icon

Ako presvedčiť rodinu o 1. svätom prijímaní?

30. sep 2024

Ahojte,
Som z toho uplne hotova. Ide o to ze moj syn a nevesta dali vnuka na eticku vychovu a tym padom nejde na prve sv prijimanie. Ked som sa ich pytala ze preco nejde na prijimanie tak maly nechce. Maleho do kostola nevodia ale tak je normalne ze dieta ide a nepytaju sa ho ale oni vraj to tak robit nechcu. Ako ich presvedcit?

eeffka
30. sep 2024

Moji svokrovci tiez nevedeli prezit a ....prezili to 🤣este sim ich dorazila ked som dceru dala na evanjelicke gymnazium kde to bolo kazdemu jedno, brali aj moslimov, len trebalo odchodit nabozenstvo a naucit sa teoriu na hodinu.

thirstymonk
30. sep 2024

Drahá pani sestra, nepresviedčajte ich. Radšej sa modlite... ísť na prijímanie nie je povinnosť. Ste sklamaná, to je jasné, ale uvážte sama - načo by vnukovi bolo svätokradežne prijimať? Veď to ešte väčšie zlo ako neprijímať vôbec.

marca12
30. sep 2024

Oni su rodicia. Chlapec bude takym istym clovekom,ci uz s prvym sv.prijimanim alebo bez. Ty ich nemas co presviedcat. Svoje deti si si vychovala,tak ich nechaj vychovavat ich deti.

ekira1
30. sep 2024

Dôležité je, aký človek bude vnuk, nie aké sviatosti bude mať. Snáď ho budeš mať menej rada? Maj ho rada, buď mu dobrou babkou. Môj manžel si robil prijímanie až pred svadbou, tiež bol krstený kvôli babke, tým jeho viera začala a I skončila. K čomu je toto dobré, až bude chlapec chcieť, sám si sviatosti dorobí a bude to viac, ako z donútenia..

ukulela
30. sep 2024

syn a nevesta teda hlboko (ak vobec nejako) veriaci zrejme nie su. mozu mat sviatosti, no zjavne nie su praktizujuci krestania. ked sami nechodia do kostola, nepovazuju za potrebne tam vodit ani dieta. ak si vnuk cestu k viere najde, sviatosti si dorobi kedykolvek. (keby ti tak velmi slo o vieru a nauku u syna, do kostola ho preds vodis ty, nie?)

xsuzannex
30. sep 2024

Ja som aj pokrstena aj mam prijimanie.. ked som bola dieta, nutili ma chodit do kostola aj na nabozenstvo.. a vysledok? Ani jedno moje dieta nie je krstene a ja do kostola nepachnem ani omylom.. tak k comu je dobre niekoho do niecoho nutit?

30katrusa40
30. sep 2024

Je to na rozhodnutí rodičov a dieťaťa..ja som sa niekoľko krát dcéry pýtala či chce ísť na prijímanie. Do kostola sa má.rozhodnut ísť dieťa samo . Rodičia majú viesť a nie nútiť.

henka123123
30. sep 2024

Ja som prveho dala krstit a druheho uz nie a aj keby mam dalsich 5 uz nedam krstit vobec..a neneham si do toho hovorit nikomu..to je kazdeho osobna vec.takze ako si urobia tak bude.

0kristina0
1. okt 2024

Bude z neho lepsi clovek ak to prijmanie bude mat? Nie nebude. Mna sa tiez rodicia nepytali ci chcem prijmanie alebo birmovku. Mam vsetky sviatosti a vie co? V kostole som nebola asi 20 rokov. A viec co este? Dieta som si pokrstit nedala. A teraz to najlepsie. Nikto mi do toho nemudruje ako ty.

katka700
1. okt 2024

Na niektorých školách učia náboženstvo také kreatury že aj veriaci dajú deti radšej na etiku. Možno nechcú aby dieťa stále počúvalo ako skončí v pekle a podobné dristy.

malamimi6
1. okt 2024

Aj moja mama bola presne takáto premotivovaná. Áno aj ja mám všetky sviatosti a pritom som neveriaca .. ani na birmovku som nechcela ísť a musela som. Pre pokoj v rodine sme deti pokrstili (aj keď neviem aký to má ? kresťanský? význam, keďže nie som veriaca) ale rázne som povedala, že na prijímanie nepôjdu a nie som ochotná počúvať tie výstupy, ktoré mala kvôli krstu

julia8888
1. okt 2024

Zaujimalo by má keby sa autorka opýtala otázku. Moje vnúča nechce chodiť do školy a rodicia ho nechávajú doma lebo ono si to vybralo samo že tam nechce chodiť a treba rešpektovať jeho rozhodnutie veď má už 9 rokov nech rozhoduje samo za seba. Prepacte ale príde mi veľmi divne takéto rady. A ešte na druhej strane ak dieta počúva od malička že aká je cirkev zla a všetko čo ste tu popísali tak sa nečudujem že taký názor má aj to dieta. Všetko nachytaná doma takze aj ono nebude mat iný názor ako rodicia. A babka nech sa modli ako dlho už bude treba a Pán Boh sa postará. ❤️

ina2405
1. okt 2024

Malý je pokrstený, aby babky nevyvádzali. Teraz si možno povedali, že to už povrchne nechcú. Treba to rešpektovať.

