icon

Ako riešiť komunikáciu v ukričanej rodine?

3. sep 2026

Mám pocit, že sme rodina, v ktorej sa po sebe priveľa kričí. Veľmi ma to trápi a už neviem, ako z toho von.

Keď niečo normálne poviem deťom alebo mužovi, často ma nepočúvajú alebo nerešpektujú. Musím sa opakovať, pripomínať im to a vysvetľovať aj trikrát. Až keď zvýšim hlas, konečne zareagujú – lenže vtedy sa už nerieši to, čo som od nich potrebovala, ale iba môj tón a to, ako sa s nimi rozprávam.

Zároveň však aj muž a deti zvyšujú hlas na mňa, často pre úplné maličkosti. Dnes som napríklad desaťročnému synovi vysvetľovala, prečo nemôže hneď po škole hrať hry na telefóne. Jeho prvou reakciou bolo zvýšenie hlasu, obhajovanie sa a útok. Neskôr som mu išla vydezinfikovať poškriabanú nohu. Začalo ho to štípať a okamžite po mne kričal, čo som mu to dala. Namiesto normálnej reakcie zase krik.

Najviac mi prekáža, že presne takto reaguje aj môj muž a deťom tým podľa mňa ukazuje, že je to normálny spôsob komunikácie. Včera sa mi síce za svoje správanie ospravedlnil, ale mne už tie ospravedlnenia idú krkom, pretože sa nič nemení. Stále je to ten istý kolotoč.

Často argumentuje tým, že bol unavený a ja mám premýšľať, kedy mu čo poviem a akým spôsobom. Lenže aj ja bývam unavená. Prečo mám stále sledovať jeho náladu a zvažovať, či mu vôbec môžem povedať niečo, čo potrebujem vyriešiť? Mám pocit, že musím každé slovo zabaliť tak, aby náhodou nevybuchol, ale moje vyčerpanie a potreby sú vedľajšie.

Cítim sa doma ako handra pre troch chlapov. Namiesto pokoja je u nás napätie, nervozita a krik. Som z toho frustrovaná, vyčerpaná a smutná. Uvedomujem si, že aj ja zvyšujem hlas a že rodičia sú pre deti vzorom. Nechcem zo seba robiť obeť ani tvrdiť, že ja nič nerobím zle. Len už naozaj neviem, ako hovoriť, aby ma počúvali a rešpektovali aj bez toho, aby som musela kričať.

Ako nastaviť hranice, aby sa všetka vina nakoniec nezviezla iba na toho, kto po treťom upozornení zvýši hlas?

minesasubu
3. sep 2026

ja by som hladala dôvod tvojho kriku , máš na starosti viac veci ? máte rozdelené činnosti doma ? sú dodržané úlohy ktoré zadáš?
napríklad to že ťa nepočúvajú ked niečo hovoriš treba im to povedať ked sa na teba sústredia , čiže oslov menom dotyčného alebo príd k nemu a hovor priamo naneho čo od neho chceš

anonym_71a2ce
3. sep 2026

10r dieťa po tebe kričí? tak to sa potom stala chyba vo výchove, ale už pekných pár rokov predtým. o pár rokov ťa syn prekvapí s čím?

anonym_a2a403
3. sep 2026

@anonym_autor chapem ta uplne, bola som handra pre muza aj syna. Je to vycerpavajuce stale sa pripominat a snazit sa byt viditelna a aj tak prehliadana. Vsetky moje potreby boli davno udupane..Muza som sa zbavila /rozvod/ a syn ma PAS , jeho prudke reakcie su diagnoza, neda sa na to zvyknut, len sa modlim aby to vekom bolo lepsie ze bude raz samostatny a v dospelosti pojde svojou cestou a pojde z domu. Si v bubline z ktorej sa tazko vystupuje, uz v tejto faze sa hranice tazko urcuju. Nemas respekt. Oni to vedia. Mne pomohli AD, videla som svet trochu krajsie. Ja uz som bola v rezime cistej sebazachovy. Vzdy bola rodinna vina zvalena na mna. Casto ma ta krivda dusilaa mala som.zdravotne problemy..

doriiis
3. sep 2026

A prečo necháš, aby na teba tvoj muž ziapal pre blbosti?

autor
3. sep 2026

s detmi problem az tak nemam, ked som s nimi sama, ze je muz oracovne mimo, resoektuju ma viac, resp. nedivolia si, alebo sa ospravedlnia, zrejme vybusne povahy po muzovi….. Ale vadi mi hlavne on. ako ide do utoku za vsetko, cize aj deti asi chapu, te ked sa mi nieco nepaci, je normalne kricat…..

