icon

Ako riešiť finančné problémy rodičov?

3. nov 2025

Baby, moji rodicia maju 50 rokov, ja budem mat 30, mam este surodenca co chodi do skoly. Mam velke obavy o mojich rodicov ktori velmi zle hospodaria, nikdy nezarabali zle ale nikdy nemali nic nasetrene a vzdy sme isli od vyplaty k vyplate. Na jednej strane si vazim ze nam dopriali vzdy vsetko, ale teraz si uvedomujem ze mali lepsie rozmyslat. Rodicia nemaju ziadnu financnu rezervu, proste absolutne nic, maju stale pomerne vysoku hypo a teraz chcu brat dalsi spotrebak na auto lebo sa im stare pokazilo. Aj tieto veci ako pozicky maju zle osetrene nemaju tam poriadne poistky, vobec si nechcu dat poradit, hadaju sa so mnou ze ja som velmi mudra, dokonca uz maju aj take agresivnejsie spravanie a ze oni zarabaju malo tak nemaju z coho odkladat. Len ja ked u nich vidim co kupuju tak mi je do placu z toho...drahe potraviny, sladkosti, drogerku...dalo by sa kupit aj lepsie a sledovat akcie, na co mi povedia ze oni take suviksy nepouzivaju a nemaju tolko casu ako ja aby sledovalo akcie...oni idu proste do zahuby a si to vobec neuvedomuju, ja mam az chorobny strach ze co by bolo ak by sa nieco stalo, cokolvek, nemaju rezervu ani na jeden mesiac, proste nic...na jednej strane viem ze ak si niekto nechce dat povedat nic s tym neurobim ale na druhej su to moji rodicia...

Strana
z3
ukgirls
3. nov 2025

si dospley a svojpravny- dokazali takto zit doteraz tak ich nechaj .. ty sa pouc a ber priklad ako sa chovat nemas....

anonym_27c96a
3. nov 2025

Ty s tým nespravíš nic, pokiaľ sa nic nestane.

anonym_8c9a09
3. nov 2025

@anonym_autor ďakujeme za oznámenie,.čo mi s tým?
Aká je tvoja otázka?
Moji svokrovci takto ži celý život a.poradiť si nikdy nenechali. Občas mali oni dvaja dvojnásobný príjem ako mi s mužom a dve malé deti, len plienky a mlieko stali balík a vyžili sme oni nie.
Komu nie rady tomu niet pomoci

autor
3. nov 2025
@anonym_27c96a

Ty s tým nespravíš nic, pokiaľ sa nic nestane.

@anonym_27c96a no len ja sa prave toho obavam ze sa stane lebo takto sa to neda dlhodobo tahat len oni to nechapu...a uz mi bolo aj povedane ze ak budu potrebovat financnu pomoc ocakava sa ze im pomozem lebo ma vychovali

marca12
3. nov 2025

@anonym_autor Rodicia su este pomerne mladi,doba priala hypotekam,pozickam. Oni su asi ludia,ktori nezachytili inflaciu,neuvedomuju si,ze cim budu starsi,tym chorlavejsi,moze ostat jeden z nich na PN a su odpisani. Dalsia vec nasledujuce roky budu tazke a narocne na financie. Nic z toho si neuvedomuju,cize oni asi potrebuju padnut na hubu a potom sa mozno spamataju. Pokial odmietaju tvoju pomoc,nic s tym nenarobis,bohuzial.

baboobchod
3. nov 2025

Trápiš sa niečím, čo po prvé ani nemusí nastať a po druhé sama tomu nedokážeš zabrániť. Nerieš. Ak sa niečo stane jednému, druhý dostane vdovský a súrodenec sirotský. Alebo sa nehnuteľnosť predá. Majú 50, nie 70. Potraviny a drogérka - to sú drobnosti a tiež nemám čas sledovať akcie 🤣 Podľa mňa sa trápiš úplne zbytočne. Ok, svoj názor si im povedala a tým to pre teba nateraz končí.

