Ako rovnomerne rozdeliť práce v domácnosti?
Ahojte. Chcela by som sa spytat tych, co maju dom s vacsim pozemkom. Ako mate rozdelene prace s muzom? Kto sa stara o zahradu? Kto o domacnost? Riesite, aby to bolo priblizne 50:50 alebo jeden z vas robi viac?
K tomu davam aj modelovu situaciu. Obaja chodite do prace. Muz sa stara kompletne o celu zahradu - kosi, striha stromy, polieva. Zena sa stara o domacnost - perie, vari, upratuje, ale zas neprehanajme - ziadne puntickarstvo.
Je to rozdelenie prac rovnomerne? Zamyslam sa, lebo v tej domacnosti to vychadza celkovo menej prace. Ale zahrada je zas sezonna zalezitost.
Obaja robíme aj doma, aj na záhrade... kosíme obaja, polievame obaja, muž sa stará o stromy, ja o svoju zeleninu, bylinky, kvetinky... doma kto vidí, že niečo treba spraviť, ten to spraví, ja asi viac varím
Kazdy chvilku taha pilku... Aspon u nas v manzelstve... A kazdy robi tak, ako dovoli cas, praca a deti. Ani jeden z nas nelezi pupkom hore na gauci. Ale nikdy sme si nepocitali, kto a kde robi viac prace
Kolko hodin denne venuje muz zahrade a kolko hodin denne venuje zena domacnosti?
Ja k tomu len tolko, ze zahradu treba kosit 1x tyzdenne, polievat moze aj automaticka zavlaha, da sa spravit zahrada aj tak, ze nebude potrebne kazdodenne zalievanie. No a povedzme si pravdu stromy sa stihaju raz v zime, druhy krat v lete sa vystrihavaju letorasty. Ked v tej zahrade nie je 300 stromov, tak toho strihania az tolko nie je. Na rozdiel od upratovania, varenia, prania..., ktore treba spravit kazdy den, niektore aj 2x denne.
Nemáme rozdelené mužské a ženské prace. Stredovek skončil
Mame že kto čo vidí ze treba urobiť to aj urobí
U nás robí každý čo je treba,či sú to nákupy,záhrada,deti,varenie, upratovanie...len prádlo si najradšej robím sama,muž by hodil do práčky svetle s tmavým
U nás robí každý čo je treba,či sú to nákupy,záhrada,deti,varenie, upratovanie...len prádlo si najradšej robím sama,muž by hodil do práčky svetle s tmavým
@esther100 cize ty aj kosis? Aj polievas zahradu?
Kolko hodin denne venuje muz zahrade a kolko hodin denne venuje zena domacnosti?
Ja k tomu len tolko, ze zahradu treba kosit 1x tyzdenne, polievat moze aj automaticka zavlaha, da sa spravit zahrada aj tak, ze nebude potrebne kazdodenne zalievanie. No a povedzme si pravdu stromy sa stihaju raz v zime, druhy krat v lete sa vystrihavaju letorasty. Ked v tej zahrade nie je 300 stromov, tak toho strihania az tolko nie je. Na rozdiel od upratovania, varenia, prania..., ktore treba spravit kazdy den, niektore aj 2x denne.
@anonym_37a0f0 nie kazdy ma na automaticku zavlahu. Takze vsetky stromy, zahony len rucne. Ak mate pozemok napr 1500m2, toho kosenia je naozaj dost a tych stromov tiez nie je malo. Jasne,ze sa to da upravit tak, sby tej prace bolo menej, ale nie vzdy su na to peniaze a treba si nasetrit.
Cize polievanie je kazdodenna praca a kosenie je oravda,ze raz za tyzden, ale tiez pri takto velkej zahrade to nie je za pol hodinku.
@anonym_autor Zaujímalo by ma, ako to máte rozdelené mimo sezóny, keď v záhrade nepracuješ. Akože... manželka varí, potom uprace kuchyňu, ide vyvesiť prádlo, možno povysáva a ty si zatiaľ spokojne sedkáš na gauči a čakáš na jar, či ako?
@anonym_ea7b00 muz nikdy nesedka len tak na gauci, teda skor vynimocne. Je podnikatel a kto podnika, tak vie, ze sa nepracuje 8h od pon-pia, ale aj cez vikendy napriklad
@anonym_autor nemáme domáce práce podelené a tak nám to funguje. Každý vie urobiť všetko. Každý deň sa prirodzene dohodneme kto čo v ten deň urobí. Niekedy muž robí od rána do noci a vtedy robím všetko ja. Mávam silné menštruačné bolesti a vtedy robí všetko on. Podľa mňa model čo popisuješ nie je spravodlivý lebo cez zimu v záhrade moc roboty nie je. Mne vyhovuje najviac model obaja máme rozum a oči a preto sa nemusíme dohadovať.
