icon

Ako riešiť napäté vzťahy so svokrovcami?

10. jún 2025

Ahojte, zaujima ma, ako to u vas mate, co sa tyka stretavania sa deti so starymi rodicmi, najma, ked v rodine nepanuju dobre vztahy. Mna svokrovci nemali nikdy v laske, stale na nas vytvaraju tlaky aby sme k nim chodili (nech vidia vnucku). Povedala som im ze ked ju chcu vidiet, mozu kludne prist, aj oed manzel nie je doma, ze pre mna je to vyhodnejsie a stihnem si aspon nieco popri tom porobit, kedze ma manzel firmu, aktualne je hlavna sezona a travi vela casu v praci. Ja tam nemam vobec chut chodit. S muzom sme spolu vyse 10 rokov, onedlho 15, svokra ma ohovara, odhovarala manzela od svadby, nemaju so mnou ziadny vztah. Snazila som sa k nim byt slusna ale nebavi ma s nimi travit cas a proaktivne im nosit vnucku aby s nou mali vztah, lebo im sa k nam chodit nechce a pridu len ked je manzel doma. Ked robi viacero vikendov po sebe, nepridu k nam, akonahle ma volno, chcu aby sme prisli, za uplynule 3 mesiace sme u nich boli 8x, u mojich rodicov raz, lebo stale tlacia na pilu. Vyjadrila som sa im opkovane na rovinu ale obavam sa, aby som na nich uz nevyskocía. S muzom sme to prediskutovali a budeme travit viac casu spou my dvaja ako rodina s dcerkou, ale oni su otravni ako osina v zadku a vkuse dobiedzaju.
Ako to mate vy s vasimi rodinami, ako ste to komunikovali, ak ste im to komunikovali aj priamo a oni stale nechapu ze nebudeme kazdy vikend u nich? Ze mozu aj oni prist?

Strana
z2
dvanastka
12. jún 2025

Veď navrhni mužovi, aby k nim chodil sám raz za mesiac s dieťaťom. Ty tam chodiť nemusíš, keď ťa nemajú v láske a vec je vybavená. Keby sa vypytovali, prečo k nim nechodíte častejšie, tak povieš, že máte svoj program.

motylik2559
13. jún 2025

Mna este napada taka vec...dost v popise riesis seba a to ako ta svokrovci nemaju radi. Otazka znie...maju radi svoju vnucku a vnucka ich? Lebo zas ak sa maju navzajom radi a dcerka je uz vo veku,ze vie byt u babky aj sama a venuju sa jej, tak len skrz tomu, ze nemusia mna by som jej babku neodoprela. Byvate kusok, tak jej vnucku prines a na dalsi den alebo ako sa dohodnete skoc po nu naspät a takto si stihnes aj porobit doma co potrebujes. Preco jej chces odopierat vnucku pokial sa maju radi? a tiez by som urcite svojej dcere nedavala najavo, ze su takí onakí len preto,ze teba nemusia,snad toto nerobis. to su veci, ktore treba oddelovat. Ine by zas bolo, kebyze maju k vnucke vlazny vztah, ale to sa mi akosi nechce verit,ked maju zaujem ju vidat.

autor
13. jún 2025
@motylik2559

Mna este napada taka vec...dost v popise riesis seba a to ako ta svokrovci nemaju radi. Otazka znie...maju radi svoju vnucku a vnucka ich? Lebo zas ak sa maju navzajom radi a dcerka je uz vo veku,ze vie byt u babky aj sama a venuju sa jej, tak len skrz tomu, ze nemusia mna by som jej babku neodoprela. Byvate kusok, tak jej vnucku prines a na dalsi den alebo ako sa dohodnete skoc po nu naspät a takto si stihnes aj porobit doma co potrebujes. Preco jej chces odopierat vnucku pokial sa maju radi? a tiez by som urcite svojej dcere nedavala najavo, ze su takí onakí len preto,ze teba nemusia,snad toto nerobis. to su veci, ktore treba oddelovat. Ine by zas bolo, kebyze maju k vnucke vlazny vztah, ale to sa mi akosi nechce verit,ked maju zaujem ju vidat.

