icon

Ako presvedčiť rodinu o 1. svätom prijímaní?

30. sep 2024

Ahojte,
Som z toho uplne hotova. Ide o to ze moj syn a nevesta dali vnuka na eticku vychovu a tym padom nejde na prve sv prijimanie. Ked som sa ich pytala ze preco nejde na prijimanie tak maly nechce. Maleho do kostola nevodia ale tak je normalne ze dieta ide a nepytaju sa ho ale oni vraj to tak robit nechcu. Ako ich presvedcit?

autor
2. okt 2024

Vobec ste to nepochopili. Ano HUCKAJU ho lebo ked poviem ze pod ideme do kostola tak syn povie ze ved povedz babke ze nechces isť, neboj sa jej to povedat .. takze ano huckaju. Chcela som nech sa pomodlime tak on sa modlit nevie pritom ked bol malicky tak vedel. A ano chodi na eticku vychovu ...

oblecenieavecicky
2. okt 2024

Ach, ako je dobre nám ateistom

julia8888
2. okt 2024

@mijunik a vy akože sa pýtate dieťaťa čo chce a tak bude? Veď samozrejme že rodič za neho zodpovedá a samozrejme je starší skúsenejší múdrejší. Myslim ze nechať dieta rozhodovať samo za seba je veľmi smutne.

saxana000
2. okt 2024

No napisem ti moje pocity.v piatok sme mali.prve stretko ohladom prijimania.dcera je len druhacka kazdy stvrtok stretko a omsa kazdu nedelu si nosit nalepkovnik povinne zbierat nalepky nedajboze ak tam nejaka nebude kvoli chorobe ak neprideme napisat fararovi popredu.plus stretko samostatne ako rodicia take obstrukcie s tym robia ze mam chut sa na to vyprdnut tiez a dat ju na etiku..mam 4 mesacne babo o 7 ju kupem nemam.chut sa tralagat po fare a kostole 3x do tyzdna 2 roky.naco maju nabozenstvo pripravivat sa maju tam..hnad deti do kostola z donutenia no krasne ich vedu k viere.. ale nasa chce ist tak sa zatnem..ale vymenila by som si to s tvojim synom a nevestou hned.

vintage_lady
2. okt 2024

Presne pre toto si do kolónky stav píšem ŠŤASTNE ROZVEDENÁ 🙃🫣 amen 🍿🍿🍿

autor
2. okt 2024

@vintage_lady aj rozvedene mozu dieta viest na PSP.

really8
2. okt 2024

@julia8888 nie, smutne je nepocuvat svoje dieta. Samozrejme ze nerozhoduje dolezitych veciach. Ale primerane svojmu veku. Nie som diktator a zalezi mi aj na spokojnosti mojich deti a pocuvam ich a ich potreby.

prasiatko30
2. okt 2024

To nie je huckanie, to je ucenie dietata odmietnut robit to co nechce a co nie je povinne - cize ak dieta rodicom cely tyzden rozprava ako nechce ist s babkou do kostola, ale pride babka povie mu aby isiel a este obcas zadrie nejake citove vydieranie a dieta teda ide aj ked mu to absolutne nic nedava pocuvat fararove reci hodinu - lebo navyse to ani nie su omse pre deti ale nezazivne omse aj pre dospelakov - tak samozrejme, ze mu rodic povie aby ti aj on do oci povedal, ze tam nechce ist. Aby potom nemuseli pocuvat ake to bolo nudne a naco tam isiel.

mijunik
2. okt 2024

Čožeee??? To ako si vychovala vlastné dieťa, keď ono teraz hucká Tvojho vnuka proti viere? Alebo si to iba namýšľaš, vôbec ho nehuckajú, len mu doprajú slobodu v rozhodovaní… Hm?

autor
2. okt 2024

@prasiatko30 co mate s tym citovym vydieranim? Ake citove vydieranie?

prasiatko30
2. okt 2024

Aj aka budem smutna ked so mnou nepojdes do kostola. Potom ti kupim zmrzlinku/ pojdeme na kolacik/do parku. Ja som uz stara a bohvie kolko tu este budem a takto mi aspon radost urobis. Atd atd atd.

