Ako riešiť finančné dilemy a predaj nehnuteľností?
Ahojte, mám dilemu, ako ďalej. Auto sa mi pomaly rozpadá, je len otázkou času kedy odíde alebo skôr už sa nepohne 😅Momentálne som stále na rodičovskom, dieťa má 1 rok takže do práce nechcem ísť, je to moje vytúžené dieťatko a tak si čas s ním veľmi užívam. Avšak bojím sa mesačných výdavkov, už teraz to bolo len tak tak a teraz mi zdvihli úroky na hypotékach. Mám starší dom, z von sa tiež pomaly rozpadá, aj strecha by privítala výmenu. Z dnuka to máme prerobené avšak s chybami, či už na kúrení alebo podlahe.Tiež ma trápi že to máme len ako 2 izbový dom a teda moje dieťa nemá možnosť mať detskú izbu. No a ešte mám byt, ten mám na hypotéku ale prenajímam ho. Z prenájmu nič nemám pretože to čo mi platia ide na energie, hypotéku, dane a teda som na 0 a jediná výhoda je, že mi to platí hypotéku. Rozmýšľam predať byt. Len sa bojím že by ho znalec neohodnotil natoľko koľko by som zaň chcela. Najradšej by som predala aj dom aj byt a kúpila nejaky lepší dom, už som sa poučila čo ako nerobiť pri prerábke.Avšak to nie je stále možné pretože dom ešte nevlastním 5 rokov a tak by som musela platit daň z predaja nehnuteľnosti plus zdravotke sa tiež odvádzajú nejaké percentá zo zisku. Pri mojom dome by to činilo sumu cez 20 000 keďže nemáme faktúry od prerábky a kúpila som lacno avšak do domu išlo dosť veľa peňazí na prerábku a kebyže chcem aby sa mi vrátilo aspoň to čo som doň vložila tak je to veľa. Rozmýšľam využiť aj dotácie a dať zatepliť dom.Ale i tak sa mi nepáči lokalita a veľa vecí na dome, ktoré som pri kúpe nevidela a budem ho chciet predat. Poraďte mi. Počkať ešte 2 roky a potom predať obidve nehnuteľnosti alebo predať byt dať dokopy dom plus si kúpiť funkčné auto?
ja sa úprimne teším že sa jej podarilo aspoň dieťa, to viete naozaj čítať aj medzi riadkami že je za to šťastná 🙂 asi preto jej nikto neradí aby sa vrátila do práce, autorka uži si dcérku 😉 ale tuším VŠETKY ti tu radili aby si toho debila trošku upratala, skús nad tým popremýšľať že asi sa všetky mýliť nebudú 🤷 či všetci sú blázni len ja som lietadlo?
@zuzanka.zuzu dakujem za pochopenie.. co sa tyka chlapa viem ze je to problem ale este nejdem riešiť odlucenie.. dieta by malo mat otca a poznat ake je to mat rodinu a vyrastat v nej.. ak sa nezkonsoliduje potom to budem riešiť 🙂🙂 zatiaľ v tom vidim pomalu cestu k úspechu.. doma ho zle vychovali ale sem tam tam vidim tu nadej ze sa s nim da pracovať
Ty ho nemusíš nútiť prispievať, prinútiť ho môže súd. 250€ je ozaj výsmech, ja by som ho hnala palicou
jaaaaj.. zachranarka.. pochop: chlap je partner, to nie je tvoj celozivotny projekt na prerabanie.
@simca06022011 úplný súhlas. a na 90% si o pár rokov bude trieskať hlavu že kde stratila rozum 🙈 ALE ešte je tu 10% kde ženy sú samaritánky (a táto ešte aj rada prerába a tvorí) a možno to práve im vyjde 🤷 niekedy je život ozaj sranda 😀
@zuzanka.zuzu tiez som bola takato krepa :DD ale aspon financie sme mali a mame jasne vyriesene k spokojnosti.
Ja by som jeho maminke povedala, ze splacat moju hypoteku. 🤪. Ona z neho vychovala jedno velke nesamostatna decko.