monikazs
1. okt 2024

@julia8888 porovnavate neporovnatelne. Existuje povinna skolska dochadzka. Ziadne povinne nabozenstvo ani prijimanie neexistuje.

cacianka
1. okt 2024

@monikazs presne. porovnávať základné vzdelanie s náboženstvom je mimo, ani šport, balet, tenis, maľovanie nejdeme dieťaťu vnucovať, ak k tomu nemá vzťah a predpoklady, mmch to všetko patrí do súkromia, súkromnej voľby, vzdelávanie je aj spoločenská potreba

hendikep
1. okt 2024

aky to má zmysel ked ho rodicia k tomu nevedú? akurát mu to znechutíš - aj im. A to Ti vravím ako praktizujúca veriaca. Môžeš sa maximálne za neho modliť aby raz vieru našiel. Ak to samozrejme chceš, a nejde Ti iba o to aby mal všetky sviatosti ✅✅✅

zana124
1. okt 2024

Nijak. Ty si si vychovala, oni nech robia ako chcu. Celkovo nechapem dnesnu dobu, ked rodicia robia vsetko “lebo babkovci”, jak nesvojpravni.

cookie29
1. okt 2024

@julia8888 vzdelavanie je povinne, viera nie, k tej sa ma viest. A ako viedla autorka svoje deti je vidiet, kedze jej vlastny syn deti pokrstit nedal...

lucka_ke
1. okt 2024

@julia8888 https://www.interez.sk/vacsinou-islo-o-malych-c... a to je len JEDNA jediná krajina, a čo ostané... a čo na to pápež? nič, len že zriadia nápravu a furt nič, k tomuto mám morálny problém sa hlásiť

thirstymonk
1. okt 2024

@ekira1 Tak prečo si manžel dorábal sviatosti až pred svadbou?

julia8888
1. okt 2024

@lucka_ke je to hrozne čo sa deje ale je to v celom svete nie len v cirkvi. Neviem ako sa dá tým predísť čo by mal robiť pápež podľa vás? Máte na to nejaký postup ako zabrániť niečomu takému?

thirstymonk
1. okt 2024

@lucka_ke Nesúvisí to s témou... ale... Nechci vedieť, koľko učiteľov, trenerov a iných ľudí, ktorí robia s deťmi, zneužíva podstatne viac detí ako kňazi. Tým neobhajujem. Čítal som raz analýzu. V cirkvi sa to vyskytuje oveľa menej ako v iných odvetviach života.

eva233
1. okt 2024

1. Katolicka cirkev má vacsinu sviatosti v detstve. Deti nerozhodujú, ako si povedala rozhodnú rodičia. Dieťa potom v dospelosti síce má sviatosti ale ak chce prestúpiť na inu vieru musí okolo toho všetko možné aj nemožné riešiť, naopak keď chce byť ateistom uz je brané ako katolik.
Protestantske cirkvi vychovávajú deti vo viere aj bez sviatostí a ked je dieta dosť múdre/ dospelé na to aby prijalo Boha tak je aj pokrstené. Bez toho , že by muselo.... Ježišovi učeníci boli židia a pohania a on ich najskôr nepokrstil a potom ich učil viere a láske ale naopak. Svojim prikladom, zivotom a laskou im ukázal aky je to pravý kresťan. To môžeš robit aj ty so svojim vnukom. Ukáž mu vieru skrz tvoj priklad a sposob zivota a mozno ked bude dospelý sám najde Boha.... Ani zo mna sa nestane auto, len pre to, ze vojdem do garáže. Ani z tvojho vnuka nebude sa nestane krestan, len preto, ze bude mat sviatosti. Sama hovoríš, že tvoj syn a nevesta maju vsetky svistosti a akí su kresťania?
2. Pises, že nás sa nepytali a, ze táto doba kladie dôraz aj na nazor dieťaťa? Áno, máš pravdu. A je to dobre. Pozri aký národ vyrástol? Umelo katolícky narod, ktorý chodí do kostola len preto lebo sa to patrí, ale ludia keď vyjdú z kostola uz ohovárajú... Narod, ktorý sa nevie postaviť za svoj nazor a poriadne štrajkovať, lebo sa bojí. Slováci su aj v zahraničí známi ako najlepší robotnici a driči, preto lebo sklonia hlavu a idú. Vo firme im mozu dať akekolvek podmienky a oni sa neozvu lebo sa boja. Ak naucime deti povedat svoj nazor a byt viac asertívny, budú konečne generácia, ktora si nenecha skákať po hlave.
Ano viem mrzí ta, že vnuk nepôjde na prijímanie, skús to prijat ty ako vyzvu od Boha, aby si vnukovi nenasilne a svojim spravanim ukazala toleranciu a lasku voči vnukovi, synovi aj neveste. Ukáž, ze nie si umelý katolik, ktorý zatracuje, ale prave naopak. Môžeš vnuka vziat na rôzne akcie, ktorw robi cirkev v tvojom okoli a ukázať mu, ze viera je aj o spoločenstve, nie len o tom, čo sa musí.

