icon

Ako riešiť majetkové spory v manželstve

28. mar 2026

V skratke bývam s manželom v jeho dome 8 rokov. Ja mám dieťa z predchádzajúceho vzťahu. On má tiež dieťa z predchádzajúceho vztahu už staršie, je to tínedžer. Spolu máme malé dieťa.
Ja som si kúpila byt na zaciatku nášho vzťahu/manželstva. Ako roky plynuli investovala som do domu. Pristavili sme izbu, rokonstrukcia kuchyne, izba, okná a pod. Nahodila som tému ohľadom prepisania určitého percenta na mňa. Nechcem nič čo mi nepatrí. On zrazu chce 120.000 a ze prepíše na mňa polovicu domu. No ja som mu povedala, že má predsa polovicu bytu ( 2-izbový, super poloha, idu tam byty po 110.000 a pod.) , keďže byt splacam iba ja a aj všetko čo s tym bytom súvisí. Teraz rozmýšľam či trvať na tom dome, nejakej časti, alebo dať zúžené BSM a jednoducjo do domu už nedam ani cent.

Strana
z2
anonym_7c91de
29. mar 2026
@darmasiswa

@anonym_7c91de neda

@darmasiswa ani vysporiadanie bsm súdom? Aj ked viem, ze sa robi za trvania manželstva skor ked jeden podniká alebo ma dlhy.
Manzelka by mohla žiadať náhradu za investície zo spoločných peňazí do domu alebo časť hodnoty, o ktorú sa dom zhodnotil za ten cas. Alebo si jednoducho môže odkladať dôkazy o tom, z akých peňazí kupovala byt a doklady na investície do mužovho domu. Ale teda mna by sakra zamrzelo, ze na muž takýto postoj

anonym_a0cf26
29. mar 2026

@anonym_autor tak to ta riadne odrbal
Uz by som neinvestovala do bytu ani cent

darmasiswa
29. mar 2026
@anonym_7c91de

@darmasiswa ani vysporiadanie bsm súdom? Aj ked viem, ze sa robi za trvania manželstva skor ked jeden podniká alebo ma dlhy.
Manzelka by mohla žiadať náhradu za investície zo spoločných peňazí do domu alebo časť hodnoty, o ktorú sa dom zhodnotil za ten cas. Alebo si jednoducho môže odkladať dôkazy o tom, z akých peňazí kupovala byt a doklady na investície do mužovho domu. Ale teda mna by sakra zamrzelo, ze na muž takýto postoj

@anonym_7c91 existuje viac ciest, ako ziskat byt do vylucneho vlastnictva pocas manzelstva. Su to pravne procesy, je ich viac, sama to nezrealizujes, kedze sa nevyznas. To klasicke zuzenie BSM na dany byt - ak je uz spolocne nadobudnuty, sa neda

anonym_ba8deb
29. mar 2026

@anonym_autor zial by som asi jeho dom neriesila ale trvala na tom ze byt je len tvoj...uprimne keby sye da rozisli nedopadne to pre teba dobre co uz asi aj sama vies

anonym_7c91de
29. mar 2026
@darmasiswa

@anonym_7c91 existuje viac ciest, ako ziskat byt do vylucneho vlastnictva pocas manzelstva. Su to pravne procesy, je ich viac, sama to nezrealizujes, kedze sa nevyznas. To klasicke zuzenie BSM na dany byt - ak je uz spolocne nadobudnuty, sa neda

@darmasiswa chapem, tak snad to autorka bude riesit 🙂

autor
29. mar 2026
@darmasiswa

@darmasiswa umela inteligencia ale aj notár píšu inak... Zúžené BSM sa dá spraviť aj ak bola nehnuteľnosť kúpená počas trvania manželstva
Praktický príklad:

Manželia kúpia byt počas manželstva → patrí do BSM
Následne sa dohodnú u notára → byt bude patriť len jednému → spíšu notársku zápisnicu → prípadne podajú návrh na kataster

anonym_7c91de
29. mar 2026
@anonym_autor

@darmasiswa umela inteligencia ale aj notár píšu inak... Zúžené BSM sa dá spraviť aj ak bola nehnuteľnosť kúpená počas trvania manželstva
Praktický príklad:

Následne sa dohodnú u notára → byt bude patriť len jednému → spíšu notársku zápisnicu → prípadne podajú návrh na kataster

@anonym_autor otázka je, ci ti manžel podpíše, ze sa vzdáva tej polovici bytu. Myslis, ze ano?
A ak nie, mas odvahu riesit to súdnou cestou?

autor
29. mar 2026
@anonym_7c91de

@anonym_autor otázka je, ci ti manžel podpíše, ze sa vzdáva tej polovici bytu. Myslis, ze ano?
A ak nie, mas odvahu riesit to súdnou cestou?

@anonym_7c91de no pokiaľ ma neoklamal, tak podpíše to. Chcela som do dimu investovať, keď už v ňom bývam...nevadí došetrím a investujem do bytu

anonym_7c91de
29. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_7c91de no pokiaľ ma neoklamal, tak podpíše to. Chcela som do dimu investovať, keď už v ňom bývam...nevadí došetrím a investujem do bytu

@anonym_autor tak super. Aspon nieco dobre pre teba 🙂

tiezjedna
29. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor autorka, chceš pôsobiť chytro, ale chytrá moc nie si. Inak by si vedela, že nehnuteľnosť nadobudnutá počas manželstva je spoločná a je predmetom BSM. Z čieho účtu sa to platí alebo z čiej výplaty vôbec nie je relevantné, pretože aj príjmy v rámci manželstva sú z právneho hľadiska spoločné a žiaden súd ti na základe toho nepriklepne výlučné vlastníctvo bytu. Takže áno, teraz sa musíš spoľahnúť na jeho dobrú vôľu, že podpíše, čo sľúbil. My ti môžeme iba držať palce, aby slovo dodržal, pretože žiadne právne páky inak nemáš. A ak sa aj naďalej plánujete s príjmami takto vydeľovať, úpravu BSM vezmite komplexne, nielen na vyňatie bytu👍

darmasiswa
30. mar 2026
@anonym_autor

Praktický príklad:

@anonym_autor BSM pocas manzelstva moze zrusit iba sud (kompletne zrusenie), sucasne musia byt splnene podmienky na to, aby sud bsm zrusil, su aj ine cesty, ako ziskat byt v bsm do svojho vylucneho vlastnictva, vsetko vsak rieste cez advokata, sucasne, musi suhlasit aj manze, kedze akekolvek papiere bude podpisovat aj on

romiada
31. mar 2026
@anonym_autor

Praktický príklad:

@anonym_autor zrušenie BSM sa da urobiť na konkretnu nehnuteľnosť. My sme to tak s manželom urobili. Každy mame svoju nehnuteľnosť. Žiadny sud. Len zapisnica u notara. Dokonca sa myslim da aj na buducu nejnuteľnosť, ak maš vybratu a chystaš sa kupiť.

anonym_7c91de
31. mar 2026
@romiada

@anonym_autor zrušenie BSM sa da urobiť na konkretnu nehnuteľnosť. My sme to tak s manželom urobili. Každy mame svoju nehnuteľnosť. Žiadny sud. Len zapisnica u notara. Dokonca sa myslim da aj na buducu nejnuteľnosť, ak maš vybratu a chystaš sa kupiť.

@romiada to dost odporuje tomu, co píše a presadzuje ako pravdu @darmasiswa (to ze co je uz bsm to sa neda dat do výlučného vlastníctva jedného z manželov ak som to dobre pochopila)
Tiež to asi budem riešiť takže by ma zaujímalo ako to je

darmasiswa
31. mar 2026
@romiada

@romiada ako ste zrusili BSM na konkretnu uz existujucu v BSM nehnutelnost? Je viac moznosti, zaujima ma vas proces a ukony

Strana
z2