachy o blízkych... o deti, manželov? ....a pokiaľ chodia vaši muži do zahraničia a cestujú dlhé trate, ako to vy zvládate? ...
Tvoje uzkosti mozu mat aj fyziologicku pricinu, hormony mas v poriadku? Neprechadzas (peri)menopauzou? Hlavne ked to mas v poslednej dobe takto intenzivne. Ja som mala minuly rok obdobie, ze som neustale myslela na smrt blizkych a v noci, ked som sa zobudila, prva myslienka bola ich smrt, k tomu sa pridalo busenie srdca atd. Uz to nemam, jednak beriem lieky, jednak som sa zmierila s tym, ze raz mi moji blizki odidu, to je jednoducho zivot, stretne to kazdeho a ked sa.to stane, budem sa s tym musiet vysporiadat. Nie som s tym 100% zmierena, to sa asi ani neda.
Na tvojom mieste by som vyhladala pomoc terapeuta, a zacala sa aj samo- vzdelavat o uzkostiach a ako s nimi pracovat, na nete je toho velmi vela. Tara Brach ma dobre talky o uzkostiach, ak vies po anglicky. Alebo Gabor Mate, mozno si si presla nejakou traumou a uzkost je tvoja zauzivana reakcia na zivotne udalosti.
A sprav si nejaky plan B, ak by sa manzelovi naozaj nieco stalo, mala by si mat aspon aku taku istotu, ze sa o seba a deti postaras.
V neposlednom rade - doteraz si zvladla vsetko, co ti zivot priniesol, tak si skus viac verit, ze zvladnes aj problemy, ktore buducnost prinesie.
Ale teda v prvom rade treba vylucit hormonalny/fyzio dovod uzkosti.
Smer psychológ. Problém nie sú riziká okolo tvojho manžela detí. Problém je tvoja úzkosť a neschopnosť prijať to všetko ako normálnu súčasť. Dobrý psychoterapeut ti pomôže vyznať sa v sebe samej a pracovať s tým. Neodkladaj to, inak sa vyčerpáš a skolabuješ.
Skús si tiež upraviť životosprávu. PITNÝ REŽIM (+ doplň iontové nápoje/alebo tablety), doplň magnezium (napr.Magne B6) alebo niečo silnejšie (1000), spi denne aspoň 7-8 hodín a VYPNI SPRÁVY (v TV aj na nete).
https://www.futunatura.sk/sumive-tablety-elektr...
Napríklad tieto elektrolyty. Pomôžu dobre hydratovať organizmus. Dehydratácia vie s psychikou narobiť paseku. Tiež skús na nejaký vysadiť mliečne výrobky (hormonálny vplyv).

@zanka777 tak toto je vec, ktorú fakt potrebuje počuť, ešte aby si chudera vyčítala, ze to svojimi myšlienkami za ktoré nemôže sama spôsobí. Boh je predsa niekto kto robi veci pre nas a z lasky a nič co sam nechce nam neda. A fakt komédia v takomto stave jej absolútne nepomôže, toto je niečo co sa nedá riešiť tak jednoducho.
Autorka viem o com hovoríš, bojujem s podobným strachom cely život, ten psycholog je dobra cesta, pomôže ti nájsť začiatok toho strachu, možno nejakú traumu, kde to vzniklo. Je to beh na dlhu trať, ale neboj sa zvládneš to a hlavne si nemysli, že si to nejako privolaš, fakt nie to je úplná blbosť, nemôžeš si nič privolať svojimi myšlienkami, jedine tak nejakú chorobu zo stresu.