Ako riešiť situáciu s psychickým týraním dieťaťa?
Baby poraďte prosím, lebo ja neviem absolútne čo robiť.
Pred 2 rokmi mi švagrinina dcéra povedala, že tata dal facku mame (švagor dal facku švagrinej). Povedala som to manželovi, veď je to predsa jeho sestra. Povedal jej to. Od švagrinej sa dozvedel, že to bolo už oveľa horšie, ale že teraz je to so švagrom lepšie, že nech to nechá manžel tak. Povedala, že keby je to zasa zlé, že švagra vyhodí.
Dnes boli u nás na "pizza párty" všetky 3 švagrinine deti. Na začiatku ako prišli, dcéra švagrinej stúpila na voľne položenú papuču ( nikto ju nemal na nohe). A ona sa strašne rozplakala. Keď sa ju nedalo utíšiť, vypadlo z nej, že či sa na ňu hnevame, že stúpila na tú papuču. Povedali sme jej, že samozrejme nie.
Deti sa išli hrať do izby. Zrazu jej dcéra prišla za nami do kuchyne a zasa plakala. Mysleli sme si, že sa chalani nechcú s ňou hrať. No opäť povedala, že skočila na takú detskú tabuľku (hodnota cca 4e), že ona sa boji, že sa na ňu hneváme. Už mi začala blikať kontrolka, že niečo sa asi doma u nich zasa deje.
Tak som jej povedala, že ideme pozrieť tabuľku, či sa jej niečo stalo. Zobrala som si ju na kolená a spýtala som sa, či jej niekto doma spravil zle a ona povedala, že tata kričí. A že sa veľmi boji, že sa na ňu hneváme. Pritúlila som si ju a povedala jej, vety v zmysle, že je úžasné dievčatko (naozaj mi v tej chvíli nič iné nenapadlo). Tak sa jej rozžiarili oči a zbytok večera bola už veselá.
No trápi ma ešte iné. Potom so mnou stále bola a pýtala sa ma otázky typu či môže toto a tamto. A najviac ma dorazilo, keď za mnou prišla a potichu so strachom v hlase sa má opýtala: "Natália, mohla som si prdnúť?" To dievča to myslelo vážne a strašne mi jej prišlo ľúto. Švagor jej asi doma nadáva, že prdí alebo čo.
Povedala som to manželovi a hneď písal švagrinej, že sa s ňou potrebuje zajtra porozprávať.
Nevieme čo máme robiť . Manžel povedal, že dá zajtra švagrovi na p***, ale potom si to podľa mňa zasa odskáče to malé chúďa.
Poraďte prosím.
"
@natali93931 presvedcit svagrinu aby situaciu zacala riesit.
@marsmykkok tu nejde o to, že je dievča veľmi citlivé, ale keď ju za každú somarinu zdrbe a v tom vyrastá od mala, ona sa už inak nevie správať a všetkého sa bojí
@hygienka no lebo otec je nestabilný, proste raz napríklad nerieši ak niečo urobí, druhýkrát urobí cirkus. Respektive ktovie, možno tie strachy a citlivosť sú aj zo správania k jej matke, možno na ňu nie je nejaký zlý. Ale dieťa a hlavne dievča vníma veľmi citlivo ako sa muž správa k jej matke. Určite ju také prostredie do dospelosti poznačí. Ale je fakt že tretia strana to nevyrieši, iba matka dievčaťa ak by chcela, ale zjavne nechce odísť.
Manžel má nápad, že či by nepomohlo pohroziť švagrinej a švagrovi sociálkou, aby sa uvedomili. Ale podľa mňa to nie je dobrý nápad. Čo myslíte?
@natali93931 sociálka nebude riešiť to že on ju bije. Ale skúsiť môžte, ale keď je raz sprostý tak pomôže len to keď ona od neho odíde.
a co tak ponuknut jej pomoc a ubytovanie kym sa neda dokopy a nenajde si nieco kam moze ist?
@ukgirls majú byt, ktorý prenajímajú v Tom istom meste, kde bývajú len o pár ulíc ďalej, takže s deťmi keď chce má kde ísť
@natali93931 a maju tam ludi? dovoli jej to on? nieje vzdy vsetko tak jednoduche ako sa zda
@ukgirls ten byt je vraj len na ňu
@ukgirls majú tam nájomníkov, ale švagriná povedala, že keby je najhoršie nemá problém im nájom skončiť
@natali93931 treba mu ozaj po tej papuli dať,debilovi. A pomôcť švagrinej s rozvodom. Ak má teda ešte toľko zdravého rozumu.
