icon

Ako riešiť pravidelné spálenie dieťaťa, keď príde od otca?

16. jún 2025

Dobrý deň,chcem sa posťažovať. Syna trávi víkendy (kazdy druhy)u otca .Vždy pred sezónou ho upozornim na nástrahy slnka a zbytočne. Teraz v piatok zasa ,píšem mu nech sa vyhýbaju priamemu slnku,nech nosí siltovku a nech mu kúpi opaľovacie kremy z lekarne. A zasa sa mi vrátil včera celý červený..Zasa som počula výhovorky typu že nechcel slnecnik,že chcel byť celý deň v bazéne.ze ho natrel,že nechcel siltovku.. Syn je neverbálnaly autista. Viem,aký je ,že je to s nim náročnejšie ale v živote sa mi nespalil a u neho pravidelne každú sezonu. Ja už neviem ako mam toto riešiť. Je mi do plaču,že je lahostajny a aj s celou jeho rodinou..:(

mogaa
16. jún 2025

a ty s ním chodíš do bazéna? ja netvrdím že je v poriadku že úríde červený od slnka, ale zase ak má ex doma bazén , tak je jasné že dieťa chce byť v bazéne a tam nemá ani šiltovku a môže ho natieraž koľko chce, ak ide dieťa každý chvílu do vody....

autor
16. jún 2025
@mogaa

a ty s ním chodíš do bazéna? ja netvrdím že je v poriadku že úríde červený od slnka, ale zase ak má ex doma bazén , tak je jasné že dieťa chce byť v bazéne a tam nemá ani šiltovku a môže ho natieraž koľko chce, ak ide dieťa každý chvílu do vody....

@mogaa ja s nim chodím všade aj do aquaparku aj na kúpaliska.Ma bazén ale ze sa nekupal v bazéne iba v nafukovacej whirpoolke. Ma dom a whirpoolka sa da posunut aj pod altanok atd.. Toto je u neho pravidelne,podotýkam tiež sme tam bývali a nikdy sa mi nespalil .

sense
16. jún 2025

A nemozes mu k otcovi kúpiť tričká s UV filtrom. To by mohol otec dieťaťa zvládnuť mu obliect

katkazuz
16. jún 2025

Rozumiem ti, aj ja som na toto veľmi citlivá.
A rozumiem, že je s natieraním veľký boj, aj ja musím s mojimi deťmi- 11 a 9, každé leto o tom diskutovať.
Poradiť- neporadím, zrejme je tvoj ex ľahostajný alebo ignorant a každá debata je o tom zbytočná.
Možno by som len syna odfotila a poslala mu, niekedy je spálenie vidno až na druhý deň a ak máš dobrý kontakt s príbuznými poprosila by som ich, aby na to trošku dohliadli.
Ale vyhýbanie sa priamemu slnku v čase obeda je všeobecne známe a ak tomuto niekto nerozumie a nechá svoje dieťa v bazéne- veď tam chce byť,
to je pre mňa nepochopiteľné.

katkazuz
16. jún 2025
@sense

A nemozes mu k otcovi kúpiť tričká s UV filtrom. To by mohol otec dieťaťa zvládnuť mu obliect

@sense
Presne UV oblečenie je super vec.

simsalabim
16. jún 2025

Ak sa nechce natierat, mozno pomoze ten sprej, co sa iba nastrieka bez potreby rozotierania. Ptec by s nim nemusel bojovat... kup a nabuduce otcovi pribal https://www.mojadm.sk/sundance-transparentny-sp...

zupka33
16. jún 2025

Presne, nakup mu take oblecenie do vody a vybavene, mas po probleme. Ked vidis, ze sa inak neda a tak ci tak ti pride domov spaleny, tak co.

ika02
16. jún 2025

Ahoj, presne to riešim každý rok cez prázdniny. 2 týždne sú u otca, chodia na kúpaliská, more.... Stále prídu šúpajúci sa ako salamandra. Aj som dala mlieko s 50-tkou faktorom, hučím, nech si nechajú tričko..... Stále rovnako, on si nevšimne, nerieši a jeho partnerka sa naschvál celý deň vysmáža na slnku, kým nevyzerá ako škvarka.

zooeynka
16. jún 2025

Cim viac na to budes tlacit tym viac tvoje ziadosti budu ignorovat. Nechaj tak.

bielasovicka
16. jún 2025

Prepáč, ale ako sa dá posúvať vírivka plná vody?

