Ako riešiť situáciu, keď kamarátka kupuje dcére veci?
Ahojte. Mám skoro 11 ročnú dcéru. Má dobrú kamarátku chodia skoro každý deň von. Ale čo má trápi, že dcére kamarátka kupuje veci. Jej rodičia dajú len tak 100e nech si niečo kúpi. Deje sa to často, že dcéra nechce doma večerať. Včera jej kúpila tepláky a mikinu. Chcela som aby to vrátila ale už tam neboli štítky. Nepáči sa mi to. My si nemôžeme dovoliť jej dávať toľkoto peňazí každý deň. Čo s tým ?
@anonym_autor Rozhovor s rodičmi kamarátky a veci vrátiť im.
@anonym_autor a dcére prečo nevysvetlite, že to vôbec nemá prijať? Chce jej niečo kúpiť? Nie, nekupuj, nechcem, nemôžem.
Ja by som aj bez štítku vrátila. Kto tie štítky odstrihol?
@anonym_autor Skontaktovať sa s rodičmi kamarátky, či o tom vôbec vedia ako ich dieťa nakladá s peniazmi, ďalej potom máš možnosť ich nechať sa hrať u vás doma a nenechať ich behať po nákupoch. Dcéra môžeš vysvetliť, že nie je ok, aby si nechávala kupovať kadečo, kadekým. Dnes je to kamoška o par rokov to môže byť slizký 40tnik.
@anonym_autor a dcére prečo nevysvetlite, že to vôbec nemá prijať? Chce jej niečo kúpiť? Nie, nekupuj, nechcem, nemôžem.
Ja by som aj bez štítku vrátila. Kto tie štítky odstrihol?
@kavasmliekom oni dve to odstrihli aby vraj jej rodičia nevideli koľko to stalo. Jej kamoška si kupovala viac veci tak akoze chceli aby sa to stratilo a jej rodičia si to nevšimli.
11 ročné sú ešte v úvodzovkách malé deti, aby toto dokazáli pochopiť svojim detským rozumčekom, že toto sa nerobí. Treba sa porozprávať hlavne s rodičmi dievčaťa. samozrejme, že aj s dievčatami, ale hlavne s rodičmi.
@kavasmliekom oni dve to odstrihli aby vraj jej rodičia nevideli koľko to stalo. Jej kamoška si kupovala viac veci tak akoze chceli aby sa to stratilo a jej rodičia si to nevšimli.
@anonym_autor tak jej to vrátiť, nech si to nechá. Tvoja dcéra ju asi rada využíva, keď ešte súhlasila s tým, že to odstrihnú.
Už teraz kamarátka klame svojich rodičov, nebude to najlepšia spoločnosť. Nabudúce niečo z obchodu ukradnú?
Ja len tolko,ze by som si davala velky pozor,aby to bolo naozaj tak,ako dcera hovori tebe.Lebo toto je dost bizar.
Ja len tolko,ze by som si davala velky pozor,aby to bolo naozaj tak,ako dcera hovori tebe.Lebo toto je dost bizar.
@maminkadeticiek ako inak ?
určite by som trvala na tom aby mikinu a tepláky vrátila kamoške
a samozrejme rozhovor o tom, že je to nevhodné správanie
a začať s finančnou výchovou - je najvyšší čas ...
@anonym_autor to je tak ked sa v skole neprebera financna gramotnost. Ano aj od takehoto veku treba.
Podla mna je prva blbost ze jej len tak daju 100 eur.
Riesila by sim to s rodicmi. Tie veci si viete priblizne aj na internete pozriet kolko stoja ak tam je nejaka znacka.
Dcere treba razne vysvetlit ze si take veci nemoze zobrat.
11 ročná musí mať výchovu a musí vedieť čo môže a čo nie, vie to aj moja 9 ročná, že od druhých sa veci neberú, takže ty ako rodič si to musíš vyriešiť s dcérou a vysvetľovať jej, je to celé len o Vás, a trvala by som hneď na ďalší deň vrátiť
Najprv by som si pohovorila s dcerou, ze vztahy maju byt vyrovnane a toto nie je ok, ani ked to kamoska mysli dobre a ma ju rada.
