Ako prevychovať chlapa?
je mily, dobry, pomoze s nakupmi, odvezie kde si zmyslim, chce so mnou stravit cas...ALE... je nehorazne lenivy, pohodlny a nic doma nespravi? ani prstom nepohne? Teda mozno obcas vynesie kos a da si oprat SVOJE veci ale okrem toho absolutne nic, ani nevie kde sa nachadza vysavac, dlazku som ho v zivote nevidela umyvat, kupelnu tiez, a navarit dokaze tak maximalne spagety s vegetou...
Sme spolu 2.5 roka, menit ho nechcem... ale ak aj ma den volna v praci, cely den presedi za notebookom (nie nepracuje na nom, len hra hru alebo pozera videa na youtube)... Ja pridem z prace unavena ako pes a vidim ho sediet na gauci, v kuchyni bordel ako svina a on sa este priblblo usmieva, ze sak on to spravi (co uz dopredu viem, ze nespravi)... nepomaha ani prosba, ani dohovaranie ani pekne slovo....
Uz som sa skusala zahryznut do jazyka, a nechat to tak...neumyvala som riad, nevarila som, na vani centimeter spiny, ze ho to hadam napadne...a hadajte co, on to vobec nevidi... vsetko je OK hlavna vec, ze je pohoda.....a potom ked k nam ma prist navsteva samozrejme ja kmitam aby som sa nemusela hanbit ako pes. Pracujeme obidvaja. Ako ho prinutit k nejakej cinnosti? Alebo co pomohlo vam? Nejake tipy, triky? ...
@mijo53 Samozrejme česť výnimkám. A ja som nespomínala minulosť z dôb, keď fungovali naše prababky tak ako fungovali lebo napr rodičia mojej mami, dnešní 50-60tnici mi nikdy nespomínali že by takto fungovali v manželstvách to skôr ešte ich rodičia.
Vtedy to bolo vyrovnané, chlap naozaj ťažko robil a takmer každý býval v dome, no teraz je to úplne inak. S chlapov sa stávajú skôr ženy a tá ich pohodlnosť je neuveriteľná a preto sa ani nedivím tomuto statusu o prevýchove, aj keď by som si asi nikdy nebrala chlapa za účelom prevychovať ho 😅
Výnimky sú samozrejme všade no vo svete je celkovo žena postavená pod chlapa a to tiež o niečom hovorí...
A nevidím dôvod nad pohoršovanie sa nad mojim vekom a dnešnou mládežou, keďže lenivci prekvitajú aj v dnešných tridsiatnikoch a to s našou "mládežou" nemá nič spoločné 🙂
@modreklbko Nečítala som všetky komentáre len tie posledné tak sa ospravedlňujem ak som "nečítala medzi riadkami" ale status vznikol o pomoci v domácnosti a s deťmi, nie o chodení na stavby a murovaní.
@peneloppe Môj muž, som si istá, že vie aj variť, aj upratovať, všetko a myslím si, že lepšie ako ja. Ale nerobí to a robí sa sprostý aby to nemusel robiť. Ale ja sa idem pomaly odťahovať od roboty a idem sa venovať svojím zaujmom a on nech si robká, lebo to ho donúti. Včuľ som ho priprela do prania, pokazila sa nám práčka, ideme kúpiť novú a bude prať on. Vždy tvrdil, že dávam veľa prášku., tak som mu povedala, že asi má pravdu a že nech teda perie on, vie to lepšie. Je síce veľmi jednoduchá činnosť, ale voľáko začať musíme. 😀
@natalym
Spravne!
Ja som dnes tak nasrata na toho mojho ze ani by som sem nemala prispiet.
Ja som zacala robit zmeny co sa tyka deti. Doteraz som vsetko s detmi robila ja. Teraz ho poslem s nimi, nech dozrie nech sa osprchuju, nech im na vecer urobi kakao, mlieko a tak. Este donedavna sedel na tablete a ja som kmitala vecer s detmi. Takze zapajam ho viac a planujem este viac.
@peneloppe Áno treba ho zapájať nenápadne. A čím skôr tým lepšie. Ja som môjho ľutovala, však je unavený, a kto ľutoval mňa??? Ani ho nenapadlo postaviť sa z toho gauča. A na dobré sa ľahko zvyká.
