Ahojte🙂
Snazila som sa byt trpezliva a velmi chcela, aby malo moje dieta uplnu rodinu. Viem, ake to je ak si rodicia nevedia prist na meno. Ale nepodarilo sa. Asi zly vyber partnera, ruzove okuliare ci zamilovanost. Vsetko vsak opadlo a casom som pochopila, ze nechcem byt vo vztahu, kde sa klame, podvadza, nevazi si muz zenu.
S ex sme sa spoznali pred 7 rokmi, vzdy mal vybusnejsiu povahu ale na mna nebol nikdy “zly”, snazil sa, prekvapoval ma, navaril aj upratal. Len som si neskoro vsimla, ze si rad aj vypije. Nie v krcme, nie s kamosmi ale doma na tajnaka. Mozno aj v praci, mozno aj po nej, alebo pred nou.
Syncek bude mat 1,5 roka, asi 3mesiace som sama, aj mi vlastne odlahlo, ze odisiel. V poslednom case mi len nadaval, uplne sa mi znechutil, vytratilo sa vsetko, aj laska, aj dovera, aj okuliare spadli na zem. Vsade som nachadzala flase, pod vankusmi, v taskach, v topankach. Neviem ani kedy bol naposledy triezvy. Do prace nechodil, musela som pred nim skryvat peniaze, lebo by bol schopny prepit aj cely rodicak. Odvtedy, co odisiel sa ani neozval. Myslela som, ze sa len opija a nevie o svete. On vsak opity niekde odpadol a uz sa neprebral. Ani neviem co citim, nie je to ani smutok, ani nestastie, len tak uvazujem ako vie alkohol znicit zivoty. Zajtra ma pohreb a neviem ci tam mam vobec ist.
Rozmyslam ci som mala cely cas zahmlene videnie, alebo bol naozaj niekedy davno milujuci a taky uzasny muz ako som ho videla. Rozmyslam ako synovi raz vysvetlim preco je jeho otec mrtvy. Rozmyslam co urobit. Ako zvladnem vychovu dietata sama. A hlavne ci som mu nemala nejako pomoct. Ako to zvladate, ak ste slobodne mamicky, alebo vdovy? Ste stastne aj same?
Išla by som
Určite nemusíš vôbec ľutovať, že ste rozišli a už ani rozmýšľať, či a ako si mu mohla alebo mala pomôcť, to už je jedno. Ale v tomto prípade, podľa toho čo si napísala, by som ja osobne na pohreb išla.
aj ja by som isla, aj napriek vsetkemu, pre pokoj duse
Na pohreb chod. Snad dostane dieta nejake sirotske.
Píšem ako dieta alkoholika. Možno sa stalo to najlepšie, co sa mohlo stat, akokolvek kruto to znie. Alkoholikovi nepomozes, pokial sám nechce.
Synovi nikdy nemusíš vysvetlovat, ako a prečo jeho otec umrel. Výchovu zvládneš, snad sa vám v živote objavi fajn chlap, ktory bude pre syna mužským vzorom. Držím palce.
@barka1 tiez som mala take myslienky, ze radsej ziaden nez takyto, co len lezi s flaskou v ruke a vykrikuje nezmysly. Teraz je mi blbo, ze som nad tym vobec premyslala.
Áno, chápem. Ale ty si v tom nevinne. Nie kvoli tebe pil. Ani si mu nenalievala.
Samozrejme by som išla. Alkohol zničil veľa životov aj rodín. Nebudem zastávať alkoholika, ale žiaľ je to choroba .A alkoholikovi sa tak ťažko dá pomôcť .Je to ťažká závislosť. Ak sám nechce nepomôže nič.. Ale odpustenie si zaslúži, nech sa zachoval ako sa zachoval...Nemal možno podporu a možno ani by ju neprijal ako takmer každý závislý .Ale bol tvoj muž aj otec dieťaťa a na pohreb by som šla.
Sirotske určite, však dieta prislo o otca. Ale ak nikde nepracoval, to bude problém. Vzati asi neboli, takže vdovske nie.
Isla by som, je to otec tvojho dieťaťa. Nezabije ta to a možno dá jemu aspoň na druhom svete uľaví.
