Ako riešiť rozdielny pohľad na financie v manželstve?
Dobrý deň, môj muž ma stále obviňuje a hnevá sa, že si kupujem pre seba oblečenie a kozmetiku.
Objasním. Zarábame skoro rovnako a nie málo. Ja som sa roky drela, aby som mala prácu akú mám, prekonala som ťažkú chorobu a napriek tomu pracujem aj keď sa stále musím preventívne rehabilitovať a brať lieky.
Ide o to, že sa stratám o syna väčšinou sama, manžel chodí často preč na služobky a rodinu nemáme, ktorá by pomohla. Dnes fungujem tak, že mám dve práce a v čistom cez 2000 eur. Zaplatím celú našu hypotéku, jedlo do domácnosti, šetrím aj na synovu budúcnosť.
Milujem však oblečenie, rada sa o seba starám, zvlášť po dlhej chorobe. Až po nej som si uvedomila, že život si treba užívať a nie len sa trápiť. Každý mesiac sa teším že si niečo pekne na seba kúpim. Cca 300 eur mesacne, ak rátam aj kaderníka, kozmetiku. Niekedy ani to nie. Môžem si to dovoliť, sama si zarobím a od manžela peniaze nepýtam.
On mi však vždy dáva najavo, že som strašná osoba, keď si dovolím na seba kúpiť každý mesiac niečo a že neviem nakladať s peniazmi. Chcel by, aby som aj to čo dávam na seba dávala na sporenie a z toho nech sa sporí na dôchodok. Mám 36 rokov…. A on 40 …
Som často sama, robiť si takto radosť každý mesiac ma baví a hlavne keď si na to zarobím tak v tom problem nevidím. Manžel zarába a platí nejaké účty, ale to čo máme spoločné platím aj tak väčšinou ja. On zo svojho sporí, ale stále sa mu zdá málo, nikam nechce chodiť, aby sme nemíňali. Ani na večeru ani na obed, stále musím len variť, aj keď už niekedy nevladzem, lebo mám aj 2 práce a syna.
Povedzte mi, či som fakt taká strašná žena??? Neviem si predstaviť žiť len pre prácu a sporenie na manželov účet, nikam nechodiť, obliekat staré tepláky a kysnúť doma, aby sme nič neminuli.
Od manžela som si nikdy peniaze nepýtala, ale on berie moje peniaze ako “naše” a jeho ako jeho… čo mám robiť ?