Ako riešiť konflikty so sestrou v spoločnom dome?
Píšem pretože chem nestranné názory aby som vedela ako ďalej. Začiatok môjho trápenia bol najprv rozchod 8rok sama . Boli to veľmi ťažké časy. Výchova dvoch dcér moje poklady. A samozrejme k tomu zabezpečiť standart. Finančné . Dve práce. Ale patrí to k životu a ja som nikdy nebola závislá od nikoho a moja rodina bola moja opora.zlom nastal keď mi náhle umrela mama a ja som mala pred sebou veľké rozhodnutie. Prišla som do rodičovského domu. Kde býva moja sestra s dvomi deťmi. Mamina bola opatrovnik svojej sestry a otca.sestra chodí do práce a tak som prijala rozhodnutie budem pokračovať. Vybavila som opatrovníctvo a teda že si vzájomne pomôžeme. Sestra do práce a ja sa postarám o jej deti kým zarobí a nevezme hypotéku. Jej partner bol vo väzení čo som nebola nadšená ale po prepustení som si myslela že teda je to jej život a pôjdu bývať do vlastného domu. Čakám dva roky a nič. Nastali výmeny názorov keďže som je mali a nemáme súkromie žije v jednej izbe spolu deťmi. A proste je to obmedzujúce. Jej partner násilník ktorý ju bije a nechá sa mu týrať. Proste nevládzem vyzvala som ju nech ide preč není som zvedavá na ich drísty a malicherné hádky ktoré nič neriešia. No ona vyvoláva hádky za všetko môžem ja nenávidí má a vulgárne slová sú na dennom poriadku. Čo mám urobiť rozmýšľam že tetu a otca dám do úst. Zariadení a ja jednoducho odídem preč. Ďakujem za odpovede
@katarinakrizova není musí to ísť cez súd bola som sa informovať
@anabela1234 prečo teta teda OP nemá ak svojprávnosti zbavená nie je? Vy ste jej ho stratili? Nepredĺžili platnosť?
@chvostik1 vy ste normálne Taliani sestra odmietla sa starať. A ja mám zabezpečené deti sú dospelé!. Samostatné. Čítajte prosím všetko čo píšem nie len to čo vám vyhovuje. Logicky načo by som chcela prostých 540eur keď som zarobila 2000?
@anabela1234 byt ktorý som mala ostal. Dcére.
@anabela1234 aj ty čítaj čo ti tu píšem a neplet do toho tvoje dospelé deti. Nie som retardovaná, tvoje odpovede iným diskutujúcim čítam. Jediná, ktorá sa tu tvári ako nechápava Talianka si tu zatiaľ len ty lebo trepeš piate cez deviate a miešaš hrušky s jablkami. Minimálne k mojim komentárom áno.
@anabela1234 ešte raz, prečo si sa kvôli 540e vzdala 2000e platu? Toto normálny človek nespraví. V komentári som sa ťa opýtala či si o prácu prišla ešte pred opatrovanim.
Prepáč, ale ja nejak neviem uverit, že by na tejto zemi existoval človek, ktorý by sa kvôli druhému cloveku vzdal 2000e platu na úkor vlastnej najužšej rodiny a vlastného pohodlia. Sestra nesestra alebo iní príbuzní. Aj keby to bola neviem aká láska a vďačnosť za detstvo.
Ani to nedáva zmysel. Z takého reálneho príjmu by si im
doložila na nadštandardnú starostlivosť v nejakom sanatóriu. A boli by ste spokojní všetci. O príbuzných by bolo dobre postarané, ty by si vedela, že je o nich dobre postarané, bola by si vo vlastnom a sestre by stačil aj ten kamrlík.
Myslím, že nám nehovoríš celu pravdu, veľa veci prekrúcaš, do žien sa tu za odpovede, ktoré sa ti nepáčia len navážaš.
Nakoniec vysvitne, že toto je už dlhodobá situácia, reaguješ čudne. Tému založiš na začiatku víkendu a na jeho konci máš zrazu zazracne riešenie ku ktorému potrebuješ úrady (ktoré cez víkendy nerobia)....
Tu podľa mňa rady nepomôžu lebo o ne ani nestojis. Čakala si rady tipu, že ti budú dávať ženy za pravdu, ale keď sa tak nestalo, tak sme zrazu všetky nechápavé Talianky.
Už k tomu nemám čo viac. Sama si si to vybrala, tak za svoje zlyhania nehadz vinu na druhých...
@chvostik1 no ja fakt už. Neviem. Či si naozaj pochopila. Neukazuj mi to čo píšem lebo viem čo píšem. Samozrejme vy si dáte aj koleno vybrať za peniaze. Čomu nerozumieš že milujem svoju tetu. Ktorá žije v dome kde má doživotné právo?vidím že pre teba sú peniaze naj. No ani 2000eur není bohatstvo. A to ani nechcem. Tak sa maj krásne pekný deň.
