Ako riešiť konflikty s partnerom a rodičmi?
Ahojte, bude to dlhé lebo som sa snažila napísať všetko ale prosím skúste mi napísať vás názor na túto situáciu. Ďakujem
Som vo vzťahu ktorý trvá už 12 rokov.
S partnerom sme sa spoznali na škole. Ja som mala 16 rokov, on je o 2r starší..
Mávali sme nejaké tie nezhody, hádky. A stalo sa asi 3-4 krát že keď sme sa pohádali, ja som doma plakala a trápila sa z toho (pri každej nezhode sa ja väčšinou hneď rozplačem). To videli moji rodičia a zasiahli.
Zapojila som ich nepriamo do našej hádky.
Stalo sa aj také že použili proti nemu zopár vulgárnych slov, vyhrážku a neboli proste úplne milý na neho. Bránili si mňa. Takže boli odmeraný, nepríjemný.
Keď sme sa s partnerom udobrili, tak sa on musel ešte navyše ospravedlniť mojim rodičom. Alebo teda vyjadriť ľútosť že ho mrzí ako sa choval a tak.
Po škole sme sa rozhodli ísť cestou kedy on začal podnikať a ja som zostala doma. Ani som nepracovala ani neštudovala ďalej. Všetky veci životné náklady za mňa platil on.
Po nejakom čase sa ale dostal do problémov. Vznikli nejaké dlhy. V tom čase som ja žila tak nastriedačku - chvíľu u neho a chvíľu u rodičov. Info o neuspešnom podnikaní a dlhoch sa dostala k mojim rodičom a bola prezentovaná veľmi škaredo a nie úplne pravdivo. On bol vykreslený v tom najhoršom svetle. Zase nastal problém a hádka medzi mojím partnerom a mojimi rodičmi. On sa im to snažil vysvetliť ako to celé bolo lenže môj otec je tvrdohlavý veľmi a nechcel ho počúvať. Nejakú dobu sa nerozprávali, vyhýbali sa stretnutiu. Časom to nejak prešlo. Partner stále niesol v sebe to že mu bolo ukrivdené, že si ho nevypočul a zase sa zachovali škaredo. Ale kvôli sme to ignoroval.
Ja som sa oficiálne presťahovala do nájmu spolu s partnerom. Stále sme viedli život kedy sme oficiálne nepracovali. On zarábal, ja som sa starala o domácnosť. Takže stále to bolo tak že všetky naše (moje aj jeho) životné náklady platil on. Takto sme fungovali niekoľko rokov. Vzťahy medzi ním a mojimi rodičmi boli také neutrálne. Nič výnimočné ale ani nič zlé. Proste ten posledný spor sa iba ututlal, no on mal v sebe stále to že mu krivdili.
Prišlo obdobie kedy partner chcel aby som začala vykonávať určitý druh práce z domu a niečo málo prispievať. Tak som sa to začala učiť. On mi na to dával peniaze ale nešlo mi to úplne najlepšie (vlastne skoro vôbec).
Prišlo ale obdobie kedy sa nám nedarilo, dlhy sa nakopili a potrebovali sme finančnú pomoc. Pomoc nám poskytla jeho rodina. A to dosť veľkú (veľký úver a aj ich úspory). Moja rodina nám žiadne peniaze nedala, pretože pochádza s pomerov že nemali až toľko. Mali nejaké možnosti (úver, požičať si od známych), ale neboli ochotný ich využiť. Jedine čo nám boli ochotný pomôcť bolo že nám dali ich staré auto ktoré bolo staré a potrebovalo opravy. Tie opravy sme dali urobiť my za partnerove financie. Mali sme obdobia kedy sme sa mali lepšie a kedy zase úplne nie (finančne). Jeho rodina nás podporila viacero krát.
Počas nášho spolunaživania bol ešte jeden častý problém týkajúci sa mojej rodiny a to ten že moja matka mi telefónovala kazdy jeden deň. Ona mala v práci čas sa vykecávať a tak mi volala..často som s ňou v tých telefonátoch riešila len to čo má ona v práci, ohovaračky čo nové u koho a také blbé keci. Partnerovi to prekážalo že to je každý jeden deň a tak som zasiahla. Stiahla som to tak na raz do týždňa taký dlhší telefonát. Medzi tým sme samozrejme chodievali aj na návštevu k nim, nebolo tak nejak pravidelne ale kľudne si trúfnem povedať že 3 a viac krát do mesiaca áno (ako kedy). No aj keď som obmedzila tie telefonáty, ono sa to vrátilo zase tak isto. Na každodennú bázu. Zase som to stopla ale ona sa urazila.
