Ako riešiť finančné problémy rodičov?
Baby, moji rodicia maju 50 rokov, ja budem mat 30, mam este surodenca co chodi do skoly. Mam velke obavy o mojich rodicov ktori velmi zle hospodaria, nikdy nezarabali zle ale nikdy nemali nic nasetrene a vzdy sme isli od vyplaty k vyplate. Na jednej strane si vazim ze nam dopriali vzdy vsetko, ale teraz si uvedomujem ze mali lepsie rozmyslat. Rodicia nemaju ziadnu financnu rezervu, proste absolutne nic, maju stale pomerne vysoku hypo a teraz chcu brat dalsi spotrebak na auto lebo sa im stare pokazilo. Aj tieto veci ako pozicky maju zle osetrene nemaju tam poriadne poistky, vobec si nechcu dat poradit, hadaju sa so mnou ze ja som velmi mudra, dokonca uz maju aj take agresivnejsie spravanie a ze oni zarabaju malo tak nemaju z coho odkladat. Len ja ked u nich vidim co kupuju tak mi je do placu z toho...drahe potraviny, sladkosti, drogerku...dalo by sa kupit aj lepsie a sledovat akcie, na co mi povedia ze oni take suviksy nepouzivaju a nemaju tolko casu ako ja aby sledovalo akcie...oni idu proste do zahuby a si to vobec neuvedomuju, ja mam az chorobny strach ze co by bolo ak by sa nieco stalo, cokolvek, nemaju rezervu ani na jeden mesiac, proste nic...na jednej strane viem ze ak si niekto nechce dat povedat nic s tym neurobim ale na druhej su to moji rodicia...
Bez poistiek by sme ani nespavali.Ano ked je pn kratkodoba dodrbe si vyplatu tak tam ma sluzit teda aspon rezerva.Na dlhsiu pnku uz poistka,no a smrt,invalidita tak to uz hadam uplna samozrejmost.Ano su drahe poistky a opet sa zvysovali,vcera mi vravela poistovacka.A tento mesiac bude tolko plneni,ze az.Aj muz,kedze je pn uz vyse mesiaca.Ale kedze mame odmeny,tak aj tak nebude mat zlu vyplatu.Aj ked iba 2dni odbrobil.Uz si sice dodrbal aj dalsiu ale zas tam mame 14te platy obaja.
Nerozmyslaju tvoji rodicia dobre,a obzvlast stale minus,a este spotrebak.Luto by mi bolo iba tvojho surodenca.
@anonym_autor v živote ma nenapadlo riešiť finančnú situáciu mojich rodičov a ich hospodárenie.
Nie je to tvoj problém a ak im neručiš svojim majetkom alebo si im nepožičala peniaze nechápem, prečo ťa to trápi. Nech si (ne)hospodária ako len chcú. Nie si v pozícii, any si rodičov poučovala ako narábať s peniazmi. Jedine, žeby si žiadali tvoj názor. Ak chcú finačne pomáhať, treba stanoviť pravidlá za akých si ochotná im pomôcť.
@anonym_autor v živote ma nenapadlo riešiť finančnú situáciu mojich rodičov a ich hospodárenie.
Nie je to tvoj problém a ak im neručiš svojim majetkom alebo si im nepožičala peniaze nechápem, prečo ťa to trápi. Nech si (ne)hospodária ako len chcú. Nie si v pozícii, any si rodičov poučovala ako narábať s peniazmi. Jedine, žeby si žiadali tvoj názor. Ak chcú finačne pomáhať, treba stanoviť pravidlá za akých si ochotná im pomôcť.
@sisaka Nuž, teraz riešiť nemusí, ale keď budú definitívne na mizine bude prvá, od ktorej budú žiadať pomoc. Neviem si predstaviť, že by ich nechala hladovať, takže je to jej problém.
Ktosi ju v diskusii posielala k psychológovi. Nie ona, ani by potrebovali psychológa, aby im vysvetlil že takto to nepojde. Môj brat so švagrinou takto žili celý život. Po výplate boja jej, kamaráti, karty, pohárika, cigarety a každý mesiac pred zalohou požičaj, z výplaty vrátili, pred zalohou požičali....
Chcelo by to tvrdý reštart...
