icon

Ako riešiť nezhody o vierovyznaní dieťaťa?

14. apr 2024

Ako by ste riešili situáciu vy ? Dieťa 6.r pokrstene v evanjelickom chráme (po otcovi). Súhlasila som s tým za podmienky , že ho bude brať do chrámu a viesť ho. Za celých 6r. dieťa bolo s otcom 2x v chráme. Keďže otec neplní to, čo mi sľúbil , beriem dieťa do môjho chrámu (gr.kat). Chcela by som ho prepísať na moju vieru, ale otec nesúhlasí. No zároveň nič nerobí pre to, aby on ho vychoval.( S otcom dieťaťa nežijeme spolu). Ako to riešiť ?

Strana
z3
minenkak
14. apr 2024

Ako môžeš ty rozhodovať o vierovyznani iného človeka,aj keď je to dieťa

autor
14. apr 2024

@minenkak tak nejakými chladničkami ho viesť musím, potom keď vyrastie, ako sa rozhodne už bude na ňom

minenkak
14. apr 2024

Treba mu ale ukázať všetky viery a náboženstva ktoré ide a nielen kresťanstvo

katkazuz
14. apr 2024

@minenkak
Tvoja skúsenosť prosím ťa?

deti95060810
14. apr 2024

tak u ev. je úplne bežné že do kostola viac - menej nechodia. Nemajú veriaci povinnosť chodiť do kostola každú nedeľu. evanjelické kostoly zívajú cez bežný rok prázdnotou resp. sú poloprázdne.

Ev. veriaci zaplatia si cirkevnú daň - raz za rok, do kostola idú na sviatky - Vianoce, Veľká noc , dajú dieťa pokrstiť, dajú na konf., a pri Sčítaní obyvateľstva sa prihlásia medzi veriacich ľudí... to je všetko.

maja22
14. apr 2024

@minenkak nabozenstvo sa nevybera v obchode ako bicykel, ze dietatu ukazes 8 modelov a ono ukaze prstekom, ze tento sa mi paci, tento kupme. Moze mat o roznych nabozenstvach vedomosti, ale mat vedomosti a nadobudnut vieru je nieco ine.
Autorka - ak je otec vo viere vlazny, nijako dieta nevedie, nemodlia sa spolu, nechodia do chramu, modli sa s nim ty, rozpravaj mu o Bohu, preber zodpovednost aj za otca. Myslim, ze krst si katolicka a evanjelicka cirkev navzajom uznavaju ako platny, zatial viac riesit nemusis a casom uvidis, ako sa situacia vyvinie.

tetapetra
14. apr 2024

A nie je to jedno? Prečo ľudia s toho robia vedu? Ak si greko, tak veď aj svoje dieťa.

nelca84
14. apr 2024

Vsak otec ho moze dobre vychovavat aj bez chodenia do kostola. A chce tam to dieta vobec chodit? Ci ho mienis nutit?

viestta
14. apr 2024

@maja22 nadobudnut vieru moze aj ked nebude prisluchat k ziadnemu nabozenstvu a ani prislusnost k nabozenstvu nezaruci, ze tu vieru nadobudne a aj ked ju nadobudne, ci ju nestrati. MOzes dieta vychvavt k vire, ale nakoniec sa aj tak rozhodne samo a ty sa mozes aj potrhat, nic s tym nenarobis. Mozes jeho rozhodnutie len prijat alebo neprijat

autor
14. apr 2024

@nelca84 ale veď nikto nehovorí o Tom, že ho zle vychováva. Áno, predstavte si , že chce tam chodiť...

minenkak
14. apr 2024

@katkazuz aká moja skúsenosť

katkazuz
14. apr 2024

@minenkak
Či si to ty tak robila u svojich detí ☺️?

minenkak
14. apr 2024

@maja22 viera sa nadobúda vedomosťami o každom jednom ,v tomto prípade náboženstve,koľko generácií bolo vedená v katolíckej a evanjelickej cirkvi a koľko verí možno 20%a to myslím,že dosť preháňam.Treba tomu dieťaťu len ukázať,že sú aj iné náboženstvá

minenkak
14. apr 2024

@katkazuz nie,mňa toto nezaujíma,decko sa to učilo v škole, našťastie mali v škole náboženstvo poňaté tak,že sa učili aj o iných vierach

katkazuz
14. apr 2024

@minenkak
Ďakujem ti za vysvetlenie a teraz už aj rozumiem tvojej reakcii.

maja22
14. apr 2024

@viestta samozrejme, ze dieta moze vieru prijat alebo neprijat, ale vsetko ma svoj cas. Teraz je cas, ked su za to zodpovedni rodicia, pride cas, ked ich zodpovednost skonci a preberie ju dieta na seba samo. Je to prirodzeny proces.

kacena4
14. apr 2024

pokial si pamatam tak dnes uz "neprekrstuju" ludi, nakolko sa akceptuje aj krst v inom vierovyznani chodievajte do kostola, ved ho vo viere, prihlas ho do skoly na svoju vieru a ked budete riesit 1.sv. prijimanie dohodni sa s knazom co a ako drzim palceky

sense
14. apr 2024

Véd kľudne ho bravaj so sebou do kostola a keď vyrastie nech sa samo rozhodne co mu je bližšie.
A ci je pokrstený tam alebo tam je momentálne tomu dieťati aj tak jedno kde ma podpísaný papier o krste.
Ja mam všetky sviatosti a napriek tomu dieťa pokrstene nemám. Bude to jej slobodná vôľa.