Všetci robíme všetko. Ja kosím, polievam, plejem, sekám, strihám, maľujem, vŕtam, opravujem, prezúvam gumy, starám sa rovnako o autá, o bickyle apd. On okrem iného varí, umýva, utiera, perie, upratuje, vie si niečo zašiť, aj vyžehliť.
Takže chudák mužíček, čo musí kosiť a polievať záhradu a v domacnosti je celkovo menej práce??? Tak si to vymeňte, a hlavne si to vymeňte v zime a potom uvidíš, aké je to spravodlivé. A nepleť tu podnikanie a pracovanie cez víkend, to nerobíš doma, to pracuješ a dostávaš za to predsa peniaze, nie?
@anonym_37a0f0 nie kazdy ma na automaticku zavlahu. Takze vsetky stromy, zahony len rucne. Ak mate pozemok napr 1500m2, toho kosenia je naozaj dost a tych stromov tiez nie je malo. Jasne,ze sa to da upravit tak, sby tej prace bolo menej, ale nie vzdy su na to peniaze a treba si nasetrit.
Cize polievanie je kazdodenna praca a kosenie je oravda,ze raz za tyzden, ale tiez pri takto velkej zahrade to nie je za pol hodinku.
@anonym_autor vy kosite každý týždeň a polievať stromy každý deň?
To ako prečo ,chuda záhrada
@anonym_autor a vy nemáte doma hadicu a rozstrekovače,ked to robíte ručne ?
@anonym_autor o domov sa ma starať každý rovnocenne, záhrada má byť hoby a oddych pre oboch.. Takto to funguje nam
@anonym_autor nasad si trvalky namiesto časti trávnika a máš to bez starosti
mate aj zvierata? pestujete zeleninu? staras sa o to ty- plenie polievanie sadenie etc? alebo si pokosis ,postrihas stromy - co je na par hodin a zvysok lamentujes aky s unaveny? v zime sa zazimujes a nic viac? domacnost by mala byt na oboch ,varenie a aj upratovanie plus deti... a vonku spoocne tiez ...
@anonym_autor nemáme domáce práce podelené a tak nám to funguje. Každý vie urobiť všetko. Každý deň sa prirodzene dohodneme kto čo v ten deň urobí. Niekedy muž robí od rána do noci a vtedy robím všetko ja. Mávam silné menštruačné bolesti a vtedy robí všetko on. Podľa mňa model čo popisuješ nie je spravodlivý lebo cez zimu v záhrade moc roboty nie je. Mne vyhovuje najviac model obaja máme rozum a oči a preto sa nemusíme dohadovať.
@anonym_c8c4a8 ja rozumiem. Ale u nas to nie je take ciernobiele. Ja napriklad aj povysavam, ale potom dostanem zdžuba, ze zasobnik nevysypavam podla jeho predstav, tak som to prestala robit a vysava si on tak, ako to on uzna za najlepsie. Rovnako aj zahrada. Ponukla som sa, ze teda pokosim aj ja niekedy a on ze nie, ze je to tazka kosacka a aj vysypavanie nakosenej travy je fyzicke tazke, ze by som to nezvladla, lebo mame obrovsku zahradu. Akoze ale ma pravdu. Ale potom nech sa nestazuje, ze je na zahradu sam..ak vidim,ze ma vela prace, tak idem poliat vecer zahony ja. Vobec s tym nemam problem. Ale napriklad sa stala situacia, ze teraz vo stvrtok bol na sluzobke a prisiel domov v piatok vecer. Vo stvrtok bol lejak, takze stvrtok som nepolievala. V piatok zahony som poliala, ked uz bol doma. V sobotu som isla do prace od 10:00-18:00 a vecer som dostala sprda, ze je na zahradu sam, ze som ju nechala vyschnut (tieto dni predsa neboli ani horucavy). A este som pocula, jak sa stazoval susede, ze od stvrtku som sa na zahradu vykaslala. To ma fakt nahnevalo.
Ja chapem, ze takmer vsetko na zahrade robi on, ale ja neviem ako ale ocakavat od 48kg zeny, aby tam nejak vyrazne fyzicky makala, mi nepride uplne fer obzvlast, ak sa ja staram o tu domacnost.
mate aj zvierata? pestujete zeleninu? staras sa o to ty- plenie polievanie sadenie etc? alebo si pokosis ,postrihas stromy - co je na par hodin a zvysok lamentujes aky s unaveny? v zime sa zazimujes a nic viac? domacnost by mala byt na oboch ,varenie a aj upratovanie plus deti... a vonku spoocne tiez ...
