Ako riešiť konflikty s matkou výchovou detí?
Ahojte,
Chcela by som vedieť názor niekoho iného na jednu situáciu.
Sme na návšteve u rodičov s deťmi. Boli sme spolu cez deň v meste na prechádzku a stretla som moju dobrú známu s ktorú sme sa roky nevideli. Večer mi napísala, či by som nechcela ist niekam von, že by sme pokecali, išla by som autom , proste nepijem vôbec žiadny alkohol, nešli by sme na diskotéku.. možno len v aute sa viezli alebo skončili max v nejakej kaviarni. Spýtala som sa rodičov, že či by postrazili večer dcérky na hodinku dve keď zaspia.
Tak odpoveď bola nie. Že ja nemám čo chodiť ako mama niekam von. Trochu ma to sklamalo lebo som nebola vôbec vonku nikde odkedy mam deti.. dobre by mi padlo ísť niekam.
A druha situácia:
Sme tu na prázdniny, proste na par dni jedna z dcér je autista. Je ešte malá ale je to s nou veľmi ťažké, všetko ničí, všetko rozhadzuje , za všetko kričí..a mama ju stále capne po ruke silno potom dcerka veľmi plače. Dnes som bola toho svedkom aj ja a fakt už toto bolo moc. Ako ja ju nebijem, keď je toho veľa, že naozaj doma ničí veci tak párkrát som jej aj ja capla na ruku ale ze to robí moja mama sa mi to nepáči, už išla po varechu, že akože aby sa mala aspoň zľakla.
My ako deti sme dostali veľmi často. V podstate na nič iné si ako dieťa nepamätám z detstva len na bitky a hlavne tou varechou.
Prosím nepíšte mi, že sem nemám chodiť, deti sem radi chodia, bývame veľmi ďaleko a prídem sem dvakrát do roka. Proste chcem aby deti mali starkovcov..
@deti95060810 profi opatrovatelov ...jaaj
Ja mam tiež autistu a minule mu capla po ruke predavačka v obchode ,jedna stará raketa sa po ňom zahnala už mu isla dat zaucho ale stihol sa jej uhnut.Ludia s strasne ovce a ženy obzvlášť,,najmä čo sa autistov týka
@anketkarka Vidno,že nemáš autistu
@katulkakata tak to už je ozaj cez čiaru riadne. Aby ti cudzí človek siahal na dieťa? Ako ja ani neviem, akoby som v takej situácii zareagovala.
Ja si nemyslim, ze ak by dcera nebola autistka bola by ochota rodicov postrazit deti. Su nazoru, ze si matka a mas sa o nich starat 24/7, tam to nikdy nezmenis. A nastavit sa tak, ze s kamoskou sa stretnes v kaviarni kde je detsky kutik, kde sa deti vyhraju.
Taktiez zaviest doma pravidlo, ze raz do tyzdna mas svoj program. Pojdes do kina, na kavu alebo hocikde s kamoskou ci sama, aby si vypadla z kazdodenneho kolotocu. Manzel si casom zvykne, tiez je rodic a ma sa plnohodnotne starat o deti.
Z mojej strany to vnímam tak že chceš vypnúť,ale nie každý je pripravený na stráženie špeciálneho dieťaťa. Nemyslím že by ti ich nepostrazila na 2 hodiny,ale čo ak sa tvoje dieťa s PAS zobudí a ty tam nebudeš. Už teraz mi je ľúto tvojej mamy. Ak jej capne po ruke to skôr si myslím že ak dieťa rozbíja a hádže všetko... Tak sa postáv do role tvojej mamy. Aj chápem že veľa vecí si prestala vnímať ako máš dieťa ale okolie nie. My sme pôvodne chceli ísť na dovolenku a nejdeme skrz výbuchov a nevhodného správania našej malej. Viem že to nebude možno dlho trvať, aspoň mám nádej takú. Takže ak niekam do budúcna vezmeš špeci dieťatko musíš brať do úvahy že nie každý je pripravený a nemusí to tolerovať
@dankabg To ti normálne mozog vypne
Aby muz jeden vecer neostal s detmi sam aby si mohla vybehnut s kamoskou von??Toto ta netrapi a mamina reakcia ta trapi.Robi co vie a ako vie a ked nevie vezme varechu.Je to smutne ale to je vychova ich generacie.Ale mozno by si tiez rada oddychla ked vidi,ze ona strazi deti a ich otec doma oddychuje.
