Ako riešiť agresívne správanie mamy počas menopauzy?
Baby prosim poradte, mama ma 50 rokov a zacina sa dostavat do menopauzy...vzdy sme mali spolu dobry vztah ale posledny rok si vsimam extremne zmeny v jej spravani...doma uz nezijem, takze z casu na cas idem rodicov cez vikend pozriet a kedze byvam 150km od nich zvycajne som ostala na cely vikend...problem je ale jej agresivne spravanie nielen voci mne ale aj otcovi a surodencom...napr minule som mesiac nebola doma, isla som sa napit a ona na mna spustila brutalny krik ze cele dni nic ine nerobi len po mne upratuje a umyva riad...stale nam vykrikuje ze robime bordel, nic nerobime a ak aj nieco urobime a upraceme tak na nas vrieska ze naco sme to robili ze ona to vie predsalen najlepsie...obmedzila som kontakt, zase mi do telefonu plakala ze ani domov nepridem ze jej chybam atd...prisla som na jeden den a zase to iste...krik...hadky...neustale osocovanie...fakt toto nedavam...navrhla som jej nech ide k lekarovi a samozrejme povedala ze jej nic nie je ze mam ist k nemu ja
Tiež som za lekára.
Tiež som za lekára.
@thereisabear no lenze ona tam nepojde a my ju tam inak nedostaneme...ale mam pocit ze sa to uz kazdym mesiacom zhorsuje....proste jej vsetko vadi a velmi agresivne a podrazdene na to reaguje
Zažila som niečo podobné.
Zažila som niečo podobné.
@anonym_5f531a a ako si to riesila? Preslo to?
@thereisabear no lenze ona tam nepojde a my ju tam inak nedostaneme...ale mam pocit ze sa to uz kazdym mesiacom zhorsuje....proste jej vsetko vadi a velmi agresivne a podrazdene na to reaguje
Osobnú skúsenosť nemám, ale podľa mňa to bude zdravotný problém, ktorý len tak nevyriešite.
@anonym_autor taka zmena správania to môže byť kľudne aj nádor na mozgu alebo nadobliciek alebo iného.
No ja poznám ženy v menopauze, čo sú veľmi agresívne, nepríjemné, nervózne. Ja sama si tým v menšom prechádzam a teda nemám nádor na mozgu. Moja mama mala veľmi zlé stavy a dnes rozumiem, prečo to tak bolo. Až dnes.
nátlaková akcia , bud pôjde k mudr alebo nepridete domov a nepodlahnut slzam
tak ako si to tu napísala tak jej to presne povedz ako dôvod, že to takto nejde...
S mojou mamou tiež začalo peklo počas menopauzy 😃 psychická tyrania naživo aj cez sociálne siete. Ponúkla som pomoc, odporučila terapiu. Urazila sa, že ju posielam k psychiatrovi. Tak som obmedzila kontakt na nutné minimum + sama absolvovala terapie, aby som sa jej chovaním nenechávala rozhodiť
Ja to vidím tak, že je to presne stará škola tá tvoja matka, čo muža a deti obskakuje, doma chce mať všetko tip-top. A tak Vás tak naučila a aj seba že to neurobí nik lepšie ako ona a tak dokonale. Ale dá sa obskakovať muža a deti v 30tke a mať všetko tip-top, ale vekom sily ubúdajú a už nevládze tak a je nervozna že nemá všetko podľa svojich predstáv. Je to celkom bežné, poznám X takýchto žien puntičkárok čo dobrovoľne všetkým robili servis a na starobu vkuse šomrú, lebo nevládzu do dávať do takého stavu aby boli spokojné a ked nie je všetko tip-top sú zase nespokojné. Nevidím to dramaticky tak ako tu, že pomaly by ju niektoré zatvorili na psychiatriu.
@anonym_autor to je taká aj mimo domu? Vieš, či jej len prehnane nezáleží na tom poriadku keď je sama. Či toto robí aj inde?
Moja matka prežívala menopauzu tak zle, až skončila na psychiatrii. Ale to len preto, že lekári si nevedeli rady. Neskôr sa to stabilizovalo a dnes je úplne v pohode. Vydrž 2-3 roky a bude to OK, tvoja matka si tým musí prejsť.
Moja matka prežívala menopauzu tak zle, až skončila na psychiatrii. Ale to len preto, že lekári si nevedeli rady. Neskôr sa to stabilizovalo a dnes je úplne v pohode. Vydrž 2-3 roky a bude to OK, tvoja matka si tým musí prejsť.