domiklik
16. jún 2025
@mogaa

@mogaa pokiaľ dieťa nie je albín a otecko ho nevýhodi na priame slnko na obed, tak s kvalitným krémom a pravidelným natieranim sa dieťa nespali. Bohužiaľ toto je len o ockovej ľahostajnosti.

simca06022011
16. jún 2025

Otec kludne moze slnecnik posunut aj k virivke... ked uz. Aby sa mu dieta nespalilo.
A to nie je otazka ci nieco chce, alebo nie.. proste natriet sa musi. KUPTE RIADNY vodeodolny opalovaci krem, ktory sa nezmyje po chvilke a ak sa tam spali, vsetko su to len jeho vyhovorky.
UV oblecko na plavnaie je riesenie, ale tvar, ruky.. nohy.. aj tak bude treba natriet.

autor
16. jún 2025

Baby kupujem kvalitné z lekárne aj do kufra dám,to je jeho lajdactvo podceniť situaciu ako chlap z dediny. Aj rodicia mu občas strážia malého ale na nich sa nedá vôbec spoľahnúť,majú už cez 70tku a tiež taky laxny prístup .Len trpím že malý trpí a stále sa toto opakuje. Oblečenie do bazena to si malý vyzlečie ako autista to neznesie. Ma iba plavky.Normalne som na to v sobotu myslela že dúfam,že nebude spaleny u neho a boom ,cely ako rak.Ma tam altánky,slnečníky,všetko na dvore ale ľahostajnosť nezmením asi:(

simca06022011
16. jún 2025

ja by som mu vynadala, ci je nenormlany, a chce aby syn rakovinu dostal.. to naozaj nie je nieco, co by som ja len tak predychala.. a este potom tie upaly, spaleniny doma riesit, kd mi taketo doriadene dieta nikto domov donesie
ano stari rodicia su casto uplne ine kafe = moja u babky jednej sa tiez nikdy nenatierala, preto tam bezo mna nechodila az kym sa nevedela sama natriet :D

inak ja som o tej vodeodolnosit pisala, lebo to je podstatne pri detoch co sa svachtaju vo vode/sportuju... tam nestaci ze je to "dobre z lekarne".

procrastique
16. jún 2025

Kúp spf tričko/plavky, ktoré poslúžia ako adekvátna náhrada spf krému na telo.

ayato
16. jún 2025

u nás pravidelne každý rok chodí prvý teplý víkend spálený. Otec na to nemyslí . Ja ho potom dostatočne zhúkam a potom už celé leto poctivo natierajú. Tento rok som to už , ale nepodcenila a malému som dala do batoha krém. Exovi 2x napísala, že vonku svieti slnko nech ho natrie a zabralo 😆 Včera, ale prišiel s tým, že mal kliešťa v ruke a nechali mu ho cez noc tam lebo mu teta xy ( otcova frajerka )povedala, že do rána mu z ruky vylezie sám . Skoro som to nerozdychala, ale potom sa ukázalo, že to nebol kliešť, ale trieska .

kathhii
Autor odpoveď zmazal
autor
16. jún 2025
@simca06022011

ja by som mu vynadala, ci je nenormlany, a chce aby syn rakovinu dostal.. to naozaj nie je nieco, co by som ja len tak predychala.. a este potom tie upaly, spaleniny doma riesit, kd mi taketo doriadene dieta nikto domov donesie
ano stari rodicia su casto uplne ine kafe = moja u babky jednej sa tiez nikdy nenatierala, preto tam bezo mna nechodila az kym sa nevedela sama natriet :D

inak ja som o tej vodeodolnosit pisala, lebo to je podstatne pri detoch co sa svachtaju vo vode/sportuju... tam nestaci ze je to "dobre z lekarne".

@procrastique on nebude nosiť tricko v bazéne,je autista a duplivane oni ho nedunutia

@simca06022011 samozrejme vodeodolne vždy máme

Teraz riešim už rok nech si dá sieťky na okná lebo každoročne je malý dostipany..Keď som tam žila tam boli ale svokra, akonáhle som sa odsťahovala dala ich preč aby jej nezavadzali skrz muskaty. Podotýkam nežije tam ale býva o 2 domy ďalej tak chce mať všetko pod palcom najmä čo sa muškátov týka aby všetci susedia videli aké ich ma krasne🤦‍♀️😁Tak som mu povedala že nech dá urobiť posuvné sieťky ale pochybujem ze si najde na to čas..