Teraz sme sa ocitli v situácii kedy som zostala tehotná a zároveň máme finančné problémy zase. Ja som odišla na 2,5 mesiaca k rodičom. Naša situácia nebola stabilná a ani nijak istá. Často sme sa s partnerom hádali ale mali sme aj svetlé chvíľky. Problém bol že ja som nemala žiadne peniaze, ani finančné možnosti, práve naopak mám aj ja nejaké dlhy. Čas bežal a ja som bola neistá v tom ako to bude keďže sme s partnerom jeden deň boli za zle a potom zase zrazu dobre.
Moji rodičia zase zaujali určitý názor na môjho partnera. Že sa postavil voči tomu nezodpovedne, pretože aj on má dlhy aj ja. Nemáme žiadne financie a čakáme dieťa. On sa ale snažil celý čas dať situáciu do normálu len tým že sa hádali tak ja som to nevidela. A moji rodičia zase si spravili negatívny názor na neho. Ja som sa po 2,5 mesiaci vrátila k nemu.
Medzi týmto všetkým (ešte predtým ako som zostala tehotná) sme mojim rodičom vrátili to auto ktoré bolo nami opravené. Ale teraz zase nastala situácia kedy sme ho zase potrebovali. Áno dali nám ho ale môj otec sa tváril urazene a tak zduto. A povedal k tomu že len nám ho požičiava a spýtal sa dokedy ho chceme mať.
Potom sme išli na ďalšiu návštevu k mojim rodičom, a nastala tam taká nezhoda. Bavili sme sa o dieťati. O určení otcovstva, o doktorke pre dieťa, o trvalom pobyte dieťaťa.
Keďže ja mám trvalý pobyt u rodičov chcela som aby dieťa malo inde (aj ja som si ho chcela meniť ale na to moja matka hneď reagovala že ja nemôžem kvôli úradom), ďalej doktorka pre dieťa sa jej nepáčilo že chcem aby bola v inom meste a komentovala to a tak..
K tomu zase môj otec začal rozprávať ako iba rozprávame o blbostiach (vraveli sme že by sme chceli ísť do zahraničia žiť tak o 1-2 roky), snívame o nejakej budúcnosti (áno o tom zahraničí snívame už dlhšiu dobu a dlhšie to spomíname) ale nič nerobíme. Nebolo to príjemné a hlavne bolo to celé smerované hlavne na partnera.
Pritom áno máme nejaké tie dlhy, ale vždy bol partner schopný zaplatiť všetku našu réžiu (nájmom, strava, zábava, nejaké tie splátky dlhov).
Od tohto momentu sa ja s partnerom stále hádam. On sa urazil. Ma v sebe stále všetky tie krivdy ktoré si zažil s mojimi rodičmi, plus aj to že keď sme naozaj potrebovali tu finančnú pomoc tak nepomohli a nechce ich mať v našich životoch. Nechce aby sa naše dieťa s nimi stretávalo. Chce aby som ich úplne odstrihla a postavila sa iba na jeho stranu.
Ja som na jeho strane, ja som neskutočne vďačná za všetky tie roky čo sa o mňa doslova staral a živil ma, všetko mi platil. Ale nechcem svojich rodičov odstrihnúť aj keď viem že sa nechovali k nám vždy úplne férovo, nepomohli nám keď sme potrebovali finančne.
Ale chcem aby vídali normálne svoje vnúča.
Áno majú svoje zle povahy, môj otec je veľmi tvrdohlavý, namyslený a aj dosť arogantný..moja matka zase často robí problémy že ohovára, a robí také tie intrigy. Teraz napríklad zase začalo to s tým pravidelným vyvolávaním. Ale stále sú to moji rodičia.
A ja neviem čo mám teraz robiť. Ako toto celé dať do poriadku? Viem že moji rodičia sa neospravedlnia.
Ako sa k tomu postaviť?
Dospej !!
@pribinak vieš to prosím rozviesť viac
Ja si chcem nechať poradiť takže práve preto potrebujem také tie silné názory
Odlep sa konečne od rodičov, nevesaj im na nos každú debilu, nastav matke hranice.