hanka_se
1. okt 2024

my sme nasu dceru nedavali ani krstit. Ja mam sice aj prijimanie, muz len pokrsteny, ale obaja sme neveriaci a to doslova a dopismena. Zial, vtedy to bolo asi ako pises, aby neboli reci, dali pokrstit a mna aj na prijimanie. Dodnes neviem ani ziadnu motlidbu, pre mna je to uplne ina kapitola. Dcerka ked bude velka, nech sa sama rozhodne, ci uz z vlastnej vole, alebo kvoli partnerovi ak ju nabozenstvo zaujme. Rozhodne ju nebudeme do nicoho nutit. Co z toho, ze by bola katolicka a najde si evanjelika, ateistu atd... potom len problemy ak svatba v kostole... Ak je niekto veriaci, vedie k tomu aj deti a su o viere presvedceni, je to ine, ale dieta, ktore ani netusi "ktora bije" tak preco ho do niecoho tlacit. Sam si casom mozno precita bibliu, zacne sa o vieru zaujimat a mozno sa v nej najde. S tym nikto nic teraz neurobi

thirstymonk
1. okt 2024

@julia8888 Jej chabá predstava vychádza z toho, že pápež má asi tých kňazov dať pod gilotínu, čo však nie je jeho právomoc. Na slovensku sme mali nejeden podobný prípad, naposledy asi v Dolnom Kubíne.

No a ako to dopadlo? Podmienka a povinnosť podstúpiť psychiatricku liečbu. Zdôrazňujem, že toto bol výrok svetského súdu. Čo s tým má biskup, pápež, cirkev? Biskup je len kňazov nadriadený. Ty keď niekoho zabiješ, tvoj šéf ťa za to nemôže poslať do basy, maximálne ti môže dať výpoveď.

thirstymonk
1. okt 2024

@hanka_se Veľmi triezvy názor. Konečne. Kalap dolu.

hanka_se
1. okt 2024

@thirstymonk dakujem 😉

klaridka
1. okt 2024

Môžem sa Ťa niečo spýtať? Už dlho hľadám odpoveď.... aký má význam, aby dieťa išlo na 1.sv. prijímanie, keď ono, ani jeho rodičia vieru nežijú? Čo mu to dá? Podľa mňa je to lepšie takto. Uvedomuješ si, aký je to záväzok? Nemyslíš si, že je v tomto prípade lepšie, ak dieťa nechajú slobodne sa v budúcnosti rozhodnúť a nebudú ho zbytočne viazať niečím, v čo zrejme sami neveria??? Predpokladám, že aj pokrstené bolo, len aby si bola spokojná- a si naozaj spokojná? Lebo ak si veriaca, tak vieš, čo sa pri krste sľubuje. Tým pádom vieš, v akom hriechu žijú, keďže ho nevedú k tomu, čo sľúbili, či?

lucka_ke
1. okt 2024

čo s tým má pápež? všetko, nech zrušia celibát a zneužívaní bude omnoho menej, obhajovať sa tým, že to robia všetci je úbohé, ak sa cirkev pasuje ako morálny vzor

lubina
1. okt 2024

Jednoducho treba akceptovat rozhodnutie syna a nevesty o vychove ich dietata. Ty si mala svoje deti a tie si vychovala, oni maju svoje deti a tie vychovaju zasa oni dvaja tak ako to oni povazuju za vhodne. Proste nevnucovat tvoj nazor inym, aj ked je to syn. Akceptovat, ze je dospely a vie sa rozhodnut aj sam, aj ked inak ako by si mozno chcela.