Syn ma 13, pomaly puberta, do urcitej miery chapem tazsie zvladanue emocii, hormony vzdory a ucim ich, ze vsetko je o komunikacii…. Aj ja sa im ospravedlnim a vysvetlim, preco som zvysila hlas, ale nehak sa to V POSLEDNEJ DOBE ( nie od malicka) vymyka z normalu

autor
3. sep 2026
@doriiis

A prečo necháš, aby na teba tvoj muž ziapal pre blbosti?

@doriiis to teda nenecham, pisem o tom, aka je jeho prva reakcia…. vzdy to stopnem, riesime to, teraz sa s nim mapr. nebavim, uz riadne prestrelil, ale je to dokola

anonym_5b3edf
3. sep 2026

@anonym_autor presne ako u nás! Vždy hovorím, že sme talianska rodina.Dcera je v puberte a začína byt extrem papulnata! Vies koľko úsilia mi dáva byt trpezlivá, aby som jej zakazdym niečo neurobila!! A vidím, že sa zo zlepšuje.Uz nejdem do nej krikom,ale svkludoˇ poviem, že nech skludni hlas!! A ono to začína fungovať👍ale vo mne to vrie..Syn je v tom výborný, že keď kricim, tak on má ukludni-mamina, chod sa prejst, ukludni sa a ja sa skludnim.Ako budes ty na nich, tak ti to budú vracat ale je to boj na dlhšie, lebo my sme ukricana rodina .V prvom rade, zacni s mužom, nech deti vidia, že sa to dá aj bez kriku.My sme obaja temperamentní s mužom a ja zacinam ustupovať lebo mi to už je nepríjemne, akí sme hluční!

anonym_a07366
3. sep 2026

@anonym_autor Mne to príde že ty si proste taká veľmi jemná povahovo, muž proste výbušný chlap a prevalcuje ťa nielen on, ale už aj 10 ročný syn čo je chyba vo výchove-tvoja, že zjavne zdedili synovia povahu po otcovi a ty na nich nestačíš.
Ako 10 ročné decko môže byť rado že mu nezakážeš niečo rovno-tie hry na mobile po škole, ale že sa snažíš vysvetliť prečo a on začne po tebe húkať, to je sila fakt...
Proste je to tak ako píšeš, si v rodine na poslednom mieste, handra čo ju nikto nerešpektuje a to je zlé.
Muža asi nezmeníš už, pri deťoch je chyba že si nenastavila hranice kým boli menšie a už v nižšom veku na nich nestačila a teraz čím budú starší to bude horšie... Nie nadarmo sa vraví "ohývaj ma mamko pokým som ja Janko, neohneš ma mamo ked je budem Jano"...

anonym_fcfe0f
3. sep 2026

Vybusne povahy neexistuju !
Toto napise len clovek co nevie nic o psychologii cloveka.psychicky vyrovnany clovek nema preco kricat .

simca06022011
3. sep 2026

ja presne viem o com hovoris... nepomozem ti, ale chapem to.. mam to uplne rovnako. A proste ja to volam talianska domacnost, to ak sa nehuci, nic sa nepohne a potom samozrejme za hucacky su zduvacky... a ono t onie je krik ako krik, proste ziadne jacanie a tak, prost ezvysovanie hlasu.. :DD Nie za vsetko, nie za vzdy... ale napr moj chlap inak ani reagovat nevie v poslednej dobe.
Ako je dcera starsia, tak sa to zlepsilo aj ked tam to nejake extremne nikdy nebolo, lebo zase nie hocico si mohla dovolit = halvne ked sme boli same, pri ockovi vystrkovala rozky rada, s chlapom vobec, riesenie pre mna je zvysovanie hlasu proste ignorovat, prestat opakovat. A kaslat na to, povedala som? neurobili? nebude urobene.. ale pri malych detoch to velakrat nejde, ak nieco mi 15r "zabudne" jej problem, ak chlap si neurobi svoje veci tiez jeho problem... ja prezijem aj bez toho, lepsie ako si nervy robit:D som si povedala ze ja hucat nebudem a nebudem ani nikoho pohanat, a opakovat sa. Ale to pri malych detoch a odlezitych povinnostiach proste niekedy nejde, musi to aj druhy spravit sem tam, nie len mama.