Ja ti ale aj trochu rozumiem - za každým malým krokom vidis nehorázny úspech a vlastne ho stále ospravedlnujes. A máš pocit, že toto je normalny vzťah a on sa isto casom zmení. Lebo veď si na rodicaku a on chudák to ma ťažké, lebo pracuje, spláca dlhy a ešte musí teba živiť… a ešte ho rodičia neviedli k tomu, aby sa choval ako chlap a tvojou úlohou je prevychovať ho. žiadna ustipacnost, vlastná skúsenosť. Žena, ja viem, že sa to nepočúva ľahko, ale pýtaš sa na fóre, čo robiť - úplne prva vec je bud nastaviť pravidla mužovi, čo sa týka peňazí alebo sa ho zbaviť. Veď ty máš realne druhé dieťa, ktoré si spravilo u teba mama hotel, lebo ho ani vlastná matka doma nechce! A tak ho máš ako celkom drahu babysitterku, keďže malej sa venuje. Nie, tých 250 eur, ktoré ti posiela, nie je ani len almužna. Potom si hod na papier príjmy, vydavky, potrebne rekonštrukcie, možno želané rekonštrukcie, ktoré nie sú úplne nevyhnutne. Čo ti vyjde? Že síce je pekne byvat v dome ďalej od centra, robiť si výšku, mat dieťa, realizovat sa v kreatívnej tvorbe, starať sa o muža a neviem čo všetko. Ale je to extrémne veľa aj na kona. Nie tak na matku, ktorá zivi “dve deti” a pritom sama aktualne nezarába. A to ta mala dcérka bude rast a aj vydavky budú stúpať.
Ty si sa zrejme už rozhodla, že sa chceš zbaviť bytu, ale popravde, to je asi najmenej rozumná moznost. Ako píšeš, ta hypo sa ti plati sama… prečo by si teda predávala byt teraz, keď by si musela z toho vyplatiť aj hypo? Koľko by ti realne zostalo? Dalsia vec - nepáči sa ti dom, lokalita a kadečo. Chápem, nevlastnis ho 5 rokov. Ak ti ostávajú dva roky, asi by som zvážila pockat a potom dom, ktorý evidentne nie je až tak splneny sen, predať a bud ísť do bytu, ktorý aktualne prenajímas alebo hľadať vhodnejší byt, ktorý nebude “panu bohu za chrbtom”. Alebo si zrátaj, či ta nevyjde lacnejšie predať dom a zaplatiť štátu tých 20tis, ako píšeš, ako predať byt a vyplatiť banke hypoteku a možno ti ostane rovnako peňazí…
Inak, byvam v 2i byte a dvomi deťmi, už celkom veľkými. Majú vlastnú izbu, aj tak sú najradšej nasackovani pri mne. Kopec ľudí ma veľké oci, čo sa majetkov týka, mat pre každé dieťa zvlášť izbu, velku záhradu, pracovnu, satnik, bla bla bla. A tak su otrokmi, len aby mali, aj ked na to nemajú. ale najväčší pokrok je uvedomiť si, že to ta šťastnou neurobí, zvlášť, keď rátaš euro za eurom. Mala si sen byvat v dome, to chápem, ale asi ten dom predsa len nie je až take terno. Nikde ale nie je napísané, že sa ti sen nesplní o par rokov… rovnako ako to tvorenie - ktorému neviem, či už sa venuješ alebo stále je to sen. Dalsia vec je auto - to je plnohodnotny člen domácnosti, najmä ak je staršie a vyžaduje veľké investície. Zijem bez auta, aj dobrovoľne, aj kvôli tomu, že na jeho prevádzku nemam. Nie je to úplne easy, ale dá sa to. Lenze keď si to hodím na papier, je to dosť veľa peňazí mesačne. A tak hoci by to bolo super pohodlne voziť sa všade, ale skratka nedá sa mat všetko. Tiež to asi nie je u teba maly vydavok… možno si to skus rozpísať na papier a ísť aj mimo svojej komfortnej zóny, že to všetko chceš. Lebo nie vždy je krátkodobý pohľad (predám byt a tym sa to vyriesi) ten správny. Drzim ti palce, nech je to len lepsie.

Och ďakujem pekne.az teraz som si spravila obraz.mejdem viac písať lebo to nemá zmysel