Ako riešiť zosuv pôdy kvôli susedovmu bazénu?
Dobrý deň, neviem či mi tu niekto pomôže- poradí, ale chcela by som vedieť, ako b ste riešili veci s chladnou hlavou vy
Susedia začali minuly rok na jar stavať bazén, bývame na novej ulici, dom vedľa doma, každý ma dvor rovnaký, spoločne betónové ploty. Susedia si minuly rok rozmysleli, že jdu stavať bazén, vybagrovali dieru rozmer neviem ale možno cca 3x5m a doslova len 10cm od nášho spoločného betónového plota urobili jamu, viem to, lebo sme boli so synmi pozerať na bager…
to, čo je za plotom mna osobne absolútne netrápi ani bazén nezavidim, ale čo ma zaujíma je, že par dni dozadu nám k ním spadla lopta. Zavolala som im, auto mali doma ale reálne neboli doma, no povedali mi, že mám otvoriť branu a keď je odomknute mám vojsť do dvora a vziať loptu že oni sa vrátia až neskoro.
Prekvapilo ma, ze majú podlahu drevenú dokončenú, a všetko zarovnane aj vodu v bazéne, oni sa už koncom leta aj kúpali, takze vedeli sme, že bazén majú určite spojazdnenx hotovy, ale že majú aj okolie bazéna dokončený sme netušili, čakali sme, že tento rok budú robiť navážku chýbajúcej zeme ktorá chyba cca 60-80cm od bazéna k nášmu plotu(teraz tam je z oboch strán cca taká velkost drevenej podlahy) no nedeje sa.
Skúsim vysvetlit, medzi bazénom a našim pozemkom majú len Jamu a na nej majú konštrukciu s podlahou. Takze pod podlahou majú proste jamu, videla som to aj keď som presla po podlahe k lopte, že tam bolo vidno presvitať slnko na zem medzi škárami. Bazén robili sami, z nejakého kvádra to majú postavené. Ono vôbec by mi to nevadilo, ako hovorim, čo je za plotom je ich vec, ale od nášho plota nám začala klesať poda a to dosť drasticky, mame okrasné stromčeky a okolo nich klasicke kamene, ktoré sú tazke a tie prepadaju popod betónový plot do tej jamy. My sme si mysleli, že oni tento rok budú dokončovať okolie bazéna,videli sme, ze tam klesa poda, a teraz počas zimy, keď niesme na dvore každý deň sme to neodsledovali, ze to kleslo až tak dramaticky, ze reálne na nejakých miestach ( nie po celej dĺžke našťastie🙏) medzu stromček strcim ruku pod betónový plot… a ja tam reálne vidím svetlo a padnuté naše kamene a zeminu… ale oni to už dokončené majú, majú to tam dokončené načisto, pochybujem, že tam teraz budú okolo čistého bazéna robiť navazky špinavej zeminy.
Udialo sa to len par dni dozadu toto naše zistenie a ja sa teraz pytam, že okrem toho, že by im to malo logicky dopnut ze nemôžu nechať 2metre hlbokú 1m širokú a 5 metrov dlhu jamu blizko plota bez navzaky, čo robiť ak by nejak protestovali. Mame neutrálne vzťahy. Áno určite im to povieme, čo sposobili, no ak by robili problémy čo s tym, ísť na úrad?
Ešte som si spomenula že minuly rok keď boli tie silne záplavy, tak vlastne nám volali že od nás k ním tecie voda, či vypúšťame nejakú vodu (jasne v najväčsich záplavách vypúšťam detsky bazén… aby som vytopila susedov. 🙈) a presne v tých miestach kde je teraz zosunuta poda, ich to vtedy akože vytopilo, lebo cela ta jama sa naplnila vodou asi po členky a od nás siel prúdik vody, ale logicky keď sú záplavy a nárazové dažde, samozrejme že aj nám stala voda na dvore voda si našla cestu a tiekla dole do tej jamy vlastne vtedy sa vytvoril ten “žľab” kde je ta najväčšia diera v plote ale ukončili sme rozhovor, že samozrejme nevypúšťane žiadnu vodu a keď tam dajú zem problém bude vyriešený a voda sa v zemi preodzene vytratí.
Neviem mám z nich strašne zvláštny pocit že budú robiť problémy preto by som rada mala argumenty, keby doslo ku výmene názorov. Nerada idem do takých vojen, ale myslím si, že sme my v práve, či zle mylsim? Poraďte
Ak budu konkrétne otazky odpoviem
Ďakujem
@majo111222 jasne že niesom ticho, už sa to rieši
A ako hlasno kričíš? Keď ti vadí zosuv pôdy? Vieš,že aj menšie otrasy vedia urobiť šarapatu? 😁
@majo111222 My sme tak minuly rok boli dohodnutí, že po dokončení bazéna sa zvysok normálne zasype, keby nám nepadne lopta my ani nevieme, že to tam majú dokončené (myslím podlahu) preto sme im dávali čas, aby si to v klude dokončili ako im ti finančne vyjde , navazka tu stoji 150€ za jednu tatru(5rokov dozadu sme toľko platili) a oni budú potrebovať 2-3 určite.