@anabela1234 doživotné právo ti je na dve veci keď tam sestra žije s debilom, ktorý ju dennodenne otĺka a huláka po nej ako nepríčetný!!!
Keby to bol dvojgeneračný dom, tak nepoviem. Jedna rodina je na jednom poschodí a druhá na druhom. Ale tento dom má dve IZBY!!!
Tebe niečo hovorí ľudská dôstojnosť? Lebo v dvojizbovom dome s dvomi dospelými nezodpovednými, dvomi malými deťmi, tebou a dvomi nevladnymi staršími ľuďmi sa o ľudskej dôstojnosti hovoriť nedá!!!! Však ste tam nasackovaní ako v konzerve. Či u vás je normálne ked sa 7 ľudí tlačí v dvoch izbách?????
Tu v žiadnom prípade nejde o peniaze ako sa tu ohanas! Ale o štipku súkromia, ktoré tam nikdy pri takom počte osadenstva mať nebudete!!!!
Bože ženy, čo sa zas navážate, jak nenormálne ste fakt podaktoré. TO si fakt myslíte, že peniaze za opatrovateľský sú ľahko zarobené? Ste sa už niekedy starali o nevládneho človeka? Za takú zodpovednosť dáva štát doslova smeť. Takže sa tu asi nebudeme doťahovať o to, že sú to "ľahko zarobené peniaze". Veru nie sú.
Autorka, ja nerozumiem. Strýko ako väčšinový vlastník domu je kde?
Teta je mamina sestra, tomu rozumiem. Koho ešte opatruješ? Svojho otca? Alebo toho strýka? Uveď základné veci najprv na poriadok.
Sestru môžeš vyraziť, keď budeš väčšinový vlastník domu, aj to ju budeš musieť vyplatiť. Ako, neviem, tu by som šla z kratšej cesty. Rodinným príslušníkom by som zohnala sociálne zariadenie, našla si prácu a doplácala im. Resp. poriešila nejako predaj domu, poradila sa s dobrým právnikom a z výťažku im hradila ústav. A ja si našla normálne bývanie a slušne žila. Ak tvoj byt zostal tvojej dcére, vrátila by som sa načas tam. A rozhliadla sa.
Hrozne chaosne píšeš.
@drahomirrra väčšinový vlastník domu je strýko, ktorý tam ani nebýva. A ten má podiel väčší než polovicu. V podstate 3/4 domu sú jeho.
Takže ten keď sa napáli, môže povyrazat z domu akurát tak ich všetkých.
A áno. Doopatrovali sme si starých rodičov, takže vieme čo to obnáša. Tak sa zas netreba tváriť, že iný človek nemá šajnu. My sme popri opatrovanie museli ešte aj do práce chodiť, takže sme nemali taký luxus, mať to rovno pod nosom. A ešte za to dostať aj zaplatené z opatrovateľskeho. Ona keby v práci zostala, tak na ten opatrovateľský nárok nema lebo je tam podmienka, že keď chces plný, nesmieš mať príjem. Lebo výška opatrovateľského sa odvíja od celkového príjmu žiadateľa.
Všetci jej tu dokola vravíme, nech ide odtial preč. Nech vezme príbuzných so sebou do podnájmu. Z opatrovateľského, ktoré na nich dostáva a z dôchodkov, ktoré majú oni dvaja by v podnájme prežili a mali by svätý pokoj. Ale autorka nám tu vykrikuje aké sme všetky chamtive a dáme si za eurá kolená prevrtat, ale ona je upnuta na doživotné právo dožitia "na psychiatrii", ktorá v konečnom dôsledku ani nebude ich ked sa príbuzní, ktorých opatruje pominú.
@chvostik1 Okej a strýko toto rieši ako? Je mu jedno, čo sa tam deje? Je ochotný predať dom? Autorka by s ním mohla uzavrieť kúpnu zmluvu a kúpiť jeho podiel. Následne by som segru vyrazila aj s dvermi teda. Väčšie morálne právo má určite ten, ktorý opatruje než ten druhý. MORÁLNE.
V zásade chápem, že presun ťažko chorého človeka z "jeho prostredia" je náročný a vôbec za tým nemusí byť žiadna chamtivosť. Proste ten opatrovaný nechce odísť zo svojho domu. Aj s týmto treba rátať, keď chceš ťažko chorého človeka, dvoch odlifrovať do nového bytu. Lebo prenajímatelia sú dnes milé duše, vôbec im nevadia deti ,zvery, chorí, všetci. Jasné, teraz tú o červenej čiapočke.
