icon

Ako reagovať, keď sa pred deťmi hovoria nevhodné témy?

ava987
30. sep 2025

Ahojte, zakladám túto diskusiu lebo ma zaujímajú názory iných mamičiek. Čo je vo veci:
Dnes poobede sme boli u svokrovcov, prišla manželova teta a vo veľkom začala hovoriť o autonehode kde umrelo aj bábätko. Keďže s manželom vieme, že naša štvorročná dcéra si už tieto veci uvedomuje a premýšľa nad všetkým, manžel pekne a slušne povedal aby pred deťmi nerozoberali takéto témy. Reakcia tety a svokrovcov bola že "áále kde, nevie ešte nič" a že teda im máme napísať zoznam tém, ktoré môžu rozoberať... Veľmi nás to nahnevalo a zamrzelo - najmä teda ich reakcia. Ja si myslím, že sme to odkomunikovali správne a bez urážky. Ja totiž viem, že skôr alebo neskôr sa na to dcérka bude pýtať a bude požadovať vysvetlenie tej autonehody (už rozumie tomu, ze ľudia umierajú, ale prišlo nám úplne nevhodné aby sa takéto veci hovorili pred ďeťmi).

Ako by ste reagovali?

anonym_fa43ca
30. sep 2025

Tak sa poďme baviť o sexe, o tyrani zvierat, o rasizme, o vraždach.. ved co, ze tam su 4rocnne deti .

gribka1
30. sep 2025
@anonym_fa43ca

Tak sa poďme baviť o sexe, o tyrani zvierat, o rasizme, o vraždach.. ved co, ze tam su 4rocnne deti .

@anonym_fa43ca A môžme sa aj hádať, biť, nadávať, veď to je život, nie?😂

anonym_b78b5c
30. sep 2025

No vieš, zvedavé tetky také témy medzi sebou preberajú a potom aj s ostatnými hovoria ako so seberovnými, nedôjde im že je to nevhodné a nemusia to rozoberať keď o tom hlavne vedia veľké prd.
Pred nami ako deťmi bežne nejakí vzdialení príbuzní rozprávali omnoho horšie veci - perverzné, so sexuálnym podtónom, vulgárne nadávky. Som veľmi rada, že sa s nimi už nestretávam.

viestta
30. sep 2025
@ava987

@ciernysokol presne takto som to myslela

@ava987 ked tetky zacali nevhodnu temu, je problem zobrat dieta inde a nesediet s nimi?

culienka
30. sep 2025

@ava987 Tak ja keby som vedela, že mám citlivé dieťa, ktorému taká debata neprospeje tak by som dcéru zobrala preč kde by to nemusela počúvať. Určite by som neokrikovala dospelých ludí o čom sa majú baviť. podla mňa je to nevhodné. Aj dieťa nech sa učí, že keď mu dačo nevyhovuje nech odíde a nech nečaká, že všetci naokolo sa mu budú prispôsobovať.

kukulienka999
30. sep 2025

Chápem ta, sama mám 4 ročného syna a usi ako nahravace, keď sa bavíme o niečom. Ale je to kolobeh života, keď sme sli na cintorin za mojim tatkom, ktorý tragicky zomrel a začala som plakať. Tak bolo logické že sa môj syn pytal a povedala som mu to, nemá žiadnu traumu ani nič. Proste som to len použila, že taký je život a stava sa to hocikomu hocikde a hocikedy, že je to smutne, ale ti ludia už odisli do nebicka a dávajú na nás zhora pozor. Čo viac takým malym deťom povedať. Ja keď som mala 3 mi zomrel tatko a povedali nám, že siel do nebicka, dodnes si pamatam ako
Moja mamka plakala, keď prišli policajti a hneď za tym aj záchranka, aby ju kriesili. Mám to v pamäti Aaj tak som to nijak neprezivla, šla som sa hrať s babikou a život bol Gombička. Tak z vlastnej skúsenosti viem, že tak malé deti to naozaj nevnímajú. Čo skôr nedovolím je rozoberat a ohovárať pre detmi učiteľky, susedov, rodinu, lebo deti všetko počujú a potom to vytiahnu, keď ti najmenej čakáme 😁

euka210
30. sep 2025

@ava987 je to zivot a nie nevhodna tema. Keby hovoria o sexe, tak chapem...ale toto? Nase deti boli bezne pri rozhovoroch a ked nevedeli, tak sa opytali.
Jedine o covide sme nemohli rozpravat ked sa siril z Ciny, lebo 7r syn sa normalne bal. Ked uz bol covid na SR, tak uz ok.

