Ako presvedčiť nevďačnú dcéru, aby pomohla rodine?
ahojte,moja dcéra si s manželom kúpili piate auto za veľmi veľký peniaz ale ked jej brat si chcel od nej pozicat 5000 na novu kuchynu povedali nie ,ani mne nepozicali ked som potrebovala pri tom som jej dala cely zivot a ked potrebujeme pomoc tak nam neda ale kupi si auto co zozerie strasne vela a hlavne keď ma doma styri no naco to bolo treba,ako jej mozem dohovoriť aby sa zacala starat aj i vlastnú rodinu? ďakujem za tipy
@anonym_autor keď budú môcť je naozaj zlý prístup, keď si chce niekto požičať, nie je to 20€, ani 500€, ale už celkom slušná suma. “keď budú môcť” môže byť po rokoch a dovtedy tých 5000€ už nebude mať takú hodnotu ako dnes. Za mnou keď prišla sestra so žiadosťou na väčšiu pôžičku bolo to rovno s tým koľko a kedy bude splácať a sama navrhla aj úrok. Odmietla som ho, nebola to taká pálka a splatila to rýchlo, vedela som že majú z čoho s bola to nudzová situácia. No toto je iné, starý dom im bude stále žrať peniaze, to budú stále natŕčť ruky? Takýmito pôžičkami, ktoré nemám z čoho splácať začína cesta do pekla.
píšeš, že taká nikdy nebola. Predtým viac pomohla? Požičala? Nepopálila sa na tom tak nahodou?
@anonym_b9feb4 predtym sama ponukla finančnú pomoc
@anonym_b9feb4 predtym sama ponukla finančnú pomoc
@anonym_autor a vrátilo sa jej to? Asi jej vadí, že ste to začali brať ako automatiku.
ja som ich celý život viedla k tomu keď sa raz pominiem ostanete tu len vy dvaja jeden pre druhého,kto iny by ti mal podat pomocnu ruku v kritickej chvíli keď nie vlastná sestra,je mi do placu z toho ako su pre nu materialisticke veci dôležitejšie ako človek
@anonym_autor tak si ich mala viesť k tomu, že si nekupujem niečo, na čo nemám a čo neviem kedy budem môcť splatiť. Protirečíš si. Dcéra má povinnosť požičať ale syn nemá povinnosť každý mesiac v splátkach na akých sa dohodnú peniaze sestre peniaze vrátiť. Takže nemoralizuj, že k čomu si deti viedla a ako si ich perfektne vychovala.
Mamka, sup sup, nebudte sebecka. Chodte pracovat druhu tretiu pracu, brigadu. Ved synovi treba novu kuchynu. Preco nechcete pohnut zadkom? Ved treba pomahat, tak ste ich vychovali.
Prečo by mala požičať? A beat jej kedy pozícia 5000? A to, že si ju podporovala Ty ešte neznamená, že musí dať peniaze bratovi. Ten jej tiež dával celý život?
@anonym_autor a ty si myslis, že oni tie peniaze seru ci co 🤣🤣🤣🤣 pekne nech si tvoj synček zarobí aj s nevestičkou a peniažky nech si požičajú z banky ... tvoja dcéra nie je nevďačna, ale rozumná, v živote by tie peniaze späť neuvidela
@anonym_autor na jednej strašne chápem že dcéra má svoj život sú to jej peniaze. Na druhej chápem aj syna pracujú majú deti a nemajú kto má deti a nezaraba 4000eu nepochopí dristi o Tom že sa mal lepšie učiť si strcye lebo keby nebolo murárov, pekárov , kuchárov cukrárov tak podaktorí zomrú od hladu. Ale k téme keď teda pre nikoho nieje nič rodina nevie pomôcť ani len tomu najbližšiemu tak ok aby jedného dňa neprišla z plačom že je chorá potrebuje kostnu dreň a podobne lebo vtedy musí byť všetci zázračné rodina. Keby sa ku mne takto zachoval môj brat a potom by on potreboval napr takúto vec nechám ho sklápať moje telo môj život či?! Hnusia sa mi celkovo vzťahy či už partnerské rodinné v tejto dobe. Ja ma to ty máš hovno a podobne muži živia ženy keď sú doma aj s ich deckom ako načo sa vobec beriete a máte deti načo rodina načo to je dobre podaktorí si aj choroby závidite. Grc tento svet fuj
ide mi predovšetkým o to že povysuje materiálnu vec nad svojho brata, keď ju manžel podvedie alebo si nájde inú pôjde kam? plakať mne nw rameno alebo si sadne do auta a čo bude sa sťažovať volantu??? keď bude nešťastná a v problémoch pôjde sa autu posťažovať? autu???