Ja zas nechápem ženy, čo jej radia odísť. Tak ona má prenechať dom nejakej čúze, a spratať so sebou aj dvoch starkých, len aby mal ktosi radosť a mädlil si ruky, ako to preňho dobre dopadlo? Tak toto ani náhodou, šla by som vysoko rafinovane.
@drahomirrra podľa môjho osobného názoru, dom nebude mať ani jedna zo sestier. Tam je väčšinový vlastník strýko. Teta má v dome právo dozitia. Takže úradovať tam podľa mňa ešte zauraďuje on. Oni ak niečo majú, tak je to minimum a ešte aj to je rozdelené medzi nich. Sestra žije s kriminálnikom, takže ona si asi nebude mať na to aby vyplácala strýka či staršiu sestru. Navyše sú tam dve nezaopatrené maloleté deti.
Preto si napríklad budem stáť za tým, že najrozumnejšie riešenie pre autorku a aj príbuzných bude, keď odtiaľ odidu. Nech starkí dožijú v dostojnosti a účte, nie v kriku, strese a stiesnenom priestore. A sestra nech sa tam s mužom otlka hlava nehlava a vrieska po sebe čo jej budú pľúca stacit. Aj tak ju strýko z toho domu jedného dňa vyrazí.
@anabela1234 prečo nemá teta občiansky? Prečo sa staráš o 10 a 12 ročné deti? Vydržia aj samé kým im príde matka domov. Rieš aspoň to čo môžeš vyriešiť hneď.
@katarinakrizova ja som bola súde a tam mi povedali aj keď teda nemá vystavený op. Musím to mať na papieri. Bohužiaľ. Tiež mi to nebolo jasné ale je to tak.
@chvostik1 presne ako hovoríš. Je tak. Nemysli si že sme asociáli ako zvyknú bývať cigáni v jednej izbe x veľa. No ocitla som sa tu a je mi hnusne. Až jej nerozumiem. Prečo keď má peniaze na účte nejde aspoň do prenájmu.
@chvostik1 pozri ja chcem ísť preč. Aj teda to urobím. Nepoznáme sa osobne ani naše povahy. Ale ja som zvyknutá mať svoje súkromie. A svoj vlastný život. A robím čo môžem.
@chvostik1 Neurazam sa. A preto som sem písala aby som vedela a poznala iné názory. A to je bodka . Tak som vypočula rôzne riešenia. Dik
@anabela1234 komu nerozumieš? Sestre? Ona má dostatok prostriedkov na to aby išla do podnájmu?
Ona v tom dome žila skôr ako si tam prišla ty. Prečo by mala odchádzať?
Mne to teraz z tvojej odpovede vychádza tak, že máte na ten dom zálusk obe, preto ty tlacis na sestru ale s ňou tie tvoje tlaky nič nerobia.
Ale nezabudaj. To, že niekoho doopatrujes, nie je záruka, že po ňom aj niečo zdediš. Morálne na to právo máš, ale legálne nie. Pretože prvi po nich budú dediť ich vlastné deti ako dediči prvej línie. Ty nie si dieťa tety a ani uja. A keby si aj po nich dedila, zdedis čo? 10% lebo stryko má 80 už teraz? Chces ho vyplácať? Lebo z dvojizboveho domu je 10% žalostne malo
@chvostik1ja na ten dom kašlem aj v dedičskom konaní som sa vzdala čiastky. Po mamine. Tak aký dom ten dom nebude ničí. Iba srykov. Ja dávam do zariadenia tetu aj otca.ja prácu určite budem mať. A podnájom tiež. A už nebudem komentovať Tvoje názory. Ďakujem a pekný deň.
Tu zrejme česť výnimkám len subjektívne názory. No za seba môžem povedať že ste mi tu nepomohli.

Ak si sa sestrou nechala ukecat na to, že budeš opatrovať príbuzných a jej deti kým bude ona chodiť do práce, o dobre platenú prácu si sa pripravila len a len ty sama tým, že si sestre na tento stupídny návrh s opatrovanim a strážením v krtinci prikývla.
Tých cca 550e bolo pre teba sympatickejsich než tie čo by si dostala v tej spomínanej dobrej práci? Krtinec bol pre teba lákavejši než vlastne súkromie v podnájme?
Však opatrovať mohla aj sestra. Aspoň by si popri starostlivosti o príbuzných ustriehla aj vlastné deti.
Či ty si prišla o pracu, tým pádom aj o možnosť platenia nájmu a preto si sa nasťahovala do krtinca a ako záhradné zamestnanie vybavila opatrovateľské príspevky?
Nikto ti tu netvrdí, že na ne tie peniaze právo nemáš. Všetky ti tu tvrdíme, že sú to oveľa jednoduchšie zarobené peniaze keďže si celé dni doma a nemusíš za prácou cestovať, stáť minimálne 8h za pásom atď.