Nechápem prečo celu nepracuješ? Potom si odkázaná na neustálu pomoc raz z KE sneh potom z druhej strany
Fnukas 45 riadkov, ale nikde nečítam, že si aktívna a niečo robíš
Ty kokos, toto je jeden veľký chaos. Dajte si do poriadku svoj zivot, netahajte do vašich problémov iných ludi, neziadajte a nečakajte pomoc od iných ludi, za svoje životy ste si zodpovední vy sami. A v prvom rade prestaň pendlovat od partnera k rodičom a naopak. A ked to bude možné nájdi si prácu a pracuj
Mozno si uvedom ze tvoje problemy sbsolutne nepredstavuju naliehavu situaciu u cudzich ludi- co je pre teba koniec sveta je pre cudzieho šum . Chces od ludi aby citali tu tvoju litaniu a zapodievali sa tebou ale si musis uvedomit ze tak svet nefunguje. Mas problem so sebestrednostou? Skus zacat tam.
Ak mas otazku tak sa ju spytaj ak sa da zhrnut do 10 riadkov na zaciatok
Ty si ešte nikdy v živote nepracovala? Ako môžeš takto žiť, nechať sa živiť partnerom, alebo rodičmi? Prečo si si za celé tie roky nenašla žiadnu prácu? Veď to je základ.
Ty si ešte nikdy v živote nepracovala? Ako môžeš takto žiť, nechať sa živiť partnerom, alebo rodičmi? Prečo si si za celé tie roky nenašla žiadnu prácu? Veď to je základ.
@ha_ha nie nepracovala som, zopár veci som skúšala robiť ale vždy som prerábala na tom a nie zarábala
Živil ma iba partner, rodičia do 18tky iba kým som študovala
Chudaci rodicia, takychto neschopnych ufnukancov mat furt na krku, porazilo by ma. Preco by si oni mali brat pozicky a vysekavat vas z dlhov? Halooo, a opakovane?
Nemozem si odpustit, zas to vyzera na jednu z fejkovych tem
Ty si vlastne tak trochu viac rozmaznaná a miláčik rodičov. Nie je zle ze máš s nimi dobrý vzťah, ale ze si sa nechávala vydrziavat celé roky to je ze wau. Aspoň školu si si mohla robiť, keď si už nepracovala. Pracovať neznamená hneď podnikať, keďže vravíš ze si prerabala na tom. Lenže teraz už ani nepôjdeš do roboty, keďže si tehotná. A kým ta ne kopne do zadku tvoj frajer a rodičia ani nepôjdeš. Bohužiaľ, si jednoducho rozmaznaná.
Mozno si uvedom ze tvoje problemy sbsolutne nepredstavuju naliehavu situaciu u cudzich ludi- co je pre teba koniec sveta je pre cudzieho šum . Chces od ludi aby citali tu tvoju litaniu a zapodievali sa tebou ale si musis uvedomit ze tak svet nefunguje. Mas problem so sebestrednostou? Skus zacat tam.
Ak mas otazku tak sa ju spytaj ak sa da zhrnut do 10 riadkov na zaciatok
@martinmmartin príspevok je dlhý preto aby ste pochopili celý kontext situácie
Ale teda jednoduchá otázka: postaviť sa na stranu partnera s ktorým čakám dieťa a živil ma celých 12 rokov a odstrihnúť rodičov alebo na stranu rodičov ?
Keď postavíš sa na stranu priateľa, vedz ze bude ti to v budúcnosti vykrikovať ze ta živil celý čas. A tak ci tak pricupikas k rodičom s deckom na krku
Začnite si sami riešiť problémy vo vzťahu, a nemusíš hneď sa chodiť vyžalovat k rodičom.
No v prvom rade odhliadnuc od všetkých hádok a konfliktov by ste sa mali začať spoliehať na seba a nie na to, ze rodina vždy pomôže a mat stabilné zamestnanie. A pri dieťati si absolútne neviem predstaviť nemať istotu a nejakú rezervu/úspory, nevedela by som spať na vašom mieste. Toto celé pri dieťati mi príde nezodpovedné a rodičov ste do konfliktov zatiahli vy sami. Teraz tu máš len výsledok toho ako to celé vyeskalovalo.
No ale prečo si sa neskúsila zamestnať niekde? Nie robiť si drahé platené kurzy na niečo, čo ti ani nejde a ani to nerobíš. Na tom jasné, že len prerobíš. Teraz už je pre teba neskoro, začať hľadať prácu, keď si tehotná. Ale takýmto spôsobom nebudeš pracovať nikdy, keď si 10 rokov po škole nepracovala, ako bezdetná. Toto je pre mňa úplne nepochopiteľné, takto existovať. Potom sa nečuduj, že rodičia sa k tebe správajú, ako k nesvojprávnemu decku.