ide mi predovšetkým o to že povysuje materiálnu vec nad svojho brata, keď ju manžel podvedie alebo si nájde inú pôjde kam? plakať mne nw rameno alebo si sadne do auta a čo bude sa sťažovať volantu??? keď bude nešťastná a v problémoch pôjde sa autu posťažovať? autu???
@anonym_autor ty fakt nie si v poriadku
A bude horšie. Vaše vzťahy sa budú zhoršovať priamo úmerne. Čím sa tvoja dcéra bude mať lepšie, tým sa tvoj syn bude mať horšie a horšie. Vieš prečo? Lebo vy všetci budete čoraz viac zatrpknutejší a viac sa budete na ňu hnevať. Už vidíš, že to nedáva logiku? Vy nie aby ste investovali energiu do toho, aby ste sa všetci mali lepšie... ale vy ju budete strácať horekovaním a bedákaním a neprajnými rečami o nevďačnej dcére a sestre. A nadávať na človeka, čo je úspešný. A ty kráľovná matka ešte všetkých v rodine podnecuješ ku hádkam a svárom o majetky.
Keď chcete zmenu, tak ňou začnite u seba. Nečakajte na pečené holuby, čo vám padnú do huby.
Tvoja dcéra má svoj život a na to aby sa mala dobre musí denno - denne makať. Nech ide syn do zahraničia. Tam sú lepšie možnosti zarobiť.
Takže na všetko je tu odpoved, ale na to, či jej bola predchádzajúca finančná pomoc vrátená, to nie. Aj som si myslela.
@anonym_autor ty fakt nie si v poriadku
@anonym_ed1709 nie je v poriadku obhajovať to vám už tu šibe naozaj? čo keď bude potrebovať pomoc raz ona kam pôjde potom
Nie si ty tá, čo sa chcela nasťahovať bratovi do domu, kým bude na dovolenke? Len si trosku upravila príbeh? 😂
@eviq mne to zas pripomina diskusiu, kde sa zas baba stazovala, ze potrebuje pozicat a sestra s muzom kupili 4. ci 5. auto a po dovolenkach si chodia a ako k tomu ona pride, ze jej nepozicaju ked jej zase nevychadza na konci mesiaca 😂
@anonym_685995 vratia jej ked budú moct co ked aj jej bude raz treba pomahat a nebude mat kto
@anonym_autor Taki nevratia nikdy. Vzdy budu nutne nieco potrebovat pre seba.
Takže na všetko je tu odpoved, ale na to, či jej bola predchádzajúca finančná pomoc vrátená, to nie. Aj som si myslela.
@anonym_b9feb4 bolo jej všetko vrátené, mnohokrát nam to chcela aj vrátiť, nechápem tu zmenu osobnosti
@anonym_ed1709 nie je v poriadku obhajovať to vám už tu šibe naozaj? čo keď bude potrebovať pomoc raz ona kam pôjde potom
@anonym_autor ver mi, ze ja nie som ta ktorej tu sibe
Ty si riadne mimo. Neni povinna bratovi pozicat peniaze, to je odkedy znak dobrej vychovy??? Brat nech si pozicia v banke a nie u sestry. Skor je zla vychova ze tvoje dieta povazuje za normalne ziadat 5 tis od sestry namiestoho toho aby sa obracal a zarobil.mat matku s takymi nazormi a narokmi ani sa snou nebavim
A bude horšie. Vaše vzťahy sa budú zhoršovať priamo úmerne. Čím sa tvoja dcéra bude mať lepšie, tým sa tvoj syn bude mať horšie a horšie. Vieš prečo? Lebo vy všetci budete čoraz viac zatrpknutejší a viac sa budete na ňu hnevať. Už vidíš, že to nedáva logiku? Vy nie aby ste investovali energiu do toho, aby ste sa všetci mali lepšie... ale vy ju budete strácať horekovaním a bedákaním a neprajnými rečami o nevďačnej dcére a sestre. A nadávať na človeka, čo je úspešný. A ty kráľovná matka ešte všetkých v rodine podnecuješ ku hádkam a svárom o majetky.