Ďakujem, dnes neboli nadšení tym, čo videli, tak snad sa to dá dokopy bez hádok
Ale kukaj cez zrkadielko...😏. Suseda ako stvorená ☺️
ked maju na bazen a prevadzku, tak to treba hadam aj dokoncit, alebo to chceli nechat tak?
@zuzanita1609 ty si normálne jebnuta
@kukulienka999
Tiež rozmýšľaj,čo napíšeš. Nadávam vari ja niekomu do ...😉
Riešili sme situáciu takmer jak cez kopirak. Susedia svojpomocne robili bazén a tiež zijeme na ulici, kde sú malé pozemky. Kopali jamu a zrejme jak prišli prívalové dažde a nám sa vodá z altanku ktorá bola napojená na trativod dostala nejakými cestičkami až k ním. A každý rok väčšie a väčšie cestičky….oni ten bazén stavali 2-3 roky, takze voda si robila cely ten čas cestičky a nám začal klesať pozemok od betónového plota, nasrala som sa a šla na úrad, a tam s nink porobili poriadky, nemali bazén ani nahlásený, dostali pokutu a ja som ich dala na súd za ničenie môjho majetku a ohrozovanie života. Minuly rok bol plot naklonený na jednu stranu a ním to furt nestačilo ako argument, aby dali pôdu do pôvodného stavu. Pukol nam betónový plot tým tlakom, ako klesala poda, cely nám ho museli preplatit. Vzťahy sú bohužiaľ odvtedy nijaké, ale načo mat na Oko dobre vzťahy s niekym, kto ti ničí vlastnoručne urobenú prácu. A áno aj oni nám sľubovali že to dajú dokopy, 2 roky som ich po dobrom sobre že neprosila. Keby som to bola vedela že vyhrám dávno to urobim a idem rovno na políciu ohrozujú život, neviem v akom stadiu to máte asi v začiatočnom ale voda je veľký živel. Stačí silna letná búrka prietrž mračien a ani nevies ako a budete na tom ako sme boli my
@zuzanita1609 tak píšeš somariny. Si hlupa. Ak ti niekto poškodzuje majetok máš právo aj bez dovolenia vstúpiť na cudzí pozemok a ochraňovať svoj vlastný majetok. A nech fotí všetko z každej strany, a po každom padnutom kameňov fotodokumentácia nám najviac pomohla.
@kukulienka999 keď si robíš betónový plot na svahu,čo čakáš? Prepáč,ale pôda sa posúva neustále. A betónové ploty na svahu riešiť iba 12tkou roksorom a betónom. není zač 😉
@zuzanita1609 Zuzana. Na akom svahu?! Ty si strč už ten roxor niekam a chod odtial, keď nemas ako poradit
@zuzanita1609 my nebývame na nijakom svahu, ani plot nemáme na svahu postaveny absolútne neviem o čom točíš, už ti to pisem druhý krat a ty si vážne mentálne zaostala, keď nechápeš že nežijeme na svahu, ani plot nemáme postaveny na svahu preboha
To nepíšem tebe,anonymka. Čítaj tiež.
@majo111222 no spodnú vodu budú mat určite lebo mame na ulici šachty všetci a sú zatopené. Plus minuly rok sme sa bavili že ma stále špinavú vodu v bazéne, po búrke, ale pripisovali to ešte práci okolo bazéna, tak či to aj nebolo ono… snad sa to vyriesi a mame pokoj
@zuzanita1609 netrep, už hore si mi napísala toto iste s tým svahom, vôbec netuším o čom píšeš…
Ty si písala,že pozeráte zrkadielkom , čiže asi nie je rovný terén. Tiež sa čítaj,čo píšeš.
@kukulienka999 tak toto je zlý sen, ako cestu na úrad mám ako poslednú možnú variantu, keď to nedajú dokopy, budem dúfať, že to pochopili aj po dnešnom rozhovore
@zuzanita1609 🤦♀️ sa mi sníva. Ja som pozerala odspodu zrkadlom, mame jamu v plote, ktorá vznikla tym, že susedia nezasypali rozdiel medzi bazénom a našim plotom, ale nechali tam jamu!!!!!
A ja som ti písala,že kde ste boli,keď to niekto kopal???
@zuzanita1609 my nemáme postaveny dom na svahu
skor trebalo dozriet, ked osadzovali bazen a vyspravky okolo neho
@frflos_nespokojny tak
@zuzanita1609 sedíš si na vedení? Ja nechcem byť k tebe vulgárna, ale nebavi ma ti vysvetľovať veci, ktoré nevieš pochopiť. Posledný krát. Ten rozdiel mali zasypať a neurobili to. Ende. Bodka. Posledná veta z mojej strany na tvoju osobu.
@frflos_nespokojny ale to nieje moja povinnosť im robiť stavebný dozor, každý ma robiť tak, aby neničil cudzím ľuďom pozemok.

Ale veď ty sa sťažuješ a mne bagruje 😁