Ako reagovať, keď sa pred deťmi hovoria nevhodné témy?
Ahojte, zakladám túto diskusiu lebo ma zaujímajú názory iných mamičiek. Čo je vo veci:
Dnes poobede sme boli u svokrovcov, prišla manželova teta a vo veľkom začala hovoriť o autonehode kde umrelo aj bábätko. Keďže s manželom vieme, že naša štvorročná dcéra si už tieto veci uvedomuje a premýšľa nad všetkým, manžel pekne a slušne povedal aby pred deťmi nerozoberali takéto témy. Reakcia tety a svokrovcov bola že "áále kde, nevie ešte nič" a že teda im máme napísať zoznam tém, ktoré môžu rozoberať... Veľmi nás to nahnevalo a zamrzelo - najmä teda ich reakcia. Ja si myslím, že sme to odkomunikovali správne a bez urážky. Ja totiž viem, že skôr alebo neskôr sa na to dcérka bude pýtať a bude požadovať vysvetlenie tej autonehody (už rozumie tomu, ze ľudia umierajú, ale prišlo nám úplne nevhodné aby sa takéto veci hovorili pred ďeťmi).
Ako by ste reagovali?
@ava987 preco by nemali. a ked niekto umrie, z rodiny, tiez musite vysvetlovat, deti musia vediet, ze smrt je sucast zivota.
Ale zas, ak sa to deje v rodine, možno aj s vysvetlením vhodným veku. Ale, ak sú to len pletky a reči, lebo waw, tak to by som tiež zatrhla.
@ava987 nevhodna? preco?
@balerina2025 pretoze dcerka si vsetko vizualizuje.
Ako napriklad ked niekde zapocula mamicku pohrozit synovi ze mu odpadnu prsty ked si neda rukavice a potom sa ma na to pytala.
Za mňa nevhodné témy neexistujú, len nevhodne povedané a vysvetlené témy.
Ako napriklad ked niekde zapocula mamicku pohrozit synovi ze mu odpadnu prsty ked si neda rukavice a potom sa ma na to pytala.
@ava987 ale ta otazka o prstoch je absolutne v poriadku. Dieta sa dozvie nieco nove, nieco comu nerozumie tak si pyta vysvetlenie. Popracuj na tom aby si ty sama vedela spravne reagovat na jej otazky, nie aby sa nedozvedala aj take veci, ktore nechape. Ako sa ma naucit chapat a spracovat nove, nezname, ked sa to ani nedozvie?
Asi nechapem co riesis, cakala som teda uplne ine nevhodne temy 🙈
A Tvoje vysvetlenie - ktore dieta si akoze nevizualizuje? To s tymi prstami a rukavicami je uplne normalne pre dieta jej veku. To naozaj ju drzis v bubline. A reakciu ostatnych chapem. Keby si moja sestra tak Ti v tej situacii poviem "Tebe sibe?" 🙃
@ava987 to je uplne normalne. ze si vizualizuje, robim to od mala aj ja.
Môžeš to dcérke pekne vysvetlit, lepšie ako keby jej to vysvetlil niekto cudzí. Mizes jej povedať, že niekto nedával pozor pri šoférovaní a stala sa takáto smutná vec
Že niekedy sa to stáva a je to smutne a môže sa za bábätko pomodliť
Chápem čo rieisis, že chranis dcérku, ale naozaj nikto nebude brat ohľad, ľudia si riešia svoje
Asi nechapem co riesis, cakala som teda uplne ine nevhodne temy 🙈
A Tvoje vysvetlenie - ktore dieta si akoze nevizualizuje? To s tymi prstami a rukavicami je uplne normalne pre dieta jej veku. To naozaj ju drzis v bubline. A reakciu ostatnych chapem. Keby si moja sestra tak Ti v tej situacii poviem "Tebe sibe?" 🙃
@anonym_6d7aed aj ja som cakala nieco uplne ine🙄
Napríklad, nebude chcieť sadnúť do auta, lebo sa niekto zabil v aute.
Napríklad, nebude chcieť sadnúť do auta, lebo sa niekto zabil v aute.
@gribka1 neprehanajme.
@ava987 podla mna je to nevhodna tema a pre 4-rocne dieta uplne. Aj ked je smrt sucastou zivota, ale predsa nebudem rozpravat o nehodach, vsak ani v tv nemaju take veci co pozerat. Ked bude starsia, pochopi to bez problemov. Akoze pred cim ju chces chranit? Vsak pred vsetkym, ma 4 roky. Aj unosy a predaj deti na organy je realita a nevesiam to detom na nos.
@ava987 podla mna je to nevhodna tema a pre 4-rocne dieta uplne. Aj ked je smrt sucastou zivota, ale predsa nebudem rozpravat o nehodach, vsak ani v tv nemaju take veci co pozerat. Ked bude starsia, pochopi to bez problemov. Akoze pred cim ju chces chranit? Vsak pred vsetkym, ma 4 roky. Aj unosy a predaj deti na organy je realita a nevesiam to detom na nos.
@ciernysokol presne takto som to myslela
@viestta To určite, ale toto neviem, ako by som vysvetlila, ohľadom havárie a úmrtiu.