autor
3. nov 2025
@baboobchod

Trápiš sa niečím, čo po prvé ani nemusí nastať a po druhé sama tomu nedokážeš zabrániť. Nerieš. Ak sa niečo stane jednému, druhý dostane vdovský a súrodenec sirotský. Alebo sa nehnuteľnosť predá. Majú 50, nie 70. Potraviny a drogérka - to sú drobnosti a tiež nemám čas sledovať akcie 🤣 Podľa mňa sa trápiš úplne zbytočne. Ok, svoj názor si im povedala a tým to pre teba nateraz končí.

@baboobchod mozne to je len ja uz som psychicky uplne v koncoch ked ich idem pozriet a stale su tema peniaze, ako nemaju, ze tyzden do vyplaty maju 2 eura ale nakupene najdrahsie sladkosti atd a este mi splehnu ze idu brat dalsi spotrebak a ze nevedia z coho ho vlastne budu platit

anonym_f95b9e
3. nov 2025

Poznám to😅 keď neprídu na to oni sami tak nijako
Zbytočne sa stresujes lebo čo zacnes za nich hospodáriť ty?
Musíš len veriť,ze ak by sa niečo,,pokazilo,, tak stále aspoň im ostane na minibyt a to je tak všetko
Ja som rodičom pomahala finančne ale ked bolo naozaj treba (ked ochoreli) ale inak som to neriesila a vždy boli raz trocha lepšie a potom zlééé no ved su dospelí

anonym_d193fa
3. nov 2025
@anonym_autor

@baboobchod mozne to je len ja uz som psychicky uplne v koncoch ked ich idem pozriet a stale su tema peniaze, ako nemaju, ze tyzden do vyplaty maju 2 eura ale nakupene najdrahsie sladkosti atd a este mi splehnu ze idu brat dalsi spotrebak a ze nevedia z coho ho vlastne budu platit

@anonym_autor proste to ignoruj a ked budu pytat tak im posli linku na clanok o financnej gramotnosti

anonym_43d30b
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja ťa chápem, moja svokra je presne toto, dobré príjmy celý život, ale nulové úspory, všetko vždy minula. Na dôchodku zivori a dotujú ju deti. Nemám radu. Možno im urob finančný prehľad do tabuľky, čo ich koľko vyjde, aspoň pre svoj pokoj. A keby aspoň stovku, dve mesačne vedeli niekam posielať na účet, ktorý by bol pre nich nedostupný.

sissy27
3. nov 2025

@anonym_autor rodicov nezmenis, ale zapracovala by som na tom, aby mladsi brat nesiel v ich slapajach. A s tou starostlivostou - jasne by som im vysvetlila, ze pomoct v starobe neznamena splacat ich dlhy, o ktore si sa nijako nepricinila a ani nemala ziadny pozitok z tych uverov, nech rataju s tym, ze mozu skoncit na ulici.

anonym_64965d
3. nov 2025

Vidíš im reálne na účty? Lebo také reči, že na nič nemám a nevychádzam veľmi radi často omieľajú aj tí, ktorí vychádzajú celkom pekne. Chápem ten strach a možno aj nejaký pocit zodpovednosti do budúcna, ale žiaľ, nemáš s tým čo spraviť a stresovať sa kvôli tomu ničomu nepomôže, túto tému by som s nimi teda už neriešila, keď začnú, tak odchádzam, lúčim sa, skladám telefón, s tým, že ak majú záujem, môžem poradiť, pomôcť, môžeme sa na to pozrieť, ale ak sa chcú iba sťažovať a fňukať, tak to počúvať nebudem.

