Ako riešiť konflikty s partnerom a rodičmi?
Ahojte, bude to dlhé lebo som sa snažila napísať všetko ale prosím skúste mi napísať vás názor na túto situáciu. Ďakujem
Som vo vzťahu ktorý trvá už 12 rokov.
S partnerom sme sa spoznali na škole. Ja som mala 16 rokov, on je o 2r starší..
Mávali sme nejaké tie nezhody, hádky. A stalo sa asi 3-4 krát že keď sme sa pohádali, ja som doma plakala a trápila sa z toho (pri každej nezhode sa ja väčšinou hneď rozplačem). To videli moji rodičia a zasiahli.
Zapojila som ich nepriamo do našej hádky.
Stalo sa aj také že použili proti nemu zopár vulgárnych slov, vyhrážku a neboli proste úplne milý na neho. Bránili si mňa. Takže boli odmeraný, nepríjemný.
Keď sme sa s partnerom udobrili, tak sa on musel ešte navyše ospravedlniť mojim rodičom. Alebo teda vyjadriť ľútosť že ho mrzí ako sa choval a tak.
Po škole sme sa rozhodli ísť cestou kedy on začal podnikať a ja som zostala doma. Ani som nepracovala ani neštudovala ďalej. Všetky veci životné náklady za mňa platil on.
Po nejakom čase sa ale dostal do problémov. Vznikli nejaké dlhy. V tom čase som ja žila tak nastriedačku - chvíľu u neho a chvíľu u rodičov. Info o neuspešnom podnikaní a dlhoch sa dostala k mojim rodičom a bola prezentovaná veľmi škaredo a nie úplne pravdivo. On bol vykreslený v tom najhoršom svetle. Zase nastal problém a hádka medzi mojím partnerom a mojimi rodičmi. On sa im to snažil vysvetliť ako to celé bolo lenže môj otec je tvrdohlavý veľmi a nechcel ho počúvať. Nejakú dobu sa nerozprávali, vyhýbali sa stretnutiu. Časom to nejak prešlo. Partner stále niesol v sebe to že mu bolo ukrivdené, že si ho nevypočul a zase sa zachovali škaredo. Ale kvôli sme to ignoroval.
Ja som sa oficiálne presťahovala do nájmu spolu s partnerom. Stále sme viedli život kedy sme oficiálne nepracovali. On zarábal, ja som sa starala o domácnosť. Takže stále to bolo tak že všetky naše (moje aj jeho) životné náklady platil on. Takto sme fungovali niekoľko rokov. Vzťahy medzi ním a mojimi rodičmi boli také neutrálne. Nič výnimočné ale ani nič zlé. Proste ten posledný spor sa iba ututlal, no on mal v sebe stále to že mu krivdili.
Prišlo obdobie kedy partner chcel aby som začala vykonávať určitý druh práce z domu a niečo málo prispievať. Tak som sa to začala učiť. On mi na to dával peniaze ale nešlo mi to úplne najlepšie (vlastne skoro vôbec).
Prišlo ale obdobie kedy sa nám nedarilo, dlhy sa nakopili a potrebovali sme finančnú pomoc. Pomoc nám poskytla jeho rodina. A to dosť veľkú (veľký úver a aj ich úspory). Moja rodina nám žiadne peniaze nedala, pretože pochádza s pomerov že nemali až toľko. Mali nejaké možnosti (úver, požičať si od známych), ale neboli ochotný ich využiť. Jedine čo nám boli ochotný pomôcť bolo že nám dali ich staré auto ktoré bolo staré a potrebovalo opravy. Tie opravy sme dali urobiť my za partnerove financie. Mali sme obdobia kedy sme sa mali lepšie a kedy zase úplne nie (finančne). Jeho rodina nás podporila viacero krát.