Pripadne spolu s jej kamaratkou by som im to skusila vysvetlit.
Kontaktovala by som jej rodicov, dohodla sa na uhrade za tu supravu (tu by som dcere uz nebrala, ked ma z nej radost).
A verila, ze dalsie take veci sa uz nevyskytnu. Ze dievcata pochopili.
Musela som tak jednej mojej ziacke z cinskej rodiny vysvetlit, ze aj ked ma ma rada, tak mi na ich lunarny rok nemoze nosit darceky, hoci je to u nich zvyk (doniesla mi z ich obchodu oblecenie). A ked, tak len malicke drobnosti, ako cokoladku. Ze to uplne staci a mna to velmi potesi, ze na mna mysli.
@anonym_autor to je tak ked sa v skole neprebera financna gramotnost. Ano aj od takehoto veku treba.
Podla mna je prva blbost ze jej len tak daju 100 eur.
Riesila by sim to s rodicmi. Tie veci si viete priblizne aj na internete pozriet kolko stoja ak tam je nejaka znacka.
Dcere treba razne vysvetlit ze si take veci nemoze zobrat.
@anonym_6111c0 čo s tým má škola??? Triedna im dá 100 eur len tak, aby si niečo kúpili?
@anonym_autor presne, mne sa tiež nezdá, že dajú decku len tak 100 eur ale ona má potrebu schovať cenu vecí, to nemá logiku.
Pohovor si s dcérou, praví kamaráti si priateľstvo nekupujú. O dva roky jej takto môže kupovať veci 18 ročný chalan a už s tým veľa nenarobíš.
@anonym_6111c0 čo s tým má škola??? Triedna im dá 100 eur len tak, aby si niečo kúpili?
@letfenixa po tomto komentari asi zbytocne ti vysvetlovat
@anonym_autor Ma od toho aj blok? Ci to nahodou neukradla/li v obchode. Aj ked to kupila, vratila by som to aj bez tych stitkov. Nabuduce jej kupi hodinky, retiazku alebo co? A dcere vysvetlit, ze taketo dary sa neprijimaju. Moze ju pozvat na zmrzlinu ale nie taketo dary.
@anonym_autor kontaktovala by som rodicov kamaratky. CI je to naozaj tak ze jej daju, a ak ano, tak by som ich poprosila, ze nech jej veci nekupuje za mikinu a teplaky by som im penaize dala s tym, ze ak sa to bude opakovat, tie veci im budem nosit. CI to bude lesk na pery alebo tricko. Mne by to bolo napr neprijemne a v kamaratksom vztahu taketo nieco nema co robit, je to proste kupovanie si pozornosti. Najma ak je to tak, ze sa to deje pravidelne.
KLUDNE sa moze stat ze to dieta rodicom peniaze berie, ja osobne som to riesila ked bola dcera 2hacka.. a nieco si kupit, neznamena, ze ma kupit mikinu a teplaky kamoske. NAOZAJ treba rodicov kontaktovat. Ja tiez davam mojej dcere peniaze, nech si kupi oblecenie atd, a nosi mi blok a veci pozriem, ale ak by si zobrala nezistim to, detoo ak si so svojich usporenych kupi somariny alebo rozda, nezistim to...
@anonym_autor Tak skusila by som sa aspon zamysliet,ci je normalne/realne ze da 11 rocnemu rodic len rak 100 eur,ze minaj na co chces,nepyta sa na co ich minul,nevsimne si,ked nakupi veci a nema ich doma.Uz od pocutia je to zvlastne ba nepravdepodobne.Ze odstrihuju stitky tak to je este viac premysleny bizar.Nie je to kradnute?Neberie peniaze z niekade inde a nekupuje si to sama?Celkovo toto je spravanie ktore mi vobec nesedi k 11 rocnym.Mozno noc z toho nie je pravda,uznavam ale toto je raky logicky bizar,ze bu som sa neuapokojila s takymto vysvetlenim od dcery.
@anonym_autor toto je blbosť. Pritlac na dcéru, nech ti povie pravdu. Na 90% tie veci bud kradne ,alebo jej to kupuje niekto dospelý. Aby si o chvíľku nebola v šoku.