frflos_nespokojny
3. nov 2025

zobrat spotrebak na auto je najhorsia investicia. teda ako auto samotne. to sa kupuje iba ak na to mas. chapem tvoju obavu a mas uplnu pravdu, ale hlavou mur neprerazis.
si vo velmi tazkej pozicii a nedokazem ti poradit jedine velmi citlivo dohovarat a dookola opakovat

xenia65
3. nov 2025
@anonym_8c9a09

@anonym_autor ďakujeme za oznámenie,.čo mi s tým?
Aká je tvoja otázka?
Moji svokrovci takto ži celý život a.poradiť si nikdy nenechali. Občas mali oni dvaja dvojnásobný príjem ako mi s mužom a dve malé deti, len plienky a mlieko stali balík a vyžili sme oni nie.
Komu nie rady tomu niet pomoci

@anonym_8c9a09 nič v zlom, len mi - mne i, my - všetci y. Prepáč, nedalo mi...

guudy
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak si z tejto situacie psychicky na dne, odporucam co najskor zacat navstevovat psychologa.

autor
4. nov 2025
@anonym_64965d

Vidíš im reálne na účty? Lebo také reči, že na nič nemám a nevychádzam veľmi radi často omieľajú aj tí, ktorí vychádzajú celkom pekne. Chápem ten strach a možno aj nejaký pocit zodpovednosti do budúcna, ale žiaľ, nemáš s tým čo spraviť a stresovať sa kvôli tomu ničomu nepomôže, túto tému by som s nimi teda už neriešila, keď začnú, tak odchádzam, lúčim sa, skladám telefón, s tým, že ak majú záujem, môžem poradiť, pomôcť, môžeme sa na to pozrieť, ale ak sa chcú iba sťažovať a fňukať, tak to počúvať nebudem.

@anonym_64965d vidis a je to pravda...oni nielenze minu svoje vyplaty ale maju moznost mat v banke aj precerpanie limitu takze minu peniaze aj do tej vysky a potom kazdy mesiac ked dostanu vyplatu tak im banka hned vezme to co precerpali a hned su v minuse

anonym_b0a68f
4. nov 2025

Ja tá chápem, si v strese, lebo v podvedomí vieš, že keď sa čosi stane, tak to pôjde z tvojho vrecka. Máš muža deti?

jana_eyre_2
4. nov 2025

hlavne sa venuj bratovi, aby mal nejakú finančnú gramotnosť dobuducna.. verím že to je stresujúce, ale asi s tým fakt nič nespravis ak si oni neuvedomujú...

muzula
4. nov 2025

a hlavne im uz teraz daj dorazne najavo, ze kedze teraz odmietaju akukolvek diskusiu o zlepseni financnej situacie, tak ked sa dostanu do problemov kvoli tomu, ze vsetky tvoje rady dnes odmietaju, nech zabudnu na nejake vynucovanie si financnej pomoci od teba z titulu "vychovali sme ta". Ty si si to nevynutila, to bola ich volba mat dieta a ty mas teraz svoju rodinu, kvoli ktorej musis byt financne zodpovedna v prvom rade.

mysicka36
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_64965d vidis a je to pravda...oni nielenze minu svoje vyplaty ale maju moznost mat v banke aj precerpanie limitu takze minu peniaze aj do tej vysky a potom kazdy mesiac ked dostanu vyplatu tak im banka hned vezme to co precerpali a hned su v minuse

@anonym_autor Preboha, to je najhoršie úročená pôžička. Takých klientov majú banky radi 😀. A teda nezávidím ti situáciu. Pretože takto ak už im to zle vychádza, že pravidelne prečerpávajú, bri ďalšom zadĺžení, nebude už ani prečerpanie stačiť.

pieksamaki
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor su svojpravni? ....môžeš poradit, mozu vypočuť, maju nazor ini, neurobíš nic....dôsledky oni musia vedieť. ..nie je to vsak nic hrozne

maminkadeticiek
4. nov 2025

Tak im povedz,ze tym ze si ich upozornila a poradila im ako zlepsit hospodarenie tvoja uloha skoncila.Nechcu zmenit zivotny styl,v poriadku.Ale nech neocakavaju,ze ty budes za nich splacat dlhy ked sa kvoli nezodpovednemu spravaniu dostanu do problemov,ze na to nemas financie.Zena,ty nemas povinnost tahat ich z brindy do ktorej sa dostanu.