Počas nášho spolunaživania bol ešte jeden častý problém týkajúci sa mojej rodiny a to ten že moja matka mi telefónovala kazdy jeden deň. Ona mala v práci čas sa vykecávať a tak mi volala..často som s ňou v tých telefonátoch riešila len to čo má ona v práci, ohovaračky čo nové u koho a také blbé keci. Partnerovi to prekážalo že to je každý jeden deň a tak som zasiahla. Stiahla som to tak na raz do týždňa taký dlhší telefonát. Medzi tým sme samozrejme chodievali aj na návštevu k nim, nebolo tak nejak pravidelne ale kľudne si trúfnem povedať že 3 a viac krát do mesiaca áno (ako kedy). No aj keď som obmedzila tie telefonáty, ono sa to vrátilo zase tak isto. Na každodennú bázu. Zase som to stopla ale ona sa urazila.
Teraz sme sa ocitli v situácii kedy som zostala tehotná a zároveň máme finančné problémy zase. Ja som odišla na 2,5 mesiaca k rodičom. Naša situácia nebola stabilná a ani nijak istá. Často sme sa s partnerom hádali ale mali sme aj svetlé chvíľky. Problém bol že ja som nemala žiadne peniaze, ani finančné možnosti, práve naopak mám aj ja nejaké dlhy. Čas bežal a ja som bola neistá v tom ako to bude keďže sme s partnerom jeden deň boli za zle a potom zase zrazu dobre.
Moji rodičia zase zaujali určitý názor na môjho partnera. Že sa postavil voči tomu nezodpovedne, pretože aj on má dlhy aj ja. Nemáme žiadne financie a čakáme dieťa. On sa ale snažil celý čas dať situáciu do normálu len tým že sa hádali tak ja som to nevidela. A moji rodičia zase si spravili negatívny názor na neho. Ja som sa po 2,5 mesiaci vrátila k nemu.
Medzi týmto všetkým (ešte predtým ako som zostala tehotná) sme mojim rodičom vrátili to auto ktoré bolo nami opravené. Ale teraz zase nastala situácia kedy sme ho zase potrebovali. Áno dali nám ho ale môj otec sa tváril urazene a tak zduto. A povedal k tomu že len nám ho požičiava a spýtal sa dokedy ho chceme mať.
Potom sme išli na ďalšiu návštevu k mojim rodičom, a nastala tam taká nezhoda. Bavili sme sa o dieťati. O určení otcovstva, o doktorke pre dieťa, o trvalom pobyte dieťaťa.
Keďže ja mám trvalý pobyt u rodičov chcela som aby dieťa malo inde (aj ja som si ho chcela meniť ale na to moja matka hneď reagovala že ja nemôžem kvôli úradom), ďalej doktorka pre dieťa sa jej nepáčilo že chcem aby bola v inom meste a komentovala to a tak..
K tomu zase môj otec začal rozprávať ako iba rozprávame o blbostiach (vraveli sme že by sme chceli ísť do zahraničia žiť tak o 1-2 roky), snívame o nejakej budúcnosti (áno o tom zahraničí snívame už dlhšiu dobu a dlhšie to spomíname) ale nič nerobíme. Nebolo to príjemné a hlavne bolo to celé smerované hlavne na partnera.
Pritom áno máme nejaké tie dlhy, ale vždy bol partner schopný zaplatiť všetku našu réžiu (nájmom, strava, zábava, nejaké tie splátky dlhov).
Od tohto momentu sa ja s partnerom stále hádam. On sa urazil. Ma v sebe stále všetky tie krivdy ktoré si zažil s mojimi rodičmi, plus aj to že keď sme naozaj potrebovali tu finančnú pomoc tak nepomohli a nechce ich mať v našich životoch. Nechce aby sa naše dieťa s nimi stretávalo. Chce aby som ich úplne odstrihla a postavila sa iba na jeho stranu.
Ja som na jeho strane, ja som neskutočne vďačná za všetky tie roky čo sa o mňa doslova staral a živil ma, všetko mi platil. Ale nechcem svojich rodičov odstrihnúť aj keď viem že sa nechovali k nám vždy úplne férovo, nepomohli nám keď sme potrebovali finančne.
Ale chcem aby vídali normálne svoje vnúča.
Áno majú svoje zle povahy, môj otec je veľmi tvrdohlavý, namyslený a aj dosť arogantný..moja matka zase často robí problémy že ohovára, a robí také tie intrigy. Teraz napríklad zase začalo to s tým pravidelným vyvolávaním. Ale stále sú to moji rodičia.