@sevrin a čo jej dali AD? Alebo akú liečbu?
hormony su take svine male a dokazu vela urobit aj na nalede,a le aj na telesnych pocitoch, ked je napr unavena, ci am navaly, nie ej to prijemne, uz toto ju moze znerovznovat. samotnu nervozitu mozu sposobovat este ajhormony priamo.
ja osobne mam niekedy s niecim problem, ale nevyjadrujem to, no ked mam PMS tak sa tolko neovladam, mam vyssiu tendenciu frflat. nie je to tym, ez by soms a ovladnut nevedela, ale je to odbobie, kedy nechcem dat so sebou mavat. mozno ma prave teraz take obdpbie, vdaka hormonom. mozno to co ti vycita, jej vzdy vadilo, len to neriesila, nechcela vyvolavat konflikty. no teraz sa neda a vyjadri svoj nazor.
vycita ti bordel, uymvanie riadov. mna by skor zaujimalo, ci je to len frflanie,a lebo to ma skutocne realny zaklad amusi po tebe robit poriadok. ak musi, jednoducho pohar trpezlivosti niekedy pretecie.
Ja to vidím tak, že je to presne stará škola tá tvoja matka, čo muža a deti obskakuje, doma chce mať všetko tip-top. A tak Vás tak naučila a aj seba že to neurobí nik lepšie ako ona a tak dokonale. Ale dá sa obskakovať muža a deti v 30tke a mať všetko tip-top, ale vekom sily ubúdajú a už nevládze tak a je nervozna že nemá všetko podľa svojich predstáv. Je to celkom bežné, poznám X takýchto žien puntičkárok čo dobrovoľne všetkým robili servis a na starobu vkuse šomrú, lebo nevládzu do dávať do takého stavu aby boli spokojné a ked nie je všetko tip-top sú zase nespokojné. Nevidím to dramaticky tak ako tu, že pomaly by ju niektoré zatvorili na psychiatriu.
@marsmykkok presne tak, tiez si rada porobim veci sama a niekedy ma vytaca, co su druhí schopni zaspinit. Mam 49, ale teda mensie deti a drzim sa na uzde ale syn mi uz tiez povedal, ze mam asi OCD, mozno aj tato mamicka je tak trochu liznuta a jednoducho jej vadi neporiadok a plus tie hormony. Vobec to nevidim tragicky, na starobu sa ludia zacinaju menit a zacinaju byt ufrflanejsi.
hormony su take svine male a dokazu vela urobit aj na nalede,a le aj na telesnych pocitoch, ked je napr unavena, ci am navaly, nie ej to prijemne, uz toto ju moze znerovznovat. samotnu nervozitu mozu sposobovat este ajhormony priamo.
ja osobne mam niekedy s niecim problem, ale nevyjadrujem to, no ked mam PMS tak sa tolko neovladam, mam vyssiu tendenciu frflat. nie je to tym, ez by soms a ovladnut nevedela, ale je to odbobie, kedy nechcem dat so sebou mavat. mozno ma prave teraz take obdpbie, vdaka hormonom. mozno to co ti vycita, jej vzdy vadilo, len to neriesila, nechcela vyvolavat konflikty. no teraz sa neda a vyjadri svoj nazor.
vycita ti bordel, uymvanie riadov. mna by skor zaujimalo, ci je to len frflanie,a lebo to ma skutocne realny zaklad amusi po tebe robit poriadok. ak musi, jednoducho pohar trpezlivosti niekedy pretecie.
@majamat nemyslim si ze to ma realny zaklad...isla som sa len napit a ona zacala na mna kricat ze stale po mne riady umyva...tak som jej povedala ze ake, ze uz par rokov tu nezujem a teraz som tu mesiac nebola...na brata zacala minule ziapat ze vysiel z izby von lebo musel na wc ze ide zase robit bordel...pritom nikto z nas nerobi bordel...len ona stale vykrikuje ze mynevieme upratat tak dobre ako ona pritom si dovolim tvrdit ze mam vqcsi poriadok u seba ako ona
Prechadza si tazkym obdobim. Sama si to neuvedomuje. K doktorovi ju len tak nedostanete. Neprerusuj s nou kontakt. Teraz ta potrebuje.
Ako dlho to uz trva? Mozno sa to casom zlepsi. Treba pockat tych par rokov.
