Ako riešiť majetkové spory v manželstve
V skratke bývam s manželom v jeho dome 8 rokov. Ja mám dieťa z predchádzajúceho vzťahu. On má tiež dieťa z predchádzajúceho vztahu už staršie, je to tínedžer. Spolu máme malé dieťa.
Ja som si kúpila byt na zaciatku nášho vzťahu/manželstva. Ako roky plynuli investovala som do domu. Pristavili sme izbu, rokonstrukcia kuchyne, izba, okná a pod. Nahodila som tému ohľadom prepisania určitého percenta na mňa. Nechcem nič čo mi nepatrí. On zrazu chce 120.000 a ze prepíše na mňa polovicu domu. No ja som mu povedala, že má predsa polovicu bytu ( 2-izbový, super poloha, idu tam byty po 110.000 a pod.) , keďže byt splacam iba ja a aj všetko čo s tym bytom súvisí. Teraz rozmýšľam či trvať na tom dome, nejakej časti, alebo dať zúžené BSM a jednoducjo do domu už nedam ani cent.
@anonym_autor vravis ze SI SI kupila byt na zaciatku vztahu, a neskor pises ze on ma polovicu bytu- Takze ty si na neho polovicu toho bytu prepisala?
@anonym_autor vravis ze SI SI kupila byt na zaciatku vztahu, a neskor pises ze on ma polovicu bytu- Takze ty si na neho polovicu toho bytu prepisala?
@anonym_2bcefa kupovala na zač. manž. , tým pádom je aj na manžela.
@anonym_2bcefa kupovala na zač. manž. , tým pádom je aj na manžela.
@anonym_770529 hej to som citala ale z toho ako to formulovala-som si kupila-mi to nebolo jasne
@anonym_autor ak tomu spravne rozumiem, teda ak si kupila byt pocas manzelstva a investovala si do domu, ktory je iba jeho, tak si na zlej strane a pochybujem, ze on to bude chciet menit.
Dobre ráno stará mama, tieto veci sa riešia ešte pred kúpou, pred veľkou investíciou do ,,cudzieho majetku,,, obávam sa že teraz si môžeš ako tak iba pískať
Ak si byt kupovala po tom ako ste sa vzali, tak si ho kupovala zo spolocnych penazi, preco by on somar mal prepisat polku domu na teba, ked on ten dom kupoval pred? Preco si ten byt nekupovala predtym ako ste sa vzali? Nemala si nan pravda? Kedze vo vztahu si usetrila uz len tym, ze ste byvali u neho.
BSM musíš zužovať pred kúpou nehnuteľnosti, nie po. Čiže teraz z BSM a do BSM už existujúce nehnuteľnosti nedostaneš. Ten “tvoj” byt je teda v bsm? Keď píšes, že má on z neho polovicu?
Ďalej: “Splácam iba ja” - v manželstve sú príjmy spoločné, čiže splácate obaja
Ďalej: “chce 120 000” - od teba? Čiže opäť zo spoločných peňazí, či ako?
Mala by si sa presnejšie vyjadriť.
@anonym_2bcefa keďže som byt kupovala v rámci manzelstva, byt je na polovicu jejo, ak by sme sa rozišli. Prero píšem, že má polovicu bytu
Byt si si mala kupovať pred manzelstvom.Z čoho ste financovali jehi kupu?
@anna777115 ja som dala svoje peniaze a zvyšok som financovala cez svoju banku, to teraz splacam
Ak si byt kupovala po tom ako ste sa vzali, tak si ho kupovala zo spolocnych penazi, preco by on somar mal prepisat polku domu na teba, ked on ten dom kupoval pred? Preco si ten byt nekupovala predtym ako ste sa vzali? Nemala si nan pravda? Kedze vo vztahu si usetrila uz len tym, ze ste byvali u neho.
@cyberk to co je za hlúposť prosím ťa?! Kupovala som zo svojich penazi a zvyšok som financovala cez svoju banku co ešte splácam
@cyberk to co je za hlúposť prosím ťa?! Kupovala som zo svojich penazi a zvyšok som financovala cez svoju banku co ešte splácam
@anonym_autor v manželstve sú peniaze spoločné, žiadne len tvoje a len jeho.
BSM musíš zužovať pred kúpou nehnuteľnosti, nie po. Čiže teraz z BSM a do BSM už existujúce nehnuteľnosti nedostaneš. Ten “tvoj” byt je teda v bsm? Keď píšes, že má on z neho polovicu?
Ďalej: “Splácam iba ja” - v manželstve sú príjmy spoločné, čiže splácate obaja
Ďalej: “chce 120 000” - od teba? Čiže opäť zo spoločných peňazí, či ako?
Mala by si sa presnejšie vyjadriť.
@baboobchod zúžené BSM je možné aj počas manzelstva ak to manzel podpiše. A splacam to ja zo svojho uctu, kde chodí mija výplata
@anonym_autor v manželstve sú peniaze spoločné, žiadne len tvoje a len jeho.
@januska12323 no to určite
No tak to si strasnu hlupost spravila ,lebo ziadny LEN TVOJ byt nemas ked si ho nekupila pred svadbou a este si mu aj pekne investovala do domu. No parada
Je uplne jedno ze to splacas len zo svojho uctu
@januska12323 no to určite
@anonym_autor ci sa ti to paci, ci nie, v manzelstve je vsetko spolocne, cize aj tvoja vyplata na tvojom ucte, nieje tvoja, ale vasa. Aj vyplata tvoj´ho muza na jeho ucte, nieje iba jeho, ale vasa. Byt si nekupila ty, ale byt je vas.
Chapes?
Cize na kupu bytu v manzelstve isli vase peniaze a splacas ho vasimi peniazmi.