@maminkadeticiek moja mama nestrazi deti.. chodíme sem dvakrát do roka ani nie na týždeň. Mi nepovedzte, že hodinu dve nevie ležať pri spiacich deťoch.. mam kamošky, ktoré rodicia strážia ochotne deti a s manželom idú aj na týždeň dovolenku alebo vonku s kamoškami, má svadby koncerty atď.. my sme neboli ani raz lebo nieje ochota .. ja neriešim situáciu s mužom ale tu je téma o mojej mame resp. O rodičoch
Autorka, tvoji rodicia uz svoje deti vychovali. Tvoje deti su vasa zodpovednost. Ano, mozu pomoct, ale ked sa na to necitia, tak nemusia. Nie je to len o neochote, mozno maju iba obycajny strach zo zodpovednosti, ktoru by na seba prebrali. A co manelovi rodicia, ti "pomahaju"?
@viestta áno ale oni bola generácia keď žili s rodičmi a my ako deti sme boli nonstop na prázdninách a prespavackach u starkovcov. No u svokrovcov je to ešte horšie, tam chodíme len na návštevu. Deti tam nikdy neostali ani na hodinu samé.
Sú to moji rodicia, máme v podstate pekný vzťah, moje deti ľúbia, deti ľúbia ich .. len veľmi cítiť ten generačný rozdiel.. a hlavne teda takáto situácia ma zamrzela.
Ano je to pravda.Je to zamysleniahodne z pohladu starych rodicov ale niektori stari rodicia nechcu opatrovat deti.
Nikdy som nepochopila tieto niekoľkodňové návštevy s deťmi u rodičov. Obzvlášť, keď ti nevyhovuje prístup tvojich rodičov k deťom. A s autistickým dieťaťom uff( mám doma dospelého). Nepleť do toho pomáhačky tvojej babky, keď si ty bola malá. Rodičia nie sú povinní strážiť vnúčatá, rodičia sú povinní starať sa o svoje deti. Čo bolo povinné už splnili.
Nie rodičia ti strážiť deti nemusia. Sú to tvoje deti ,neznamená to že oni majú voči nim nejaké povinnosti. Takže určite si si mala opatrovanie zajednať ,práve šité na mieru pre autistku. Z vlastnej skúsenosti viem,že starať sa o autistu chce veľa trpezlivosti a životnej sily,nie každý to zvládne s pokojom,pretože tieto deti majú špeciálne potreby a chovanie ,každé dieťa je iné. Takže k tej téme čo sa týka toho že či ako mama môžeš ísť von ,tak áno jasné ,nie si len mama ale aj žena a máš svoje potreby. Ďalšia vec je to že si to musíš vedieť aj zariadiť.
Čo sa týka toho že tvoja mama bije tvoju dcéru ,tak to by som zastavila. Nemá právo ju vychovávať. Má si len vnúča užívať a na takéto veci je tu rodič. Oni tvoju výchovu suplovať nemajú žiadne pravo. Na výchovu mali svoje deti ,teda vás. Dieťa, ktoré je autista -jej žiadna bitka k ničomu nepomôže. Ani krik. Hlavne už to ,že má takúto diagnózu je pre rodičov dosť náročné a boja sa ostať s ňou sami,hlavne keď sa tak malo vidíte.
My máme podobný problém ,naša dcéra má vrodenú vývojovú chybu a tiež sme poriadne s mužom nikde neboli sami ,odkedy je na svete . Ale viem že raz ten čas príde keď bude samostatnejšia a ja budem veriť že to zvládne na 2-4hod bez nás s opatrovateľkou ,ktorá bude mať skúsenosti s takou diagnózou . Určite by som nechcela aby mi strážil malú niekto,kto nemá absolútne žiadne skúsenosti a nikdy by som nešla aj tak ďaleko ,aby som mohla byť pri nej keby niečo. V prvom rade som vždy matka a mám zodpovednosť za jej psychický a fyzický vývoj a beriem všetko zodpovedne. Mojim mottom je ,že sa nesmiem spoliehať na nikoho,len sama na seba a veriť že moje rozhodnutia v živote sú dobré. Preto porozmýšľaj nad strážením malej od skúseného človeka 🙃 a kľudne choď sa zabaviť pokecať,aj ty ako matka potrebuješ kontakt s ľuďmi v tvojom veku,nakoľko to doma nemáš jednoduché. Ja som kvôli tomu začala chodiť do práce a je mi lepšie.

Ja by som v prvom rade riesila to manželovo “oddychovanie”… nie rodicov, ktorí sú pravdepodobne generačne inde a nemajú odvahu zostať s deťmi bez tvojej prítomnosti