Keď chcete zmenu, tak ňou začnite u seba. Nečakajte na pečené holuby, čo vám padnú do huby.
Tvoja dcéra má svoj život a na to aby sa mala dobre musí denno - denne makať. Nech ide syn do zahraničia. Tam sú lepšie možnosti zarobiť.
@anonym_bbd683 a rodinu si ma nechat kde? to je take jednoduché odísť aj s manželkou a dieťaťom ešte keď nevedia ani jazyk?
@anonym_autor a ved vychovala si dve deti, urcite si im dala rovnaku vychovu, rovnake zazemie, tak aj syncek by mal byt rovnako sikovny ako dcerka a mat sa aspon rovnako dobre, nie? Ak vezmem do uvahy este rozdielne financne ohodnotenie muzov a zien, tak by mal byt aj daleko pred sestrou, nie?
Nečítala som všetko, len prvú a druhú stranu.
Z môjho pohladu sa nemôžeš hnevať na dcéru, že je takto nastavená.
Medzi mnou a sestrou ale taktiež medzi manželom a jeho bratom odhadujem rozdiel medzi ročným príjmom 50-50k€.
S manželom sme vybudovali prosperujúcu firmu o 0, súrodenci majú bežné zamestnania. Nemáme síce 5 áut ale len 3, nepožičali by sme však ani jedno. Nie sme lakomí ale každé má hodnotu 75-100k€, v prípade nehody (čo sa môže kľudne stať a nemusí to byť vina vodiča) bude kto platiť opravu, pripadne len spoluúčasť? Pár krát sa k nám takáto žiadosť dostala (alebo od iných rodinných príslušníkov) a radšej ideme urobiť ak šoféra, pripadne zabezpečíme odvoz od niekoho z firmy.
Požičať peniaze? Okej nebavíme sa o sume do 1000€ ale to je ore nás no-go. Na bežných účtoch toľko ani nemáme (všetko máme investované v akciách, etf, nehnuteľnostiach) a mesačný príjem máme nastavený len taký, aby sme prežili do ďalšieho mesiaca.
Prečo by mala byť tvoja sestra povinná požičať peniaze? Vieš koľko súrodencov sa kvôli tomuto rozhádalo? Bola by si spokojnejšia keby dcéra požičia, brat nespláca tak ako sa dohodnú a potom by si tu vypisovala alo syna prinútiť vrátiť peniaze?
Ty si riadne mimo. Neni povinna bratovi pozicat peniaze, to je odkedy znak dobrej vychovy??? Brat nech si pozicia v banke a nie u sestry. Skor je zla vychova ze tvoje dieta povazuje za normalne ziadat 5 tis od sestry namiestoho toho aby sa obracal a zarobil.mat matku s takymi nazormi a narokmi ani sa snou nebavim
@anonym_a967a1 ak by nemali tak ok,ale co je 5000 v porovnaní 20000 ktoré dajú za auto ktoré je proste pekne!
Ok, nie je celkom pekne, ako sa dcéra zachovala k bratovi. Mohla mu požičať.
ALE - nemusela . A to je rozdiel. Či je to výchovou, alebo zpysnela, alebo jej preskočilo, nič z toho nezmení jej rozhodnutie.
Prečo ju ty chceš teraz vychovávať, dohovarat jej, dospelej svojpravnej žene ? Názor jej povedať môžeš, ale to je tak všetko. Možno má, možno nemá dôvod, prečo bratovi nepožičia, ale ty s tým neurobíš nič.
Tvoj syn so ženou mali dobre zvážiť, či vedia uživiť dom, či majú dostatočné úspory, príjmy, rezervu, aby vedeli sprevádzkovať domácnosť. Doteraz bývali pod mostom , alebo kde ? Nemohli tam vydržať? Alebo si nabrali na hrb príliš veľkú perinu, na ktorú nemajú € ?
Len aby mali dom ! Ak na to nemali, mohli dom chvíľu nechať, prípadne ho predať a riešiť bývanie také, na aké mali.
Ako je dcéra nevďačná ? Bratovi ? Čo také pre ňu urobil ?