@majamat nemyslim si ze to ma realny zaklad...isla som sa len napit a ona zacala na mna kricat ze stale po mne riady umyva...tak som jej povedala ze ake, ze uz par rokov tu nezujem a teraz som tu mesiac nebola...na brata zacala minule ziapat ze vysiel z izby von lebo musel na wc ze ide zase robit bordel...pritom nikto z nas nerobi bordel...len ona stale vykrikuje ze mynevieme upratat tak dobre ako ona pritom si dovolim tvrdit ze mam vqcsi poriadok u seba ako ona
@anonym_autor tak tazko povedat. no ak ju k dr nedostanes, nevis, cim to bude.
stale je tu sanca, ze hormony, no moze to byt aj nieco ine.
skus si ju viac vsimat, ci nema nejake ine priznaky. prpadne sa skus s nou porozpravat. nenasilne, posedeit pri kave, pri tv a pod. a pokecat. ide o to, ci sa ti nepostazuje na nieco, coho by sa dalo chytit
Zazila som a cisty des to jej chovanie bolo. Rypava, protivna, agresívna, arogantná. Odskakal si to aj partner asi najviac. Ja som z domu uz roky a teda po dvoch dňoch ma nasrala tak, ze uz som isla baliť a chcela odist na hotel s 2 makymi detmi do 4 rokov!
A do toho partnera rypala, doslova si vymyslela take p......y, ze som nechapala! Normalne som pohybovala o jej zdravom rozume...
A keby len spomeniem dr? Kristove rany!! To by bolo teátro! Všetci by sme boli debilni len ona lietadlo! Raz som jej to tak opatrne navrhla nepriamo - ze každý obcas potrebuje psychologa. No ale kdeže, ona nikdy žiadneho nepotrebovala - tak ale celkovo tsm sebareflexie je nulová.
Chodím na návštevu len občas. Ona je celkovo zaja svojska a ked neberie mna, tak bratranca ktorý mi vsetko povie.
Prechod sice uz nema ale prejavujú sa jej aj teraz ostrejšie tie jej negatíva. Pred cudzími je naj na svete ale obcas sa nejakpu hladkou aj mimo blízkych "vyfarbi".
Ja by som s nou bezila v jednej domácnosti a v prechode uz vobec nie!
Akurát som vtedy povedala, ze ak by som mala byt taka d.....á, okamzite idem k dr!
Obmedz kontakt a vydierať ju návštevou dr - a nexmch si uvedimi ako debilno sa chova v prvom rade!
Toto nevyhadas ani nevyhral pokial sa ona nedá do poriadku.
nie je alkoholička?
Môže to byť z hormónov. Mala by ísť na vyšetrenie.
ja som toto pri mame zazivala cely zivot aj mimo menopauzy, su ludia, ktori si chybu nepriznaju
@marsmykkok presne, moja mama to tak mala, všetko vždy pratala, my sme nevedeli ani len prach utrieť podľa nej - ale našťastie ja mám povahu že ja jedným uchom dnu druhým von… a potom po čase už ani pratať nebolo treba ani nemuselo byť všetko tip top…
@anonym_autor zažívam to iste s mojou matkou a moja dcéra zaživa to iste so mnou🫣 k akému lekárovi mám ist? Je potrebné liečiť to? Menopauzu rieši gynekológ, mám vitamíny, ktoré mi odporučil. A ďalej?
Treba jej to narovinu povedat do oci, ze je neznesitelna a nech sa laskavo kroti, inak bude sediet v byte sama, nikto nema nervy toto dlhodobo znasat.
@anonym_19263a kľudne začni navštevovať aj psychológa, kde sa vykecáš a nájdeš odpovede na svoje otázky čo so sebou. a začni cvičiť a možno aj meditovať…
Využi čas keď bude kľud a skús jej to predostrieť...Mami pomoc existuje (najprv gyn, neskor psych). Alebo jej ako darček k niečomu objednaj odber krvi - hormonalny profil a tam jej ukazes ako má hormóny rozházené že veríš že sa necíti dobre ale že sa dá pomôcť.
A pozor - nastup a priebeh týchto zmien je dědičné tak pozor na to a plánuj popredu z tým čo budeš robiť...
nátlaková akcia , bud pôjde k mudr alebo nepridete domov a nepodlahnut slzam
tak ako si to tu napísala tak jej to presne povedz ako dôvod, že to takto nejde...
@sara07 vydieraním nič nevyriesi

@anonym_autor chcela som sa spytat ci ste niektora zazila niexo podobne ze zena v menopauze moze byt takato agresivna...predtym vobec taka nebola