Podobne sme mali v rodine, pokiaľ žena nechce...nič nemôžete. Odišla od neho až boli deti dospelé...dodnes vidno následky na detoch v ich vzťahoch.... veľmi ťažké životy majú.
Môžete pomôcť iba tomu, kto pomôcť chce.
Nevieme aký vek majú deti, či sa s nimi dá dôverne porozprávať a zistiť čo sa doma deje. Porozprávať sa so švagrinou, a ponúknuť jej pomoc a podporu, nech vie že nie je sama ak majú doma problémy, že sa môže na vás spoľahnúť.
Má veľkú výhodu ak má byt ( iný ako v ktorom žije s rodinou) len vo svojom vlastníctve, len pozor na výpoveď nájomníkom. Ak majú riadnu zmluvu, záleží aký typ, aby ich mohla vypovedať podľa zákona, bez poplatkov/ pokút. Záleží aj od toho, aký má príjem a či by utiahla domácnosť, kým sa vybavia všetky procesy s jej mužom.
@natali93931 nech tvoj muz nedava nikomu po papuli, lebo este on bude mat opletačky. Maximalne co moze urobit je dohovoriť sestre, ze pobalia švagrovi oblecenie a jeho veci a ked pride z prace, tak švagor sa uz nevrati do bytu. Nech sa dohodne s prenajímateľom, ze na svoje naklady vymeníte zámku a jeden kluc date prebajimatelovi. Jednu dve noci, nech tam muz prespí, keby bol cirkus. Sestra nech ide v ten den na kuratelu a povie, ze ide doma o fyzicke nasilie a potrebuje podat predbezne opatrenie na zverenie deti. Tam jej pomozu spisat. Kuratela nech ma zaznam, ze matka to s nimi riesila Keby bol akykolvek cirkus, nech tvoj muz vola policiu a nie on zasahuje. Svagrina musi nieco robit, toto nie je sranda. Kludne to treba povedat aj rodicom aby ste na nu zatlacili, nech nieco robi.
@betulinka1 čo motas o prenájme, nikde nepíše že žijú v prenájme, ale že majú iný byt ktorý prenajímajú, čiže sa môžu rozdeliť.
Ak sú manželia, ona ho vyhodiť nemôže, podľa zákona až po rozvode, môže iba tlačiť aby odišiel dobrovoľne alebo odíde ona s deťmi
@cacianka no veru som to zle citala, ze oni prenajímajú. Tak to je ťažšia situacia. Ale aj ked je to ich spolocny byt a on zavola policiu, tak policia pride, zena poda vysvetlenie a policia im povie aby si to doriesili v civilnom konani a nedonuti ju aby ho dnu pustila. A to aj v pripade, ak vymení zámku. Policia ju nevie donutit odovzdat mu kluc. Naopak ju poučia o dalsich možnostiach jej ochrany aj ked je to spolocny byt. Pri domácom násilí su moznosti. Dokonca zvyknu poučiť toho chlapa co ho caka ak jej neda pokoj. ´Co teda ja viem od policajta. Ale ak je tu nejaka policajtka, tak nech pripadne napise ako je to realne riesia ale v praxi, nie v článkoch na google.
@betulinka1 v pohode. Lenže mi a ani autorka netušíme, čo sa deje v rodine švagrinej a čo a ako sa podľa toho dá riešiť.
@cacianka to je pravda ale tiez nie ne riesenie, ked nej muz mu da na hubu. To bude mat problem on.
@betulinka1 podľa situácie pri rozhovore, ale ďalšia agresia nie je na mieste
PS. Občas však pomôže, lebo niektorí hajzlici si trúfnu na slabších, ale pri silnejšom sa 💩
@cacianka to veru ano. Presne to vravel aj ten policajt. Ze ked agresora chytia nejako fyzicky chlapi aby dal nejakej zene pokoj, tak sa docika od strachu. Ze oni si trufnu doma zenu a deti. Ale zase poznaju vsetky svoje prava, Cize ziadna stopa po násilí na tele agresora a 5 svedkov, ze boli niekde mimo mesta. Pozor na to, kde je telefon, ten pri sebe nemat. Niekdy su skolenia aj zaujimave 😉.
@natali93931 Len aby sa nestalo to, ze uz k vam deti nikdy neposle a vsetko bude tutlat este viac. Mala si si viac pozistovat, nez si isla za muzom.
