Ako riešiť tajné pitie partnera?
Mám taký problem.
Som s už teraz s mužom 5 rokov. Posledné 3 roky som si všimla že nikdy sle nikdy nám neostane dlhšie alkohol doma( tak ako to niekedy ľudia mávajú že do zásoby ) všetko sa vždy vypije ale ja to nepijem.
Ale to čo sa som zažila posledne mi rozsvietilo kontrolky. Mame alkohol z našej svadby , ostalo nám toho dosť spolu sme to ukladali do garáže po 3 tyzdnoch som vliezla do garáže a 3 (pól litrové fľaše )boli prázdne. Ostala som v šoku a keď som sa ho snažila konfrontovať všetko poprel že on to nevypil keďže boli na lezato tie že sa to vylialo (nie nevyliala to by páchlo ) a potom že sa to odpariloLen tak dodatočne vonku je max 7 stupňov a je to v tme. Pýtam sa ho či si mysli že som hlúpa.
Prvé čo ma napadlo je že aha niekde je problem. Moja mama vždy vravi že alkoholizmus uvidis vtedy keď ho vlastne vidíš ale osoba to popiera.
Mate s tým skusenost?
Alkoholik ako vyšitý.
@lila_by ešte doplním zobrala som kľúče od garáže ale myslím že to nepomôže kto chce si nájde cestu. Včera som sa dozvedela že on chodí do garáže aj ráno nechcem byt paranojidna ale nič tam take nemá čo by potreboval do prace. Je uzatvorený predomnou niekedy aj 3 týždne spolu nespime. Je ticho veľakrát, nepozerá sa mi do očí . No nemám s toho dobry pocit. Po rozhovore s ním sa mi skôr vyhrážal že veď počkaj toto nieje riešenie čo si teraz spravila a ešte bol urazený ja viem že keď chce si môže ísť kúpiť do obchodu Takze to s tým kľúčom asi nebol dobry nápad.
@lila_by je pravda že mame teraz trochu finančne problémy nie veľké ale máme. No pár mesiacov to trvá a ešte pár mesiacov potrvá pokým budeme zas v takom pluse na aký sme zvyknutý. Sme po prerabke domu asi každý to pozná jak to je. Ale to nieje dôvod pit. Možno mu len chuti ale prečo sa potom tak tají.
@lila_by Ak to nikto nevidi, tak sa to nedeje. Moze sa donekonecna pretvarovat ze nepije. On sa pretvaruje aj pred sebou. Moja mama takto tajne pila.
Toto nemozes vyriesit ty a urcite nie tym ze zamknes garaz. Ak on nechce, nic sa nezmeni a to by si najskor musel priznat verejne ze ma problem ktory nevie riesit, ale kedze zatlka, tak to je na uplne opacnom konci. Je mi luto.
Komunikuj s nim, zavolaj si ho k sebe, buď mu oporou...
A inač, citila si z neho ten alkohol niekedy?
@lila_by Napíšem ti vlastnú skúsenosť. Môj otec je alkoholik. V čase keď ešte pracoval to mal podobne ako tvoj muž. Tiež sme mali nejaký alkohol odložený čo sa zvýšilo po svadbe a pod. U nás by to množstvo nikto nevypil. Najprv som spozorovala že otec lákal deti do krčmy, idú si kúpiť zmrzku, cukrík. Vlastne popíjal na konto svojich vnúčat. Denne sa ponúkal, že donesie deti domov z mš, tak si mohol denne odpiť. Spravila som takú ,,risku,, na fľaše a denne ,,sa vyparilo,, aj 1cm. Zatrhla som mu to, nemohol nosiť deti domov, tak ich chodil,, akože ,, navštevovať a nabádal nás aby sme mu za štamperlík naliali a pod. Začalo to byť neúnosné. S mamou sme spravili veľké upratovanie. Vtedy sme s pochopili, načo toľko krát denne chodí do pivnice. V zime keď sa kúri ešte ok, ale načo potom? Našli sme schované fľaše v pivnici v gumákoch, v kufríkoch od náradia, v krabici od topánok, v špajzi za zaváraninami, v starom botníku, v perináči, ploskačku v zimnej.bunde uprostred leta. Všetko sme mu zrušili. Neskôr začal predávať prebytky z domácností. Neskôr bol aj na liečení, ale dhlo nevydržal.
Pozoruj ho, ono tú konzumáciu vidieť, cítiť.
Ja som vo všeobecnosti skôr opatrná pri vyhlasovaní niekoho za alkoholika. Ale tu sa mi to javí ako očividne. Tri pollitrove fľaše za týždeň (predpokladám, ze tvrdého alkoholu a nie pivove) sú brutálne veľa. Zle. Ty si si to priamo na ňom nevšimla, takže ma evidentne za, sebou už dlhší tréning. Ešte horšie. Ze pitie schováva a po "odhalení" je agresívny už je len posledný klinec do rakvy. Toto je pruser a alkoholik ako z učebnice. Sorry.
máme to v rodine.... presne ako cez kopír. Tvoj muž má problém, vlastne vy máte problém. Pretože ak to nebude chcieť riešiť, tak s ním nepohne ani stádo volov.