@motylik2559 nacrtnem ti asi ako to funguje na navstevach, ci u nas, ci u nich a pokusim sa priblizit situaciu, dcera mala rok a pol, este nie je vo veku, kedy by dokazala vyjadrit, ci ich ma rada alebo nema rada, ale moj predpoklad je, ze ich rada ma tak normalne, ziadna prehnana laska, ani prehnany odpor alebo strach z nich. Svokor sa jej velmi nevenuje, dava jej veci namiesto hraciek, ktore su cenne (pokial sa nejedna o veci z mojej domacnosti, je mi to jedno), ale dcera nie je vo veku, kedy dokaze vyhodnotit, ze toto sa da pokazit a znicit, napriek tomu jej to da, napr bankovky a ked ich pokrci alebo ma snahu trhat, zacne jej nadavat, ze je hlupa, nezodpovedna a co to robi. Ked sme u nich, maju tam nejake hracky, kedze maju aj vnuca od dcery, svokor ocakava, ze dcera sa s nim bude nepretrzite hrat, ona je aktivne dieta, rada chodi, beha, objavuje, jeho to tak nebavi a po par minutach ide pozerat TV a nevenuje sa jej. Svokra ma problemy s pohybovym ustrojenstvom (nebudem specifikovat), ale napriek tomu chodi cvicit, ked chce ide na turu, par km dlhe prechadzky ale tvari sa ze za malou stiha a ked nestiha, berie ju na ruky, ale dcera je chodiaca, cize nosit sa nechce. Ked sme u nich, vacsinou ja a manzel behae za malou, aby nieco neposkodila (nemaju zabezpecenu domacnost ako my, logicky, my musime, oni nemusia kedze je to nase dieta a zije u nas) alebo aby nechodila na schody a nespadla, maju psa, uz sa parkrat stalo, ze po dcere vystartoval a takmer ju uhryzol, ale nastastie som stihla zasiahnut (on je problemovy, oni nie su ochotni si ho zatvorit). Nemam preto nejake nutkanie ju tam nechavat na prespatie a uz vobec nie, ked byvaju prakticky na skok. Povedali sme im opakovane, dvere u nas mate otvorene, aj ked manzel doma nie je, ked pojde svokor okolo, nech sa zastavi, to iste svokra, je takmer denne v meste s kamaratkami, ma svoje aktivity, moze prist zazvonit ked aj na 10 minut, ale nepride, s dcerou sa v meste stretava na kavu, na obed…chapem, dcera je dcera, nechcem sa stavat na rovnaku uroven, ale raz za rok sa moze ozvat, ahoj, som v meste, mozem sa zastavit? Neurobi to, ani po takychto vyzvach. Oni chcu, aby sme ju doviezli, odviezli, hotovo…ked tam prideme, nosim jej jedlo, svokra nemava navarene, na stol da slane oriesky a cokolady a nukaju to dcere, ja jej upeciem kolac bez cukru, nosim jej snacky so sebou, vsetko…raz sme sa ponahlali, zabudla som doma ovocie, nemala doma nic, ani kusok ovocia, ani jogurt, nic…za dcerou pridu, dcere strazia dieta, mladsie od mojho, pri nas kladie podmienky, ze mame prist my, doniest ju, atd. Ked povieme ze neprideme, iba vtedy chodia oni, nech to nevyzera hlupo…dcere nedavam najavo nic, oni pred dcerou nie raz povedali, maminka ti nedovoli, maminka ti neda papat tak places, maminka toto a hento, ohradzujeme sa voci tomu obaja s manzelom…nebranim im v nicom, ale tieto slovne “ataky” tlmime, ci na nas, ci na dceru, ze je hlupa za nieco a pod. Oddychnut by som si aj oddychla niekedy, ale ked to bolo najviac potrebne ked bola mala a spavala v kociku, boli kocikovat asi 5x, aj to mi po polhodine volala ze ona musi ist na masaz uz, potom zas svokra nohy boleli a podobne hluposti, cize som len prebrala stafetu a dokocikovala si sama a teraz mi pride dost odvazne, aby som im ju dala na prespavanie, ked s nou nevedia ist ani von na ihrisko a v ich domacnosti jej behame za zadkom my s muzom a oni sedia.