Pranie bude jeho, vešanie to už robí, no menej, už to vedia deti. A ja si pôjdem na výletík do lesa. Milujem hory.
@elusive
tak napriklad ja som staval dom a okolo domu je tiez dost roboty, mal som poslat manzelku nosit tehly a kosit krovinorezom ktory ledva zodvihne a ja ist namiesto toho varit a zehlit?
Nie vsetci sedia v panelakoch na zadkoch .... kazdy sa ma podielat na chode domacnosti svojimi moznostami a schopnostami. Ak tazka robota doma nie je, tak kazdy milujuci a uvedomely partner pomoze porobit ostatnu pracu partnerke aby oddychovali spolocne.
Hej ich to nenapadne. Varenie som mu uz oficialne odovzdala. Jeho to bavi a normalne sa v tom vyziva, ja varenie uz neznasam, ved vies akeho mam doma jedaka, ja som z toho uz unavena. A nebavi ma to.
Tak zacal varit on a ide mu to vyborne, sem tam dochutim ja, poradim mu. Knizky mame a na internete je receptov dost. Zopar jedal este ostalo mne ale inak uz len sedim a cakam na nedelny obed.
Kolacik mam potom na starosti ja ale to je malina.
Aj ja si musim najst nejake hobby a venovat sa mu.
@modreklbko nie každý má zas peniaze na dom 😉 My bývame tiež v paneláku, ale môj muž má ťažkú prácu hlavne časovo náročnú a predsa si vie nájsť čas aby občas povysával alebo inak pomohol.
Ja sa celý čas bavím o pomoci v domácnosti takže neviem, prečo furt sa rieši kosenie, murovanie atď 😅
@mijo53 dávna doba nemusí byť niekoľko desiatok rokov, závisí od toho ako to človek myslí. Neurčila som storočia ani roky, takže sme sa len nepochopili. Môj brat sa smeje mne v akej dávnej dobe som žila keď nepoznám nejaké internetové stránky a to je medzi nami 6 rokov rozdiel takže pokoj a myslím, že to nie je žiadna urážka len sa tu berú veci doslovne a z obyčajnej otázky tu vznikli dva tábory ktoré buď velebia alebo nadávajú na chlapov či ženy.
na margo diskusie o muzskych a zenskych prac....zenske prace su take,ktore zvycajne robi zena a tak sa partneri dohodli.keby to bolo kosenie alebo vymena ziarovky,je to uplne jedno.Je to dohoda 2 ludi.neviem,co stale riesite.Ked sa raz dohodnem s partnerom na rozdeleni uloh a je to primerane na rovnako,tak je uplne jedno,co robim.Je to moja starost a robim to.Ak je treba,partner pomoze na cas,pripadne zastupi,ale potom zade stare kolaje. O to tu ide.Lenze vy tu popisujete situacie,ze partner nema zaujem,ochotu a pod.Cize nikdy neboli jasne rozdelene zodpovednosti rovnakou mierou pre oboch.To si vazne beriete chlapov s tym,ze ich zmenite potom?To,ze varim,periem,upratujem,staram sa o deti nie je robenie sluzky.Sluzkou by som bola,ak by som musela po muzovi alebo detoch zberat taniere,ponozky po dlazke,chlpy z umyvadla,smeti zo stola a pod.Ako som uz pisala,tieto cinnosti su slusnost.Nespravam sa doma ako v chlieve predsa.Takze ak mate problem s nevychovanymi chlapmi,treba zacat vazne uvazovat,preco ste to nechali doviest az do maxima a chlap nerobi nic pre rodinu. To ste si to nevsimli skor? Sory,ale toto nechapem.
