icon

Ako riešiť problémy s rodičmi?

zdenk2
23. nov 2023

Ahojte, mám 18 a bývam ešte u rodičov. Chodím na strednú školu a bývam na malej dedine kde mesto je vzdialené 16km a na mojom okolí nieje možnosť si nejako zarobiť peniaze. Potrebujem sa nutne odsťahovať čo je veľký problém keďže nemám pravidelný prísun peňazí a chodím ešte na strednú. Doma mám otca alkoholika. Neustále sa s mamou hádajú a keď povie že odíde tak sa jej vyhráža že sa zabije. Psychicky ju vydiera. Nedá sa to už počúvať, trvá to hádam odjakživa. Keď som bola malá som to nevnímala ale ako som začala dospievať začala som chápať že niečo nie je ok a prišla som časom aj čo. Fakt sa to tu nedá vydržať a neviem čo mám robiť.

Strana
z2
smajliica
24. nov 2023

@rebeka1211 to akoze vazne? Jej matka sa rozhodla si vziat alkoholika, potom sa s nim rozhodla ostat aj ked terorizuje ju a jej deti a ty autorke radis aby hlavne pomahala mame ktora ju tomuto vystavila a neurobila nic aby ju pred tym ochranila? A teraz v tom ma zit aj autorka lebo jej mama nechce odist? To naozaj?

0silvia0
24. nov 2023

@zdenk2 takže tvoja matka čaká na obrátenie alkoholika motlitbami, tak tam asi nenájdeš oporu, vôbec nesúhlasím s tým, čo píše @rebeka1211 aby si pri maminke sedkala doma a nenechávala ju samu s alkoholikom. Matka je dávno dospelá, svojprávna, jej zodpovednosťou je zabezpečiť dieťaťu zdravý vývoj. Toto nezabezpečila, tak treba aby si dievča zariadilo normálny život.
Dalo by sa kontaktovať krízové centrum, kde by ste vy dve s matkou mohli odísť, ale tvoja mama je spoluzávislá osoba, ona neodíde. Musíš sa postarať o seba sama. Skús linku https://ipcko.sk/ je to poradňa pre mladých ľudí, možno ťa skúsia niekde nasmerovať.

janage
24. nov 2023

@0silvia0 súhlasím, matka je spoluzavisla a neodíde ani keby čo bolo.
Autorka Možno by bolo najlepšie poradiť sa na sociálke. Si stále dieťa, nie si plnoletosti a bohužiaľ máš obmedzené možnosti.
Tiež súhlasím s tým, že neupinat sa na partnera, ale sústrediť sa na vzdelávanie a tak zlepšiť svoje možnosti.
Na školu predpokladám chodíš strednú do mesta. V meste je určite knižnica. Učiť sa každé poobede tam (clenske stoji smiesnych par eur na rok) domov prísť až večer, nech máš aký taký kľud.

janage
24. nov 2023

Ešte ma napadlo. Skolsku psychologicku alebo vychovnu poradkynu nemáte? Všetko čo im povieš je dôverné, mama sa to nedozvie, ak si to nezelas

0silvia0
24. nov 2023

@janage práveže je plnoletá, píše, že má 18 rokov.

alexnina777
24. nov 2023

@zdenk2 Kolko ešte budeš chodiť
na strednú školu? nematuruješ
už tento rok? a strednú školu máš
kde? určite sa zameraj na to aby si sa dostala na VŠ kde bude možnosť ísť na intetnát.. plánuj odchod dopredu, internát, brigádu, mesto kde by si hypoteticky mohla isť študovať a brigádovať si plánuj už teraz.. skú kontaktovať to IPcko, tam by ti zatial možno pomohli kým reálne budeš mocť odísť

zmrzlinka2021
24. nov 2023

@zuzap33 to je strašné, lebo práve kresťanstvo ukazuje ženám ich hodnotu

janage
24. nov 2023

@0silvia0 juj pardon som si to pomýlila s km, ktorých bolo 16.
Keďže sa však stále pripravuje na vzdelávanie a nie je schopná sama sa živiť, mohli by jej na socialke poradiť. Myslím, že v prípade, že by sa dostala na internát museli by jej rodicia platiť výživné

melanta
24. nov 2023

@zmrzlinka2021 tiež máme v rodine podobnú skúsenosť ako píše zuzap, mamina sesternica, dedinak na strednom Slovensku, muž alkoholik, občas ju aj zbije, sťažovala sa farárovi, že sa to nedá vydržať, že kvôli deťom hlavne chce odísť. A farár ju sprdol, že nemá rozbíjať rodinu, že v dobrom aj zlom a podobné keci.

zmrzlinka2021
24. nov 2023

@melanta lenže akceptovať tie veci je hriech. To som v šoku, a považujem to za zlyhanie toho farára.

bluka2
24. nov 2023

@zmrzlinka2021 títo predstavitelia viery zlyhávajú často, bohužiaľ aj horsie

lujza123
24. nov 2023

@zdenk2 máte na škole výchovného poradcu? Pripadne skús úrad prace, sociálnych veci a rodiny. Majú tam psychológa. V prvom rade sa niekomu zdover, popis situáciu doma, ak budeš mať šťastie na empatickeho človeka bude ti vedieť pomôcť.
Mas nárok na výživné od rodičov, môžeš o to požiadať. Tak isto existujú sociálne štipendia

Aj ked to vyzerá zúfalo mas viacero možnosti. Vo všetkých väčších nestach sú školské internaty, treba sa ist spýtať osobne či nemajú miesto, opísať svoju životnú situaciu

