icon

Ako riešiť problém s priateľovou babkou, ktorá nemá kde bývať?

livus5510
28. aug 2019

Ahojte baby! Napadlo mi, že vy by ste mi viacej vedeli poradiť, akože toto by som možno ani nemala riešiť ja, ale priateľ je ten typ čo sa len tak nenakopne viete...
Ide o to, že priateľova babka ostala bezdomovkyňa (v skratke najmladší syn na ňu urobil podvod a exekútori byt zabavili a predali v dražbe), má v podstate 3 deti, ale ani jedno z nich sa o ňu postarať nechce. Momentálne býva u nás, mne to zatiaľ nevadí, byt je ale môj a nevidím to ako dlhodobé riešenie. Poberá samozrejme dôchodok, ale to jej nepokryje dom dôchodcov a sú tam šialené čakačky a ona ani ísť nechce.
Peniaze čo z domu ostali dala najstaršiemu synovi na prerábku. Mne jej bolo ľúto a nevedela som ju nechať na ulici. Nie je to zlá žena, ale do všetkého mi rada frfle a ja neviem kam sa obráiť. Neexistujú nejaké organizácie? Alebo ako by ste to riešli vy? Mám sa ísť spýtať na úrady?
Som nahnevaná na to, že ju nikto nechce lebo napíšem to takto... má stareckú demenciu a vyhovárajú sa na to, že to na deti zle pôsobí. A ja som už zúfalá, do toho sa mi namiešala aj moja rodina a už fakt neviem ako ďalej. Priateľ ju má veľmi rád, lenže my sa ju aj bojíme nechať samú, nemáme žiadne súkromie, prispôsobujeme si smeny a vôbec spolu ie sme, už to nedávam... a neviem ani kam sa obrátiť o pomoc.nežije sa s e nechcú aby sa na to deti pozerali. No my deti n

Strana
z7
ukulela
30. aug 2019

@lula313 ja s tebou suhlasim - moralnu aj zakonnu povinnost postarat sa maju deti. nie vnuk - a to preto, lebo jeho frajerka bola jedina ochotna po babku ist na stanicu :( a vlastne este im "cudzia" mlada nadejna nevesta starku dotuje, lebo ona dava € "svojim" :( zakladatelka naozaj nema ziadnu povinnost. preto suhlasim, nech to riesia sudne. pokial sa deti nechcu postarat o mamu, tak nech im to prikaze sud, lebo takto mladi - akurat sa rozidu, lebo nebudu mat ziadny spolocny zivot. a potom co - bude este vacsi problem s babkou.

namornicka
30. aug 2019

@kakatulik myslím, že ak by sa aj vybavovačky naťahovali a penzionat by chvíľu nemal kto platiť tak to už nebude zakladatelkin problém. Budú odtiaľ kontaktovať najbližšiu rodinu a riešiť súdne. Ale babku si tam nechajú, to legislatíva nedovolí vysupnut ju. Akurát bude možno narastať dlh, ktorý skôr či neskôr synacikov dobehne. O babku bude postarané a zakladateľke radim hrať mŕtveho chrobáka. Ak by náhodou vnuk (priateľ) chcel situáciu zobrať znova do vlastných rúk, tak nech z tých 300€ čo dáva mesačne na auto (čo je pri 700€ výplate luxus) prispieval babke a chodil dočasne MHD kým sa situácia nevyrieši.

kakatulik
30. aug 2019

@namornicka tak snad to bude tak ako pises,len to treba asi cele rozhbat. Fuuu je to fakt tazka situacia....

ukulela
30. aug 2019

@livus5510 len dufam, ze tvo partner bude rovnako napomocny pomahat tvojej rodine, ak bude treba ... aj financne, tak ko ty dotujes jeho/jeho babku.

livus5510
autor
18. sep 2019

Veľa báb mi písalo do správ, že ako to teda dopadlo a keďze sa mi nechce každej jednej odpisovať zvlášť, tak vám to napíšem sem.
Babka je už v zariadení, ktoré platia bratia, mňa osobne sa už nič netýka, všetko sa rieši súdne, dokonca čo viem súdne sa rieši aj to aby sa jej odobrala svojprávnosť a aby sa vyhľadal brat, ktorý ju v podstaye obral o bývanie. Neviem či sa to porieši a ani sa nestarám. Mne bolo hlavné aby odišla a tak sa aj stalo, chodievame ju každý druhý víkend navštevovať, aby nemala pocit, že ostala sama.
Tak či tak chcela by som vám poďakovať za všetky rady ako ja konečne môžem v živote riešiť niečo iné.

evica01
18. sep 2019

@livus5510 a sla do toho zariadenia co je 3 hodky od vas?

mata1001
18. sep 2019

Som rada,ze sa to vyriesilo a chcem ti napisat,ze malokto by sa takto zachoval ako ty...prajem ti,nech sa ti darí...

livus5510
autor
18. sep 2019

@evica01 áno, nakoniec to dopadlo tak, preto aj až ten každý druhý víkend lebo nie vždy je bohužiaĺ čas a benzín tiež nie je najlacnejší.
Ale tak či tak babka sa nesťažuje, skôr vyzerá celkom spokojne, bohužiaľ len jej stav sa začal rapídne zhoršovať no

Strana
z7