Pouzila si "tvoje" peniaze plus uver. Vies dokazat, ze tie peniaze boli "tvoje"? Teda z dedictva napr., alebo nejaka investicia, ktora existovala uz pred uzvaretim manzelstva?
Si v nevyhodnej pozicii. Pises, ze na byt, ktory ste kupovali pocas manzelstva, si dala svoje peniaze + uver. Ak to boli peniaze, ktore si uz mala pred manzelstvom a vies to preukazat, tak to bol tvoj vklad do bytu. Uver je uz spolocny a aj splacanie, aj ked to ide z tvojho uctu. Takze v pripade riesenia majetkov si viea zohladnit iba tvoje peniaze pred manzelstvom. Rovnako to plati pri dome. Pises, ze si investovala do prerabky a tak. Investovala z penazi, ktore si mala pred manzelstvom a vies to dokazat? Alebo investovala z tvojej vyplaty pocas manzelstva? V manzelstve su obidve vyplaty spolocne, vydavky su spolocne.
Majetok akykolvek nadobudnuty pocas manzelstva je spolocny. Cize ani peniaze na tvojom ucte nie su len tvoje. On ma polovicu bytu, zadarmenko, financujes jeho dom…trhol pan jackpot. Ty budes platit kym budes vladat a ked sa nieco stane, tak skoncis s holym zadkom. Lebo nic nemas svoje. Natvojom mieste by som mu na dom nedala na prerabky ani cent.
@anonym_autor ale splacas aj z jeho penazi a fo domu davate spolocne peniaze. Jedine ak na tie peniaze mas potvrdenie ze si ich nadobudla pred manzelstvom alebo dostala darom napr.
@baboobchod zúžené BSM je možné aj počas manzelstva ak to manzel podpiše. A splacam to ja zo svojho uctu, kde chodí mija výplata
@anonym_autor Bohuzial,nas pravny system je taky,ze ak kupis nieco pocas manzelstva aj ked za svoje peniaze,ktore si nasetrila pred manzelstvom,tak nehnutelnost ide na polovicu. Ziadne moje,tvoje. Je to uz spolocne. Byt tebou,tak riesim zuzenie BSM,ked je takyto vypocitavy charakter.
@anonym_autor Bohuzial,nas pravny system je taky,ze ak kupis nieco pocas manzelstva aj ked za svoje peniaze,ktore si nasetrila pred manzelstvom,tak nehnutelnost ide na polovicu. Ziadne moje,tvoje. Je to uz spolocne. Byt tebou,tak riesim zuzenie BSM,ked je takyto vypocitavy charakter.
@marca12 nemáš pravdu, ak pôvod € spred manželstva vie zdokladovať tak táto pomerná časť je len jej. aj vyššie tu o tom písali. tam načo tento tvoj koment?
a aké zúženie BSM? idú niečo kupovať? na nehnuteľnosť už v BSM sa nedá zúžiť 🤷 čo si vlastne tvojim príspevkom poradila? 😀
@anonym_autor "bývam s manželom v jeho dome 8 rokov"
Prva chyba, nemalo byt v jeho dome ale az po vete v nasom spolocnom dome.
Investovat svoje peniaze do cudzieho je ikonicka hlupost, tahame medove motuzy...
@marca12 nemas pravdu, lepsie bude zmazat odpoved, nech niekoho nepopletie
@anonym_autor ci sa ti to paci, ci nie, v manzelstve je vsetko spolocne, cize aj tvoja vyplata na tvojom ucte, nieje tvoja, ale vasa. Aj vyplata tvoj´ho muza na jeho ucte, nieje iba jeho, ale vasa. Byt si nekupila ty, ale byt je vas.
Chapes?
Cize na kupu bytu v manzelstve isli vase peniaze a splacas ho vasimi peniazmi.
Pouzila si "tvoje" peniaze plus uver. Vies dokazat, ze tie peniaze boli "tvoje"? Teda z dedictva napr., alebo nejaka investicia, ktora existovala uz pred uzvaretim manzelstva?
@elanor ano viem...ale tu nie je problém môj manžel a byt...on sam vravel, aby sme to zúžené BSM spravili...tu ide o moju dilemu čo ďalej...zijeme spolu v jeho dome, drobec rastie, chlapci maju svoje nároky na osobny priestor či do domu investovať, alebo kašľať na to
@elanor ano viem...ale tu nie je problém môj manžel a byt...on sam vravel, aby sme to zúžené BSM spravili...tu ide o moju dilemu čo ďalej...zijeme spolu v jeho dome, drobec rastie, chlapci maju svoje nároky na osobny priestor či do domu investovať, alebo kašľať na to
@anonym_autor do domu sa investuju aj tvoje prachy, aj ked nejdu z tvoho uctu. Cize urcite treba poriesit vlastnicky podiel. Bud dobrovolne, alebo ked s tym tvojim nebude rozumna rec, tak kludne aj sudne. Ale to bude asi konecna. Ked je jesitny uz teraz, bude to len horsie.
Vsetky dokazy, kolko si kde vrazila, a ze tie peniaze boli naozaj tvoje, nadobudnute pred manzelstvom si poriadne straz
@anonym_autor idealne, keby bol byt len tvoj a do domu viac neinvestuj ,ak nechce prepisovat cast na teba.Ale hlavne je co na to muz ,nie zeny na MK.
@zuzanaete a neda sa urobit dohoda u notára, ze byt bude výlučným vlastníctvom autorky a dom manžela? To je nieco ako zúženie bsm nie?
@anonym_7c91de neda

Ja by som porozmýšľala o odsťahovaní. Či až tak ďaleko ísť nechceš, lebo to by znamenal viac - menej koniec vzťahu.