O akú rodinu sa má starať ? Jediné svoju, ty s mužom, tvoj syn so ženou, sa máte o seba postarať sami. V čase núdze je pekné pomôcť, ale nie povinnosť lebo ty chceš. Či chceš od nás, aby sme zostavili úderku " àla ženy z koňa" a išli demonštratívne dohovarat tvojej dcére ?
@anonym_autor v normalnej rodine by sa sla postazovat mame, ale obavam sa, ze v tomto pripade nebudes ty, u ktorej bude hladat pochopenie. A ona uz teraz vie preco a ty asi na to nikdy neprides.
@eviq presne to napadlo aj mne. Ona bude matka tej dcéry, čo im brat nechcel dať dom na 3 týždne, aby si užili v peknom dome s virivkou, bazénom....
@margotka17 to nebude matka, to bude ta dcéra 🙂
@anonym_autor veď syn to tiež potrebuje "len" na materiálnu vec - kuchyňu. Nerozumiem tomu - keď na niečo nemám peniaze, tak to nekupujem. Resp. zoženiem za facku z inzerátu a popracujem na tom.
Ale vo všeobecnosti na nejaké súdenie nemáme dostatok informácií od všetkých účastníkov tohto sporu.
@anonym_449f43 keby minali peniaze na nezmysli ktore nepotrebujú nepovedala by som jedine krive slovo ale kupuju iba nutne veci a kuchynu potrebujú majú tam ešte povodnu co bola v dome a je v dezolatnom stave
@anonym_autor tak nech si kupia kuchynu najlacnejsiu sektorovu na splatky. Na co chcu davat 5000na kuchynu, na jtoru nemaju? Aj pozicky existuju.
Nečítala som všetko, len prvú a druhú stranu.
Z môjho pohladu sa nemôžeš hnevať na dcéru, že je takto nastavená.
Medzi mnou a sestrou ale taktiež medzi manželom a jeho bratom odhadujem rozdiel medzi ročným príjmom 50-50k€.
S manželom sme vybudovali prosperujúcu firmu o 0, súrodenci majú bežné zamestnania. Nemáme síce 5 áut ale len 3, nepožičali by sme však ani jedno. Nie sme lakomí ale každé má hodnotu 75-100k€, v prípade nehody (čo sa môže kľudne stať a nemusí to byť vina vodiča) bude kto platiť opravu, pripadne len spoluúčasť? Pár krát sa k nám takáto žiadosť dostala (alebo od iných rodinných príslušníkov) a radšej ideme urobiť ak šoféra, pripadne zabezpečíme odvoz od niekoho z firmy.
Požičať peniaze? Okej nebavíme sa o sume do 1000€ ale to je ore nás no-go. Na bežných účtoch toľko ani nemáme (všetko máme investované v akciách, etf, nehnuteľnostiach) a mesačný príjem máme nastavený len taký, aby sme prežili do ďalšieho mesiaca.
Prečo by mala byť tvoja sestra povinná požičať peniaze? Vieš koľko súrodencov sa kvôli tomuto rozhádalo? Bola by si spokojnejšia keby dcéra požičia, brat nespláca tak ako sa dohodnú a potom by si tu vypisovala alo syna prinútiť vrátiť peniaze?
@anonym_7bdc4f potom by vypisovala, ze nechape preco sa jej deti hadaju.
Tolko peňazí nemám ale keby som mala, určite radšej požičiam rodine ako si kúpiť piate auto. V tom nevidím zmysel, aj tak nemôžu jazdiť na piatich autách naraz. A okrem toho strácajú hodnotu. Fakt to vyzerá, že majú toľko peňazí, že nevedia čo s nimi. Je to smutné, že nepomôžu rodine.

ja som ich celý život viedla k tomu keď sa raz pominiem ostanete tu len vy dvaja jeden pre druhého,kto iny by ti mal podat pomocnu ruku v kritickej chvíli keď nie vlastná sestra,je mi do placu z toho ako su pre nu materialisticke veci dôležitejšie ako človek
@anonym_autor Obaja pracujú, nemajú žiadny úver a aj tak si nedokážu našetriť na kuchynskú linku. Je to nábytok, nie oblička, hnevať sa na dcéru, že im nechce tú linku kúpiť je zvláštne. Dcéra zrejme vie, že by peniaze už nevidela, lebo "sme predsa rodina, teraz nemám, vrátim nabudúce". Darmo sa na ňu hneváš, skôr premýšľaj nad synom, že nie je schopný zadovážiť si linku sám.