@vroni skôr to boli 3 fľaše za 3 týždne. Nie za týždeň. Ale aj to mi príde veľa a ešte k tomu keď sa tak tají prisaham ani taraz som ho nevidela a žijeme spolu len my dvaja a furt chodí do garáže že niečo tam ide robiť on si tam naozaj ide aj niečo zobrať odtiaľ lebo to vidím ale furt ? To mi už divne posledného pol roka proste ta garáž je jeho útočisko. Alkohol zo svadby mame tak 3 týždne takze si myslím že tam aj predtým niečo mával
Je mi luto poradím ti skupiko na YouTube vola sa to- Jas abstinenti jablovec. Abstinenti robia videa ohľadom závislosti. Možno ti zo odpovie na otázka 🙂
Ako abstinujúci alkoholik to nevidím dobre... základ je uveriť že áno mám problém, a nie sám si s tým neporadím. Bez toho sa to asi nezlepší. :-/
@neviditelnypes kedy si alkoholik uvedomí, že má problém? Kedy si si to uvedomil ty, ak sa smiem spýtať?
@tiezjedna Editujem túto reakciu aby to dávalo zmysel... Problém si človek uvedomí pomerne zavčasu, ale dlhšie trvá to naozaj akceptovať, a ešte dlhšie začať to riešiť - ale úprimne riešiť. U mňa to bolo na celé roky kým sa mi "rozsvietilo", ani také detaily ako strata zamestnania alebo priateľky nestačili. Veľmi dobré je nájsť klub podobne "postihnutých" v okolí, človek je medzi svojimi a pomáha to.
Ono to uvedomenie nie je náhly záblesk že "ty kokso, toto mi škodí, už to nebudem robiť" a hotovo. 🙂
@lila_by, ok, fľaša alkoholu za týždeň síce nie je "brutálne" veľa, ale za mňa ešte stále dosť. Keby to bolo, ze da si večer za pohárik a keď nemá, tak nič, tak si poviem, ze blbý návyk, skuste si večer vytvoriť iný rituál. Ale keď to zatajuje a schovava, bude tam dáky pes zakopaný...
@neviditelnypes aha... no my sme dúfali, že ten náš rodinný prípad sa spamätá, keď prišiel kvôli chlastu o vodičák. Ale evidentne nie. Ani to nestačilo. Proste tam neprebliklo to, čo píšeš - toto mi škodí, to nebudem robiť :/ Bohužiaľ žiadna skupina nehrozí... Ach jo, musíme len prizerať :/
Máme to doma...takisto popíja v garáži,každučký večer fľašku....ale náš alkoholik je agresívny po napití,skúšal sa hádať,provokovať.....
@neviditelnypes veľmi Ti držím palce, aby si do toho nespadol znova...máš môj úprimný obdiv, že si si priznal problém a riešil ho...
Pre autorku len toľko, že pátraj po príčine pitia, niečo si tým kompenzuje, niečo mu v živote chyba alebo je v takej spoločnosti a tá mu dáva pocit dôležitosti...žiadny človek nezačne piť len tak...aj nuda môže byť príčina, taktiež sú dôležité aj genetické predispozície...píšem Ti to ako dcéra alkoholika, ktorý skončil s cirhozou pečene. Môj otec pil odkedy som si to začala uvedomovať...on bol typ alkoholika, ktorý nikdy nepil na verejnosti, vždy len doma, no bez zatajovania. Čo mu slúži ku cti, nikdy nešiel do práce s promilami, bol to veľmi zodpovedný chlap, účty poplatene, staral sa o domácnosť, mal vedúcu pozíciu v dosť významnej spoločnosti...keď zostal na dôchodku, tam sa to spustilo brutálne...až sme videli, že mu zlyháva organizmus, tak sme sa s bratom dohodli a viac menej ho donútili ísť s nami na pohotovosť...tam si ho okamžite nechali, vypumovali mu z brucha 20 litrov vody s nezvratnou diagnózou a zlou prognózou... moj otec sa odvtedy alkoholu nedotkol, žije ďalšie 4 roky a ľutuje, že si tak zničil telo....sorry za výlev, len som chcela tým povedať, že každý alkoholik je iný, no fakt veľa pomôže pátrať po príčine a občas aj zomknúť sa ako rodina a prinútiť ho konať...môže sa však stať, že aj keď urobíš čokoľvek, tak záleží len na jeho sile osobnosti, či ďalší život bez alkoholu zvládne...

No áno, máš doma alkoholika.