@anonym_27c96a no len ja sa prave toho obavam ze sa stane lebo takto sa to neda dlhodobo tahat len oni to nechapu...a uz mi bolo aj povedane ze ak budu potrebovat financnu pomoc ocakava sa ze im pomozem lebo ma vychovali
@anonym_autor ha ha ha ...tak to je citove vydieranie...za take spravanie na zakladne potraviny 100 eur a rodic, nerodic....napis si to niekde...kedy si im radila a daj si to do tabulky a ked za 10 rokov budu ziadat pomoc tak im ukaz kde mali setrit...ty budes mat dodrbany zivot lebo oni su najmudrejsi...
@anonym_autor povec im aspoň to, že ak sa dostanú do dlhov alebo finančnej tiesne, nebudeš ich zachraňovať. Lebo sama hospodáris ako najlepšie vieš a zodpovedne a nebudeš niesť ty potom za nich zodpovednosť. U nás sa tak stalo, že mama prišla o byt, musela som kúpiť jej nový (hoci je môj, ale býva v ňom, mohla som ho mať ako investíciu...) a ešte som jej zaplatiť dlhy musela...
@sisaka Nuž, teraz riešiť nemusí, ale keď budú definitívne na mizine bude prvá, od ktorej budú žiadať pomoc. Neviem si predstaviť, že by ich nechala hladovať, takže je to jej problém.
Ktosi ju v diskusii posielala k psychológovi. Nie ona, ani by potrebovali psychológa, aby im vysvetlil že takto to nepojde. Môj brat so švagrinou takto žili celý život. Po výplate boja jej, kamaráti, karty, pohárika, cigarety a každý mesiac pred zalohou požičaj, z výplaty vrátili, pred zalohou požičali....
Chcelo by to tvrdý reštart...
@evansova očividne takto vždy (ne)hospodárili a ako píše autorka nič im v detstve nechýbalo a dokonca za tie desaťročia stále nezbankrotovali. Ak by aj prišlo napríklad na exekúcie na základné živobytie tam vždy musia nechať prostriedky.
Mne príde, že autorka má svoju predstavu, na čo a ako by mali rodičia míňať peniaze, tí si ale nenechajú do toho kecať a autorke vadí, že sa neriadia jej predstavami ako by mali narábať s peniazmi.
Zväčša to býva naopak - rodičia si väčšinou myslia, že vedia najlepšie a snažia sa dirigovať svoje dospelé deti, tu je to prehodené, dospelá dcéra ma potrebu usmerňovať rodičov.
tažko povedat, ak by boli rodicia taki, že ozaj v detstve by mi kupili, na čo som si ukazala, tak by som sa na nich nevykašlala, i ked podla mna vela zarobit a nič nemat je znak zleho gazdovania, lebo ist do minusu každy mesiac, tam zaplati poplatky banke koĺko 80- 200€ každy mesiac? V takej situacii si brať spotrebak, ozaj? to už je debilizmus..mama nemala pred vyplatou peniaze, vzali si požičku, samozrejme potom už nemali vôbec peniaze...poradit si nedali, alebo sa mama urazila alebo vrieskala...niekedy si hovorim, že ta myšlienka v 18 odist z domu a nikdy sa nevratiť nebola zas až tak na zahodenie..
ked si jednoducho niekto chybu neprizná, nedá sa, aj ked sa rozkrájaš a môžeš to myslieť akokoĺvek dobre
@evansova očividne takto vždy (ne)hospodárili a ako píše autorka nič im v detstve nechýbalo a dokonca za tie desaťročia stále nezbankrotovali. Ak by aj prišlo napríklad na exekúcie na základné živobytie tam vždy musia nechať prostriedky.
Mne príde, že autorka má svoju predstavu, na čo a ako by mali rodičia míňať peniaze, tí si ale nenechajú do toho kecať a autorke vadí, že sa neriadia jej predstavami ako by mali narábať s peniazmi.
Zväčša to býva naopak - rodičia si väčšinou myslia, že vedia najlepšie a snažia sa dirigovať svoje dospelé deti, tu je to prehodené, dospelá dcéra ma potrebu usmerňovať rodičov.