anonym_57a131
30. sep 2025
@euka210

@ava987 je to zivot a nie nevhodna tema. Keby hovoria o sexe, tak chapem...ale toto? Nase deti boli bezne pri rozhovoroch a ked nevedeli, tak sa opytali.
Jedine o covide sme nemohli rozpravat ked sa siril z Ciny, lebo 7r syn sa normalne bal. Ked uz bol covid na SR, tak uz ok.

@euka210 keď už teda, to je život?
Umieranie je život?
A sex je čo? To nie je život?
Tvoj argument stojí za starú belu. Ty si úplne mimo.

anonym_fa43ca
30. sep 2025
@gribka1

@anonym_fa43ca A môžme sa aj hádať, biť, nadávať, veď to je život, nie?😂

@gribka1 ano. Ved dieta sa s tým raz stretne.

viestta
30. sep 2025
@anonym_57a131

Umieranie je život?

@anonym_57a131aj smrt patri k zivotu, rovnako ako sex. Stvorrocne dieta sa moze spytat ako sa dostalo maminke do bruska a kade vyslo. Tak ako smrt treba aj toto vysvetlit primerane schopnostiam dietata pochopit.

yosi
30. sep 2025

@ava987 Deti sú veľmi vnímavé. Aj tie najmenšie. Stačí, že pozeráš správy a myslíš, že to dieťa nevníma lebo sa hraje. Ale ver, že dieťa je ako vysávač informácií. Kľudne ti o niekoľko týždňov či mesiacov povie čo vie k téme. Dieťa nemôžeš držať v bubline, lebo to nedokážeš. Všetko primerane veku treba vysvetliť.

gribka1
30. sep 2025
@anonym_fa43ca

@gribka1 ano. Ved dieta sa s tým raz stretne.

@anonym_fa43ca To si zažila ako dieťa a žiaden vplyv? Lebo na mňa to teda nepôsobilo v pohode.

gribka1
30. sep 2025
@yosi

@ava987 Deti sú veľmi vnímavé. Aj tie najmenšie. Stačí, že pozeráš správy a myslíš, že to dieťa nevníma lebo sa hraje. Ale ver, že dieťa je ako vysávač informácií. Kľudne ti o niekoľko týždňov či mesiacov povie čo vie k téme. Dieťa nemôžeš držať v bubline, lebo to nedokážeš. Všetko primerane veku treba vysvetliť.

@yosi Bože tie správy, to je nejaká normálna vec?

yosi
30. sep 2025
@gribka1

@yosi Bože tie správy, to je nejaká normálna vec?

@gribka1 To bol príklad

wolf_
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
30. sep 2025

@ava987 máš pocit že dcérka sa tou témou ktorú počula trápi? Lebo nie vždy to musí vzťahovať tak ako to vnímané my dospelí. Pdpadnuté prsty ju trápia a nás nie lebo je to prirovnanie. Smrť dieťatka ale nemusí vnímať tak ako my.

mikadooo
30. sep 2025

@ava987 chápem o čo ti ide. Ešte raz by som ich požiadala a zdôraznila, že naozaj trvám na tom, že si neželáme aby o tom pred dcérkou hovorili. Občas stačí dôrazne zopakovať. A ak to nepomôže, tak ešte raz. A ešte raz. Až kým prestanú a začnú vás brať vážne, nie ako 4-ročné detičky. (A nejde mi primárne o to mŕtve bábätko, ja by som to dcérke proste doma vysvetlila. Ak niečo nechcem a niekto ma neberie vážne, tak to s vážnou tvárou a dôraznejšie zopakujem, že si to naozaj neželám, aj keď oni majú na to iný názor, prajem si, aby rešpektovali ten môj, lebo ide o moje dieťa).

anonym_fa43ca
30. sep 2025
@gribka1

@anonym_fa43ca To si zažila ako dieťa a žiaden vplyv? Lebo na mňa to teda nepôsobilo v pohode.