@natali93931 toto je vážna situácia, ja by som trochu ešte počkala a snazila sa byť viac v kontakte, telefón, správy atd.....neviem ako často sa stretávate. Aby sa nenarusili vzťahy. Deti vnímajú veci rôzne
@natali93931 ja by som sa snazila zistit co najviac od svagrinej(aj ked nie je iste, ci povie vsetko a pravdu) a ak by som nemala pocit, ze je to ok(co asi nie je), okamzite by som kontaktovala socialku. Neznasam, ked trpia deti a nezniesla by som predstavu, ze mojej malej neteri ublizuje nejak hulvat, ktory navyse zrejme bije jej matku.
@betulinka1 manžel o Tom povedal včera svokre, keď sme boli u nej na návšteve. Vysvitlo, že sa jej tiež malá pred asi pol rokom zverila, že tata mamu bije.
Pýtala sa aj švagrinej a ona jej na to odpovedala nech to nechá tak, že je to jej život.
Keď to včera svokra povedala, uvedomila som si, že z nejakého nepochopiteľného dôvodu to švagriná riešiť absolútne nechce.
@nicegirl369 rozmýšľali sme nad tým, ale skôr iba pohroziť. Čo keď nakoniec by sociálka zistila oveľa závažnejšie veci, čo sa u nich dejú a deti by zobrali do domova. Neviem, čo by bolo horšie.
@beata_k to vôbec nehrozí, že by k nám už neprišli. Oni sú väčšinou so svokrou. Švagor nemá ani auto, nemá ani veľmi záujem o deti a vieme, že je rád keď sú preč. Svokra ich k nám dovezie, aby sa aspoň raz za čas pohrali.
Len sa bojím, aby teraz malej nehovorili, že také veci rozprávať nesmie a už teda sa nič nedozvieme. Ale vidíš to, aj sme sa dozvedeli a pravdepodobne s tým ani nič nespravíme.
@cacianka dievčatko, ktoré sa mi zverilo má 6 rokov, straší má 9 a mladší 3 roky. Ja osobne si myslím, žeby to utiahla,celkom slušne zarába, veľké plus je že by nemusela platiť nájom, pretože by bola v svojom. Nejaké výživné by tiež dostala, takže ja si myslím, že to nie je pre ňu finančne nezvládnuteľné
@natali93931 to je veľmi smutné. Este su tam 3 detičky, to vobec nechapem, že svagrina nechce riešit. Ziadne dieta by v tomto žit nemalo. Najhorsie je na tom to, ze ked to svagrina nebude riesit, tak sa to bude stupnovať a v tomto maju tie deti žit.....
@natali93931 Ja už mám dojem že týrané ženy a celkovo ľudia, ktorí sú týraní - po čase sa to týranie odrazí na ich psychike, že prestanú uvažovať racionálne až to zájde do takého bodu, že sú už zvyknutí na to týranie, vedia že to je zle, ale začnú veriť tyranovi, že si za to môžu sami alebo čo. Mám známu má 5 detí, muž ju mláti, psychicky týra nedokážem jej pomôcť ani okolie pretože ona sama musí chcieť od neho odísť a ona ako keby to vzdala - neviem či 2 alebo aj tri deti z toho "vzťahu" má s ním nedobrovoľne. Snažila som sa jej pomôcť, posielala čísla na linky pre týrané ženy, kam má zavolať, azylové domy, aby sa spýtala, či majú voľné miesto, alebo nech jej aspoň poradi, ísť na úrady sociálku nič...nič nepomáha, navrhla som je aj že jej postrážim najmenších kým si to obehá proste...nič sa nezmenilo, posielala mi aj fotky ako ju zbil a ja že dúfam, že si bola na polícii a na druhej strane ticho že nebola...neviem ako jej pomôcť, keď som povedala tak ti zavolám pomoc ja ak to pôjde, nechcela...bála sa. Už mi napíše len občas, nezdôveruje sa už tak, predtým občas spomenula, že jej kontroluje mobil a musela mazať naše konverzácie, stále je to u nich zle :(

No tu je kombinácia asi veľmi citlivého dievčatka čo zle znesie aj zmenu tonu hlasu a otca, čo nemá nervy úplne v poriadku a vie byť hlučný, nepríjemný a tak a to dievča to zle nesie. Ani ty ani tvoj muž s tým veľa nenarobíte, výchova je na rodičoch, zmeniť to môže jedine švagriná ak by chcela od neho odísť a s tým jej môžete potom pomôcť, ale ak ona nechce nezmôžete nič.