Ako riešiť deštruktívne správanie bratových detí?
Ahojte
Moji rodičia ma v tomto neberú moc vážne tak som sa sem prišla vyrozprávať/požiadať o radu
Mám 15 rokov, som prváčka na gymnáziu a fakt by som hlavne teraz potrebovala mať svoj kľud lebo sa potrebujem učiť na písomky ale s tým mám trochu problém lebo môj najstarší brat je u nás každý deň aj s jeho malými deťmi. Jeho deti mi nikdy nedajú pokoj, stále ma otravujú, ničia mi veci v izbe, berú mi veci ktoré potrebujem a môj brat ani moji rodičia im nikdy nič nepovedia. Už mi v izbe rozbili 2 kvetináče, rozbili niekoľko pohárov, pokreslili mi steny aj mi zničili žalúzie tým, že odtrhli tú šnúrku. Nemôžem si ani zamknúť izbu lebo mám také dvere, na ktorých sa to nedá. Vždy keď sa na toto sťažujem rodičom tak mi len povedia že je to normálne lebo sú tie deti ešte malé a malé deti také veci robia. Tatino je v tomto aj na mojej strane lebo jemu sa tiež nepáči ako sa chovajú ale mojej mame to vôbec nevadí. Už som z toho dosť smutná a poslednú dobu po škole chodím ku kamarátke a vraciam sa naspäť domov až o ôsmej večer lebo len u nej mám pokoj a môžem sa kľudne učiť.. Prosím vás ako to mám ešte mame vysvetliť aby ma pochopila? Mám pocit že ju vôbec nezaujíma ako sa o tomto cítim lebo jej vnúčatá sú jej prednejšie.. Bratove deti majú 6 rokov, 4 roky a 2,5 roka ak to nejako pomôže. Vopred ďakujem 😢
@hellwant ved jasne píše: "...Nemôžem si ani zamknúť izbu lebo mám také dvere, na ktorých sa to nedá. .."
Ak je otec v tom s tebou, skús mu navrhnúť výmenu dverí za také, ktoré sa dajú zamknúť. Vysvetliť im, že sa nestíhaš učiť, že máš toho veľa, pripadne niečo také ako ,,včera som sa nemohla pri deťoch učiť a dnes som na hodine nič nevedela keď ma vyvolali..." ,,dnes som bola najslabšia z triedy pretože som sa nestihla učiť.." ja by som to skúsila tak
Nevsimol som si to o nemoznosti sa zamknut, tak nech tatino prerobi, je na tvojej strane. Snad ta podpori v tomto.
Tak tu rozhovor očividne nepomáha. Akože ešte si mladá, ale ja by som brigádovala a kúpila si nové dvere a zamykala.
Opýtala by som sa otca či sa nedajú vymeniť dvere alebo aspoň vymyslieť spôsob ako ich zamknúť.
Jedna možnosť je mať v izbe niečo na zatvorenie ako je popísaný ten kolík vyššie, alebo niekedy stačí aj stolička za dvere. Druhá možnosť je mať tam drevenú varešku a v prípade potreby dať deťom po zadku. Myslím, že už ti do izby chodiť nebudú 🤣
Jedna možnosť je mať v izbe niečo na zatvorenie ako je popísaný ten kolík vyššie, alebo niekedy stačí aj stolička za dvere. Druhá možnosť je mať tam drevenú varešku a v prípade potreby dať deťom po zadku. Myslím, že už ti do izby chodiť nebudú 🤣
@lenkakravcova To nie je dobrá rada dať deťom po zadku teda.
Mame dala ultimatum, bud si poriesi syna a jeho deti alebo nebudes chodit do skoly vobec. Ak by ta nebrala vazne, tak by som chodila poza skolu, ked nemas priestor sa ucit, tak preco by si tam mala chodit, potom sa jej snad otvoria oci.
Inak daju sa kupit take poistky na dvere, a tym si ich zatvoris z vnutornej strany, a nikto ti nam nevojde ked nebudes chciet…
@cyberk toto je rada dospelej ženy? Nemám slov, ako z pomocnej školy ........
A čo tak povedať to bratovi? Hádam aspoň on by mohol mať rozum a pochopiť že nie je nutné byť každý deň u vás na návšteve že ty máš školu alebo nech tie návštevy skrati
Mame dala ultimatum, bud si poriesi syna a jeho deti alebo nebudes chodit do skoly vobec. Ak by ta nebrala vazne, tak by som chodila poza skolu, ked nemas priestor sa ucit, tak preco by si tam mala chodit, potom sa jej snad otvoria oci.