@sisaka nemam potrebu ich usmernovat ale ked minaju na hluposti, ako fakt drahe cokolqdy, bonbonieri co jedia pri telke, stale nove oblecko atd a placu ze su v dlhoch a idu od vyplaty do vyplaty a este mi povedia ze ocakavaju ze im financne pomozem lebo ma vychovali tak ako neviem ci mam drzat usta a odovzdat im vsetky uspory...
tažko povedat, ak by boli rodicia taki, že ozaj v detstve by mi kupili, na čo som si ukazala, tak by som sa na nich nevykašlala, i ked podla mna vela zarobit a nič nemat je znak zleho gazdovania, lebo ist do minusu každy mesiac, tam zaplati poplatky banke koĺko 80- 200€ každy mesiac? V takej situacii si brať spotrebak, ozaj? to už je debilizmus..mama nemala pred vyplatou peniaze, vzali si požičku, samozrejme potom už nemali vôbec peniaze...poradit si nedali, alebo sa mama urazila alebo vrieskala...niekedy si hovorim, že ta myšlienka v 18 odist z domu a nikdy sa nevratiť nebola zas až tak na zahodenie..
ked si jednoducho niekto chybu neprizná, nedá sa, aj ked sa rozkrájaš a môžeš to myslieť akokoĺvek dobre
@karolinakr ano prave z tohto dovodu mi je tazko nechat ich v zlej situacii ale teraz ako som dospela a chcem mat vlastne dieta uz viem ze je hlupe a nerozvazne kupovat dietatu vsetko co chce...dieta tomu nerozumie, rodic by mal byt zodpovednejsi...ja uz som rodicom aj pozicala peniaze, horko tazko mi ich vratili ale teraz uz padaju do takej situacie ze uz ani s mojim prijmom im neviem nejako pomoc a ak im dam uspoey tak viem ze aj so snubencom sa potom mozem akurat tak rozijst lebo nebudem mat nic na spolocny zivot
@karolinakr ano prave z tohto dovodu mi je tazko nechat ich v zlej situacii ale teraz ako som dospela a chcem mat vlastne dieta uz viem ze je hlupe a nerozvazne kupovat dietatu vsetko co chce...dieta tomu nerozumie, rodic by mal byt zodpovednejsi...ja uz som rodicom aj pozicala peniaze, horko tazko mi ich vratili ale teraz uz padaju do takej situacie ze uz ani s mojim prijmom im neviem nejako pomoc a ak im dam uspoey tak viem ze aj so snubencom sa potom mozem akurat tak rozijst lebo nebudem mat nic na spolocny zivot
@anonym_autor no po pravde, od tohto by som sa dištancovala, davať niekomu uspory, za to,že si žije nad pomery, nevie zatiahnuť ručnu brzdu, ešte pridávajú na plyn, namiesto aby zmenšili výdaje idu do ďalších pôžičiek, oni tu knihu Finančna gramotnosť potrebujú ako soľ, daruj im jednu na Vianoce
Ked sa nevedia uskromniť a naučiť šetriť,
a chcú si žiť nad pomery, musia si zvýšiť príjem, čiže brigadu po práci alebo v nedeľu a sobotu a čím budú starší, tým menej budú vládať robiť, to znamená, čim skôr sa zbavia dlhov, tým lepšie pre nich i pre teba
@sisaka nemam potrebu ich usmernovat ale ked minaju na hluposti, ako fakt drahe cokolqdy, bonbonieri co jedia pri telke, stale nove oblecko atd a placu ze su v dlhoch a idu od vyplaty do vyplaty a este mi povedia ze ocakavaju ze im financne pomozem lebo ma vychovali tak ako neviem ci mam drzat usta a odovzdat im vsetky uspory...
@anonym_autor koľko preboha tých čokolád zjedia, keď ti to tak vadi? A oblečenie - čo kupujú Versace?
Na rovinu im povedz, že peniaze nazvyš nemáš, takže aj v budúcnosti sa budú musieť spoliehať na svoj príjem a podľa toho by sa mali zariadiť
@anonym_autor koľko preboha tých čokolád zjedia, keď ti to tak vadi? A oblečenie - čo kupujú Versace?