@gribka1 ironia

ivonadusa
30. sep 2025

rozumiem. ludia pred detmi rozoberaju vsetko a vsetkych. a samozrejme vacsinou negativne veci, co si deti pamataju..
citam, ze preco deti drzat v bubline..
deti chapu veci uplne inak ako my. naco im zatazovat hlavy s dospelackymi vecami, vaznymi a negativnymi?!!

ava987
autor
30. sep 2025

Takze dodam: ked teta zacala s tou temou akurat som dojcila mensiu dcerku a nedalo sa mi teda "len tak vstat a odist" ani sa jej inak venovat. Kazdopadne stykanie sa so svokrovcami a tetou nechavame na nutnom minime.

anonym_fbced2
30. sep 2025

@ava987 U nás sa pred deťmi rozprávalo aj o smrti .Oni započuki kadečo, nie vždy sa pri rodinných stretnutiach dá, aby nepočuli.
Ak bolo treba vždy sme to vysvetlili primerane veku.
Nikdy to nezanechalo na nich žiadne stopy, ani nočné mory..Žiaľ my sh8e v rodine mali veľa smutných udalosti a žiaľ deti bolo pritom keď umierala starká aj starký,boli na pohrebe úplne malý a veľmi veľa krát Žiaľ život je taký...

anonym_57a131
30. sep 2025
@viestta

@anonym_57a131aj smrt patri k zivotu, rovnako ako sex. Stvorrocne dieta sa moze spytat ako sa dostalo maminke do bruska a kade vyslo. Tak ako smrt treba aj toto vysvetlit primerane schopnostiam dietata pochopit.

@viestta áno, súhlasím, že oboje. Ale ta euka to práve domotala. Prečítaj si ešte raz, čo napísala.

anonym_fbced2
30. sep 2025
@sissy27

@ava987 prečo ťa nahnevalo, že chceli od teba zoznam tém, ktoré sú pre vás tabu? tak na jednej strane ti vadí, že sa pred tvojím dieťaťom hovorí o niečom, čo sa stalo, na druhej strane ti nevyhovuje požiadavka na nevhodné témy...
Ak máš problém s dospeláckymi rečami v prítomnosti tvojej dcéry, tak sa jej nabudúce venuj inak, zober ju niekde na dvor obzerať kvetinky. Chceš pre dieťa nejaké prostredie - tak mu ho vytvor, ale nežiadaj od druhých, aby sa prispôsobili tvojim nezmyselným požiadavkám. Za nevhodné témy považujem niečo úplne iné.

@sissy27 Áno súhlasím. My vždy ak sme niečo nechceli aby deti počuli tak ich niekto zubral von,alebo do inej izby. Toto nievje pre mňa tragédia.
@ava987

anonym_fbced2
30. sep 2025
@ava987

Takze dodam: ked teta zacala s tou temou akurat som dojcila mensiu dcerku a nedalo sa mi teda "len tak vstat a odist" ani sa jej inak venovat. Kazdopadne stykanie sa so svokrovcami a tetou nechavame na nutnom minime.

