Ako riešiť traumu z detstva?
Spomienka z detstva: Opity otec za volantom a reakcia mamy
Ahojte, mam potrebu sa s vami podelit o jednu spomienku z detstva, ktora mi dnes napadla. Bola som este dieta v preddkolskom veku, ked moj otec raz soferoval opity. Bola som vtedy v aute s nim. Samozrejme, nabural – nastastie len trochu, skody neboli ziadne, nikomu sa nic nestalo.
Co ma vsak najviac zarazilo, bolo to, ze ked sme prisli domov, mama vynadala aj mne, nie len otcovi. Dodnes neviem preco. Bola som predsa len male dieta, nemala som na to vplyv.
Chcela by som sa vas opytat
• Preco podla vas mama vynadala aj mne?
• Moze mat dieta z takejto situacie traumu, aj ked sa nic vazne nestalo?
• Ako by ste to riesili vy, keby sa nieco podobne stalo vasmu dietatu?
evidentne traumu mas a ries to so psychologom.
@author bola mozno este v soku z tej nehody, aj ked nebola vazna, mozno si predstavila, ze sa mohlo stat aj nieco horsie, v citovom rozpolozeni vynadala aj tebe.
Preco by malo mat dieta z toho traumu, nie vzdy kazdy zaobchadza s dietatom podla idealnych noriem, ktore nie su ani presne stanoveme a kazdy je len clovek robi chyby.
Nijako to neries, zabudni na to.
Zľakla sa keď videla otca ako opitý vystupuje z auta a prebehlo jej hlavou čo všetko sa mohlo stať. Traumu z toho nemáš len si si spomenula na niečo po rokoch.
Bola tak vystresovaná, že nevedela adekvátne zareagovať. Ale nebolo to správne…
@author bol to pre ňu taký šok že vynadala aj tebe. Proste šok veľmi silný. Ja by som asi z kože vyletela a v živote už nedala dieťa otcovi na starosť. Kto sadne ožratý za volant neni ok. A kto vezme dieťa už vôbec nie. Sklamala by som aj seba samú že takého otca som vybrala dieťaťu.
Ja si nemyslím že máte traumu. Skôr vás neskôr v dospelom živote zaráža táto situácia. Keby máte traumu by ste možno sa báli sadnúť do auta, vyhýbali sa opitým ľuďom , mali by ste strach atď. Mala som pre alkohol v detstve traumu tak sudim na základe toho. Možno ju naozaj máte. Odpovie vám psychológ.
Toto mi nepríde ako udalosť na PTSD. Reakcia mami bola taká, že bola v šoku, bála sa, chápem ju. Mne raz dal otec také facky potom, čo ma skriňa skoro zavalila, 10 sekúnd a bolo by po mne. Pýtala som sa ho, že prečo tie facky? Nevedel, reflex... vyletela mu ruka a šup ho tam. Mama na mňa kričala dva dni. To neboli radi, že som prežila a skriňa ma nezavalila? Ale tými fackami a krikom zo mňa neubudlo. A nemám traumu zo skrine, keď idem okolo, ani z otca, ani z mamy. A že som tých zlých okamihov v detstve a dospievaní prežila veľa.. veľmi veľa ....
A co si myslite o situácii kedy sa rodicia presťahujú mimo ba, dcéra asi prvý ročník SŠ nemala sa ako dostať domov lebo autobus siel iba po dedinu dve zastávky od domu cca 5 min autom. Asi som dala vediet mame ci nevie po mna prist lebo bola doma, po nejakom čase mi volal otec a strasne mi vynadal škaredo ze ci som jebnuta a zw ked sa mame nieco stane bude to moja vina. Ja som sa zľakla vtedy dost. Potom som pochopila. Mama prisla spita pod obraz bozi ani nebola zaputana ledva vyšla z auta tak som ju vymenila a celou cestou domov som plakala. O 10 r neskôr si na to sem tam spomeniem.
Jasne ze sa zlakla,tak nadala aj tebe, sice tebe bez tvojej priciny,ale mama v soku by asi nadala aj psovi,keby ste ho mali pri sebe..Urcite ta lubi,nerob si starosti,keby to tak nebolo, tak teba ani nespomene.Nedoslo jej to, ze si bola dieta
Prečo akože vynadala aj tebe?
nemyslím si, že viktimizovanie obete treba bagatelizovať, to je zlá vec
Co tak sa opýtať na to priamo mami ze prečo vtedy tak reagovala a Vám vynadala.Treba jej povedať ze od vtedy mate z toho traumu a neviete to vtesnať z hlavy.😉😉😉
@anonym_autor pozri, bola si dieta, nemala si situaciu ako ovplyvnit. Pamatas si to, lebo si neurobila nic zle, pravdepodobne si si ani neuvedomila aka nebezpecna situacia to bola a co vsetko sa mohlo stat. Mama ti vynadala nepravom, stala sa ti krivda, voci ktorej si sa nemohla branit, a to sa vryje do pamate navzdy. Ak mas s mamou dobry vztah, porozpravaj sa o tom s nou.
@anonym_autor lebo sa zlakla
Nehladaj traumy tam kde niesu
Chspem, ze teraz je to vsak v dnesnej dobe veelmi moderne a kazdy ma potrebu sa sparat v kazdej spomienke ktora mu utkvela v pamati a snazit sa presvedcit sameho seba, ze toto je ta spomienka, ktora ho traumatizovala natolko, ze v dospelosti ma psychicke problemy

@author ahoj, asi sa zlakla, preto tak reagovala