Nemohla si urobit nic pre jeho zachranu . Milovala si ho . Mali ste aj pekne chvile. Ked tvoja laska nebola prenho viac ako alkohol .. vybral si. Je to smutne no Nebolo to v tvojej moci mu pomoct .Synovi raz povies co sa stalo. Aby vedel ako nechce dopadnut. Ze aj take veci sa stavaju. Mozno by to bolo dobre ist na pohreb a zaspominat aj na to pekne a poplakat si. Ze takto dopadol ze sa k tomu dopracoval ked mohol mat krasnu rodinu zivot ktory zahodil . Ved to ta musi strasne boliet . Tu bolest treba precitit vypustit zo seba a potom sa posunut dalej. Tebe len zacina krasne dobrodruzstvo materstva. Este cely zivot pred sebou . Keby zil pravdeppdobne by sa o dieta nijak nezaujimal nestaral nebolo by to o Nic lepsie. Stale by s bola na vsetko Sama . Ale to tiez moze byt len momentalny stav. Raz mozes najst lasku niekoho co za to stoji. Ten Sen o uplnej rodine sa ti moze splnit aj bez bio otca . Ze si ten vztah ukoncila bolo najlepsie co si urobila. Nedalo sa tak existovat.
Píšem ako dieťa alkoholika. Dieťaťu bude lepšie bez otca ako s otcom alkoholikom.
A či si nemohla urobiť viac? Pomôcť mu? Nie nemohla, pokiaľ on nevidel že má problém a nechcel aby mu bola poskytnutá pomoc
Išla by som.
ja idem vždy na pohreb pokiaľ môžem. Raz som nešla - nebol to nikto z rodiny ani blízky človek, bol to otec synovho kamaráta a doteraz si to nejako vyčítam a to je už veľa rokov.
@miadi dakujem za povzbudive slova.
@cukroska na sirotské nárok má aj keď boli rozvedení.. od toho neprestáva byť otcom svojho dieťaťa... Nárok nemá len na vdovské
Autorka asi by som šla pre pokoj v duši a pre akesi ukončenie toho všetkého a nie nevyčítaj si to... Sám sa rozhodol, že ide takto žiť ty si nemohla prebrať zodpovednosť za jeho život...
je mi luto, co sa stalo a chapem zmatok, ktory sa v Tebe odohrava.
urcite si nic nevycitaj, vidiet milovaneho cloveka ako sa pod vplyvom zavislosti meni, je psychicky velmi narocne. boli ste spolu 7 rokov, odisiel pred troma mesiami. je to cerstve. a uz vlastne odisiel navzdy.
ist na pohreb Ti to mozno pomoze uzatvorit, prijat realitu v plnej miere, ze ano, naozaj je to navzdy.
na druhu stranu, ak sa na to necitis, tak nechod. nemusis samu seba vystavovat traumatizujucej udalosti.
moja skusenost: moja najmilovanejsia osoba na svete bola moja babka. na pohreb som jej nesla. mala som 6 tyzdnov po porode a necitila som sa na to. nikdy som kvoli tomu necitila ziadne vycitky. ona je mrtva, jej to je sumafuk, ci som tam bola alebo nie a pre mna v tom momente bolo znesitelnejsie tam neist, nez ist.
na pohreb chod, definitivne dat zbohom, urobit ciaru za tym vztahom, definitivnu, jemu je to jedno, ci tam budes alebo nebudes, ale ty to "uzavries" a pohnes sa casom dalej......
Neviem, ako ťa berie jeho rodina. Ak ťa napr. odsudzujú za to, že ste sa rozišli, nešla by som.
Urcite by som isla. A vobec by ma nezaujimalo, kto si co mysli a ci by ma niekto odcudzoval. vy ste boli rodina, proste on to prehnal a za to ty nenesies ziadnu vinu.
Chod na pohreb a potom dovi. Nemozes za to, ze takto dopadol. Raz to dietatu vysvetlis, normalne povies co sa stalo, alkoholizmus je velmi nebezpecny a nikdy clovek nevie,co sa moze stat.
Je to tvrdé ale mala si šťastie. Už sa s ním trápiť nemusíš. Život to vybavil. A druhý raz lepšiu optiku pri výbere partnera. Na pohreb ísť nemusíš ak sa na to necitis. Tvoje dieťa malo šťastie vyrastať s opilcom je za trest
@lukbe praveze vobec. Jeho mama mi uz davno radila ho vykopnut, nech sa spamata. Ako je zdrvena ale nedava mi to za vini. Videla v akom bol stave. Aj jej kolkokrat vynadal
Vinu*
@cukroska sirotské na dieťa dostane, aj keď neboli zobratí, viem to, poberala som ho ako dieťa, teda moja mamka na mňa, rozviedli sa s otcom takže vdovske automaticky nedostavala
Autorka chod pre svoj kľud, úplne tým uzavries túto životnú kapitolu, aspoň pre tu jeho mamu, bude určite rada, že ta tak vidí
Ak je to tak, urob, ako to cítiš.
Ako dieťa alkoholika si myslím že radšej žiadny otec ako alkoholik. Nemáš si čo vyčítať,ty za to nemôžeš.
radsej same ako s alkoholikom.