Inak daju sa kupit take poistky na dvere, a tym si ich zatvoris z vnutornej strany, a nikto ti nam nevojde ked nebudes chciet…
@cyberk tato rada urcite nie je vhodna, pokial je 1.na gymnaziu tak tento rok zavrsi povinnu skolsku dochadzku tak ak od buduceho nebude chodit tak ju jednoducho vylucia a dieta ostane so zakladnym vzdelanim.
Autorka nemas moznost ist na intrak? Nemas nejake aktivity aby si nemusela byt doma? Okrem tej kamaratky nejaky kruzok, sport... Kazdopadne je super, ze mas taku kamaratku ku ktorej sa mozes chodit ucit a nezanedbavas kvoli tomu skolu a to, ze deti ti nicia izbu to je take je to majetok tvojich rodicov tym myslim tie zaluzie, stenu, kym im to nevadi tak s tym nic neurobis je smutne, ze nicia aj tvoje veci a to by sa dalo vyriesit, ze by si vsetky svohe najhodnotnejsie veci, ktore sa daju rozbit dala niekde do krabice a do skrine kde nedociahnu na nejaku vrchnu policku a ked budes odtial nieco potrebovat vyberies a potom das naspat. A co sa neda dat do krabice napr nejake kvety a tak to by som poprosila rodicov nech namontuju policku kde by deti nedociahli.
Akú máš posteľ? Ak budeš doma, tak si prisuň posteľ k dverám,aby nemohli otvoriť. Musíš byť rázna a asertivná. Možno brat to berie tak,že je to stále aj jeho izba. Prip. porozprávať sa s otcom v prítomnosti mamy,aby ti otec pomohol predeliť izbu skriňou a vysvetliť deťom,že do toho priestoru nesmú ísť.
Akokoľvek radíte nové dvere s tým hlukom čo vydávajú 3 deti v byte sa určite nedá učiť. Treba si sadnúť s rodičmi a povedať im, že máš náročnú školu a potrebuješ kľud na učenie a požiadať ich, aby brat chodili len na víkend. Ak to nepochopia tak to skúsim s bratom, ale myslím, že tam chodí, aby mal kľud od detí veď sa mama postará. Nemáš starých rodičov, tetu, kamosku nablízku ku komu by si zašla? Teraz začína byť vonku teplo kľudne by som vzala deku, knihu a išla do parku. Je to len pre hodne riešenie ....a samozrejme aj tie dvere zrues, aby to v tvojej neprítomnosti nezničili čo máš v izbe.
a nemôžeš ísť na internát
Nemozes poprosit brata? Vy sa nerozpravate s bratom? Vysvetli mu,ze sa potrebujes ucit a potrebujes na to klud. Nech su deti v obyvacke alebo v spalni rodicov. Tvojim rodicom nezalezi na tvojom vzdelani? Teda hlavne mame? Ci si mysli,ze ti vedomosti same naskacu do hlavy?
Nech tvoj oco namontuje zamok, alebo sa porozpravaj s bratom.
A nemoze ist tvoja mama k bratovi?nech su u nich doma...ona bude s vnucatami a ty budes mat konecne ticho...
Retiazku na dvere alebo taky zaklapkovy mechanizmus ako byva na verejnych toaletach … v najhorsom pripade stolicku pod klucku … na to sposob najdes. Pri najblizsej rozbite veci by som narobila cirkus s nevyberanym slovnikom napr “Na co sa mnozi, ked si nevie potomstvo udrzat pod kontrolou. Co je taky sprosty alebo ma taku lenivu zenu, ze rodi ako jablon v pravidelnych intervaloch aby sedela doma na zadku a nemusela do roboty?(na margo veku deti … manzelka tvojho brata vyuziva stat a retazovu matersku) Asi sa ako ty doma nemohla ucit a ci si mas zobrat priklad a najst blbca ako tvojho brata a nasledovat jej priklad …. “ je jasne, ze v 15 toto. Nie su primerane argumenty tvojho veku, ale urcite neostanu nepovsimnute … nepouzila si v podstate ziadne skarede slovo. Je smutne, ze to nevies inac riesit, ale babky si niekedy neuvedomuju, ze uprednostnenim vnucat v podstate vyhanaju z domu svoje mladsie deti a potom sa cuduju, ked po maturite zbalia kufre a vidia ich 1 do roka.
