Ako presvedčiť mamu, že ide o podvod?
Dobrý deň,
Áno už nadpis znie desivo.
Moja mama 60+ objavila čaro internetu a sociálnych sietí. Ako každému aj jej sa začali ozývať lekári a vojaci a Generali z Ameriky, Iránu a podobne. Samozrejme sme jej hneď vysvetlili, že nech to blokuje a ani nech nezačína konverzácie. Tvárila sa že všetko blokuje, ale zistili sme že nie...začali sme si viac všímať veci čo robí a zistili sme, že posiela peniaze na nejaké hry. Tie peniaze si nabije v kamennej predajni jedného obchodu.
Keď jej za to hovoríme a vysvetľujeme, že to je podvod a podobne tak nás uisťuje že toto je iné, že spolu volajú videohovor a pritom ona anglický nevie a on zase po slovensky.
Aktuálne je mama s príbuznými na dovolenke nechceli sme to riešiť pred tou dovolenkou, aby sme im ju nepokazili. No keď príde domov chceme ju konfrontovať a ukázať dôkazy. Ale ako ju presvedčiť že aj jej vojak je podvod.
Ešte dodám že mama je po osobnom bankrote, čiže pôžičku by nemala dostať, každopádne nás celá situácia desí, lebo zisťujeme, že celé výplaty, úspory aj dôchodok do toho dáva.
Ešte dodám užíva na predpis asi 3 roky citalec ( serotonín), a už dlhšie si všímame jej návaly eufórie a super nálad akoby bola nadrogovaná. ( Keď jej doktorka chcela znížiť dávku a postupne vysadiť nechcela ani počuť ).
Ako jej pomôcť to pochopiť, že aj ona sa stala obeťou podvodu.
@canany vieš, to sú ďalšie náklady, aj keby to bolo iba anglicko. pasy, letenky, ubytovanie, OK urobia si výlet a potom čo ? pojdu niekde do kasární a na bráne si dajú vyvolať Georga Smitha, plukovníka a armádneho lekára ? ktovie koľko rozumie babka anglicky, či by aj tak uverila, ona bude mať v hlave že všetci ju klamú, všetci sú debili ktorí jej bránia v láske, myslíš že si pripustí že len ona je lietadalo ?
ale on aj tak teraz slúži niekde v zadnej riti sveta, tam sa nudí a objavil seniorku zo SLOVENSKA, aby zabil nudu tak jej píše sladké slová.
@canany stále jej to hovoríme že nech si hľadá partnera reálneho na Slovensku z mäsa a kostí keď túži po polovičke. Ale jeden taxikár ju pozval na kávu, veľmi milý pán, fešák úplne z nej bol hotový a ona sa hneď stranila že ona má deti a vnúčence, že ona nemá čas a vtedy povedala sestra lebo bola s ňou v Tom taxíku ...že ale mami najmladšie tvoje dieťa má 35 rokov 🤦.
@canany popravde aj my sme nevedeli kam ho zaradiť 🙈, lebo začala rozprávať príbeh že pochádza z Ameriky ale chodí takto po svete kam ho vyšlú. Lebo on pracuje pre špeciálnu jednotku. Táto jednotka nebojuje na bojisku ale oni dávajú pozor online cez kamery a na civilistov v tábore. Teraz konkrétne tuším hovorila že je v Iráne. .. a proste akýkoľvek argument jej dáme vždy má ona už odpoveď pripravenu. A aj ako tú väčšina píše naozaj to je tak prešpekulovaná skupina ľudí že to až nie je možné.
@cacianka neviem ci by som radsej neozelela naklady na jeden vylet ako vsetky mamine uspory a dochodok na xy rokov.
Ale moje navrhy vyvracat nemusite, ja viem ako funguje cyber biznis, ja len skusam poradit riesenia. Mam tu pomaly viac odpovedi na moje navrhy ako prispevkov autorka, nepochopim.
Ved taxikar nech sa neda odbit, spravit zinscenovat nahodne stretnutie bez svedkov, nech ju pozve znova na kavu.
Alebo potom zaplatit niekoho ako vo filme lemra lemrava.
Oni keď už zistia, že majú človeka namotaného, a pošle peniaze, tak sa tak ľahko nevzdaju. Ja keď som čítala správy toho nášho rodinného príslušníka, mala som dosť. Keď im napísal, že už nepošle €, lebo milión stale nedostal, tak začali hrať na city, prosím pošli, už sa milióny odblokuju, a pošleme ti ich. Prosim, majú celú moju rodinu, chcú ich zavraždiť. Zabijú moje dcéry, syna... Chceš mať na rukách krv mojich detí? A podobne hlúposti. A to už keď človek verí, že je to reálne, tak malo kto odolá a nepošle. Vojak bude mať zachviľu úraz, bude mu hroziť amputacia nohy/ruky, a len ona jediná ho môže zachrániť, aby prežil, a mohol ju prísť pozrieť. No operácia je drahá, on ma účet zablokovaný a ona pošle... 😔
@canany ja nepíšem ako ťa zhodiť, len diskutujem, aké sú možnosti, aké sú aspekty , zo všetkých strán. myslím že obe sa snažíme autorke poradiť, hádam si vyberie nejaké vhodné možnosti a mamu uvedie do reality, že ju nejako odpúta od všelijakých plukovníkov, lekárov, špeciálnych agentov.