Tak isto aj v škole si vieš vybaviť individuálny študijný plán, nedajú ho iba tak hocikomu ale nieje to nemozne

janage
24. nov 2023

@melanta na to by som mu povedala, že ja nemôžem veriť v Boha, ktorý chce aby som ja a deti ostala s mužom, ktorý nás týra. A kľudne sa obrátila na nejakú anonymnú kresťanskú poradňu online, niekedy aj v tých časopisoch mali také okienko alebo na jeho nadriadeného v meste.

zmrzlinka2021
24. nov 2023

@bluka2
Hrozné, lebo ja zatial poznám fakt uvedomelých farárov, ktorí su nohami na zemi a co je podstatne, maju fungujuce manzelstva, rodiny.

blaazi
24. nov 2023

@zdenk2 kontaktuj svojpomocnu skupinu pribuznych a priatelov alkoholikov AlAnon _ najdes podporu a pomoc, ktoru potrebujes.

erikavesela
24. nov 2023

@zdenk2 a co si mysli, ze susedia to nevedia....alkoholika spoznas, aj ked je triezvy, ver mi, vsetci v dedine vedia, co sa u vas deje..to je tvoja mama naozaj tak naivna?

simca06022011
24. nov 2023

no nadych vydych a ukludni sa, vezmi si to tak, ze zijes v tom cely zivot, tym padom rok hore dole uz nic nespravi... urcite nesed pri mame na zadku, venuj sa sebe, studuj. Ak mas skolu v meste, mozno brigada v obchdonych centrach, idu vianoce, bude otvorene vikendy, od rana do vecera vsetko zase a vsade kopa ludi,... (aspon myslim), cize mozno stoji za opytanie sa na takychto prevadzkach, brigadnicka praca studentov je stale vitana, lebo su tam ulavy. Ale to nebudu peniaze na start do zivota, tie si mozes zacat zarabat ked nebudes chodit do skoly, o nejakom samostatnom byvani neuvazuj, nebudes to proste zvladat ani casovo a nevacit sa cele dni, ci budes mat na najom/zivobytie ti tiez nijak nepomoze.
Ak pojdes na VS, internat neskor zdielany byt je riesenie, poziadat si vies vtedy o stipendia, od rodicov vyzivne ak by nechceli prispievat, obe tieto veci ti velmi pomozu mesacne.
CO sa tyka stavu doma, mama ma svoj zivot,iny nepozna a to ze nechce odist, je bouzial jej problem, ona ma na to svoje dovody (ake su, nie je podstatne). Ty na tom nezmenis nic, jedine co by mohlo mozno pomoct je prehovorit jej do duse, ze takto sa zit neda a dokedy sa necha terorizovat. Ale nemusi to pomoct, moze sa stat prave opak, ze este aj ty si s nou vztah pokazis. AK je z takehoto prostredia, zije este aj so svokrovcami, urcite roky jej sebavedomie dostava rany, nevie najst nikde "impulz" nieco urobit. K tomu tazko povedat, ako financne je na tom, ci by zvladla teraz sa hned napr. osamostatnit a ist inde. Riesit otcovi pomoc, by sa dalo, keby ste mali dobry vztah a otec by rodinu svoju naoazj miloval, dalo by sa mu dohovorit a presvedcit ho, ci s odbornikmi alebo nie. Ale predpokladam, ze on je ten typ nie je, vie sa len vyhrazat... svoju chybu si nijak neprizna... Nepomohlo by mu ani keby prisiel o rodinu, len by mal klud a mohol by v klude pit.

simca06022011
24. nov 2023

@zdenk2 a inak ja nie som za to, ze to treba riesit s fararom, tym a hentym... ALE co take by sa stalo keby si to niekomu povedala? NIC. Nic horsie ako sa deje. COkolvek by si urobila a pohlo by to doma lady, nebolo by horsie.
Tvoja mama by si mala pekne odkladat peniaze, nesponzorovat manzela, kotry nezaraba... nech si energie na doma a okolo pan uhradza...ale predpokladam, ze ona je ako som predtym pisala uz pasivna. Sem tam sa povyhraza, ze odide a tym to konci.

zdenk2
autor
24. nov 2023

@simca06022011 no šak on je najradšej keď je sám doma a môže si v kľude piť a nikto mu nič nehovorí

zdenk2
autor
24. nov 2023

@simca06022011 to je na tom to najhoršie že sa mu vyhraža že odíde ale nič neurobí a potom za pár dní sa obidvaja tvária akoby sa nič nestalo

loliki
24. nov 2023

@zdenk2 Veď sa sním porozprávaj prečo pije. Či z toho má nejaké výhody? Či ho niečo trápi? Čo by si mala robiť, ak by tvoj manžel bol alkoholik?

majlo1234
24. nov 2023

@zdenk2 moja mama sa tiez otcovi roky vyhraza rozvodom, u nas to uz je len taky vtip hadam. Za par rokov sa postavia na vlastne nohy. Lwn si pamataj, ako nechces dopadnut, lwbo vela takych deti skonci s podobnymi prtnermi

nixie144
27. nov 2023

@zmrzlinka2021 to píšeš z vlastnej skúsenosti? Farár jej bude dohovarať, aby od neho odišla , či sa nebodaj rozviedla? Keď manželstvo je posvätné pre takých ľudí? Ked si zo nezažila, tak radšej neraď, prosím

mk1111111111
27. nov 2023

Uz vydrz, zmaturuj, chod do prace, inw nic nevymyslis

Strana
z2