Na rovinu im povedz, že peniaze nazvyš nemáš, takže aj v budúcnosti sa budú musieť spoliehať na svoj príjem a podľa toho by sa mali zariadiť
@sisaka halooo...mne to nevadi ale ked nemaju na splatky hypo uz teraz a idu si brat dalsi spotrebak a ziju si nad pomery si kazdy mesiac si kupuju nejake oblecko ale odomna sa ocakava ze im budem splacat dlhy tak asi mam nejake pravo povedat ze si myslim ze nie dobre hospodaria
@sisaka halooo...mne to nevadi ale ked nemaju na splatky hypo uz teraz a idu si brat dalsi spotrebak a ziju si nad pomery si kazdy mesiac si kupuju nejake oblecko ale odomna sa ocakava ze im budem splacat dlhy tak asi mam nejake pravo povedat ze si myslim ze nie dobre hospodaria
@anonym_autor nerozčuluj sa. Nikto nemá rad nevyžiadané rady. Kým sa ťa nepýtali čo robiť tak je naivné si myslieť, že ich ovplyvníš nejakým kritizovanim.
Ak si im ešte neoznámila, tak im povedz, že im rada pomôžeš s finančným plánovaním, ale rozhodne nemáš peniaze na to, aby si živila ďalšiu domácnosť.
Fakt neviem, čo chceš počuť, nemáš žiaden volyv na to, ako rodičia naložia s ich vlastnými peniazmi.
@anonym_autor hlavne ich dôrazne informuj o tom, ze si zakladás rodinu a všetky peniaze pôjdu na dieťa a váš život. Ze im rada poradíš, ako a kde ušetriť, ale viac im bohužiaľ nemáš možnosť ako pomôcť. Nech sa zamyslia nad svojím hospodárenim nad tým, co budu robiť ak prídu o byt, co dajú jest dieťaťu a ci si myslia, ze azylovy dom je vhodné prostredie pre pubertiaka, lebo tam svojim správaním smerujú.
ja osobne si nemyslim, že ked sa niekto rúti do priepasti, je povinnost druhych mlčat, nezasahovat, lebo nevyžiadane rady nikto nema rad
to nie je laska...vediet, že ideš do sračiek a zdaleka sa pozerať a nezasahovať..
ano, rodičia su podraždeni, ale ked budu v mínuse oni realne čakaju, že dcera to za nich zacvaká
vydavky neokrešú, ale pomoc budú čakať..
kam by sme došli, keby každy doplacal na hlúposť ostatných
@anonym_autor Problem je, ze si kapitalistka. Lubis peniaze, vsetko preratavas na peniaze. Dokonca veris tomu, ze ta partner bez uspor nebude chciet ("so snubencom sa potom mozem akurat tak rozijst lebo nebudem mat nic na spolocny zivot").
Bojis sa, ze rodicia raz budu od teba pytat peniaze, lebo vies, ze im nebudes chciet dat. Peniaze si ctis viac ako rodinu. Nevies si predstavit zivot bez penazi (Mmmillášek 💵)
Lubis peniaze, veris, ze peniaze su najdolezitejsie na svete. Myslis si, ze na opateru starych ludi, na liecenie chorych, na strazenie deti, na studium, na zabavu... su potrebne peniaze.
Dokial takto budes rozmyslat, dokial budu tvojou motivaciou k zitiu, k akcii peniaze, bude sa tebe aj tvojim rodicom zit tazko. Aj nam vsetkym ostatnym.
Mocni ti hodia iba odrobinky a uchechtavaju sa na tebe, ako studujes letaky, aby si na nakupe usetrila 5 euro. A staci iba nehrat ich hru. Staci, ked susede zadarmo postrazis dieta, ked dochodcom prinesies nakup. A bezodplatne pomozes tym, ktori potrebuju.
Sadni na gauc ku mame, vystiskaj ju a rozdelte si drahu cokoladu, ktoru donesies. Respektuj ich takych, aki su. Budu to naj chvile vo vasom zivote, take si za peniaze nekupis.
Hodnota penazi, ktore tvoji rodicia dlhuju banke, ta neexistuje. Existuje iba neochota ludi pomoct bez odmeny a ta je teraz naozaj obrovska. Nebud sucastou toho monstra.
Som pri zmysloch a neberiem drogy..😀
@anonym_autor Problem je, ze si kapitalistka. Lubis peniaze, vsetko preratavas na peniaze. Dokonca veris tomu, ze ta partner bez uspor nebude chciet ("so snubencom sa potom mozem akurat tak rozijst lebo nebudem mat nic na spolocny zivot").