@anonym_57bef3 muz kosi 1400m2 pozemok (zaberie to aj dve hodiny), striha a polieva stromy aj ich strieka. Planty sadime vacsinou spolu. Burinu trha on vo vacsine pripadov. Zahony polieva na 70-80% on, zvysok ja. Ja doma periem, varim, upratujem po nom riady. On doma zas vysava, ale velmi sporadicky. Obaja mame pracu. Mame tri macky a psa. Psa vencim ja rano a poobede, vecer on. Macky rano krmim ja, vecer on.
No mat 1500m2 a kopu stromov a polievat to denne a rucne (tak ako si pisala v komentari Ty) plus kosenie kosackou, vysypavanie atd... V prvom rade by som riesila toto, pretoze ste otrokmi tych 1500 m2 co kazdy den polievate vsetko, neviem si predstavit byt takto otrok zahrady a nechat to vplyvat na nasu harmoniu doma. Riesila by som v prvom rade toto - a nasledne nemusite vypocitavat 50/50 v manzelstve, kto kolko casu pri akej robote stravi. Toto mi pride hrozne detinske (a smutne), este to podla metrov vypocitavat, ci je viac ta Tvoja alebo Ta jeho praca...
Tak ako muž povysáva, tak ja pokosím. Nemáme to podelené.
@maca1984 aky mate velky pozemok? Je rozdiel kosit 300m2 a 1400m2
@anonym_c8c4a8 ja rozumiem. Ale u nas to nie je take ciernobiele. Ja napriklad aj povysavam, ale potom dostanem zdžuba, ze zasobnik nevysypavam podla jeho predstav, tak som to prestala robit a vysava si on tak, ako to on uzna za najlepsie. Rovnako aj zahrada. Ponukla som sa, ze teda pokosim aj ja niekedy a on ze nie, ze je to tazka kosacka a aj vysypavanie nakosenej travy je fyzicke tazke, ze by som to nezvladla, lebo mame obrovsku zahradu. Akoze ale ma pravdu. Ale potom nech sa nestazuje, ze je na zahradu sam..ak vidim,ze ma vela prace, tak idem poliat vecer zahony ja. Vobec s tym nemam problem. Ale napriklad sa stala situacia, ze teraz vo stvrtok bol na sluzobke a prisiel domov v piatok vecer. Vo stvrtok bol lejak, takze stvrtok som nepolievala. V piatok zahony som poliala, ked uz bol doma. V sobotu som isla do prace od 10:00-18:00 a vecer som dostala sprda, ze je na zahradu sam, ze som ju nechala vyschnut (tieto dni predsa neboli ani horucavy). A este som pocula, jak sa stazoval susede, ze od stvrtku som sa na zahradu vykaslala. To ma fakt nahnevalo.
Ja chapem, ze takmer vsetko na zahrade robi on, ale ja neviem ako ale ocakavat od 48kg zeny, aby tam nejak vyrazne fyzicky makala, mi nepride uplne fer obzvlast, ak sa ja staram o tu domacnost.
@anonym_autor 48 kg? Začni jesť ako zena nie ako dieťa.. Keď priberies aspoň 8 kg svalov hneď budeš vládať aj kosiť..
Ale uvedomujes si, ze vas problem vobec nie je nejaka zahrada pokosena/nepokosena?
@anonym_autor nasad si trvalky namiesto časti trávnika a máš to bez starosti
@anonym_ca97aa mame jeden trvalkovy zahon, ktory som si zaplatila sama, lebo sa mi to paci. Nedari sa mu najlepsie a neviem, cim to je, ale neprelievam ho, ani nevysycha, ale proste rastliny nedrzia pekne vzpriamene. Rada by som mala viac takychto zahonov, ale je to investicia
@anonym_ca97aa mame jeden trvalkovy zahon, ktory som si zaplatila sama, lebo sa mi to paci. Nedari sa mu najlepsie a neviem, cim to je, ale neprelievam ho, ani nevysycha, ale proste rastliny nedrzia pekne vzpriamene. Rada by som mala viac takychto zahonov, ale je to investicia
@anonym_autor slnko tien? Ake rastlinky si tam dala?
@anonym_autor 48 kg? Začni jesť ako zena nie ako dieťa.. Keď priberies aspoň 8 kg svalov hneď budeš vládať aj kosiť..
@anonym_ca97aa tento komentar je body shaming. Odkial mas, ze nejem ako zena? V zivote si ocividne nepocul/a o tom, ze existuju zeny, ktore nemusia vyzerat ako ropucha a su prirodzene stihle a jedia dost

@anonym_autor Zaujímalo by ma, ako to máte rozdelené mimo sezóny, keď v záhrade nepracuješ. Akože... manželka varí, potom uprace kuchyňu, ide vyvesiť prádlo, možno povysáva a ty si zatiaľ spokojne sedkáš na gauči a čakáš na jar, či ako?