karolinakr
4. nov 2025

zrejme ešte neboli v problemoch, choroby, vypadok prijmu, takže ich to netrapi, čim človek starne tym menej vladze robiť, kup im knihu o finančnej gramotnosti a najlepšie časti odfoť a daj im papier na stol, snad si z toho niečo zoberu, prebehnu očami alebo ak existuje finančny poradca, tak im dohodni stretnutie, ale nie taky, čo ich bude nahovarať na pôžičky, raz som videla taky dokument, kde zdokladovali všetky prijmy, vydaje a ten poradca im radil ako sa to da lepšie a ked to dodržiavali, tak dostali sa z dlhov

karolinakr
4. nov 2025

všetci ti tu radia , nech sa nestresuješ, a nestaraš, ale ked oni budu na mizine a rataju s tvojou pomocou, že ich budeš dotovať, a ešte si nedaju povedať..musiš im povedať, alebo budu hospodariť, alebo ich nebudeš dotovať, to je nenormalne, aby niekto žil nad pomery a potom tlačil na druhych, nech hasia jeho problémy

karolinakr
4. nov 2025

teraz som si prečitala, že chodia do minusu, prečerpavaju limit, čiže krasne uroky platia banke mesiac čo mesiac a idu si brať spotrebák--čo sú šialení? a ešte ťa okriknu, či si mudra, ked im do toho hovoriš? ja by som s nimi prerušila kontakt, toto už je hardcore, byt pojde banke, skončia tebe na krku na koniec a budeš ich musieť živiť
nech sa spamätajú, čo im preskočilo? ked dobre zarabaju, nevedia vyjsť z vyplaty? kam davaju peniaze?
staraj sa, kym nepadnu na hubu, lebo padneš s nimi
dobre ti radím, staraj sa!

magdalienka11
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v prvom rade im vysvetli,, že ty im pomáhat vobec nemusís, nie je to tvoja povinnost. Oni chceli dieťa - teba, ty si sa na svet nepýtala. A keď nechcú tvoje rady od teba, nech si znášajú následkt sami.

denithestrange1993
4. nov 2025

@anonym_autor by som im v case nudze povedala,ze ty hospodaris ako oni a nemas nasetrene ani suchu kôrku,nech si zoberu 3.spotrebak...Na druhej strane netrap sa pre nich,pouc sa z nich a mudrejsie hospodar s peniazmi,ale ze sa oni zmenia nerataj

karolinakr
4. nov 2025
@denithestrange1993

@anonym_autor by som im v case nudze povedala,ze ty hospodaris ako oni a nemas nasetrene ani suchu kôrku,nech si zoberu 3.spotrebak...Na druhej strane netrap sa pre nich,pouc sa z nich a mudrejsie hospodar s peniazmi,ale ze sa oni zmenia nerataj

@denithestrange1993 on sa to ľahko hovorí, ale ked zazvoní exekútor,ona bude prvá, ktorej budú volať
ale to s tou suchou kôrkou je dobrý nápad 😀

denithestrange1993
4. nov 2025
@karolinakr

@denithestrange1993 on sa to ľahko hovorí, ale ked zazvoní exekútor,ona bude prvá, ktorej budú volať
ale to s tou suchou kôrkou je dobrý nápad 😀

@karolinakr ved nie je ich rucitelom,max po ich smrti podedi dlhy

karolinakr
4. nov 2025
@denithestrange1993

@karolinakr ved nie je ich rucitelom,max po ich smrti podedi dlhy

@denithestrange1993 hej, ale myslím rodičov, oni ako by s tým počítali, že im bude požičiavať peniaze, je vo veľmi zlej situácii

Strana
z3