A ja neviem čo mám teraz robiť. Ako toto celé dať do poriadku? Viem že moji rodičia sa neospravedlnia.
Ako sa k tomu postaviť?
Nedospelá, nezodpovedná, nesamostatná, lenivá🙈
Chcela som skôr rady a názory na to na koho stranu sa postaviť. Partner vs rodičia
A nie názory na to to či som pracovala alebo nie
Ani toto si nevieš rozhodnúť sama, na koho stranu sa pridať? 🙄
No slečna ja neviem kde žiješ ale nechápem prečo si otehotnela keď máte furt niekde dlhy?? Keď chceš byť živená frajerom fajn je to tvoj život ale čo do toho rodičov a na kerúmariu do toho privedieš dieťa?
Na koho stranu sa postaviť? No na svoju, zariadiť si život a potom zakladať rodinu so stabilným partnerom.
Na starnú partnera! Čakáte dieťa! Idete byt rodina!
Či chceš sa držať mamičiek sukne ako malé decko?
Dospej konečne !!
Len ti uniká pointa...tu nejde už o žiadnu stranu,lebo ste do svojich konfliktov zatiahli celú rodinu a teraz tu máte len výsledok. Hocičo urobíte, bude tam nejaká hádka z niektorej strany a je to len na vaše triko, lebo ste svoje finančné ani partnerské problémy neriešili sami, ale cez rodinu. Ďalšia vec je, že očakávate pomoc už bežne a to bude viesť len ku ďalším konfliktom,takže idete v jednom kruhu. Na to ,aby sa tento "problem" nejako vyriešil sa musíte začať najprv v živote rozhýbať ty s partnerom a naučiť sa niesť následky a myslieť na budúcnosť -všeobecne aj finančne.
Chudák chlap zivil ta roky si nepracovala všetko si žalovala rodičom, ktory boli na neho ozaj hnusný a este Vám ani nepomohli ....
ani som to nedočítala, ani ty ani frajer nie ste finančne gramotný a do toho privediete dieťa. Ty sa čuduješ rodičom, že ti tvoj život neschvaľujú? toto je telenovela, raz vám musí pomáhať frajerova rodina, raz tvoja, ty sedíš doma na zadku, spolu robíte dlhy, s frajerom sa hádate, potom sa trepeš k rodičom, kde vyciciavaš zasa ich... Spamataj sa, teraz budeš zodpovedná za dieťa.
12 r v prdeli a ty, keď čakáš dieťa nevieš či robiť?
Čudujem sa jeho rodičom, že vám dali úspory a ešte úver a bývate v podnajme.To čo robíte s peniazmi?ešte aj auto vám vasi dali.Katastrofa 30 r ľudia a takto žiť.Ty s partnerom sa máte rozhodnúť kde bude trvalý pobyt a pediater vy budete rodina.Zacnite sa konečne starať sami o seba.Ale zase, keď chcem volať každý deň s mamou tak budem a nebude mi do toho partner rozprávať.Velmi si nezrela snáď ta dieťa zmení.
Och,ja hed si predstavím ,že mám také neschopné dieťa,tak mi je z toho normálne zle.To akože prečo si nikde ,nikdy nepracovala? Tebe nie je zo seba zle ,že ťa stále musí niekto živiť? Jasné že ostaň pri partnerovi, myslíš ,že ešte nájdeš niekde niekedy takého hlupáka?Len sa ho drž
Prosím ta, ze je toto vymyslené?
V celom tomto príbehu si na vine iba ty. Nie rodičia, nie partner, ani nikto iný. Preto to tak aj dopadlo.