Hlavne neuver tomu ( ani pre túto chvíľu ani pre budúcnosť) , že toto je normálne a že sa tak bežne správajú deti. Tak to totiž vôbec nemusí vyzerať a spravidla to tak vyzerá len vtedy, keď sú to deti nevšímané a výchova značne zanedbaná. Toto celé ale viac než o deťoch je o bezohľadnom a ľahostajnom postoji hlavne tvojho brata. čoby ich otca. Nevidím tam v tom "príbehu" ich mamu, ale ak tam s nimi príde len on, je za ne zodpovedný ON! Tvoja mama nevie zaujať iný postoj, lebo je starká, jej úloha je vnúčatká rozmaznávať a užíva si ich, tak chce byť tá dobrá. Choď za bratom a jasne mu odkomunikuj to, čo si napísala tu, so zreteľným ultimátom. a kúp si dákú tú zarážku do dverí - to je najjednoduchšie riešenie na začiatok.
Tvojej mamine odkazujem, ze som mala tiez 3 deti v rovnakom veku, a teda v zivote takto nenicili veci a uz vobec nie na navsteve. Na to su tam rodicia, aby na svoje deti dohliadli. Takze argument, ze deti su take a robia to vsetky neobstoji. Detom treba jasne vysvetlit, ze tvoja izba je zakazane uzemie.
Pokial tvoja mama nereflektuje na tvoje staznosti, obratila by som sa na tvojho brata resp. jeho zenu. Tiez mi ozaj pride cudne, ze su u vas nasackovani s 3 detmi kazdy den.
Nemusis byt len poslusna a vzorna dcera, daj im jasne najavo svoje hranice.
Ja by som dala jasny a hlasný rozhovor s bratom, keď sa on mohol učiť v kľude, tak prečo nie Ty. A vety " deti sú také, treba ich rešpektovať" tak to nech si strčí za klobúk. Použila by som aj dôraznejšie slová. A na deti by som kľudne zvýšila hlas, keby sa pchali kam nemajú, nehovorím, že máš hulákať, ale kým im budeš milučko vysvetľovať "no, no,no chrobáčik, sem nesmieš" tak Ťa budú mať na saláme. Tvoj brat pravdepodobne uplatňuje "rešpektujúcu výchovu" ale ak je Tvoj popis pravdivý, tak ju uplatňuje nesprávne a neskôr bude plakať celá rodina. Nedaj si skákať po hlave, ani od brata ani od neterí a synovcov.
Ja by som deticky zobrala za rucicky, odviedla ich do maminej spalne a posepkala im, ze babka ma v tejto izbe pre nich poschovavane sladkosti a hracky a musia poriadne hladat… nech jej to tam prevratia hore nohami a vybavene.
Ahoj babula, v prvom rade ma mrzi pristup mami a brata.
V druhom rade, vysvetli mame ze ich spravanie ma vpliv na tvoje studijne vysledky namolko sa nemozes plne sustredit, v druhom rade apeluj na to ze sice áno su to deti ale to ich neopravnuje devastovat tvoju izbu...
A zvysok daj mamke precitat.
Dobry den mamina, sama mam 3 deti.
Jedno dieta je autista, dve zdrave. Bavime aa o veku 6 a 5 5 rokov ano. 3deti do roka. A viete co? V tomto veku vedia ze, nabitok zaluzie kvetinace sa nenicia, vedia ze na navsteve sa chovame slusne, nechldime svojvolne kade chcemezvedia ze ak niekto na niecom pracuje alebo sa uci, dame mu priestor a vieme ze sa nehulaka a nebeha. Pretoze ano sic, je to rodina ale sme na navsteve a nie doma. Ani doma si toto nesmu dovolit behat pistat nicit... a ak vam dcera povedala ze jej to vadi, prosim berte jej slova na vedomie. Nieje to o tom ze je zla. Nieje zla, vie co hovory, aj ayn mal iato priestor na ucenie ked bola ona mala pretoze verim tomu ze ak chcela ist za bratom tak bolo "zlatko nechaj brata uci sa" "zlatko neber bratove veci" tak prosim respektujte teraz aj vy nu a dajte jej moznost sa zatvorit ucit a nebit obtazovana a rozptilovana.
@cyberk Este by sa mohla na cas aj v bordeli zamestnat a nieco si obcas slahnut........rada neskutocna
Strc si pod dvere nieco aby to neotvorili. Poskladany karton alebo ceruzku 🤷
Ja by som ich za usi vyniesla z izby a bars by som sa aj hadala.
Hold ale ja som ina povaha. Kazdopadne si daj do dveri zarazku
Si asi moc kľudná povaha. Musíš byť ráznejšia. Rodičom povedz, ze ti to vadí. Nech ti deti nechodia do izby a neobťažujú ťa, že sa potrebuješ učiť. Že sa v hluku nemôžeš sústrediť. Či ich brat nemôže zobrať von, aby si mala kľud.