autor
2. okt 2024

@prasiatko30 urcite by som dietatu nepovedala ze ktovie kolko to este budem 🫣🫣🫣

hopsas
2. okt 2024

Ak ti na tom naozaj záleží a si naozaj veriaca tak modlí sa za to ...prinútiť ich nemôžeš ale môžes sa.modlit za dieťa aj za nich

prasiatko30
2. okt 2024

To je jedno co muhovoris a cim mu hras na city aby tam s tebou isiel

lucia147852
2. okt 2024

Chápeš že ho nehuckaju???!!! Len chceli aby si to počula aj od neho, že ozaj nechce ísť. Úplne si to viem predstaviť ako celý týždeň mrnci, že on nechce do kostola ale keď prídeš bál sa povedať nie, tak ho otec povzbudil.

minutka
2. okt 2024

Zrejme neziju vo viere. Dieta k Bohu nevedu. Je teda prirodzene, ze je im to cudzie. Chapem ze vas to skrie. Ale dolezite je aki su ludia, ci maju spravne nastavene hodnoty a pekny zivot.

mijunik
2. okt 2024

@julia8888 vypočujeme si názor detí a zvážime, či je rozumný a podľa toho sa zariadime. Ak je priestor diskutovať o niečom, snažím sa o to. Manžel je trochu inak nastavený, ja som asi liberálnejšia, ale aby naše deti museli robiť len to, čo im dospelí prikážu, tak to teda nie. Aj ich učím, že ak s niečím nesúhlasia, pokojne aj v škole pri vyučovaní, treba to povedať. Aj učiteľke. Ohradiť sa. Samozrejme slušne a bez zvýšeného hlasu, ale stáť si za svojim. Áno, ako rodičia sme starší, vo väčšine vecí skúsenejší, ale neznamená to, že sme automaticky múdrejší ako deti. Chápem, že pre túto babku je asi jej viera dôležitá a že si nevie predstaviť, že jej vnuk nebude aktívny veriaci (alebo ako to mám správne sformulovať), že je to asi pre ňu asi na úrovni ako keby boli jeho rodičia kriminálnici (toto si nerobím srandu, ja si myslím, že títo ľudia to naozaj tak cítia, že nepraktizovať vieru je ťažký hriech), ale ako som napísala, nie som ani len krstená, takže neviem, ako to kresťania cítia. No som presvedčená, že nátlakom, prípadne vydieraním, hraním na city človek ľudí k ničomu dobrému nemotivuje. A dieťa podľa mňa má vedieť, že aj jeho pocity sú dôležité.

lucia147852
2. okt 2024

@mijunik ako kresťan poviem, že deti vediem k viere, muž vedie detsky spevokol… na psp sa staršia tesi, ide o rok. Aj keď na náboženstvo sa jej moc nechce, lebo sa tam nudí. Ale vie, že u nás jej psp podmienené náboženstvom. Väčšina prípravy je tam. Ak sa raz deti rozhodnú, že veriť nebudú, pripadne budú ale vieru praktizovať nie, budem to rešpektovať. Sú to slobodne bytosti a práve preto, že vidím, čo robí v živote ľudí nútená viera, toto robiť nechcem. Roky som robila animátora birmovancom, vždy som sa ich na začiatku opýtala, prečo na birmovku idú s tým, že môžu hovoriť slobodne a nijak to ich prípravu neovplyvní. Za tie roky mi 5 deti povedalo, že ozaj na birmovku chce ísť. Ostatní pre pokoj v rodine alebo peniaze či hmotne dary. Ak by šli moje dcéry na birmovku kvôli tomuto, úprimne radšej nech nejdú a ak raz budú naozaj chcieť, nech idú vtedy.

laurita285
2. okt 2024

Stretnete sa s vnúčatkom v pekle :D ty za to aká si otrasná a ono za to že nebolo na prijimani :D :D :D

hopsas
2. okt 2024

@laurita285 si kompletná? To prečo sa vysmievas?