@gribka1 uplne normalne. a mavate zapnute obcas aj spravy? tam stale hovoria o nehodach, takisto v radiu... jedine co ozaj selektujem je ked hovoria o znasilneni a vrazde. toto hej, toto je zas daco ine. nasilie.
@gribka1 preto je dolezite to vysvetlit. Aby sa predislo neprimeranym reakciam.
@viestta samozrejme ze vzdy jej vsetko vysvetlime. Aj koncept smrti, ked treba, uz sme sa o tom viackrat rozpravali a rozumie tomu. Ale ked niekto pride ze si chce poklebetit prave o takychto smutnych a zavaznych temach tak pre 4-rocnu si myslim ze pocut je to uplne zbytocne a neziaduce.
@gribka1 uplne normalne. a mavate zapnute obcas aj spravy? tam stale hovoria o nehodach, takisto v radiu... jedine co ozaj selektujem je ked hovoria o znasilneni a vrazde. toto hej, toto je zas daco ine. nasilie.
@balerina2025 my napriklad tv nemame a spravy som nepozerala uz hadam 10 rokov..
@ava987 prečo ťa nahnevalo, že chceli od teba zoznam tém, ktoré sú pre vás tabu? tak na jednej strane ti vadí, že sa pred tvojím dieťaťom hovorí o niečom, čo sa stalo, na druhej strane ti nevyhovuje požiadavka na nevhodné témy...
Ak máš problém s dospeláckymi rečami v prítomnosti tvojej dcéry, tak sa jej nabudúce venuj inak, zober ju niekde na dvor obzerať kvetinky. Chceš pre dieťa nejaké prostredie - tak mu ho vytvor, ale nežiadaj od druhých, aby sa prispôsobili tvojim nezmyselným požiadavkám. Za nevhodné témy považujem niečo úplne iné.
@balerina2025 my napriklad tv nemame a spravy som nepozerala uz hadam 10 rokov..
@ava987 deti netreba chovat a pestovat v bubline. cim skor spoznaju co je zivot, tym lepsie. ale extremne temy selektujem a ked nahodou sa dospeli bavia o nieco podobnom, stale mozes dieta zobrat dakam bokom.
@ava987 prečo ťa nahnevalo, že chceli od teba zoznam tém, ktoré sú pre vás tabu? tak na jednej strane ti vadí, že sa pred tvojím dieťaťom hovorí o niečom, čo sa stalo, na druhej strane ti nevyhovuje požiadavka na nevhodné témy...
Ak máš problém s dospeláckymi rečami v prítomnosti tvojej dcéry, tak sa jej nabudúce venuj inak, zober ju niekde na dvor obzerať kvetinky. Chceš pre dieťa nejaké prostredie - tak mu ho vytvor, ale nežiadaj od druhých, aby sa prispôsobili tvojim nezmyselným požiadavkám. Za nevhodné témy považujem niečo úplne iné.
@sissy27 tá požiadavka na zoznam tém bola totiž len sarkastická poznámka.
@balerina2025 Nie, vôbec, ani ja správy nepozerám 😂😂
@sissy27 tá požiadavka na zoznam tém bola totiž len sarkastická poznámka.
@ava987 neboj, mne to je jasné ;) ale tak niečo si od tej spoločnosti požadovala, mala si teda zareagovať a nie sa uraziť.
Ako hovorím - ty si si vytvorila problém, tak si ho aj vyrieš. Zavri sa s dieťaťom do jeho detského sveta a neťahaj ju medzi dospelých, keď ti vadí o čom sa bavia.
@sissy27 Možno naráža na to, ako to povedali. Ale fakt bľabotať o tragédiách ani mňa dospelú nezaujíma , ani joj krimi nevyhľadávam. Načo...
Ja si myslím, že ste s manželom reagovali správne, tak, ako ste cítili, že je pre vašu dcéru vhodné. Reakcia príbuzných je zbytočne urážlivá.
A to som človek pre ktorého nie je nič tabu, malý s nami chodí od narodenia aj na pohreby, beriem ho k truhle sa rozlúčiť. Aj o tejto situácii by sme sa vedeli normálne pozhovárať, ale v kľude a vecne, nepotrebuje byť súčasťou konverzácie kde 5 dospelých ochká nad tou tragédiou a zalamuje rukami. Nastavili ste hranice, slušne, jasne, tak to má byť. Ak to nerešpektujú, odišla by som s dcérou preč. Ich blbé poznámky by som ignorovala, to je ich problém
Autorka ja ta chapem, tiez to riesime, lebo nas maly naposledy par noci zle spal, lebo sa bal, ze Nana (stara mama) zomrie, lebo niekto mu povedal, ze stari ludia zomieraju. Myslim, ze si kazda najlepsie pozname svoje dieta a je v poriadku poprosit, aby sa tema xy nerozoberala aktualne pred dietatom, ked vies, ze ma taketo obdobie. Jasne aj nasmu sme to vysvetlili ale bol riadne rozhodeny.
Podla mna ste reagovali spravne a reflektujes potreby svojho dietata, rodina skor zareagovala prehnane.

@ava987 nemozes dieta drzat v bubline, ak sa bude pytat je na tebe aby si jej to vysvetlila primerane jej chapaniu.