icon

Ako riešiť situáciu obťažovania, ktorá nastala 7 rokov dozadu?

klaudi_kaja
7. aug 2025

12 ročný brat obťažoval moju 5 ročnú dcéru pred 7 rokmi

Včera som sa dozvedela od mojej dcéry , keď sme sa bavili o detstve , že a mami inak musím ti niečo povedať .... Povedala mi, že keď mala 5 rokov tak môj brat 12 ročný vtedy prišiel za ňou do izby a začal jej l***ť za spánku one dole .... Že ona nevedela čo sa deje a že on potom šiel spať a povedal jej ešte, že ale to nemôže nikomu povedať. Ona tomu velmi nerozumela , mala 5 rokov ... Nemá nejakú traumu alebo dačo že by sa bála práveže sa majú radi ale čo to má znamenať, ja som v úplnom šoku , strašne mi je zle a neviem čo mám robiť, chcem to povedať mužovi ale zároveň sa bojím že mu strašne ublíži a to znamená problém pre nás celú rodinu a nechcem aby sa dostal do problémov, mne sa azda sníva 🙈 dcéra mi hovorí aby som to ocinovi nehovorila ale ja mám hrču v krku keď mu niečo tajim ja vôbec neviem čo mám robiť 😭😭😭😭😭 nikdy u nás v rodine neboli nevhodné situácie pred deťmi , sme slušná rodina .... Len v tom čase sme bývali u mojej maminy. Prosím Vás poraďte mi, čo to je s tým chlapcom ? Je to nejaká porucha ? Čo mám robiť ? 🙈🙈🙈😘😘

Strana
z3
maminkadeticiek
8. aug 2025
@lolyypippp

@maminkadeticiek aha a vy ste na to ako prisli ze to je vymyslene ? Co si myslite ze sa nudi ? Trosku empatie by vam nezaskodilo

@lolyypippp A vy ako viete ze nie je? Tyo smajlikov,ktore boli uplne odveci,slovnik,postupne pridavanie novych informacii sposobom aby vzbudili emocie a "senzaciu".Nehovorim ze sa nieco taketo nemoze stat,urcite ani.Ale neverim,ze tento prispevok sa stal.

anonym_431a18
8. aug 2025
@maminkadeticiek

@lolyypippp A vy ako viete ze nie je? Tyo smajlikov,ktore boli uplne odveci,slovnik,postupne pridavanie novych informacii sposobom aby vzbudili emocie a "senzaciu".Nehovorim ze sa nieco taketo nemoze stat,urcite ani.Ale neverim,ze tento prispevok sa stal.

@maminkadeticiek kvôli takým ako si ty, tu máme sekundárnu viktimizáciu obete a jej okolia. Dokonca takí ľudia ako ty, dokážu okolo obete urobiť takú stigmu, že aj keby mala obeť zneužitia ešte kúsok sily sa z toho dostať, tak sa nedostane z toho už nikdy. Pogratuluj si pred zrkadlom a každú minútu v živote do smrti ako tie obete.

klaudi_kaja
autor
8. aug 2025
@maminkadeticiek

@maminkadeticiek vy ste úplne mimo 🙈 prosím Vás nekomentujte mi to tu...

klaudi_kaja
autor
8. aug 2025
@anonym_431a18

@maminkadeticiek kvôli takým ako si ty, tu máme sekundárnu viktimizáciu obete a jej okolia. Dokonca takí ľudia ako ty, dokážu okolo obete urobiť takú stigmu, že aj keby mala obeť zneužitia ešte kúsok sily sa z toho dostať, tak sa nedostane z toho už nikdy. Pogratuluj si pred zrkadlom a každú minútu v živote do smrti ako tie obete.

@anonym_431a18 presne , ďakujem za tieto slová ♥️

klaudi_kaja
autor
8. aug 2025

Ďakujem Vám za názory a rady 🙏🏻 a tie ktoré hejtujete , neprajem Vám niečo také ako matka zažiť.

ullala
8. aug 2025

@klaudi_kaja Ty to nechces povedat manzelovi? Ja by som teda mala problem nevyletiet na brata.

anonym_fc07d7
9. aug 2025

@klaudi_kaja och, to mi je ľúto a zároveň mi zdvihlo tlak..

Osobne by som neverila tomu, že nie je traumatizovana, to vie posúdiť odborník, nie dieťa. Majú sa radi preto, lebo vedľa neho rastie a prirodzene to tak ide a plní očakávania. Keď už to vieš, čo sa stalo, moc by som ju do jeho blízkosti nebrala. Nie preto, že by sa to mohlo opakovať, ale preto, že takýmto spôsobom je nútená všetko potláčať. Aj ja by som ako 12 ročná povedala, že som ok. Ešte stále si neuvedomuje závažnosť skutku, nie je ešte natoľko vyzretá.

Ako dieťa, ktorého sa nikto v tomto smere nezastal, prijala by som, keby to rodičia riešili. Ako? 1. Zobrať psychológovi. 2. Dať bratovi minimálne cez papuľu. 3. Mať toľko pochopenia, koľko sa len dá.