Bojis sa, ze rodicia raz budu od teba pytat peniaze, lebo vies, ze im nebudes chciet dat. Peniaze si ctis viac ako rodinu. Nevies si predstavit zivot bez penazi (Mmmillášek 💵)
Lubis peniaze, veris, ze peniaze su najdolezitejsie na svete. Myslis si, ze na opateru starych ludi, na liecenie chorych, na strazenie deti, na studium, na zabavu... su potrebne peniaze.
Dokial takto budes rozmyslat, dokial budu tvojou motivaciou k zitiu, k akcii peniaze, bude sa tebe aj tvojim rodicom zit tazko. Aj nam vsetkym ostatnym.
Mocni ti hodia iba odrobinky a uchechtavaju sa na tebe, ako studujes letaky, aby si na nakupe usetrila 5 euro. A staci iba nehrat ich hru. Staci, ked susede zadarmo postrazis dieta, ked dochodcom prinesies nakup. A bezodplatne pomozes tym, ktori potrebuju.
Sadni na gauc ku mame, vystiskaj ju a rozdelte si drahu cokoladu, ktoru donesies. Respektuj ich takych, aki su. Budu to naj chvile vo vasom zivote, take si za peniaze nekupis.
Hodnota penazi, ktore tvoji rodicia dlhuju banke, ta neexistuje. Existuje iba neochota ludi pomoct bez odmeny a ta je teraz naozaj obrovska. Nebud sucastou toho monstra.
@oliolijanka a prečo ma ona akceptovať ich spôsob a nie oni jej?
Tak im povedz,ze tym ze si ich upozornila a poradila im ako zlepsit hospodarenie tvoja uloha skoncila.Nechcu zmenit zivotny styl,v poriadku.Ale nech neocakavaju,ze ty budes za nich splacat dlhy ked sa kvoli nezodpovednemu spravaniu dostanu do problemov,ze na to nemas financie.Zena,ty nemas povinnost tahat ich z brindy do ktorej sa dostanu.
@maminkadeticiek môžem nadviazať ? napísala by som im niečo ako prehľad, kde im a ako unikajú peniaze, kde sú nedostatky v hospodárení, chyby, pekne štruktúrovane a vytlačila niekoľko rovnopisov. Uviedla by som aj, že ak sami nenastavia svoje hospodárenie gramotne, že ak sa budú naďalej prikrývať perinou na akú nemajú € a časom ich finančná bublina spľasne (aj vďaka krokom našej utešenej vlády a konsolidácie), ale teda hlavne ich nezodpovedným hospodárením, tak odmietaš im pomáhať a pomôcť keď im nastanú problémy. Lebo dieťa sa na svet nepýta, a potom ak by pýtali rodičia € "lebo sme ťa vychovali" je chrapúnske. Pomôcť v núdzi je jedna vec, ale hýrivcom je niečo úplne iné. Veď kto chce byť bankomatom pre nezodpovedných ?
A hlavne - brata/sestru by som v tomto smere veľmi dôsledne usmerňovala a vychovávala. veľmi
@karolinakr ved nie je ich rucitelom,max po ich smrti podedi dlhy
@denithestrange1993 dlhy môže odmietnuť ako celok / celé dedičstvo.
Komu niet rady,tomu niet pomoci....
@denithestrange1993 dlhy môže odmietnuť ako celok / celé dedičstvo.
@cacianka no ved ano, viem o tom
@oliolijanka pri zmysloch urcite nie si alebk teda respektive si dostala do zivota vsetko zadarmo...co je kapitalisticke na tom ze ak rodicia padnu na uplne dno a nebudu vediet platit hypo tak budu chciet odo mna aby som ju platila ja? Akoze ja im budem platit hypo a jak kedy si budem moct vziat hypo aby som si mohla zalozit rodinj? Budem mat dieta a jemu nedam jest lebo sa bude ocakavf ze dam peniaze rodicom na hypo? Toto nie je to ze niekto lubi peniaze...vsak tu ide o existencou cloveka...ja som im v minulosti uz tolko pozicala ze 2 tyzdne pred vyplatou som mala 30 eur na ucte a nic viac...