12 rokov si nič nerobila ???? Môj ty kvet 😳😳😳😳😳to jak ciganka z osady
Prepáč za úprimnosť
vôbec som nepochopila prečo nepracuješ. z akého dôvodu. kdesi som prečítala že ťa 12 r živí partner... 12 rokov? za tých 12 r si sa mohla naučiť cudzí jazyk, alebo si spraviť zopár kurzov.
aj si pracovať skúsila, ale si len prerobila - to čo boli za práce... len nejaké odrby , ale nič poriadne.
po RD pekne do práce. čím skôr začneš - tým lepšie pre teba.
Ty si sa tvojho chlapa nikdy pred tvojimi rodičmi nezastala🫣 ani sa nečudujem, že sa muž hnevá a tvoji rodičia Vám chcú riadiť život, teda tebe a ide im to dobre. A ďalšia vec, byť v dlhoch a nepracovat je odvaha
Pokial nebudeš samostatná, tak nemôžeš že tá bude niekto rešpektovať
Ani rodičia, lebo v ich očiach si stále nesamostatne nesebestacne decko o ktoré sa musia starať
ja som to ani nedočítala. Aké krivdy od tvojich rodičov, že vám peniaze nedali? Však urobili dobre. Ja by som vám ani cent nedala a ešte by som vás vyfackala.
No mne by už blikali kontrolky už pri tej prvej vete o nezhodách a plači, to malo aký význam ostať s niekým 12 rokov s niekým s kým to evidentne nie je ružové a ešte večne byť bez peňazí a v dlhoch? A hľadať si si mala normálnu prácu a nie robiť rôzne pokusy a omyly.
@pribinak to už je aká lenivá hnida, keď 12 rokov nikde nerobila. Ešte tuším príde prekvápko v podobe platenia odvodov za tých 12 rokov, aby aj exekúcie neprišli
@sasa1310 my ju ideme zas živiť nasledujúce 3 roky
Ja dúfam, že raz príde doba a budeme mat systém že nič si nedala do spoločného rozpočtu? Tak ani nič nečakaj !
No mne by už blikali kontrolky už pri tej prvej vete o nezhodách a plači, to malo aký význam ostať s niekým 12 rokov s niekým s kým to evidentne nie je ružové a ešte večne byť bez peňazí a v dlhoch? A hľadať si si mala normálnu prácu a nie robiť rôzne pokusy a omyly.
@sssss123 len ci nebudú z tých ľudí, ktorí "nebudú pracovať za pár eur podradnu robotu" ako to často býva , v preklade chceme peniaze,ale ideálne home office a nič nerobiť, to je tiež také populárne...a keď také nenájdu,tak radšej budem pýtať o pomoc rodičov,lebo veď je to jednoduchšie ako realne pracovať...
Panenko skakava!!!! 12 rokov len vyrabate prusery, z ktorych vas musia ini ludia tahat a ty si este urazena, ze rodicia chcu aby ste sa prebrali a zacali byt zodpovedni za seba. Velmi by ma zaujimalo, co za superbiznis ste to mali, ked vam to opakovane zlyhava. Robili ste na cierno, dane neodvadzali, dlhy vyrabali, ta si doma sunky valala a teraz natrcis ruku aby ta stat zachranil. Lutujem tvoje este nenarodene dieta, takych rodicov ako ste vy si nezasluzi ziadne. Stratene existencie splodili dalsiu stratenu existenciu.
Tvoji rodičia by hlavne mali robiť poriadky s tebou a nie s tvojim partnerom. Si obyčajná pijavica ktorá sa nič nenaučila p nič sa nesnaží zato vie pekne zhodnotiť kto čo dal, požičal, zaplatil a podobne. A prirodzene , čo iné ako urobiť si dieťa ťa môže napadnúť 🤦 všetci ste tam toxic každý svojím špeciálnym spôsobom no, čo by si už len na toto chcela počuť. Riešis úplne nepodstatné a to čo treba neriešis a neriešil nikto ani doteraz. Chuda to dieťa. Veľmi nezodpovedných rodičov bude mať...
Co mas robit je postavit sa na vlastne nohy , zacat robit a odstrihnut sa tak od rodicov ako od frajera
nic v zlom, ale hanba by ma fackovala mat 2 zdrave ruky a nohy a nechat sa zivit rodicmi alebo partnerom.. jedinec uplne neschopny samostatneho zivota sa ide rozmnozitm.. chuda dieta

Dospej !!