Aj detská a pubertalna zvedavosť má svoje hranice.

uzivajden25h
9. aug 2025
@anonym_ed281c

Baby vazne si myslite, ze tie deti to zo seba len tak vypluju a nie je tazke pre ne o tom hovorit?Raz som s dcerou vecer pozerala telku, mala tak 9 rokov..isli tam intimnosti, tak som jej zakryla oci a vravim, toto nie je nic pre deti a este som sa zasmiala..Na to sa ona rozplakala a ci sa ma moze nieco opytat..A viete aka bola otazka?Co to znamena, ked si niekto naslini prst a ide jej tam dolu- presne jej slova, tak mozno aj jej dcera pouzila ten vyraz one, tak ho dala aj autorka..Dcere sa to stalo ked mal 4-5 rokov a verte mi,pamatala si to uplne presne.. bola na prazdninach u starych rodicov, babka zaspala v obyvacke a dcera v izbe a ten smrad prisiel za nou a toto..potom jej este vzal ruku a dal si ju na svojho v… tiez to slovo ani neviem napisat, co sa mi to tak hnusi..Este ona chuda mi vravi, ze ale mamina ja som potom hned vstala a isla si umyt tu ruku..vytesnala to, ale chovanie sa uplne zmenilo ku vsetkym v rodine.Najma muzom..Nastastie tam potom uz nechodila, nejako sme ju nenutili, ked bolo treba postrazit, nosili sme svokru sem.Zmenu spravania som si vsimla, ale toto mi nenapadlo ani v najhorsom sne.. Raz som sa jej aj pytala, ci jej nahodou moj brat neublizil, lebo mi bolo cudne to odmietanie..s kazdym sa prestala bavit, ked niekto prisiel zavrela sa do izby.Ten smrad mi ani nenapadol..A ani vtedy mi to nepovedala, az raz prisiel ten impulz..Hajzel samozrejme ze zatlkal, no ani na sekundu sme s muzom nezabochybovali, ze by to co dcera povedala, nebola pravda..

@anonym_ed281c tak u mamy či svokri. Keď ste svokru už potom vodili k vám. Tá istá autorka.

anonym_bfa43b
9. aug 2025

@klaudi_kaja určite chod ako prvé poradiť sa so psychologickou... Teraz ma dcéra 12, ešte to až tak veľmi na ňu možno nevyplýva, je možné, že keď bude dospievať a začne chodiť s chlapcami a mat sex, bude to vnímať zase inak - horšie.
Mne sa stalo niečo veľmi podobné, nebol to príbuzný, ale kamarátov brat, o pár rokov starší. Stalo sa to, keď som mala asi 5, bolo to pred základnou školou. Celý ten zážitok sa mi vymazal. Spomenula som si az teraz, mám 42 rokov. Rozoberali sme podobnú udalosť, ktorá sa stala niekomu inému a mne sa to zrazu vybavilo, videla som zrazu jeho tvár nad sebou, presne co robil a co hovoril...
Poznám ľudí, ktorí si jednoducho plno veci nepamätajú, napríklad otec týral mamu, a dcéra na plno veci zabudla. Vydala sa, mala deti a podobne situácie zažívala ako jej mama. Nakoniec psychológ a rozvod. Počas terapie si na veľa vecí spomenula a zároveň to čiastočne vysvetľovalo jej reakcie..
Zase druhá tiež plno veci zabudla, ale stačí nejaký zvuk alebo veta, a ona je zrazu nervózna, trasu sa jej ruky a podobne..

nerko
9. aug 2025

@klaudi_kaja ospravedlňuje ho vek, ktorý vtedy mal. Daj na svoj inštinkt, či to treba riešiť. A komu tým pomôžeš. Ja mám obdobnú skúsenosť so svojim bratancom, nevhodné dotyky. Ale on už bol starší a plne zodpovedný. Vtedy som nevedela čo tým sleduje, mala to byť len hra... Nikto z rodiny to nevie. A jeho, keď stretnem čas od času, tak si to vybavím. Ma desí, že týchto prípadov je určite veľa a chlapci v puberte takto experimentujú.

terina25
Autor odpoveď zmazal
terina25
9. aug 2025

@klaudi_kaja Neviem,ale ja osobne si z veku 5 rokov nepamatam nic. A ona si spatne 7 rokov dozadu pamata?

anonym_431a18
9. aug 2025
@terina25

@klaudi_kaja Neviem,ale ja osobne si z veku 5 rokov nepamatam nic. A ona si spatne 7 rokov dozadu pamata?

@terina25 ver tomu, že keby si bola zneužitá, pamätala by si si každý detail ešte aj pachy a počasie. Inak aké si mala detstvo keď si nič.nepamätáš?
Ja som síce takú udalosť našťastie nemala, no pamätám si iné silné zážitky z toho veku.

Strana
z3