@sivula napriklad u nas sa to zmenilo ako prisla jeho dcera a novy au pair. Jednoducho on je v stave, ze ste na to traja, co si predtym robila sama alebo som trosku pomohol, tak sa starajte. Lenze vdaka jeho pristupu je doma husta atmosfera, hadka na spadnutie, ja som nervozna a on sa tvari, ze je unaveny z prace. Ale ja chodim do prace tiez, dokonca velakrat prichadzam domov az po nom a musim este varit a starat sa. On sa len spyta, ze co ma navarene na veceru a na zajtra do roboty. A ked sa ozvem, ze moze aj sam cosi alebo ma nieco urobit tak nie, lebo to je zrazu 'zenska' robota a aj tak sme na to traja
@natalym asi by som ho poslala ku kamaratke,ktora to ma doma inak,aby otvoril oci.My sme mali celkom zaujimavu debatu v ramci partie,co sme uz vsetci s rodinami, o tom,ako to u kazdeho funguje a vtedy tiez moj zistil,ze ma doma poklad 🙂 Ale zasse on pomaha vela a aj sam od seba.Ja som za pravidla,jasne a zrozumitelne. A potom dodrziavat.Inak moj otec doma tiez prstom nepohol,aj po sebe si neupratal.Ale na mna to posobilo ako motor,ze takto to ja nebudem doma mat.
@cobhan Tak Ti je to jasné, že prečo je to tak ako to je. Lebo my s mamou sme nemali problemos, povedala, urobilo sa, alebo som videla sama, že je unavená z roboty, tak som umyla riad a pod. Samozrejmá vec. A môj muž, jeho mama mala doma svokru + babku + plus mal dve sestry a veľmi dobre sa učil. Odrbal mamu, že sa musí učiť a ležal na lehátku v záhrade.
Ženy,neviem kam dať túto otázku ale táto téma mi prišla vhodná..... fakt mám také "ružové okuliare" keď ochoriem a chcela by som aby sa muž postaral o obe deti, mňa nechal to cez víkend vyležať a priniesol, uvaril mi čaj, len prineisol malú na kojenie a trošku sa o mňa postaral?...nefunguje to tak u nás, vždy keď ochoriem a nemám ani chuť vstať z postele - tak chodí nadutý odrána, dáva mi pocítiť že preháňam, je nervózny, že ako on teraz má sa starať o dve deti a aj navariť, či niečo spraviť popri tom...on totiž nikdy nebýva chorý tak, že by musel ležať, vždy sa prekoná., nekaj to pretrpí a do troch dní tak aj vyzdravie. ...už sme si to veľakrát vysvetľovali, nepomáha to...stále sa tak zachová...povedal mi, že si už nemôžem dovoliť preležať celý víkend, keď mám dve deti...
@natalym ani nie lebo je schopný sa ma spýtať aj ako "čaj zaliať":D...alebo teda tak keď mi dá pokoj,tak záhadne deti každú chvíľku plačú kvôli niečomu (tiež cítia tú nervozitu) alebo teda keďmusím vstať a uvariť si čaj, tak mi to dá vychutnať že kedy vstanem a tak....obdivujem, že si sa s tým zmierila, ešte sa mám čo učiť ;) ...ale celkove v poslednej dobe (odkedy sú deti) tak má ku mne taký postoj ako keby na neho veľa nakladám - tým, že stíham mať aj vlastné aktivity a starostlivosť je niekedy vyslovene na ňom...no mne to príde tak celkom prirodzen, že keď aj on je v práci je starostlivosť na mne alebo keď má akciu s kamarátmi a tak...
@natalym vďaka, vidím ale že nám ženám tusím aj tak iné nezostáva, len sa takmer so všetkým zmieriť a ignorovať...so všetkým , čo sa odmietam zmieriť tak je čoraz väčší a väčší problém až sa na to vykašlem....len mám pocit, že to medzi nami zabíja vzťah a komunikáciu - nie z toho, že som sa s niečim zmierila ale s tým keď sú za niečo výčitky proti mne, hneď mi napadá všetko s čím som sa ja zmierila a on sa nevie :D ak som to zrozumiteľne napísala...
@aknedz ked som chora, som chora. rovnako ako on. lezim...ked som mala chripku, tak si musel zobrat OCR, kedze ja som nebola v stave vstat z postele. ok, ked som mala uz "len" 38, tak siel do prace 😉
a ked lezim a deti placu - nie je moja starost, nezasahujem - su s otcom. musi riesit. ked sa pride nieco opytat a nespim odpoviem. ako sa zaleje caj? normalne - das vodu do konvice, nechas zovriet, zalejes caj, ak potrebujes presnejsi navod - na youtube urcite najde video 😝 (ale teda s takouto somarinou nedosiel, skor ked boli mensi, kde maju pohariky a pod.)
ak spim, tak ma sa otoci vo dverach a riesi ako vie... uz sa stalo, ze bol sam s detmi, starsi zvracal, ja som mala vypnuty mobil - halt, musel riesit ako vedel, takze uz ma kvoli blbostiam nebudi...
a ze sa zduva? no a? ako to riesis, ked sa ti oduva 3-rocna? ries rovnako. ak nepomaha rozhovor, tak neries, to je jeho problem, ze sa zduva, nie tvoj.