miriamzba
16. jún 2025

Toto je dosť zasadna vec, trvala by som na tom aby sa kupal v tieni a natrety! Ja som fototyp 1, ten najsvetlejsi, 2 deti svetle po mne, muž a 1 dcérka sú tmavi a fakt sú to riadne rozdiely, im to tak nepride, ale my traja sme hneď spálení a bolí to, svrbi, je to neprijemne a hlavne pre deti nebezpečné. Ja by som mužovi aj počas dna zavolala, aby ho natrel, ak zabudol.

dory11
16. jún 2025

Trvať na Tom že dieťa musí mať pokryvku hlavy a že ho treba na tierat .
Je to proste otom že je otec dieťa ľahostajné ze môže ochorieť ( kožné problemi ,prehriatie úpal atď )to sú všetko nástrahy tepla nechápu to ani moji svokrovci (majú 52/54rokov ) ale stále nechápu prečo nemôže dieťa cez prijame slnko vonku .a že prečo ju natierame .

senta_sofia
16. jún 2025

Prespava tam, ci davas mu ho rano? Riesenie by bolo namazat ho doma.

zooeynka
16. jún 2025
@dory11

Trvať na Tom že dieťa musí mať pokryvku hlavy a že ho treba na tierat .
Je to proste otom že je otec dieťa ľahostajné ze môže ochorieť ( kožné problemi ,prehriatie úpal atď )to sú všetko nástrahy tepla nechápu to ani moji svokrovci (majú 52/54rokov ) ale stále nechápu prečo nemôže dieťa cez prijame slnko vonku .a že prečo ju natierame .

@dory11 moze trvat na tom kolko chce, ked raz oni seru na nu a jej reci su im ukradnute, tak si nepomoze

autor
16. jún 2025
@senta_sofia

Prespava tam, ci davas mu ho rano? Riesenie by bolo namazat ho doma.

@senta_sofia prespava na víkend to je 150 km

macinko321
16. jún 2025

Budem kruta, ja by som pohrozila upravou styku, pripadne aj zakazom, nakolko svojim laxnym konanim ohrozuje zdravie dietata.

taktotedanie
16. jún 2025

No, nieco podobne riesila moja znama
Ta mala znamu koznu lekarku, isla s dietatom po takomto vikende kedy dieta doslo od otca cervene ako paradajka
Kozna vystavila papier, kde napisala rozne formulky, ze dieta spalene taky a taky stupen, ake su mozne poskodenia koze, bla bla bla
V sprave bolo napisane, ze dieta bolo u otca, matka predtym ako dieta odovzdala cele nafotila a potom nafotila dieta ked od otca prislo, prilozila k sprave fotky, mala tam napisane, ze po otazke na dieta ci otec namastil dieta kremom atd dieta povedalo nie, to si matka aj natacala na mobil
S tym potom sla za pravnikom, spisali nejaky papier o tom ako otec nedorziava pokyny matky, medostatocne dieta chrani, zanedbanie atd atd a riesila nieco cez sud zapojila do toho aj koliznu opatrovnicku, ktora prisla skontrolovat dieta v jedno pekne horuce poludnie ked bolo u otca samozrejme dieta takmer hole nenatrete ziadna ciapka ziadne ine ochranne okuliare s uv filtrom atd
V letnych mesiacoch bolo sudom stanovene ine stretavanie s otcom, nariadene dodrziavanie pokynov matky, este jej aj sud oklepol, ze otec musi zaplatit to vysetrenie u kozneho lekara
Viem ze ty mas inu situaciu ale mozno to tebe alebo niekomu dalsiemu pomoze ak sa ocitne v nieco podobnom
Drzim palce

princezna_bosorka
16. jún 2025
@mogaa

@mogaa to je blbost, staci 2-3 x za den natriet a coovek s priemernou pokozkou sa nespali. A okrem toho existuje este uv oblecenie.

@autorka: poriadne nafotit stav dietata hned po navrate od otca, na druhy den sup na kozne (daj si spisat spravu) a potom sup na upsvar a advokatovi, nech navrhnu zmenu starostivosti, nakolko u otca ide o zjavne zanedbavanie, zvysovanie rizika rakoviny koze atd.

bambulka224
17. jún 2025

Môj muž nekremuje anseba ani deti. Žijeme spolu. Ja vždy deti nechám pol hodinu bez krému a potom sa musia nakremovať. Dcéra áno, syn Asperger sa nenakremuje.
Chlapi majú v paži. Viem že je to nepríjemné, ale buď rada, že si ho brava a Ty si trochu oddýchneš.
V mojom okolí je viac otcov autistických deti, čo si ich nebrava, ako brava. 👍