@oliolijanka pri zmysloch urcite nie si alebk teda respektive si dostala do zivota vsetko zadarmo...co je kapitalisticke na tom ze ak rodicia padnu na uplne dno a nebudu vediet platit hypo tak budu chciet odo mna aby som ju platila ja? Akoze ja im budem platit hypo a jak kedy si budem moct vziat hypo aby som si mohla zalozit rodinj? Budem mat dieta a jemu nedam jest lebo sa bude ocakavf ze dam peniaze rodicom na hypo? Toto nie je to ze niekto lubi peniaze...vsak tu ide o existencou cloveka...ja som im v minulosti uz tolko pozicala ze 2 tyzdne pred vyplatou som mala 30 eur na ucte a nic viac...
@anonym_autor jaj čiže toto je dlhodoba zaležitosť? že im pravidelne velke sumy požičiavas? a ako ti to vracajú? ked este banke platia uroky, ked pravidelne idu do minusu? a este spotrebak...a hypoteka
z tohto vlaku už tažko vystúpiš, musia sa naučit discipline či chcu či nechcu a nezaťažovat ťa tvojimi problémami
sú dospelí, dobre zarábajú, je načase žit zodpovedne a dospiet, ako sa hovori
@anonym_autor no tak im jedine oznám, že nech sa na teba nespoliehajú, že máš financie tak ledva pre seba...a už ako sa zariadia oni ich vec...
@anonym_autor Ale tak rozmyslas ty, ze im nieco musis platit. Povies nie a hotovo.
Ako by sa mali zachovat tvoji rodicia, ak by si ty nedajboze vazne ochorela, na chorobu by bol liek, ale stal by desattisice. Mali by sa prestahovat do mensieho bytu, aby ti pomohli platit liecbu? Ci nechali by ta zomriet?
A ci ja som dostala vsetko zadarmo? Znova uvazujes v hodnote penazi.
Co som akoze mala dostat zadarmo? Material? Auto? Dom?
Ci ochotu pomahat?
Ak niekto 18 hodin rodi zadarmo a druhy si zaplati bezbolestny cisarsky v osmom mesiaci, aby neboli strie, kto rodil podla teba "zadarmo"??😀
Ak niekto vystudoval tak, ze nemusel platit, ale musel makat, aby bol medzi 2000 ludmi, ktori nastupili do prveho roccnika aj medzi sto, ktori promovali a druhy si zaplati titul, kto dostal titul zadarmo??😀
@anonym_autor Ale tak rozmyslas ty, ze im nieco musis platit. Povies nie a hotovo.
Ako by sa mali zachovat tvoji rodicia, ak by si ty nedajboze vazne ochorela, na chorobu by bol liek, ale stal by desattisice. Mali by sa prestahovat do mensieho bytu, aby ti pomohli platit liecbu? Ci nechali by ta zomriet?
Ci ochotu pomahat?
Ak niekto 18 hodin rodi zadarmo a druhy si zaplati bezbolestny cisarsky v osmom mesiaci, aby neboli strie, kto rodil podla teba "zadarmo"??😀
Ak niekto vystudoval tak, ze nemusel platit, ale musel makat, aby bol medzi 2000 ludmi, ktori nastupili do prveho roccnika aj medzi sto, ktori promovali a druhy si zaplati titul, kto dostal titul zadarmo??😀
@oliolijanka ty si demagogicka , splietas hluposti a prekrucas jesne veci, citovo autorku vydieras a porovnavas neporovnatelne.
Ci ochotu pomahat?
@oliolijanka ty si teda dobre mimo, riešiš úplne odveci, keby boli chorí a potrebovali peniaze na liečbu nikto by im nepovedal ani pol slova pomohol, predstav si takým často pomáhajú aj úplne cudzí ľudia. Ale podporovať niekoho nerozvážnosť a hlúposť určite nikto nebude. Sa zobuď

@denithestrange1993 hej, ale myslím rodičov, oni ako by s tým počítali, že im bude požičiavať peniaze, je vo veľmi zlej situácii
@karolinakr rodicia ked nevedia elementarnu vec prijmy vydavky korigovat tak ich dcera za to nemoze a ze rodicia pocitaju s jej pomocou to je ich chamtivost. Ja nerozumiem tomu narativu,my sme ta vychovali tak teraz mozeme vsetko-nie. Vychova deti je ich zakladna povinnost ale aby dieta sanovalo ich neschopnost to je uz nenazranost.