autor
13. jún 2025
@motylik2559

@motylik2559 zabudla som este, vies, mala bude raz citit aj to, ako sa oni ku mne spravaju, ked sa tak spravaju uz teraz pred nou a tiez kym nebola na svete…ja sa snazim byt slusna a ustretova, aj ked su veci, co ma seru a poslala by som ich velmi rada priamou cestou do zadku ako oni, len je tu aj druha strana mince, ze ani oni nemusia davat najavo svoju vnutornu frustraciu ze mali asi inaksiu predstavu o neveste, pricom si dovolim tvrdit, ze som slusna, pracovita, vzdelana osoba, ked ich dcera potrebovala vzdy cosi v tehotenstve, ci veci pre nu, pre dieta, rady, bola som tu…tak za dobrotu vies ako

dkethe
13. jún 2025

No cosi, to vobec nie je dobry alternativny plan, nech chodia oni k tebe 😮 mas stastie, ze sa toho nechytili!

Mozes skusit tak, ze im dieta das, a ty si pojdes po svojom (obchody, wellnes - to robim ja). Rozhodne tam nevysedavaj.

autor
13. jún 2025
@motylik2559

@motylik2559 este mi napadlo, po prispevku od @dkethe, v ktorom pise, ze nevysedavaj tam..ked raz boli u nas, robila som si nieco svoje, odisla som do druhej izby, dcera sa zacala dusit…stari rodicia sa zacali hadat kto za to moze, namiesto toho, ze by ratovali dieta 🙂

motylik2559
13. jún 2025

No uz tomu rozumiem...na zaciatku si napisala velmi malo info o tom ako to je a z toho sa potom tazko nieco radi. Ale toto znie dost na prt slusne povedane. Uz ti rozumiem. Kazdopadne bud rada,ze manzel stoji za tebou. Lebo je kopa chlapov co sa prisposobuje radsej mamicke nez svojej zene, nejeden pribeh tu taky uz bol. Este ma napada taka moznost,ked si toto vsetko popisala...ono by to chcelo neutralnu podu ako sa hovori...lebo teda ani k tebe domov, aby prisli nie je ideal. A ked aj hovoris,ze oni maju pred dcerkou blbe reci typu,ze maminka to alebo ono robi zle...tu vidim len moznost pokial stale chces udrzat kontakt,ze im das vediet, idem s malou do parku, ked chcete dojdite-vzdy len vtedy ked realne chces ist ty s malou von, aby nedoslo k tomu,ze ta zamrzi ak ich o pol hodku prestane bavit kocikovanie...tak nech dojdu, nech si pokocikuju a ked zacnu mat pred malou reci, tak je nacase, aby si im to razne zatrhla-lebo tu ta tvoja neustala slusnost uz nepomoze...a bud to ustoja alebo nie, ale to je uz ich problem. Pozri, si dospela a je na tebe s kym sa budes bavit a s kym nie. Keby aj takto za vami dosli a budu si usta otvarat na spacir tak okrem toho im aj spomen, ze sa snazis, aby dcerka ich vidala, ale niesi ochotna dalej v tom pokracovat, ked maju pred malou odmalicka blbe reci na jej mamu....ALEBO bude chodit manzel s malou za nimi bez teba a ty si doma porobis za ten cas alebo vybehnes s kamoskou na kavu. Ja som nazoru,ze NIKTO nema zakerne sliapat po cloveku...a tym nikto myslim aj rodinu. Takze ja sa ti nedivim,ze si to skusala slusne po dobrom, ale takto ta zadupu-ohrad sa pre dobro seba aj svojej dcery voci narazkam pred nou, razne a strucne sa da aj diplomaticky. Skoda,ze si to nenapisala hned takto cele, niekedy sa velmi tazko da nieco vyšípiť z kratkeho textu, alebo malohovoriaceho. Netahaj ich ani k vam...neutralna poda za tvojej pritomnosti, ohradis sa razne ak nieco bude...a ked nebudu suhlasit, dohodni s manzelom,ze bude uz len on sam s malou za nimi chodit. Bud silna a nedaj sa!🤗

Strana
z2