anonym_165e9b
3. sep 2026

Ahoj, treba zacat od manzela. Decka to sleduju...
Moj muz je nervak a uz ked boli deti male batolata a len na mna zvysil hlas som mu jasne povedala ze tu su hranice a ja nie som ani sluzka ani ciganka z ulice aby na mna zvysoval hlas, a deti ked zacnu rast a vnimat, nezelam si aby toto sledovali.
Presne preto, aby som sa neocitla v tejto situacii o x rokov. Takze Ti radim to cim skor zatrhnut a zacat sa k sebe navzajom spravat s uctou. Ja som povedala jasne, ze takto sa ku mne spravat nebude, vyprosim si to a tolerovat to nebudem...

anonym_4f82f9
3. sep 2026
@anonym_165e9b

Ahoj, treba zacat od manzela. Decka to sleduju...
Moj muz je nervak a uz ked boli deti male batolata a len na mna zvysil hlas som mu jasne povedala ze tu su hranice a ja nie som ani sluzka ani ciganka z ulice aby na mna zvysoval hlas, a deti ked zacnu rast a vnimat, nezelam si aby toto sledovali.
Presne preto, aby som sa neocitla v tejto situacii o x rokov. Takze Ti radim to cim skor zatrhnut a zacat sa k sebe navzajom spravat s uctou. Ja som povedala jasne, ze takto sa ku mne spravat nebude, vyprosim si to a tolerovat to nebudem...

@anonym_165e9b Mam taky pocit, ze tu uz je neskoro. Deti uz ten styl prebrali.

autor
3. sep 2026
@anonym_5b3edf

@anonym_autor presne ako u nás! Vždy hovorím, že sme talianska rodina.Dcera je v puberte a začína byt extrem papulnata! Vies koľko úsilia mi dáva byt trpezlivá, aby som jej zakazdym niečo neurobila!! A vidím, že sa zo zlepšuje.Uz nejdem do nej krikom,ale svkludoˇ poviem, že nech skludni hlas!! A ono to začína fungovať👍ale vo mne to vrie..Syn je v tom výborný, že keď kricim, tak on má ukludni-mamina, chod sa prejst, ukludni sa a ja sa skludnim.Ako budes ty na nich, tak ti to budú vracat ale je to boj na dlhšie, lebo my sme ukricana rodina .V prvom rade, zacni s mužom, nech deti vidia, že sa to dá aj bez kriku.My sme obaja temperamentní s mužom a ja zacinam ustupovať lebo mi to už je nepríjemne, akí sme hluční!

@anonym_4f82f9
@anonym_165e9b
@anonym_165e9b
@simca06022011
@anonym_fcfe0f
@anonym_a07366 aby som to trisku uviedla na pravu mieru, deti su vychovane dobre, maju hranuce, od malicka sa im venujeme a su slusni, vsade ich chvalia, ze su dobri, vedia sa sami ospravedlnit, stale beriem, ze su deti a ucia sa aj svojim reakciam a ich dosledkom…. toto sa deje cca tristvrte roka az rok…. tato nervozita, tlaky, krik, prejavy….. ako som pisala, kombinacia puberty, vzoru muza, a hoci som nestidovala psychologiu a ani to o sebe netvrdim, tak je tam ak predispizicia zdedeneho temperamentu a povahovych crt. Som pokojnejsia povaha, ale uz som dost nervozna z tobto celeho, lebo ma to vycerpava.

Mate pravdu, mna v tomto najviac se*** muz! Cim je starsi, tym je nervoznejsi a vybusnejsi
@anonym_5b3edf