@ava987 Kto chce zariadi si a muž ji mohol zobrať inde..držte sa pekne vo svojej biubline.

bororka
30. sep 2025

Moja má 4r a smrť riešime viac menej denne. Akoby to potrebovala pochopiť a upratať. Pre mňa smrť nieje strašiak a rovnako pristupujem aj k vysvetlovaniu. Ale teda moja je empatická extrémne, teda u nás zatiaľ umierajú iba starci. Každý deň sa ma pýta, či už som dostatočne stará na umretie 😃 No a teda všetci okolo vedia, že smrť detí je u nás tabu.

jana_eyre_2
30. sep 2025

Ja som vždy s deťmi rozoberala aj takéto témy.. nikdy som sa s ničím nepríjemným netajila, dokonca ani s tým že deti umierajú.. všetko sa im snažím vysvetliť a veľa sa rozprávame.. a deti nikdy z toho neboli úzkostné, už sú veľkí a naozaj sa nejako neobavaju.. samozrejme bol čas keď si uvedomili, že raz zomrieme aj my, ale opäť - vyrozprávali sme si to, uistili sa, že je všetko v poriadku a užívame si život tak ako ide, báť sa niečoho dopredu je zbytočne, lebo to len berie radosť a nič nerieši..

Ja si myslím, že dôležité je byť úprimny a vykomunikovat čokoľvek čo dieťa trápi.. ja som napríklad bola celé detstvo bojazliva, takéto témy o smrti ma priťahovali a zároveň som sa veľmi bála.. ale nikdy mi nikto nič nevysvetlil, vždy to bolo len také zahmlievanie..

Ale teda myslím, že takéto témy sa majú rozoberať vklude a tvojimi slovami, nie že na dieťa vybafnu stari rodičia.. reagovali ste dobre, ale keď nie sú ochotní prestať, tak to asi moc nezmenis, skôr asi radšej odísť, neskôr ak sa k tomu dieťa vráti, vyrozprávať si to a vysvetliť..

euka210
30. sep 2025
@anonym_57a131

Umieranie je život?

@anonym_57a131 dakujem, tesi ma to 👍
...vsetko sa da veku primerane vysvetlit...

dory11
30. sep 2025

@ava987 áno nebola to správna informácia pre dieťa že bola nehodna kde niekto zomrel , ako tak isto neje správne pred dieťaťom rozoberať tému sexuálneho zneužívanie , vraždy, prepadnutia a podobne .
Áno samozrejme dieťa má vedieť čo je smrst chápať píšeš že si to uvedomuje a to stačí túto to informáciu či bola téma rodinný na ozaj nebola potrebná pre dieťa .

Podľa mňa ste nič zle neurobili bolo to správne dieťa má áno vedieť veci ale primerané jeho veku a fakt nepotrebuje v tomto veku počúvať že niekto mala nehodu a zomrel alebo že niekoho zabili atď

sissy27
30. sep 2025
@kaca222

Ja si myslím, že ste s manželom reagovali správne, tak, ako ste cítili, že je pre vašu dcéru vhodné. Reakcia príbuzných je zbytočne urážlivá.
A to som človek pre ktorého nie je nič tabu, malý s nami chodí od narodenia aj na pohreby, beriem ho k truhle sa rozlúčiť. Aj o tejto situácii by sme sa vedeli normálne pozhovárať, ale v kľude a vecne, nepotrebuje byť súčasťou konverzácie kde 5 dospelých ochká nad tou tragédiou a zalamuje rukami. Nastavili ste hranice, slušne, jasne, tak to má byť. Ak to nerešpektujú, odišla by som s dcérou preč. Ich blbé poznámky by som ignorovala, to je ich problém

@kaca222 ona nema co nastavovat hranice dospelym ludom, a uz vobec ak je ona u nich na navsteve. Vadi jej, ze jej dieta pocuje dospelacke reci? Tak nech ju zabavi inde. Ale samozrejme prave vtedy “nemohla”, lebo nutne potrebovala kojit - v kolektive 😂 a manzel sa musel asi prizerat alebo co. Proste klasika - ona je matka, tak vsetci sa maju prisposobit jej vzdy a vsade 🙄

sidicek
1. okt 2025

Tak a nepríde ti skôr divne ze 4rocna sedi a počúva rozhovory dospelých? Treba sa dieťaťu venovať a nebude ta trápiť ,co aká tetka povie svokre.