@anonym_autor toto je blbosť. Pritlac na dcéru, nech ti povie pravdu. Na 90% tie veci bud kradne ,alebo jej to kupuje niekto dospelý. Aby si o chvíľku nebola v šoku.
@himedzi myslíš ako film v sieti, že jej to kupuje "internetový kamarát"/pedofil a kamarátka ju kryje akože ona kúpila?
alebo kamarátka kradne peniaze rodičom?
@anonym_autor uplne ta chapem.Kamaratka mojej malej dava v kuse labubakov.Ci ma sviatok ci nema,raz do tyzdna u nas skonci novy a novy labubu.
NEZNASAM tie hracky.Uz sme aj malej povedali,ze privolavaju zle sny.Da na nas a vzdy ked ide spat da ich vsetky na chodbu(chapem ze strasenie nie je dobry sposob vysvetlenia toho ale som bezradna)
Neviem tiez ako mam malej vysvetlit,ze tie hracky maju v sebe nieco hnusne,mam z nich zly pocit ale hlavne neviem ako povedat jej kamoske nech s tym skonci.Pocitujem vinu,zeby som malu pripravila o kusok jej stastia lebo ona sa vie z tych priser skutocne dojat az privelmi.
Najradsej by som labubakov vykopla z bytu .🥶
Kiez by jej kamoska kupovala radsej oblecenie,s tym sa este da zit.
Pre tu moju su ti labubaci posvatni,ved su od jej naj kamosky😰
@himedzi myslíš ako film v sieti, že jej to kupuje "internetový kamarát"/pedofil a kamarátka ju kryje akože ona kúpila?
alebo kamarátka kradne peniaze rodičom?
@anonym_57dd02 ...alebo to kradnú spolu v obchodoch. Nie že by bolo nereálne, aby niektorí rodičia boli tak praštení, aby decko dotovali každý týždeň stovkou, ale je to veľmi nepravdepodobné. Tiež sa mi ten príbeh nezdá, spozornela by som a s dcérou si pohovorila.
@anonym_autor uplne ta chapem.Kamaratka mojej malej dava v kuse labubakov.Ci ma sviatok ci nema,raz do tyzdna u nas skonci novy a novy labubu.
NEZNASAM tie hracky.Uz sme aj malej povedali,ze privolavaju zle sny.Da na nas a vzdy ked ide spat da ich vsetky na chodbu(chapem ze strasenie nie je dobry sposob vysvetlenia toho ale som bezradna)
Neviem tiez ako mam malej vysvetlit,ze tie hracky maju v sebe nieco hnusne,mam z nich zly pocit ale hlavne neviem ako povedat jej kamoske nech s tym skonci.Pocitujem vinu,zeby som malu pripravila o kusok jej stastia lebo ona sa vie z tych priser skutocne dojat az privelmi.
@anonym_e38855 Kolko maju rokov? Nerozumiem, ako nevies, ze ako mas decku povedat, ze nech tvojej dcere tie hracky nedava. Uplne normalne, najblizsie, ked to bude chciet urobit, jednoducho zakrocis a povies NIE, dakujeme, vezmi si to späť domov. Kiez by jej kamoska kupovala radsej oblecenie??? To sa ti zda v poriadku?
@anonym_e38855 tak si dospela, ak nema dcera sviatok, chytis podas jej to.. ze pocuj nie, vezmi si to a nenos nam hracky, hrat sa s tym mozete u teba. A rovnako, povedat rodicom, ze si to nezelas
Tiež by som išla za rodičmi objasniť či je to naozaj tak ako tvrdia dievčatá. Dcére by som už tieto veci nechala ale zaplatila im. Ale bolo by to posledný krát
Mne to znie ako krádež. Ak dali rodicia 11 ročnej slečne 100 eura na blbosti, tak nemá dôvod odstrihnúť štítky.

Vrátiť to môže kamarátke aj bez štítkov, najlepšie aj s tebou a pred jej rodičmi, treba si to vysvetliť aj s nimi, aby to oni povedali svojej dcére a ty svojej vysvetliť, aby to neprijímala a nebrala si od nej takto veci.