Fu teba by som za nevestu nechcela prepáč si prenášaná a neskutočne lenivá to ťa nenapadlo že by si mohla tomu chlapovi aj pomôcť alebo ako no nehnevaj sa namna. A tvoju rodičia tiež nech sa spametaju byť to môj syn tak ma porazí
Ak si sa vydala , mas manzela dieťa tak naco byt stale viazana na rodicov? Si dospela obidvaja mate tieta a ty pri nejakej zlej situacii utekas k rodicom? Zastanu sa ta pred manzelom a oni su ty zli? Tak co potom chces? Nechapem aku odpoved cakas.Su to tvoji rodicia ak ich manzel nerespektuje nevazi ani oni jeho neries to.Maj s nimi dobry vztah ty? Pripadas mi ako osoba ktora potrebuje na vsetko suhlas ako keby si nebola svojpravna.Neviem aku radu ti mam dat.Skus sa zamysliet co robis co pre teba robia ostatni.
Chces radu na koho stranu sa postaviť,na svoju dievca na svoju,treba vstať a zacat pracovať a starať sa o seba,veď ty sa len na iných spoliehaš
Akoze z tohto celeho mi najviac ako chudak vychadza Tvoj frajer, rodicia vas oboch a Ty v uplnom zavere. Prepac, ale svojim nicnerobenim, lahostajnostou, zivotom bez nejakeho cielu smeru ci ambicie, alebo aspon zodpovednosti, za velku cast situacie v celom tomto pribehu mozes Ty.
Co si cele dni robila tych 12 rokov, okrem dni kedy "si sa pokusala pracovat z domu", serialy pozerala? Na co Ti bolo auto od vasich do ktoreho si liala peniaze, ked si ani nepracovala? Do obchodu a k doktorovi sa da ist aj MHD. A prosim pekne ako si si este aj dlhy stihla vyrobit?
Nechapem, normalne nechapem cely vylev a neverim ze je realny, lebo aby takto rozmyslala a zila jedna 28 rocna baba co bude matkou, to nemoze byt realne.
Ludia ti tu odpovedaju na inu otazku, lebo z prispevku vidia, ze to, na ktoru stranu sa postavit, nie je tvoj hlavny problem. Idete byt rodicia a teraz budete vy ti, od ktorych sa bude vase dieta ucit, na ktorych sa bude spoliehat, u ktorych hladat bezpecie, ochranu, zazemie, stabilitu. Vas hlavny problem teraz je, co urobite, aby ste mu toto vsetko dali. Vy dvaja, nie vasi rodicia. S partnerom musite drzat spolu a zamakat na vasej buducnosti.
Povedz mi, prečo ste sa rozhodli mat dieťa? Prečo ťahate malé nevinné dieťa do vašich sračiek?
Teraz budem nepríjemná. Ja byť tvoja matka, tak ťa preplesknem a potom preplesknem seba za to, ako som ťa vychovala.
Dvaja vychcaní jedinci, ktorí vyciciavajú rodinu, štát a ešte sa cítia ukrivdení
Nedocitala som to, len nejaké komenty, ale vy ste dvaja dospelí ľudia ktorí idú na svet priviesť dieťa? Prosím? Toto je fake hádam
ty si 12 rokov hnila doma na gauči??
A z akého dôvodu si ostala tehotná?? Nemáte nič,len dlhy a ešte k tomu pribudne tretí hladný krk??
Odvody si si platila? Asi nie,to budú asi tie tvoje dlhy...
Ty ideš vyčítať svojim rodičom,že si kvôli tebe nezobrali úver? Ja sa čudujem,že oni ťa už dávno neodstrihli...
Ani som nedocitala, leniva hnida, nesamostatna a este decko si si urobila..🤦
Chces mi povedat,ze ty mas 28 rokov??? Paneboze,kam tento svet speje 🤦♀️
Nehnevaj sa ale na tom celom si najväčší problém ty.Ako má maslo na hlave aj tvoj chlap,ale ty si narobila problémy.
Ste manželia?Lebo takto,keď nie ste vlastne ťa môže chlap vykopnúť s holým zadkom.Je pekné že ťa chcel zabezpečiť aby si nepracovala,ale to je luxus ktorý si nemôžete dovoliť.Neviem si predstaviť sedieť doma,ale ak dokáže chlap zabezpečiť stabilne dostatok peňazí pre celú rodinu a vyhovuje to aj žene fajn,ich vec.Ale tu sa bavíme o rodinách kde majú vlastné bývanie, žiadne podnájmy a u chlapa plat riaditeľa banky prípadne podnikanie dlhodobo výnosné plus finančná rezerva aspoň na pár rokov.Ak by ste to mali takto OK.Ale nie to že raz máte peniaze a potom zase dlhy,za takých okolností je neprípustné aby si sedela doma a nepracovala.A dieťa aj keď je Boží dar,ste splodili v najhoršom čase.