laurita285
2. okt 2024

@hopsas odkedy je to zakazane? Prave vdaka tomu ze sme dali tupelám moznosť sa ku vsetkemu rovnopravne vyjadrit sme dopadli tak ako sme dopadli 😁😁

simmsi
2. okt 2024

Nešťastná nemusíš byť. Aby mohol ísť na prijímanie musí chodiť aspoň 2 roky na náboženstvo v škole. Môj syn sa pripravuje tento rok a poviem pravdu ja som ho tiež nenahovarala,a to sme veriaci a do kostola chodíme a máme väčšinu sviatostí. Lebo je lepšie stretnúť sa s Bohom ako človek bez sviatostí,ale s dobrým srdcom ako so sviatosťami a ťažkým hriechom. Ak by mal prijímanie musel by chodiť do kostola,inak má ťažký hriech. A ak tam dieťa rodičia nebudú vodiť aj napriek tomu,tak ten hriwch mať bude. Čo tak ho najskôr vodiť.do.kostola? Zúčastňovať sa kresťanského života? A potom sa uvidí.
Btw. nazor že keď dieťa podrastie rozhodne sa sámé je dobrá hlúposť. Prečo by malo niečo také chcieť? Nato sú rodičia aby dieťatu vysvetlili o čo ide a potom nech sa rozhodne. Tak si to môžu ospravedlniť leniví rodičia. Neboj sa ak cvnukovi ukážeš naboženský život určite sa rozhodne správne.

hopsas
2. okt 2024

@simmsi veľmi sa mýliš.jedna z prvých veci čo sa učia deti na katechizme je, že sviatosti ti pomáhajú k tomu aby si bola lepší človek. To je to čo iné cirkvi nemajú. Len katolícka.

simmsi
4. okt 2024

@hopsas ano mas pravdu. Ale neviem preco by som sa mylila. Je potom lepsie mat prijimanie a neziť kresťanskym životom?

hopsas
4. okt 2024

@simmsi prečo to vylučujes? Je samozrejmé že je treba ísť na prijímanie s zároveň žiť kresťanský lebo len vtedy to má zmysel. Boha neoklames.

dobryden
5. okt 2024

@hopsas a kde jezis hovoril o 1sv prijímaní?ked pises ze len vzedy to ma zmysel,no cituj.

thirstymonk
5. okt 2024

@simmsi nemas pravdu. Nezavisi od prijimania, ale od krstu. Krstom pre cloceka zacinaju platit cirkevne prikazania (patoro). Tam je aj chodenie do kostola. Aj prijmanie, aj spoved.

dobryden
5. okt 2024

@simmsi Pretoze inak je to nanútené.Chapes na to rodicia nie su aby ho dotlačili,mozu vysvetlit ale rozhodnutie by malo byt na dietati,pochybujem ze tie deti co chodia ba prijímania to robia z vlastnej vôle,robia to to zvyku a preto ,lebo v dospelosti by sla mozno len tretina.A o tom to je ovečky nachytať v malom veku.Lenze doba sa meni a ludia uz inak rozmýšľajú,nemozu donútiť deti alebo dvst ich na prijimanie zo zvyku.Uz sa deti mozu a snad budu aj same rozhodovať a to skor v dospelosti😏

hopsas
5. okt 2024

@dobryden Ježiš ustanovil cirkev a cirkev zaviedla pravidlá pričom Ježiš povedal veľmi jasne Petrovi ako hlave cirkvi - čo zviazes na zemi bude zviazané aj v nebi..stačí ti to takto alebo budeš vyrývať ďalej?.🙂

autor
5. okt 2024

Ach zeny nechapete ze ja chcem vnucikovi dobre? Krstit dali lebo chceli dat krstit. Ked som sa pytala naco davali krstit ked nechcu ho dst na prijimanie tak ze zaklad ma krst a ostatne sa rozhodne. Ja maleho nevydieram ... napr maly veri na Jeziska stale co podla mna hlupost na mraky ked som mu to povrdala ze rodicia ho klamu tak povedal ze klamem ja. Okrem toho v kostole kamosky sa ma pytaju ze kde mam vnuka ze ved ide na PSP ked som im povedala ze sa rozhodol ze nejde tak mi povedali ze to co znamena ze DIETA rozhoduje a to maju podla mna pravdu. Kde to sme ze dieta rozhoduje o tom ci pojde. Ja som sla, syn tiez bol ale my sme chodili do kostola pravidelne ale po birmovke syn s tym skoncil a vraj nemozem ho nutit. Teda nemohla som uz po birmovke