Sranda, takýto geroj lieta po celom svete, vysoko špecializovaný odborník, platy majú astronomické, je voľný ako vták, ale chudáčik nemá prístup k účtu. hmmm tá mega super armáda sa nevie postarať o svojho človeka 😂
@lenicka298 aaach, keby sa tak dostanem k takej konverzácii ..... to by som si zgustla, ako im želám, nech im ruky nohy oči ich detí posielajú po kúskoch, hajzli sú to a nič slušné si nezaslúžia
Policajti nemaju nejaku kampan na tieto podvody?
@mclissa neviem popravde či niečo je, Ale nedávno na Facebooku polícia Slovenskej republiky prezdielávala status, že opäť ďalšia žena čo sa nechala napáliť a pekne som jej to preposlala ale ona si takéto veci len prečíta a povie ale toto nie je môj prípad lebo môj je reálny. Ona povie že ja som zablokovala takých eh čo chceli 500 dolárov na cestu aby prišli za mnou. A aj on má pred takými varuje aby som nikomu len neposielala peniaze. Asi chce aby mu poslala potom všetko, keďže vidí že je naivná.
Keby to posielala priamo na ucet, rovno v bankingu zmenit cislo uctu pre tu osobu v zozname prijemcov, posielala by na nejaky ucet niekomu znamemu, aspon by peniaze neodisli niekomu cudziemu. Len to nebude asi mozne v tomto pripade
@canany bohužiaľ nie ona nevie robiť s internetbankingom.
to je chvalabohu...
@simulienka2207 ďakujem toto som potrebovala vedieť.
Vďačne.. Este tu je link: https://help.steampowered.com/cs/faqs/view/09A1...
Dúfam, že sa podarí mamu presvedčiť, ze je to podvod🙏
@simulienka2207 ďakujem
posunuli ste sa ?
@cacianka včera prišli z dovolenky takže sa ju chystáme konfrontovať 😬.
Ja by som ju kľudne zobrala na policajnú stanicu aby jej policajti vysvetlili aké majú prípady. Ako vidím od vás sa nepouci ani dnes ani zajtra
👏
@cacianka hej uvidíme ako zareaguje vôbec na ten fakt že vieme že nakupuje karty steam a posiela ich kadejakým chlapom
S kým bola na dovolenke? S tým dôstojníkom?Ja by som jej už len povedala, že si dospelá a keď ostaneš bez peňazí kvôli tomuto podvodníkov, nečakaj pomoc odo mňa. A neliečená bipolárna porucha je peklo.
@enmery nie na dovolenke bola s mojimi sestrami a vnúčatami. Toto už jej povedali, včera sa do nej pustili nenechali na nej nitku suchú ukázali jej všetko ale tie jej reakcie 🤦 ...sme šikovné či si myslíme že je sprostá, ona nikomu neposielam peniaze a keď jej ukážete papier tak povie to len raz ...najprv ona nevie čo to je steam karta a potom len raz to kupovala ..proste klame a klame a zatĺkať a zatĺkať ...celé zle ...neviem kedy to chce pochopiť
nie je veriaca ? že by jej farár a skupinka žien dohovorili ?
@cacianka nie nie je veriaca ...ako do kostola nechodí. Ale verí v boha.
Dávam update.
Takže spravila našla som všetky možné informácie o Tom podvodníkovi. Zistila som že dotyčnému pánovi uz pred pár rokmi ukradli celú identitu a vydávajú sa za neho ( asi aj viac ako 40 profilov). Našla som, veľa príspevkov, kde písali ženy že si s ním písali a boli oklamané. V reálne je to pán ktorý dnes žije v Anglicku a pracoval ako kaplán pre vojakov. Má ženu 4 deti a dnes má 58 rokov a jeho deti sú už veľké a majú svoje deti. Zo ženou je šťastne ženatý. Samozrejme nevyzerá tak ako na tých fotkách do ktorých sa moja mama zbláznila, ale je to starý dedko.. všetko som dala dokopy a poslala jej to aj články ako mu bola ukradnutá identita a jeho fotky zneužité na podvody. A ona na to ani len nepodpísala. Druhá sestra ju za to konfrontovala a ona povedala asi to ukončím a dva dni do zadu jej chcel niekto nabúrať účet a ona si hneď myslela že moja tretia sestra ( sestra ktorá má dostatok financií, vracala mamu na rôzne výlety a dovolenky keďže nemá deti, veľa krát máme požičala peniaze a kúpila čo potrebovala ) to je normálne až choré zmýšľanie. Našťastie banka hneď podozrivé transakcie zablokovala. V reále sa stále tvári že šak si píše s ním, sestra jej hovorí to môže byť aj 20 ročná žena 🤦 kedy to konečne pochopis 🤦.
Podľa mňa problém sú tie lieky. Keďže ona sa necíti zle a nemá stav úzkosti alebo sklamania a má návaly radosti a eufórie. Ona aj na chvíľu pripusti že je to podvod, ale v zápätí si s ním alebo s jemu podobnými píše.
Za mňa to je už diagnóza. Lebo všetky informácie má a stále si ide svoje.

Este mi napadlo jedno riesenie, klin sa klinom vybija, mna takto exmanzel zachranil z jedneho tazkeho vztahu.
Najst jej partnera na Slovensku, zobrat ju niekde do spolocnosti, na normalnu zoznamku pre dochodcov, kde by stratla niekoho realneho, s kym by si sadli, zalubili sa. Viem ake to je, ked je clovek sam opusteny, aj slamky sa chyti