icon

Ako riešiť financovanie v domove dôchodcov?

8. apr 2024

Ahojte, teta je v dome dôchodcov a nevychádza jej dôchodok a dopláca sa 200e, lenže už peniaze odchádzajú a bude to musieť doplácať synovec, ale on to nezvládla finančne. Tetka ma majetky lenže ona ich nechce predať. Sú nejaké iné možnosti na doplácanie domovu? Dúfam, že ste pochopili bolo to stručne popísané. Ďakujem

Strana
z2
autor
8. apr 2024

@viera321 riešilo sa to aj so starostom a ze môže doplácať dedina lebo ma majetky. Lenže on si našiel známeho kupca z rodiny a ze chce kúpiť ten jej dom za 3000e a to je neskutočne malo a uz odrazu ze sa nedá vybaviť aby doplácala dedina ale len predať ten dom

autor
8. apr 2024

@viera321 áno ja nie som rodina príbuznej, sme známi. Preto sa pýtam lebo synovec je z toho zúfalý a nevie ako postupovať. Lebo starosta sa hentak vyjadril

ahhola
8. apr 2024

To uz je rigidna mysel, ona uz nevie zhodnotit, co ju stoji sucasny zivot, bez pomoci, s pomocou, len ma hlboko zakotvene udrzat domy a latifundia za kazdu cenu a to je pre nu viac, ako dostojne dozitie v teple s pravidelnou stravou a opaterou. Urrcite ma uspory v tisicoch, ale lakomost nepusti... Keby ju vynuchali smejdi, mali by po starostiach, vsetci. 😅

lienka.7
8. apr 2024

@viera321 obecný úrad za teba bude doplácať len v prípade, že máš nejaký majetok. Lebo v prípade smrti je potom pohľadávka predmetom dedičského konania. Preto sa skúmajú aj majetkové pomery žiadateľa. Ci si myslíš, ze obec/mesto ti len tak bude platiť DD???

amonet
8. apr 2024

nuz tak nech si je co chce🤷‍♀️ ako niekedy mam pocit ze to ludia az prilis prezivaju. teta ma svoju povahu, nic jej nie je dobre nuz nechala by som ju tak. nech si to zariadi ako chce

danniiee8
8. apr 2024

@tanyan @viera321 možno máte pravdu... nepoznáme ju, avšak množstvo starých ľudí je dementných a práve toto si neuvedomujú. Neuvedomujú si, akí sú protivni a aká náročná je starostlivosť o nich. Mali sme klientku, ktorú nikto nechcel ani jej vlastná sestra s vnučkou a nám na oddelení núkali 4i byt v centre mesta za to, že ju doopatrujeme.. žiadna sme to nevzali - i keď by sme mali za to nehnuteľnosť za cca 300tisic€ za pár mesiacov starostlivosti. Pre danú klientku sa nenašla žiadna opatrovateľka ani za týchto výhodných podmienok a nakoniec skončila v CSS, kde tak veľmi nechcela ísť a kde žila už len par týždňov ...
Proste starostlivosť o starých ľudí je náročná a niekedy si to oni sami so svojimi požiadavkami neuvedomujú a rovnako ani ,,náhodní okoloidúci" ... Je to 24/7 Job, žiadne prázdniny, výlety ani dovolenka (niekedy sa nedá odbehnúť ani na nákup).. pri dementnom človeku treba vkuse dávať pozor či neuteká, nie je v nebezpečenstve a nie je nič zvláštne keď nájdeme pomaľované od hovien steny, dlážky, klientov, ich protézy ... U takýchto ľudí zial neexistuje ľahké riešenie. Okrem toho pani nepíše, odkiaľ je, v niektorých regiónoch je obrovský problém s poskytovaním daných služieb - či už zohnať opatrovateľku na doma alebo samotný domov, môže to trvať mesiace...

SAMOZREJME - nehadzem do jedného vreca, viem, že existujú výnimky a že treba posudzovať individuálne. ..

tykat
8. apr 2024

"Ze ona ide domov a hotovo, ze nech sa stará o ňu sused"
Nakoniec prepise majetky na suseda ked jej donesie nakup a pokosi.

autor
9. apr 2024

@tykat ona je bezvládna, ani si nenavarí nič. Majetky prepise bárs komu kto sa bude o ňu starať

tykat
9. apr 2024

Tak nech prepise na synovca a vybavene. Synovec preda a z toho zafinancuje starostlivost.

autor
10. apr 2024

@tykat synovec s ňou nič nechce spoločné, on je z nej hotový

akvi
10. apr 2024

Synovec je jediny zijuci pribuzny?

autor
10. apr 2024

@akvi áno, nikoho iného nemá

Strana
z2