@aknedz u nas ked ochoriem ja alebo maly, tak hned aj manzela boli hlava, urcite ma teplotu a citi sa nejak choro... Takze mna ani nema kto polutovat a postarat sa poriadne, lebo vsak aj on je na tom biedne. Teraz sa na tom smejem, ale ked som chora, tak ma to vytaca. Nemyslim si, ze by to robil vedome a naschval, ale nejaky divny vnutorny mechanizmus ma... 🙂 a ano, teplota 37 to uz lezi a bezi k doktorke pomaly :D
zaujímavá téma...nemohla som sa nezapojiť 😉 😉 😉 😉 ...môj spolubývajúci tiež ma pocit,že máme doma škriatka...čo príde k nám keď je on v práci..nakúpi,poupratuje,navarí,operie a ožehlí 😀 😀 😀 lebo kedy by som to ja mohla stihnúť..keď som v práci... 😝 😝 😝 ale na druhej strane každé ráno ustelie posteľ a umýva riady..tie..čo mu tam náročky nechám...aby sa cítil potrebný 😀...a aby som nezabudla...vynáša smeti..ktoré mu šikovne podložím pod nohy aby sa ráno pri odchode do práce o ne potkol 😀 Ale asi nikto nevie tak chváliť ako on..ty si moja šikulka,ty tak vynikajúco varíš,tvoje prádlo tak nádherne vonia... 😉 😉 😉 tak nemilujte ho 🙂 🙂 🙂 A takisto mi premaľuje izbu po 25x lebo mne sa nepáči farba...či nalepí tapetu...že si ani neuvedomím...že som mu to 10x zopakovala...ale šikovne to robím s predstihom...aby do môjho vybraného termínu som to mala hotové...a naposledy narazil doma o vysávač a vedel ho aj použiť...sú to chlapi...milujeme ich a oni milujú nás...ani jedna z nás by nechcela mať chlapa,ktorý všetko urobí za nás a my by sme sa nemali na čo sťažovať 😉 😉 😉
@adrina jaj, no keby to je aspon takto, tak je to supeeer 🙂..presne, vynesie smeti, umyje riad , ked ho poprosim tak aj povysava a umyje dlazku - ale to musim prosit dlhsie...a stara sa o deti ale v poslednej dobe dost dava na javo, ze to je na obtiaz ked je unaveny z prace....vsetko y som to brala, keby doma nelezia veci, ktore treba opravit a stale na ne "zabuda", ked chcem nieco zmenit, premalovat, vynovit, upratat, tak zbytocne vymyslam...takze keby mi to tym vykompenzuje, ze nezabuda na dronosti v domycnosti, ktore by bolo treba poopravovat, tiez sa lahsie nad tym pousmejem ;)...no nic nepomaha, ani debata, ani krik ani ignoracia a ticha domacnost...mam skor pocit, ze to je horsie, ze uz ho vsetko na mne otravuje...zamyslala som sa nad sebou ci nieco zanedbavam - no prisla som len na jednu vec, ze mu asi vadi ze dokazem teda ma aj nejaky prinos do financii domacnosti niecim co ma bavi a mam aj svoj konicek...asi by som mala len doma pri detoch sediet a varit a upratovat a stazovat sa, ze nam nestaci...to by bolo podla jeho predstav, len nechapem, kde k tomu dospel, ked som vzdy bola aktivna , extrovertna zena

@modreklbko No ja zvládnem aj mužské práce, bežne vyložím auto plne naložené nábytkom a ťažkými dielcami. Môj muž dokonca radšej ide so mnou vykladať a nosiť ako s bárjakým chlapom, lebo to nevedia chytiť a drgajú s tým, všetko obijú. Ukázala som, že dokážem, najprv som bola zaujímavá a teraz je to pokladané za samozrejmosť. Takže baby, neukazujte, že dokážete. Mnohí chlapi vedia riady umývať, ale neukazujú aby to nemuseli robiť.