Chlapovi by som vytkla že sa toho svojho podnikania drží ako kliešť.Teraz by sa mal vybodnúť na biznis a ísť pracovať do zahraničia aj keby ty si mala byť doma s dieťaťom a nejaký čas by ti posielal peniaze.Prípadne môže nájsť prácu na turnusy.Ak by časom vytvoril podmienky mohla by si ísť za ním.
Čo sa rodičov týka,dali ti auto a ty ešte čakáš že si naberú pôžičky kvôli tebe?Ako možno nechápu tvojho chlapa,ale zase veď on ťa zatiahol do dlhov tak ich cháp že sú naštvaný.Hlavne ale tvoj chlap nemá právo žiadať aby si prerušila kontakt s rodičmi.Jeho nenúť ,ale ty s nimi kontakt netrhaj.Bez ohľadu na názor chlapa.Ale zase s rozum.Denno denné vyvolávanie s mamou je trochu príliš.Správaj sa dospelo a možno aj tvoja mama sa upokojí a nebude ti v kuse vyvolávať.Ak tvoj chlap nebude ochotný dať veci do poriadku a bude ti zakazovať kontakt s rodičmi,tak buď pripravená odísť od neho.Teraz má šancu dať vám život ako tak do poriadku.
Čo si vlastne robila 12 rokov?Máš zdravotné problémy?Bola si na úrade práce alebo máš nejaký dôchodok?Čo plánuje tvoj chlap?
Prvý komentár bol dokonalý. Fakt dospej.
V tvojom pripade sa postav na stranu, ktoru mozes viac vyuzivat, pretoze mam dojem, ze tebe su vsetci ukradnuti
Displej aj ty aj tvoj partner, máš 28rokov a zodpovednosť žiadna, nikde so nepracovala akurát máte dlhy. Keby si moja dcéra tiež ti finančne nepomôžem ani keby na to mám a už vôbec by som si nebrala úver aby som splácala dlhý dospelého decka
Takže ak si to zhrnieme:
-ty celý život nepracuješ, necháš sa živiť
- čakáš dieťa, ktoré privedieš do absolútne nevhodného prostredia v každom ohľade
-partner ťa živí na striedačku s rodičmi a jediné, čo si jedna aj druhá strana vypočuje je tvoj nevďak
- tvojou jedinou starosťou je, na ktorú stranu sa postaviť?
Dievča zlaté, začni sa konečne správať zodpovedne. Už aj tak máš celú situáciu úplne zlú, nekazí to ešte viac... Uskromniť sa, základy finančnej gramotnosti, neriešiť hlúpe banality, nečakať peniaze od druhých ľudí, hneď ako to bude možné tak ísť do práce a začať sa správať ako DOSPELÝ človek, keďže už nemáš zodpovednosť iba za seba, ale aj za dieťa...
O určení otcovstva, o doktorke pre dieťa, o trvalom pobyte dieťaťa.
Keďže ja mám trvalý pobyt u rodičov 🤕
On nie je otec? ❓Ten co ta roky zivil, zlate nervy ma chalan. Ty si mohla mat odrobenych x rokov,na MD, na SD,... co si doma robila, v najlepsich rokoch cloveka, s najvacsou energiou si cumela do bedne? Zena drz sa toho chlapa, toho stromu, ty lepkave imelo🌿

nic v zlom, ale hanba by ma fackovala mat 2 zdrave ruky a nohy a nechat sa zivit rodicmi alebo partnerom.. jedinec uplne neschopny samostatneho zivota sa ide rozmnozitm.. chuda dieta
@viky173 chúďatká my. Ideme ju živiť nasledujúce 3 roky