13uzivatelka11
14. apr 2024

A prečo to potrebuješ mat "na papieri"? Ved kým ju to bude zaujímať, ber ju do svojho kostola a keď bude dospelá, sama sa rozhodne.. Ja som "papierovo" katolík, ale vôbec to tak necítim a verím v úplne iné náboženstvo, ale nemyslím si, že Boha to zaujíma, či som oficiálne niekde zapísaná

autor
14. apr 2024

@13uzivatelka11 lebo ako gr.kat môžu deti prijímať eucharistiu, teraz nemôže, aj keď sám veľmi chce. O 2 roky by mal mať 1.sv prijímanie atď, čiže kvôli tomu, a chcem aby hlavné bolo zastavené niekam.

autor
14. apr 2024

*zaradený

zdenka11081983
14. apr 2024

@minenkak
@katkazuz u nás dvaja katolícky farari odsúdení za zneužívanie maloletých dievčat. Tiež som sa prispôsobila ex, keďže oni sú kresťania. Svokra si to priala. Teraz moje deti do kostola nechodia, neprajem si to ani oni.

syslik81
14. apr 2024

chod za knazom a porad sa s nim ci je vobec mozne zmenit vieru .. a ak ano nech ta navyguje ako na to .. ak je to pre teba tak dolezite - tak smelo do toho ... sama niesom katolik ale dcera ano rozhodla sa sama .. kvoly nej som aj do kostola chodila :D kazdopadne pocuvla by som dieta co chce byt

syslik81
14. apr 2024

@zdenka11081983 a cies kolko nekatolikov znasilnuje a zabija? nestretavas sa vobec s ludmi? ci hned vies akej su viery a podla toho ich sudis? ci je biely cierny rysavy veri v budhu alaha ci boha ak je raz clovek k-ot tak nim proste bude

maja22
14. apr 2024

autorka musis to riesit s vasim duchovnym otcom. Grkat. preferuju to, ze dieta ma byt vedene vo viere po otcovi, ale ak sa otec nema k cinu, mozno mate nejake vynimky. Normalne chod na faru a porad sa konkretne.

malapepka
14. apr 2024

Isla by som za knazom a tuto situaciu by som mu vysvetlila, tvoj postoj, preco, aj postoj otca. Uvidis, co ti knaz povie.
Osobne si myslim, ze praktizovanie viery mozes robit aj bez otcovho suhlasu. Krst a ,,papierovacky,, zistis od knaza.
Nahodou, mne sa tvoj postoj paci. Drzim ti palce!
Moje deti tiez vediem ku viere, pravidelne chodime do kostola. Drz sa svojej viery a v to, co veris ty.

katkazuz
14. apr 2024

@zdenka11081983
Ďakujem, toto som ešte potrebovala vedieť.
Pekný večer ti ešte želám.

hopsas
14. apr 2024

Prekrstit dieťa nemôžeš ale môžeš ho dať neskôr na svoje náboženstvo v škole a prijme tvoju vieru keď sa otec nestara

thirstymonk
15. apr 2024

Mno. Takze ty si grkat. Evanjelici su z nasho katolickeho pohladu heretici - odpadlici, lebo neuznavaju papeza, svatych, ocistec a xy inych teologickych rozporov este najdeme...
Ked ste sa brali v grkat kostole, manzel musel podpisat suhlas, ze dieta bude vychovavat v grkat viere. Ten sa potom predklada vladykovi, ktory udeli tzv.dispenz, cize vynimku z manzelskej prekazky "rozdielnost viery". Tzn. muz musel slubit, ze dieta bude grkat. Inak by vas nezosobasili.
Jedine, ze ste sa sobasili u evanjelikov. Oni neviem ake maju poziadavky.

V katolickej cirkvi je evanjelicky krst platny len vtedy, ak sa vysluzil liatim vody, nie kropenim (tzv. nedostatocna materia).

Nic take ako prekrstit dieta (ani dospeleho) sa neda. Da sa vsak udelit tzv. podmienecny krst.

V prvom rade sa skus obratit na svojho farara, potom na evanjelickeho. Ak nebude ani jeden z nich kreten, tak to vyriesis raz dva.

thirstymonk
15. apr 2024

@thirstymonk este k tomu dodam, ze podla cirkevnych prikazani katolik je povinny uzatvarat manzelstvo vo svojej cirkvi - grkat a rimkat su pre teba platne manzelstva. Evanjelici sobas ani neberu ako sviatost, len ako symbol. Nie ako nerozlucitelnu sviatost. Preto nemaju potom ani problem s rozvodmi, ako to je u nas.

Strana
z3